Politiikka    |   Puheenjohtajahaastattelut 7/11

Antti Rinne: ”Finanssipolitiikka ei voi olla yksin se, joka tätä ohjaa”

Antti Rinne nostaa Sdp:n vaalilupausten ykköseksi sadan euron lisäyksen alle 1 400 euron eläkkeisiin. HS haastattelee kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Heille esitetään 15 kysymystä, joista osa on kaikille puheenjohtajille samoja ja osa liittyy heidän puolueensa linjaan.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne nostaa tärkeimmäksi vaalilupauksekseen sen, että ikäihmisten asiat on laitettava kuntoon. Tässä Sdp:n ensisijaisena keinona on kuuluisa ”vappusatanen” eli Rinteen jo viime vappuna lupaama sata euroa lisää kaikkiin alle 1  400 euron eläkkeisiin.

Rinne antaisi lisärahoitusta myös vanhusten palveluiden parantamiseen.

Rinne valittiin Sdp:n puheenjohtajaksi keväällä 2014, ja hän uusi paikkansa vuoden 2017 puoluekokouksessa.Kerroitte, että Suomella on kaksi yhtä suurta ongelmaa eli kuilu työssä olevien ja työelämän ulkopuolella olevien välillä sekä koulutuksen menestystekijöiden heikentyminen. Kertokaa, miten nämä ratkaistaan.

”Jos ensi vaalikaudella talous kasvaa normaalisti, niin silloin pystytään toteuttamaan lupaus sadasta eurosta nettona alle 1 400 euron eläkkeisiin plus laittamaan vanhusten palvelut kuntoon. Haluamme myös vahvistaa opiskelijoiden, lapsiperheiden ja työttömien asemaa.

Meillä on investointitarpeita, jotka liittyvät laajasti koulutukseen ja tutkimukseen. Ne pitää käynnistää, mutta niitä tuskin kaikkia saadaan viedyksi loppuun asti ensi vaalikaudella. Toisen asteen koulutuksen maksuttomuus voidaan viedä läpi.”

Kertokaa ainakin yksi asia, josta meidän on luovuttava ilmastokriisin vuoksi. Vai onko niitä?

”Me joudumme muuttamaan kulutus- ja toimintatapojamme ja tiivistämään yhdyskuntarakennetta. Itse näen tulevaisuuden suhteellisen valoisana, jos nyt tehdään oikeita poliittisia ratkaisuja. Onko se luopumista, jos luovutaan fossiilisista polttoaineista, mutta teknologian kehitys tuo tilalle uutta? Jos taloudellisessa mielessä jostakin pitää luopua, niin niiden pitää kantaa vastuu, joilla on vastuunkantokykyä.”

Sosiaaliturvaa aiotaan uudistaa. Pitääkö tukirahan vastineeksi tehdä jotakin?

”Sdp:n mallissa sosiaaliturva on vastikkeellista. Henkilön pitää osallistua palveluihin, jotka palauttavat työelämään, ja hänen pitää aktiivisesti hakea työpaikkoja. On tärkeää yksinkertaistaa sosiaaliturvaa, jotta sen sisälle ei synny loukkuja ja epäjatkuvuuskohtia.”

Oletteko varma, että Suomi tarvitsee 64 uutta hävittäjää? Selittäkää miksi.

”Lähes kaikki puolueet olivat hyvin yksimielisiä puolustuspoliittisesta selonteosta, jossa todettiin, että meillä on valmius korvata Hornetien suorituskyky täysimääräisesti. Missään vaiheessa ei ole päätetty, että lukumäärä olisi 64 tai joku muu. Määrä pitää arvioida kiihkottomasti sitten, kun asiantuntijat ovat arvioineet tarjoukset.”

Valtiovarainministeriön arvion mukaan julkisia menoja on tulevina vuosina leikattava, vaikka työllisyysaste nousisi nykyisestä. Toimisitteko näin ja miksi?

”Tuo on epätäsmällisesti kuvattu. Virkamiehet sanoivat, että kaksi miljardia euroa on sopeuttamistarve, mutta heidän mukaansa sen voi korjata myös tuloilla. Pikkuisen haastan ministeriön arviota kestävyysvajeesta siinä mielessä, että siihen liittyy epävarmuustekijöitä sen osalta, miten ikääntyvien toimintakyky säilyy. Olen pyytänyt muutamalta asiantuntijalta laskelmia siitä, kuinka pitkään eläkkeellä oleva ihminen on nettomaksaja.

Meidän on pystyttävä tunnistamaan asioita, joilla suomalaisen yhteiskunnan kestävyyttä pystytään vahvistamaan oikeudenmukaisesti. Finanssipolitiikka ei yksin voi olla se, joka tätä ohjaa.”

Pitäisikö yksityisten yritysten roolia koko sosiaali- ja terveydenhoidossa lisätä vai vähentää nykyisestä? Miksi?

”Kun veroeuroja käytetään palveluiden tuottamiseen, olennaista on se, etteivät ne valu yksityisten yritysten voitoiksi. Me tarvitsemme julkisen tuotannon tueksi yksityistä ja kolmatta sektoria, eikä Sdp suhtaudu niihin lähtökohtaisesti negatiivisesti. Kun se on kustannustehokasta ja järkevää, silloin niitä tietenkin käytetään. Kannattaa käydä keskustelu siitä, pitäisikö yksityisten voitontavoittelua jollakin tavalla rajoittaa varhaiskasvatuksessa ja sote-palveluissa.”Suomessa työmarkkinoita pidetään jäykkinä, ja myös tämä hallitus yritti lisätä paikallista sopimista. Millä tavoin te etenisitte paikallisessa sopimisessa?

”Olen ihmetellyt tätä jäykkyysväitettä. Me tarvitsemme yleissitovia työehtosopimuksia, jotta kaikissa työpaikoissa ja kaikilla työntekijöillä on vähimmäisehdot turvattuna, siis palkka ja työaika. Tässä suhteessa ei tarvitse tehdä mitään muutoksia.

Nykyistä mallia kritisoivien kannattaisi tutustua työehtosopimuksiin. Niissä keskimäärin yli puolet määräyksistä on sellaisia, että niistä voi sopia paikallisesti. Loput ovat määräyksiä, joissa tarvitaan jokin vähimmäistaso, esimerkiksi ilta- ja vuorolisät. Mitä suurempi on luottamus työpaikoilla, sitä paremmin paikallista sopimista pystytään harjoittamaan.”

Olette sanonut, että sote-uudistus pitää valmistella parlamentaarisesti eli kaikkien puolueiden yhteistyönä. Miten tämä tarkalleen ottaen tapahtuu?

”Nyt pitää rakentaa Suomen malli, jossa soten alkuperäiset tavoitteet toteutetaan. Hallitusohjelmassa pitää sopia keskeiset reunaehdot, ja niiden pohjalta tarvitaan parlamentaarinen valmistelu. Sdp haluaa palauttaa komitealaitoksen, ja sote jos mikä on sellainen, jossa komitea tarvitaan.”

Pitäisikö EU:n ulkopuolisten työntekijöiden päästä Suomeen nykyistä helpommin töihin?

”Työvoiman liikkuvuutta EU:n sisällä pitäisi vahvistaa. EU:n ja Eta-alueen ulkopuolisen työvoiman tarveharkintajärjestelmä toimii nyt kohtuullisen hyvin, mutta meillä on siinä liian vähän resursseja, mikä hidastuttaa prosessia. En olisi valmis luopumaan tarveharkinnasta, sillä täällä olevaa työvoimaa pitää suojata ylitarjonnalta silloin, kun suhdanteet heikkenevät.”

Sdp on tehnyt sarjan vaalilupauksia, joissa on kova hintalappu. Lupaatte eläkkeiden korotuksen lisäksi muun muassa pidentää oppivelvollisuutta ja poistaa varhaiskasvatusmaksut. Mikä on tärkeysjärjestys, jos pääsette lupauksianne toteuttamaan?

”Emme ole tehneet tärkeysjärjestystä vielä. Henkilökohtainen kantani on, että ikäihmisten asiat täytyy hoitaa kuntoon. Eläketurvakeskuksen mukaan 55 000 ihmistä nousisi köyhyydestä tällä meidän satasella.

Veropohjaa laajentamalla ja tiivistämällä on mahdollista saada 1–1,5 miljardia euroa lisää rahaa ilman, että ansiotuloverotus kenelläkään kiristyy. Jos työllisyysaste nousee 75 prosenttiin, meillä on nelisen miljardia euroa pelivaraa.”

Miksi haluatte kiristää yrittäjien verotusta muun muassa listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksia karsimalla ja poistamalla yrittäjävähennyksen?

”Sdp ei halua kiristää yrittäjien verotusta, vaan haluamme nostaa arvonlisäverollisen toiminnan alarajaa 30 000 euroon ja antaa ensimmäisen työntekijän palkkaavalle yritykselle 20 000 euron verohelpotuksen. Useat asiantuntijaryhmät ovat todenneet listaamattomien yritysten verokohtelun vaativan korjauksia. Yrittäjävähennykseen käytetyistä 130 miljoonasta eurosta kaksi kolmasosaa on mennyt hyvätuloisimmille henkilöyrittäjille. Se on pähkähullua rahankäyttöä.”

Juha Sipilä (kesk) on syyttänyt edellistä hallitusta, jossa myös te ehditte istua, Suomen talouden saattamisesta kuilun partaalle. Miten äänestäjä voi olla varma, ettei sama tapahdu nyt uudestaan, jos te pääsette valtaan?

”Kannattaa muistaa, että kaikki alkoi finanssitavaratalon konkurssista Yhdysvalloissa. Se levisi reaalitalouteen, ja vientivetoisena taloutena Suomi kärsi tästä tosi rajusti. Sekä Jyrki Kataisen että Alexander Stubbin hallitus purjehti myrskytuulta vastaan, Sipilän hallituksella on nyt loppuvaiheessa ollut paljon myötätuulta.”Lue tähän asti ilmestyneet puheenjohtajahaastattelut täältä:

Hjallis Harkimo: ”Demokraattinen systeemi ei tuota enää minkään­laisia päätöksiä”

Sampo Terho: ”En aio aktiivisesti toimia sen eteen, että yksityisautoilua haitattaisiin”

Petteri Orpo: ”En aio tehdä mitään koulutuslupausta”

Sari Essayah antaisi perheille ja vanhusten­huoltoon lisää rahaa: ”Ongelmien poistaminen on kiinni resurssien lisäämisestä”

Pekka Haavisto: ”Ei ole mitään järkeä tehdä ihmisistä paperittomia”

On irvokasta, että pika­vippejä on helpompi hakea kuin toimeen­tulotukea, sanoo Li Andersson


Kuka?

Antti Rinne


 Sdp:n puheenjohtaja, ensimmäisen kauden kansanedustaja.

 Syntynyt 1962 Helsingissä, kotipaikka Mäntsälä.

 Oikeustieteen kandidaatti.

 Valtiovarainministeri Kataisen-Stubbin hallituksissa kesäkuusta 2014 toukokuuhun 2015.

 Toiminut puheenjohtajana ammattiliitto Prossa, Toimihenkilöunionissa ja Erityisalojen toimihenkilöliitto Ertossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  2. 2

   Demokraatti: Toimittaja Matti Linnanahde on kuollut äkilliseen sairauteen

  3. 3

   EU-vaalitulos on lentämässä roskiin, sanoi parlamentin suurimman ryhmän johtaja – Onko se mahdollista?

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän

  6. 6

   Näyttelijät kieltäytyvät jo rooleista Ruotsissa Josefin Nilssonin tapauksen johdosta

  7. 7

   ”Naisten Viagra” tulee Yhdysvaltain markkinoille

  8. 8

   Pariisissa valmistaudutaan helleaaltoon, jossa ilma voi tuntua jopa 47-asteiselta

  9. 9

   Suunnitelmat merelliseen Helsinkiin nousevasta 10 000 asukkaan asuinalueesta saivat kovan kolauksen: Pieni aktiivien ryhmä sai tahtonsa läpi oikeudessa

  10. 10

   Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  2. 2

   Suunnitelmat merelliseen Helsinkiin nousevasta 10 000 asukkaan asuinalueesta saivat kovan kolauksen: Pieni aktiivien ryhmä sai tahtonsa läpi oikeudessa

  3. 3

   Helsingin edustalla kelluu luvaton saari, jota valvoo aurinkovoimalla toimiva turvakamera

  4. 4

   Poliisi tutkii: Huijarit tekivät espoolaisen Maarit Palomäen nimissä tuhansien eurojen Airbnb-varaukset, joiden peruminen oli liian myöhäistä

  5. 5

   Grillatessa voi syntyä syöpää aiheuttavia yhdisteitä, mutta isomman riskin muodostaa vilja

  6. 6

   Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän

  7. 7

   Moottoripyöräilijöiden kanssa Yhdysvalloissa kolaroinut kuljettaja vangittiin, syytetään seitsemästä kuoleman­tuottamuksesta

  8. 8

   Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

  9. 9

   Näyttelijät kieltäytyvät jo rooleista Ruotsissa Josefin Nilssonin tapauksen johdosta

  10. 10

   Lähihoitajan täytyy Helsingissä elää huomattavasti tiukemmin kuin maakunnissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää