Politiikka    |   Puheenjohtajahaastattelut 9/11

Vasemmalle siirtyneen Rkp:n Anna-Maja Henriksson: ”On aivan selvää, että aika oppositiossa on vaikuttanut meihin”

HS haastattelee kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Heille esitetään 15 kysymystä, joista osa on kaikille puheenjohtajille samoja ja osa liittyy heidän puolueensa linjaan.

Rkp tavoittelee puheenjohtajansa Anna-Maja Henrikssonin johdolla historiansa parasta eduskuntavaalitulosta.

Puolue oli edelliset neljä vuotta pitkästä aikaa oppositiossa, ja puheenjohtajan mukaan nyt on aika palata hallitukseen.

Henriksson nousi Rkp:n johtoon vuonna 2016 edellisen puheenjohtajan Carl Haglundin jätettyä politiikan.

Oppositiovuosien aikana puolue on HS:n vaalikonevastausten perusteella ottanut harppauksen kohti poliittisen kentän vasenta laitaa.

Rkp ajaa tuntuvia panostuksia esimerkiksi koulutukseen ja sosiaaliturvaan. Henriksson vakuuttaa monien muiden puoluejohtajien tavoin, että kaikki on rahoitettavissa työllisyyden nostolla.


Kerroitte, että Suomen suurin ongelma on syntyvyyden aleneminen. Kertokaa joitakin kouriintuntuvia muutoksia, joilla se ratkaistaan.

”Meidän pitäisi tehdä Suomesta maailman lapsiystävällisin maa. Tarvitaan isille ja äideille joustava perhevapaauudistus, jossa myös tarjotaan jokaiselle kolme vuotta täyttäneelle lapselle neljä tuntia päivässä maksutonta varhaiskasvatusta. Lisäksi yksinhuoltajien asemaa on parannettava.”

Kertokaa ainakin yksi asia, josta meidän on luovuttava ilmastokriisin vuoksi. Vai onko niitä?

”Meidän on luovuttava kivihiilestä polttoaineena niin pian kuin mahdollista. Ylipäätään fossiilista polttoaineista pitää luopua.”

Sosiaaliturvaa aiotaan uudistaa, ja Suomessa päättyi juuri perustulokokeilu. Pitääkö tukirahan vastineeksi tehdä jotakin? Mitä ja miksi?

”On pidettävä erillään, puhutaanko työkykyisistä ihmisistä vai ihmisistä, jotka eivät kykene olemaan työmarkkinoilla. Niille, jotka eivät kykene, on saatava sellainen tuki, joka on aina riittävä. Työkykyisille taas pitää tarjota tietty vähimmäissumma, joka on kaikille sama. Sen päälle tulee luoda porkkanajärjestelmä, jossa palkitaan siitä, että yrittää työllistyä tai yrittää olla mukana osaamista kehittävissä toimenpiteissä.”

Oletteko varma, että Suomi tarvitsee 64 uutta hävittäjää? Selittäkää miksi.

”Olen varma siitä, että tarvitsemme nykyisten hävittäjien suorituskyvyn korvaavan määrän. Tällä hetkellä se on 64, josta en lähtisi tinkimään. Olisi sitten eri asia, jos asiantuntijat päätyisivät siihen, että pienempikin määrä riittäisi suorituskyvyn korvaamiseen.”

Valtiovarainministeriön arvion mukaan julkisia menoja on tulevina vuosina leikattava, vaikka työllisyysaste nousisi nykyisestä. Toimisitteko näin ja miksi? Mistä leikkaisitte?

”Se oli ministeriön keskustelunavaus, ja heidän tehtävänsä on olla kriittisiä. Kun työllisyysaste saadaan riittävästi nousemaan, ei mielestämme leikkauksia tarvita.”

”Meidän poliitikkojen tärkein tehtävä on nyt varmistaa, että työllisyys kohenee edelleen. Jos kuitenkin olisi aivan pakko leikata jostain, se olisi erittäin vaikea paikka. Ensin katsoisimme, mitä julkisesta hallinnosta voi vielä karsia. Perustuspalveluista ei saa karsia. Koulutukseen pitää panostaa, ja vanhustenhoidon pitää toimia.”

Yksityiset hoivayritysten toiminnassa vanhustenhoidossa on paljastunut pahoja puutteita. Pitäisikö yksityisten yritysten roolia koko sosiaali- ja terveydenhoidossa lisätä vai vähentää nykyisestä? Miksi?

”On yrityksiä, jotka eivät ole toimineet pelisääntöjen mukaisesti eivätkä ole ansainneet luottamusta. Mutta on myös yrityksiä, jotka noudattavat sääntöjä. Näen, että yksityisten yritysten roolia olisi jonkin verran mahdollista lisätä. Sen pitäisi tapahtua palveluseteleiden kautta. Yrityksille pitää olla tiukat normit, ja valvonnan pitää olla riittävää. Sitä se ei tähän mennessä ole ollut.”


Rkp sanoo tavoittelevansa myös suomenkielisten ääniä. Mainitkaa yksi keskeinen asia, jolla erottaudutte muista puolueista?

”Me olemme liberaali puolue, joka haluaa pitää vähävaraisista huolta. Haluamme lisätä paikallista sopimista yrityksissä, missä erotumme demareista. Kokoomuksesta ja keskustasta erotumme siinä, että haluamme todella panostaa koulutukseen, lapsiin ja lapsiperheisiin. Edellinen hallitus näytti, että koulutusasiat eivät olleet heille tärkeitä.”

Puoluehallituksenne on hyväksynyt tavoitteen, jonka mukaan Suomi olisi Naton jäsen vuonna 2025. Miksi ette aja Nato-jäsenyyttä vaaliohjelmassanne?

”Tällä hetkellä asialle ei ole sellaista kansan tukea, että se voisi ensi vaalikaudella toteutua. Rkp on toki avoin sellaiselle prosessille, joka vie meidät vähitellen Naton jäseneksi.”

HS:n vaalikonevastausten perusteella Rkp on siirtynyt viime vaalien jälkeen selvästi vasemmalle. Johtuuko tämä siitä, että te olette vasemmistolaisempi poliitikko kuin edellinen puheenjohtajanne Carl Haglund?

”Heh, se voi olla, että minussa ja Carl Haglundissa on eroja. Mutta on aivan selvää, että aika oppositiossa on vaikuttanut meihin puolueena. Olemme nähneet, että meidän on pidettävä kaikki mukana.”

”Haluan painottaa, että sijoitumme poliittisella kartalla hieman keskeltä oikealle. Itse asiassa meidän paikkamme eduskuntasalin oikeimmalla laidalla on väärä. Seuraavien vaalien jälkeen paikkamme on jossain keskustan ja kokoomuksen välissä. Mehän olemme historiallisesti istuneet kaikkein oikeimmalla siksi, että meillä olisi lyhyt matka tulkkeihin. Sitä tarvetta ei enää ole.”

Vaaliohjelmassanne esitetään veronkevennyksiä ja runsaasti menolisäyksiä esimerkiksi koulutukseen, perhevapaisiin ja terveydenhuoltoon, mutta samaan aikaan haluatte hillitä velkaantumista. Miten ratkaisette tämän yhtälön?

”Yhtälö on toteuttavissa sillä, että saamme enemmän ihmisiä töihin.”

Millä konkreettisilla keinoilla nostatte työllisyysastetta?

”Sosiaaliturvaa pitää uudistaa työhön kannustavammaksi, se on suurin yksittäinen asia. Perhevapaauudistus voi auttaa siihen, että naisten asema työmarkkinoilla paranee ja saamme enemmän naisia töihin. Lisäksi ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta tulee luopua. Yrittäjät ja yritykset tietävät itse parhaiten, minkälaisia osaajia he tarvitsevat.”

Saitte vuonna 2017 sairauskohtauksen ja sanoitte, että aiotte ottaa enemmän aikaa itsellenne. Onko päätös pitänyt?

”Päätös on kyllä pitänyt. Käyn ainakin kerran viikossa kuntosalilla personal trainerin kanssa, ja yritän viikonloppuisin käydä koiran kanssa pitemmällä lenkillä. Siinä mielessä olen ollut armollinen itselleni.”Lue täältä muut tähän asti julkaistut puheenjohtajien haastattelut:

Hjallis Harkimo: ”Demokraattinen systeemi ei tuota enää minkään­laisia päätöksiä”

Sampo Terho: ”En aio aktiivisesti toimia sen eteen, että yksityisautoilua haitattaisiin”

Petteri Orpo: ”En aio tehdä mitään koulutuslupausta”

Sari Essayah antaisi perheille ja vanhustenhuoltoon lisää rahaa: ”Ongelmien poistaminen on kiinni resurssien lisäämisestä”

Pekka Haavisto: ”Ei ole mitään järkeä tehdä ihmisistä paperittomia”

On irvokasta, että pikavippejä on helpompi hakea kuin toimeentulotukea, sanoo Li Andersson

Antti Rinne: ”Finanssipolitiikka ei voi olla yksin se, joka tätä ohjaa”

Juha Sipilä: ”Paikallinen sopiminen on tärkein keino työllisyysasteen nostamiseksi”

Kuka

Anna-Maja Henriksson


 Syntynyt 7.1.1964 Pietarsaaressa.

 Koulutukseltaan oikeustieteiden kandidaatti ja varatuomari.

 Kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä vuodesta 2007, toimi oikeusministerinä Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallituksissa vuosina 2011–2015.

 Rkp:n puheenjohtaja vuodesta 2016 alkaen.

 Naimisissa, kaksi lasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   HS-raati löysi viiden tähden Suomi-siiderin ja tyrmäsi ison panimon tekeleen saippuaiseksi limuksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  7. 7

   Suomi vetää EU-puheen­johtajuuden säästö­budjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hana­vettä eikä avajais­gaalaa järjestetä

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  10. 10

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  8. 8

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  9. 9

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  10. 10

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää