Politiikka    |   Puheenjohtajahaastattelut 7/11

Antti Rinne: ”Finanssipolitiikka ei voi olla yksin se, joka tätä ohjaa”

Antti Rinne nostaa Sdp:n vaalilupausten ykköseksi sadan euron lisäyksen alle 1 400 euron eläkkeisiin. HS haastattelee kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Heille esitetään 15 kysymystä, joista osa on kaikille puheenjohtajille samoja ja osa liittyy heidän puolueensa linjaan.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne nostaa tärkeimmäksi vaalilupauksekseen sen, että ikäihmisten asiat on laitettava kuntoon. Tässä Sdp:n ensisijaisena keinona on kuuluisa ”vappusatanen” eli Rinteen jo viime vappuna lupaama sata euroa lisää kaikkiin alle 1  400 euron eläkkeisiin.

Rinne antaisi lisärahoitusta myös vanhusten palveluiden parantamiseen.

Rinne valittiin Sdp:n puheenjohtajaksi keväällä 2014, ja hän uusi paikkansa vuoden 2017 puoluekokouksessa.Kerroitte, että Suomella on kaksi yhtä suurta ongelmaa eli kuilu työssä olevien ja työelämän ulkopuolella olevien välillä sekä koulutuksen menestystekijöiden heikentyminen. Kertokaa, miten nämä ratkaistaan.

”Jos ensi vaalikaudella talous kasvaa normaalisti, niin silloin pystytään toteuttamaan lupaus sadasta eurosta nettona alle 1 400 euron eläkkeisiin plus laittamaan vanhusten palvelut kuntoon. Haluamme myös vahvistaa opiskelijoiden, lapsiperheiden ja työttömien asemaa.

Meillä on investointitarpeita, jotka liittyvät laajasti koulutukseen ja tutkimukseen. Ne pitää käynnistää, mutta niitä tuskin kaikkia saadaan viedyksi loppuun asti ensi vaalikaudella. Toisen asteen koulutuksen maksuttomuus voidaan viedä läpi.”

Kertokaa ainakin yksi asia, josta meidän on luovuttava ilmastokriisin vuoksi. Vai onko niitä?

”Me joudumme muuttamaan kulutus- ja toimintatapojamme ja tiivistämään yhdyskuntarakennetta. Itse näen tulevaisuuden suhteellisen valoisana, jos nyt tehdään oikeita poliittisia ratkaisuja. Onko se luopumista, jos luovutaan fossiilisista polttoaineista, mutta teknologian kehitys tuo tilalle uutta? Jos taloudellisessa mielessä jostakin pitää luopua, niin niiden pitää kantaa vastuu, joilla on vastuunkantokykyä.”

Sosiaaliturvaa aiotaan uudistaa. Pitääkö tukirahan vastineeksi tehdä jotakin?

”Sdp:n mallissa sosiaaliturva on vastikkeellista. Henkilön pitää osallistua palveluihin, jotka palauttavat työelämään, ja hänen pitää aktiivisesti hakea työpaikkoja. On tärkeää yksinkertaistaa sosiaaliturvaa, jotta sen sisälle ei synny loukkuja ja epäjatkuvuuskohtia.”

Oletteko varma, että Suomi tarvitsee 64 uutta hävittäjää? Selittäkää miksi.

”Lähes kaikki puolueet olivat hyvin yksimielisiä puolustuspoliittisesta selonteosta, jossa todettiin, että meillä on valmius korvata Hornetien suorituskyky täysimääräisesti. Missään vaiheessa ei ole päätetty, että lukumäärä olisi 64 tai joku muu. Määrä pitää arvioida kiihkottomasti sitten, kun asiantuntijat ovat arvioineet tarjoukset.”

Valtiovarainministeriön arvion mukaan julkisia menoja on tulevina vuosina leikattava, vaikka työllisyysaste nousisi nykyisestä. Toimisitteko näin ja miksi?

”Tuo on epätäsmällisesti kuvattu. Virkamiehet sanoivat, että kaksi miljardia euroa on sopeuttamistarve, mutta heidän mukaansa sen voi korjata myös tuloilla. Pikkuisen haastan ministeriön arviota kestävyysvajeesta siinä mielessä, että siihen liittyy epävarmuustekijöitä sen osalta, miten ikääntyvien toimintakyky säilyy. Olen pyytänyt muutamalta asiantuntijalta laskelmia siitä, kuinka pitkään eläkkeellä oleva ihminen on nettomaksaja.

Meidän on pystyttävä tunnistamaan asioita, joilla suomalaisen yhteiskunnan kestävyyttä pystytään vahvistamaan oikeudenmukaisesti. Finanssipolitiikka ei yksin voi olla se, joka tätä ohjaa.”

Pitäisikö yksityisten yritysten roolia koko sosiaali- ja terveydenhoidossa lisätä vai vähentää nykyisestä? Miksi?

”Kun veroeuroja käytetään palveluiden tuottamiseen, olennaista on se, etteivät ne valu yksityisten yritysten voitoiksi. Me tarvitsemme julkisen tuotannon tueksi yksityistä ja kolmatta sektoria, eikä Sdp suhtaudu niihin lähtökohtaisesti negatiivisesti. Kun se on kustannustehokasta ja järkevää, silloin niitä tietenkin käytetään. Kannattaa käydä keskustelu siitä, pitäisikö yksityisten voitontavoittelua jollakin tavalla rajoittaa varhaiskasvatuksessa ja sote-palveluissa.”Suomessa työmarkkinoita pidetään jäykkinä, ja myös tämä hallitus yritti lisätä paikallista sopimista. Millä tavoin te etenisitte paikallisessa sopimisessa?

”Olen ihmetellyt tätä jäykkyysväitettä. Me tarvitsemme yleissitovia työehtosopimuksia, jotta kaikissa työpaikoissa ja kaikilla työntekijöillä on vähimmäisehdot turvattuna, siis palkka ja työaika. Tässä suhteessa ei tarvitse tehdä mitään muutoksia.

Nykyistä mallia kritisoivien kannattaisi tutustua työehtosopimuksiin. Niissä keskimäärin yli puolet määräyksistä on sellaisia, että niistä voi sopia paikallisesti. Loput ovat määräyksiä, joissa tarvitaan jokin vähimmäistaso, esimerkiksi ilta- ja vuorolisät. Mitä suurempi on luottamus työpaikoilla, sitä paremmin paikallista sopimista pystytään harjoittamaan.”

Olette sanonut, että sote-uudistus pitää valmistella parlamentaarisesti eli kaikkien puolueiden yhteistyönä. Miten tämä tarkalleen ottaen tapahtuu?

”Nyt pitää rakentaa Suomen malli, jossa soten alkuperäiset tavoitteet toteutetaan. Hallitusohjelmassa pitää sopia keskeiset reunaehdot, ja niiden pohjalta tarvitaan parlamentaarinen valmistelu. Sdp haluaa palauttaa komitealaitoksen, ja sote jos mikä on sellainen, jossa komitea tarvitaan.”

Pitäisikö EU:n ulkopuolisten työntekijöiden päästä Suomeen nykyistä helpommin töihin?

”Työvoiman liikkuvuutta EU:n sisällä pitäisi vahvistaa. EU:n ja Eta-alueen ulkopuolisen työvoiman tarveharkintajärjestelmä toimii nyt kohtuullisen hyvin, mutta meillä on siinä liian vähän resursseja, mikä hidastuttaa prosessia. En olisi valmis luopumaan tarveharkinnasta, sillä täällä olevaa työvoimaa pitää suojata ylitarjonnalta silloin, kun suhdanteet heikkenevät.”

Sdp on tehnyt sarjan vaalilupauksia, joissa on kova hintalappu. Lupaatte eläkkeiden korotuksen lisäksi muun muassa pidentää oppivelvollisuutta ja poistaa varhaiskasvatusmaksut. Mikä on tärkeysjärjestys, jos pääsette lupauksianne toteuttamaan?

”Emme ole tehneet tärkeysjärjestystä vielä. Henkilökohtainen kantani on, että ikäihmisten asiat täytyy hoitaa kuntoon. Eläketurvakeskuksen mukaan 55 000 ihmistä nousisi köyhyydestä tällä meidän satasella.

Veropohjaa laajentamalla ja tiivistämällä on mahdollista saada 1–1,5 miljardia euroa lisää rahaa ilman, että ansiotuloverotus kenelläkään kiristyy. Jos työllisyysaste nousee 75 prosenttiin, meillä on nelisen miljardia euroa pelivaraa.”

Miksi haluatte kiristää yrittäjien verotusta muun muassa listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksia karsimalla ja poistamalla yrittäjävähennyksen?

”Sdp ei halua kiristää yrittäjien verotusta, vaan haluamme nostaa arvonlisäverollisen toiminnan alarajaa 30 000 euroon ja antaa ensimmäisen työntekijän palkkaavalle yritykselle 20 000 euron verohelpotuksen. Useat asiantuntijaryhmät ovat todenneet listaamattomien yritysten verokohtelun vaativan korjauksia. Yrittäjävähennykseen käytetyistä 130 miljoonasta eurosta kaksi kolmasosaa on mennyt hyvätuloisimmille henkilöyrittäjille. Se on pähkähullua rahankäyttöä.”

Juha Sipilä (kesk) on syyttänyt edellistä hallitusta, jossa myös te ehditte istua, Suomen talouden saattamisesta kuilun partaalle. Miten äänestäjä voi olla varma, ettei sama tapahdu nyt uudestaan, jos te pääsette valtaan?

”Kannattaa muistaa, että kaikki alkoi finanssitavaratalon konkurssista Yhdysvalloissa. Se levisi reaalitalouteen, ja vientivetoisena taloutena Suomi kärsi tästä tosi rajusti. Sekä Jyrki Kataisen että Alexander Stubbin hallitus purjehti myrskytuulta vastaan, Sipilän hallituksella on nyt loppuvaiheessa ollut paljon myötätuulta.”Lue tähän asti ilmestyneet puheenjohtajahaastattelut täältä:

Hjallis Harkimo: ”Demokraattinen systeemi ei tuota enää minkään­laisia päätöksiä”

Sampo Terho: ”En aio aktiivisesti toimia sen eteen, että yksityisautoilua haitattaisiin”

Petteri Orpo: ”En aio tehdä mitään koulutuslupausta”

Sari Essayah antaisi perheille ja vanhusten­huoltoon lisää rahaa: ”Ongelmien poistaminen on kiinni resurssien lisäämisestä”

Pekka Haavisto: ”Ei ole mitään järkeä tehdä ihmisistä paperittomia”

On irvokasta, että pika­vippejä on helpompi hakea kuin toimeen­tulotukea, sanoo Li Andersson


Kuka?

Antti Rinne


 Sdp:n puheenjohtaja, ensimmäisen kauden kansanedustaja.

 Syntynyt 1962 Helsingissä, kotipaikka Mäntsälä.

 Oikeustieteen kandidaatti.

 Valtiovarainministeri Kataisen-Stubbin hallituksissa kesäkuusta 2014 toukokuuhun 2015.

 Toiminut puheenjohtajana ammattiliitto Prossa, Toimihenkilöunionissa ja Erityisalojen toimihenkilöliitto Ertossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui Itä-Saksan Hollywoodin tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi – HS seurasi, kun työ­ministeri luopui vallastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  5. 5

   Jutta Urpilaisen perheeseen tulee toinen lapsi – Suomen seuraava EU-komissaari hyppää pestiinsä vanhempainvapaalta

   Tilaajille
  6. 6

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  7. 7

   Riittääkö oma äly? Kaksi testiä sen kertoo

  8. 8

   Hallitus haluaa leikata liikenne­päästöjä ruuhka­maksuilla, pääkaupunki­seudulla odotetaan sähkö­autoja

  9. 9

   Kaksi nuorta miestä kuoli auton törmättyä puuhun Seinäjoella

  10. 10

   Mitä suomalaisen pitäisi tehdä ja olla tekemättä, jotta Amazonian metsäkato ei pahenisi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  3. 3

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  4. 4

   Homehtunut Kätilöopisto seisoo tyhjillään Helsingin Kumpulassa, mutta nyt ikoniseen rakennukseen suunnitellaan uutta elämää

  5. 5

   Viranomaiset: Iran yritti ampua ohjuksella Yhdysvaltojen lennokkia ennen Omaninlahden laivaiskuja, toisen aluksen miehistö päässyt Dubaihin

  6. 6

   Tyttövauvan kasvaminen baletti­tanssijaksi oli liikaa: Seksistiset mainokset eivät ole enää sallittuja Britanniassa

  7. 7

   Todistusvalinta aiheutti reputtamisaallon Vaasan kauppakorkea­koulussa, nyt Helsingin yliopisto varautuu samaan

  8. 8

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  9. 9

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi puheen­johtaja Maria Ohisalo on poikkeuksellinen vihreä: Hänen puheestaan puuttuu ylen­palttinen hehkutus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Iso osa lenkkeilijöistä sortuu kahteen perusvirheeseen, joiden vuoksi kehitys tyssää parissa kuukaudessa, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  10. 10

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää