Politiikka

Tuomo muistaa ala-asteen kierrätyskirjat ja uskoo perustuloon – mitä tapahtuu kun hän tapaa porvaris­taustaisen insinöörin, joka vastustaa ”ehdottomasti” vastikkeetonta sosiaali­turvaa?

HS:n Suomi puhuu -tapahtumassa sadat suomalaiset tapasivat lauantaina ihmisen, joka edustaa päinvastaisia arvoja ja mielipiteitä. Tuomo Lindholmin ja Petteri Koskelan tapaamisessa nousi esiin Suomen eriarvoistuminen.

Monimutkaisiin asioihin ei ole yksinkertaisia vastauksia. Siitä ovat samaa mieltä vasemmistoliiton jäsen, henkilöstökonsultti Tuomo Lindholm, 32, ja insinööri, asiantuntijavirkamies Petteri Koskela, 52, joka on äänestänyt aina kokoomusta. Siihen miesten samanmielisyys loppuukin, ainakin paperilla.

He ovat saapuneet Sanomatalon kahvilaan lauantaiaamuna tapaamaan toisiaan, sillä heidän arvonsa ja mielipiteensä ovat täysin vastakkaiset. Kaksikko on vastannut helmi- ja maaliskuussa internetissä HS:n Suomi puhuu -arvokyselyyn, jonka jälkeen algoritmi on valinnut heille vastaajien joukosta mahdollisimman erimielisen parin.

Lindholm on tullut paikalle, sillä haluaa ymmärtää paremmin ihmistä, joka ajaa tavoitteita, jotka ovat hänen mielestään yhteiskunnan kokonaisedun vastaisia. Koskela taas tahtoo haastaa ajatuksiaan. Kyselyssä hän on kuvannut itseään ”kriittiseksi ja itsenäisesti maalaisjärjellä ajattelevaksi ihmiseksi”.


Miehet kättelevät, sitten haetaan pullaa ja kahvia. Molemmat valitsevat tumma­paahtoista ja vitsailevat, että on heillä jotain yhteistäkin. Tunnelma on leppoisa, kun Koskela pyytää Lindholmia kertomaan jotain itsestään.

Lindholm kertoo asuvansa Oulunkylässä avovaimonsa ja yksivuotiaan poikansa kanssa. Hän on opiskellut maantiedettä Itä-Suomen yliopistossa, ja tekee konsultintöidensä ohessa toista tutkintoa Suomen ja Pohjoismaiden historiasta Helsingin yliopistossa.

”Ja olen helsinkiläinen seitsemännessä polvessa.”

”Oikein niin kuin stadilainen”, Koskela sanoo naurahtaen, ja kertoo itse muuttaneensa pääkaupunkiseudulle Pohjois-Suomesta työn perässä. Koskela on eronnut vaimostaan, ja asuu yksin Espoossa. Kaksi lasta ovat jo aikuisia.

Koskela ei ole koskaan pitänyt isyyslomaa, jolle Lindholm on pian jäämässä.

”Kun lapset syntyivät, perustimme rakennusliikkeen, ja tein töitä 24 tuntia vuorokaudessa ja 365 päivää vuodessa. Olin korvaamaton yrityksen johdossa, eikä töistä pois oleminen vain onnistunut, vaikka olisin halunnut. Mutta lapset ovat tärkeitä. He ovat pieniä tosi lyhyen aikaa”, Koskela sanoo.

”Näin mäkin olen ajatellut. Loppujen lopuksi ykkösasia elämässä on se perhe”, Lindholm sanoo.

”Olemme asiasta hyvin samaa mieltä”, Koskela vastaa.

On mentävä syvemmälle, jotta eroja alkaa löytyä.

Koskela tulee porvarillisesta perheestä. ”Kotona korostettiin, että opiskelemaan pitää mennä eikä kotiin jäädä makaamaan.”

Koskela teki työtä käskettyä ja on nyt sukunsa koulutetuin ja hyvässä virassa.

Lindholmin perhe taas ei ollut puoluepoliittisesti sitoutunut, mutta ympäristövirkamies-isä korosti myös koulutuksen tärkeyttä. Lindholm on löytänyt vasemmistoliiton itse, koettuaan ala-asteikäisenä laman.

”Muistan ala-asteelta kierrätyskirjat ja (porvarihallituksen) jatkuvan puheen leikkausten välttämättömyydestä. Positiivinen visio tulevaisuudesta jäi kyynisen talousrealismin jalkoihin. Minulle vasemmistolaisuuteen kiteytyy hyvinvointivaltion puolustaminen”, Lindholm sanoo.

Häntä huolestuttaa erityisesti Suomen eriarvoistuminen.

”Suomi on jakautunut taloudellisesti entistä jyrkemmin. Materiaalinen köyhyys ei ole absoluuttisesti lisääntynyt, mutta köyhimpien ja rikkaimpien joukko on kummassakin päässä kasvanut, ja keskiluokka on kaventunut välistä.”

Koskela alkaa harata vastaan, ja sanoo, että kaikkien suomalaisten elintaso on viime vuosikymmeninä kohentunut, jos perustoimeentuloa saavat ihmiset jätetään pois laskuista.

Lindholm naurahtaa. ”Ei heitä voi jättää pois laskuista. Se on kasvava joukko ihmisiä!”

Lindholmin mukaan yhteiskunnalla on velvollisuus pitää huolta heikommista, ja hän kannattaa vastikkeetonta sosiaaliturvaa.

”Tarkoitatko, että yhteiskunnan pitää huolehtia kaikissa tapauksissa ihmisten tietystä elintasosta – riippumatta, tekeekö hän itse mitään?”

Tunnelma alkaa kiihtyä, kun Lindholm vastaa myöntävästi. Koskela nimittäin vastustaa ”ehdottomasti” vastikkeetonta sosiaaliturvaa.

”Ei ketään saa nälkään tappaa, mutta samalla näen, että jokaisella on velvollisuus parantaa itse asemaansa, eikä jäädä passiivisesti odottamaan, että sosiaaliapu ja asumistuki napsahtavat tilille ilman että tekee mitään”, Koskela sanoo.

Hän perustaa mielipiteensä kokemuksiinsa, jotka sai työskennellessään opettajana aikuiskoulutuskeskuksessa. Moni opiskelija oli Koskelan mukaan syrjäytynyt, ja he kävivät työvoimapoliittisessa koulutuksessa päivärahan ehtona.

”Siellä oli nuoria, jotka sanoivat, ettei työnteko kiinnosta heitä paskan vertaa. Yksikin sanoi, että hän haluaa tehdä musiikkia. Jos hän menisi töihin, hän ei ehtisi soittaa ja säveltää. Hän ei halunnut oppia mitään”, Koskela sanoo.


Lindholm ei hätkähdä.

”Eikö tuo kerro siitä, että työvoima­poliittisilla koulutuksilla kyykytetään ihan väärää ihmistä. Mielestäni muusikonuran tukeminen alkuun perustulolla olisi tosi järkevää. Näen perustulon investointina, joka johtaa tuottavuuden nousun.”

Lindholm uskoo, että miesten ihmiskuvassa saattaa olla ero. ”Minä luotan ja suhtaudun optimistisesti ihmiseen.”

Lindholm kertoo arvojensa ja ihmiskuvansa muodostuneen osin partiossa. ”Olen oppinut yhteisön voimaan yksilöiden kannattelijana. Kun toisia tukee, he voivat ylittää itsensä. On myös moraalinen velvoite pitää kaikista huolta yhteiskunnassa.”

”Näen, että nykyinen vastikkeellisuus tuottaa esteitä, lamaannuttaa ihmisiä oman tilanteensa kohentamiseen.”

Koskela kertoo, ettei hänellä ole mielipiteitä Kelan tai työvoimatoimiston palveluihin, sillä hän ei käytä niitä.

Lindholmin mielestä juuri se on syy yhteiskunnan kahtiajakautumiseen: ihmisten kokemukset eroavat toisistaan.

Koskela huomauttaa, että on hän kyllä työttömänä ollut. ”Valmistuimme vuonna 1993 kaikki kortistoon, kun oli lama. Mutta siitä on niin kauan aikaa.”

”Kokemukset unohtuvat. Se on ihan inhimillistä”, Lindholm sanoo.

Fakta

Seuraavaksi puhuu Eurooppa


 Suomi puhuu -tapahtumaan osallistui lauantaina yli tuhat ihmistä eri puolilla Suomea. Tapahtuma oli kopioitu Saksasta, jossa die Zeit Online -lehti järjesti Saksa puhuu -tapahtuman ensimmäistä kertaa 2017.

 Päämäärä oli puhkoa kuplia ja oppia ymmärtämään, mistä erilaiset mielipiteet ja arvot johtuvat.

 Seuraavaksi HS järjestää yhdessä die Zeitin, Financial Timesin ja muiden eurooppalaismedioiden kanssa Eurooppa puhuu -tapahtuman, jossa voi käydä keskustelua rajojen yli. Pääset mukaan ilmoittautumalla osoitteessa hs.fi/eurooppapuhuu 12.4. mennessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  5. 5

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  6. 6

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  7. 7

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  8. 8

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  9. 9

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  10. 10

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää