Politiikka    |   Puheenjohtajahaastattelut 8/11

Juha Sipilä: ”Paikallinen sopiminen on tärkein keino työllisyysasteen nostamiseksi”

Juha Sipilä haluaisi toimia työmarkkinajärjestöjen kanssa tavoitteellisemmin. Paikallinen sopiminen on hänestä edennyt vain vähän. HS haastattelee kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Heille esitetään 15 kysymystä, joista osa on kaikille puheenjohtajille samoja ja osa liittyy heidän puolueensa linjaan.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mielestä tärkein keino nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin on lisätä paikallista sopimista työpaikoilla.

Sipilä kaipaa ”tulosvastuullista” kolmikantaa. Kolmikanta tarkoittaa työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteistyötä.

Entinen yritysjohtaja Sipilä valittiin keskustan johtoon kesäkuussa 2012, ja hän on uusinut paikkansa sen jälkeen kolmesti. Seuraavan kerran tehtävä on katkolla kesällä 2020.Olette sanonut, että Suomen suurin ongelma on vastakkainasettelu. Kertokaa joitakin kouriintuntuvia muutoksia, joilla ongelma ratkaistaan.

”Kyllä se lähtee ihan kunnioittavasta kielenkäytöstä politiikassa ja ongelmien ymmärtämisestä. Itselleni on valtavan tärkeää se, että koko Suomessa säilyy elinvoima, ja työllisyyden kehitys osoittaa, että siihen on täydet mahdollisuudet.”

Kertokaa ainakin yksi asia, josta meidän on luovuttava ilmastokriisin vuoksi. Vai tarvitseeko luopua?

”Juuri päätettiin, että kivihiilestä luovutaan. Meidän pitää muuttaa kulutustottumuksia, ja me pystymme tekemään sen niin, ettei perinteisestä suomalaisesta hyvästä elämäntavasta tarvitse luopua. Pitkien etäisyyksien Suomessa pitää esimerkiksi pystyä liikkumaan autolla, ja autoon voi laittaa biokaasua ja biopolttoaineita. Kuhmosta Kajaaniin ei metroa vielä ole.”

Sosiaaliturvaa aiotaan uudistaa. Pitääkö tukirahan vastineeksi tehdä jotakin? Mitä ja miksi?

”Pitää olla työmarkkinoiden tai työelämän käytettävissä. Tuki ei saa lähtökohtaisesti passivoida. Keskustan perustuloajattelussa negatiivisen tuloveron kautta saadaan liukuma siihen, että kaikki työ kannattaa ottaa vastaan ja jokaisesta tienatusta eurosta jää jotain käteen.”

”Minusta vastikkeellinen–vastikkeeton-keskustelu on vähän akateemista. Nekin, jotka keskustassa puhuvat vastikkeettomuudesta, ovat sitä mieltä, että pitää olla käytettävissä. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta perustuu työn tekemiseen, jolla rahoitetaan hyvinvointipalvelut.”

Oletteko varma, että Suomi tarvitsee 64 uutta hävittäjää? Selittäkää, miksi.

”Tarkka luku on loppuun saakka auki neuvotteluissa, mutta suuruusluokka on oikea. On valtava merkitys esimerkiksi ilmatilan loukkauksissa, että suomalainen hävittäjä on nopeasti rinnalla. Sillä osoitetaan, että ollaan hereillä ja puolustuskykyisiä ja -tahtoisia.”

Valtiovarainministeriön arvion mukaan julkisia menoja on tulevina vuosina leikattava, vaikka työllisyysaste nousisi nykyisestä. Keskusta ei esitä leikkauksia. Onko valtiovarainministeriö väärässä?

”Ministeriö on oikeassa, jos työllisyysaste ei nouse keskustan tavoittelemaan 75 prosenttiin. Silloin on alijäämäinen tilanne. Näitä toimia jatkamalla työllisyysaste nousee 75:een, mutta se ei nouse sinne itsestään vaan vaatii määrätietoisia toimia budjetin kautta muun muassa lisäämällä tuhat uutta opettajaa tai ohjaajaa tukemaan oppisopimuskoulutusta yrityksissä.”

Yksi­tyisten hoiva­yritys­ten toimin­nassa vanhus­ten­hoidossa on paljas­tunut pahoja puutteita. Pitäisikö yksityis­ten yritysten roolia koko sosiaali- ja terveydenhoidossa lisätä vai vähentää nykyisestä? Miksi?

”Tämä ei ole yksityinen vastaan julkinen -keskustelu, vaan kyse on arvopohjasta, jolla töitä tehdään. On paljon hyviä perheyhtiömuotoisia toimijoita, joissa hoidettavat vanhukset ovat kuin perheenjäseniä.”

”Olen ollut pidempään tästä huolissani, koska isot kansainväliset toimijat ovat ostaneet pieniä yrityksiä pois ja maksaneet mielestäni niistä ylihintaa. Kun maksetaan kovalla arvostuksella, jonain päivänä tuloksentekoruuvia kiristetään, jotta investointi pystytään maksamaan. Tämä soveltuu huonosti hoivaan, jossa palvelun laatu on ykkönen. Isojen hoivajättien pitää katsoa peiliin ja miettiä, soveltuvatko he tälle toimialalle. Osalla toiminta on niin huonolla tasolla, että mielestäni eivät sovellu.”

Suomessa työmarkkinoita pidetään jäykkinä. Myös tämä hallitus yritti lisätä paikallista sopimista, mutta monen mielestä työ jäi puolitiehen. Millä tavoin te etenisitte paikallisessa sopimisessa?

”Me sovimme työmarkkinajärjestöjen kanssa, että paikallinen sopiminen etenee työehtosopimuskierroksella. Jäimme sitä odottamaan, ja johtopäätös on, että se eteni todella vähän.”

”Minusta tässä tarvitaan tulosvastuullista kolmikantaa, jossa sovitaan yhdessä tavoite. Jos ja kun tavoitteena on 75 prosentin työllisyysaste, paikallinen sopiminen on tärkein keino sen eteenpäin viemiseksi. Siinä voidaan edetä työehtosopimusten ja lainsäädännön kautta, ja tästä pitäisi yhdessä sopia. Jos näyttää siltä, että sovitut keinot eivät pure, pitäisi yhdessä löytää uusia keinoja. Tällaiseen toimintatapaan ei ole totuttu.”

Keskusta on uudessa sote-mallissaan hylännyt sellaisen valinnanvapauden, jota itse aiemmin tavoitteli hallituksessa. Miksi?

”Laaja valinnanvapaus, joka tarkoitti sote-keskuksia, aiheutti kolme sakkokierrosta perustuslakitulkinnan vuoksi. Siksi on turha hakata päätä seinään ja lähteä enää sitä tavoittelemaan. Nyt keskustan malli on tällä ominaisuudella riisuttu, mutta valinnanvapaus sinänsä sopii keskustalle. Meidän mallissamme on asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti, jotka ovat erinomaisia valinnanvapauden muotoja. Jos siihen lisätään yksityisen sektorin osuutta, se pitää tuoda vaiheittain, ja jokainen maakunta voi tehdä omia ratkaisujaan.”Mikä on teidän analyysinne siitä, miksi keskustan kannatus on pudonnut?

”Sitä olen paljon miettinyt. Siinä täytyy peiliin katsoa, se on selvä asia, kun on puheenjohtajana ja pääministerinä tällaisella kaudella, jossa tehdään vaikeita päätöksiä. Niitä joutuu selittämään olohuoneisiin, ja siinä kasvot kuluvat koko ajan nopeammin. Tämä on hyvin puheenjohtajakeskeistä, ja se näkyy keskustan kannatuksessa.”

”Indeksileikkaukset ja kilpailukyvyn parantamiseksi tehdyt toimet harmittavat suomalaisia, ja niistä on nöyrästi kannettava vastuu. Toki olen miettinyt, olisiko sen voinut tehdä toisin.”

Yksi periaatteenne on tulos tai ulos. Millä tavoin periaate pätee, jos keskustan vaalitulos ei ole tavoitteidenne mukainen?

”Olen lanseerannut sen hallitusohjelmaan sidottuna, ja mielestäni olen nyt osoittanut noudattavani periaatetta. Mitä tulee vaalitulokseen, keskustan jäsenten ja puoluekokouksen on päätettävä, mikä tulos on riittävä. Kyllä siellä käytännössä tällainen periaate toimii, jos ei puheenjohtajan johdolla menestytä.”

Suomessa on paljon metsää, joka toimii hiilinieluna. Voidaanko hakkuita lisätä Suomessa lähivuosina?

”Nielut Suomessa kasvavat eivätkä notkahda. Suomalainen metsänhoitotapa kestää sen, että nykyisestä 73–74 miljoonan kuution tasosta voidaan hieman lisätä hakkuita. Noin 80 miljoonaa kuutiota on kestävä taso.”Olette sanonut äänestäjien ottavan valtavan riskin, jos he antavat hallitusvallan avaimet sinipunan eli kokoomuksen ja Sdp:n käsiin. Kertokaa tarkemmin, mitä tästä voi seurata.

”Viimeksi, kun he tekivät yhdessä, tuli satatuhatta työtöntä lisää, verotus kiristyi ja valtionvelka kasvoi. Silloin maailmantalous kasvoi suurin piirtein tätä vauhtia kuin nyt, ja naapurimaista Ruotsi oli siinä kyydissä. Suomikin oli vuosina 2010–2011, mutta sitten kasvukurvi kääntyi alaspäin.”

Lue täältä tähän asti julkaistut puolueiden puheenjohtajien haastattelut:

Hjallis Harkimo: ”Demokraattinen systeemi ei tuota enää minkään­laisia päätöksiä”

Sampo Terho: ”En aio aktiivisesti toimia sen eteen, että yksityisautoilua haitattaisiin”

Petteri Orpo: ”En aio tehdä mitään koulutuslupausta”

Sari Essayah antaisi perheille ja vanhusten­huoltoon lisää rahaa: ”Ongelmien poistaminen on kiinni resurssien lisäämisestä”

Pekka Haavisto: ”Ei ole mitään järkeä tehdä ihmisistä paperittomia”

On irvokasta, että pika­vippejä on helpompi hakea kuin toimeen­tulotukea, sanoo Li Andersson

Antti Rinne: ”Finanssipolitiikka ei voi olla yksin se, joka tätä ohjaa”


Kuka?

Juha Sipilä


 Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri toimitusministeristössä.

 Syntynyt 1961 Vetelissä, kotipaikka Kempele.

 Toisen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä.

 Diplomi-insinööri.

 Toiminut liike-elämässä muun muassa Solitran, Elektrobitin ja Fortel Investin toimitusjohtajana.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   Todistusvalinta aiheutti reputtamisaallon Vaasan kauppakorkea­koulussa, nyt Helsingin yliopisto varautuu samaan

  4. 4

   Kuljettaja kuoli ajauduttuaan radalta moottoripyörä­kisassa Imatralla

  5. 5

   Katsojan kuvaama video näyttää järjestyksenvalvojien kovat otteet Suomen cupin finaalin jälkeen

  6. 6

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  7. 7

   Viranomaiset: Iran yritti ampua ohjuksella Yhdysvaltojen lennokkia ennen Omaninlahden laivaiskuja, toisen aluksen miehistö päässyt Dubaihin

  8. 8

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  9. 9

   Rakennusyhtiöillä on käsissään ennätysmäärä keskeneräisiä asuntoja, ja talous on kääntymässä laskuun: Miten ostaja voi välttää riskit?

  10. 10

   Maaseudulle muuttaa erityisesti kaksi ikä­ryhmää: Toiseen niistä kuuluu 31-vuotias Paula Karilahti, joka ajatteli aiemmin, ettei ikinä muuta maalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  4. 4

   Homehtunut Kätilöopisto seisoo tyhjillään Helsingin Kumpulassa, mutta nyt ikoniseen rakennukseen suunnitellaan uutta elämää

  5. 5

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Viranomaiset: Iran yritti ampua ohjuksella Yhdysvaltojen lennokkia ennen Omaninlahden laivaiskuja, toisen aluksen miehistö päässyt Dubaihin

  8. 8

   Tyttövauvan kasvaminen baletti­tanssijaksi oli liikaa: Seksistiset mainokset eivät ole enää sallittuja Britanniassa

  9. 9

   Dramaattisen aamun onnellinen loppu: Ensihoitajat auttoivat vauvan maailmaan Itä-Vantaalla

  10. 10

   Kriisikokousta seurasivat pettymysten yö ja päivä – HS:n laaja selvitys kertoo, miten Antti Rinteen hallitus syntyi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Iso osa lenkkeilijöistä sortuu kahteen perusvirheeseen, joiden vuoksi kehitys tyssää parissa kuukaudessa, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää