Politiikka    |   HS-analyysi

Vaalikampanjoissa turvallisuuspolitiikka katoaa lähes näkymättömiin, mutta vaalien jälkeen se voi nousta esiin näyttävästi

Vaalit vaimentavat keskustelun ulkomaailmasta muissakin länsimaissa. Kansainvälinen turvallisuus palaa politiikan teemaksi ryminällä vaalien jälkeen.

Suomessa on tähän mennessä keskusteltu eduskuntavaalien kampanjoissa hyvin vähän turvallisuuspolitiikasta.

Turvallisuuspolitiikasta ei yleensä keskustella muidenkaan länsimaiden vaalien alla. Vaalien jälkeen edessä on kuitenkin tärkeitä päätöksiä siitä, miten Suomi pelaa korttinsa kriisien kyllästämässä maailmassa.

Vaikka turvallisuuspoliittista keskustelua ei saisi vaalien alla lietsotuksi, on kiinnostavaa katsoa tarkemmin vaikenemisen syitä ja vaalien jälkeen edessä olevia linjauksia Suomen asemasta lähialueillaan ja maailmassa.

 

Yleisesti turvallisuuspolitiikalla on vaikea saada ääniä.

Kysymykseen turvallisuuspoliittisten puheenvuorojen niukkuudesta voi vastata helpoimmin toisella kysymyksellä.

Voiko eduskuntavaaliehdokas tulla valituksi kansanedustajaksi puhumalla äänestäjille ulko- ja turvallisuuspolitiikasta? Yleensä vastaus on, että ei voi. Siksi siitä ei puhuta.

Poikkeuksia löytyy. Esimerkiksi Sdp:n Erkki Tuomioja ja kokoomuksen Ilkka Kanerva ovat tehnet ulkopolitiikan osaamisesta päälajinsa. Vielä harvinaisempia ovat yhden asian poliitikot, kuten perussuomalaisena eduskuntaan valittu, nykyään sinisiä edustava puolustusministeri Jussi Niinistö, joka puhuu vain sotaväestä.

Yleisesti turvallisuuspolitiikalla on kuitenkin vaikea saada ääniä. Ilmiö ei rajoitu näihin vaaleihin eikä Suomeen. Samaa asiaa hämmästeltiin viime syyskuussa ennen Ruotsin valtiopäivävaaleja.

Kysymys keskustelun vähyydestä on tällä kertaa tavallista painavampi, koska maailmassa on tapahtunut päättyvän nelivuotisen vaalikauden aikana suuria muutoksia. Muutosvauhti jatkunee kiivaana.

Tämäkään ei silti riitä nostamaan ulkopoliittista ja sotilaallista turvallisuutta vaaliteemaksi. Siihen tarvitaan äänestäjien elämään välittömästi vaikuttavia tapahtumia. Sellainen oli yhdysvaltalaisille äänestäjille Irakin sota, jonka Barack Obama lupasi lopettaa tullessaan valituksi ensi kertaa presidentiksi vuonna 2008.

Äänestäjien kannalta katsottuna turvallisuuspolitiikka on etäistä. Kyseessä ei ole samanlainen ihmisten päivittäisessä käytössä oleva hyödyke kuin koulutus tai terveydenhuolto. Kyselyissä ihmisille tärkeimmistä teemoista ja suurimmista huolenaiheista kansainvälinen turvallisuus jää usein kärkikymmenikön loppupäähän.

 

Avainsana oli ja on edelleen konsensus.

Kansallisella turvallisuudella on ollut merkitystä menneissä vaaleissa, mutta tavalla, joka enemmän vaimensi keskustelua kuin kannusti siihen. Avainsana oli ja on edelleen konsensus eli laaja yksimielisyys ulkopolitiikan peruslinjauksista.

Viime vuosina se on tarkoittanut käytännössä presidentti Sauli Niinistön aseman vahvistumista ulkopolitiikassa pääministerin ja valtioneuvoston aseman kustannuksella.

Kun tasavallan presidentti viikonvaihteessa kaipasi vaalikampanjoinnissa keskustelua tulevista ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksista, puoluejohtajilta voi odottaa puheenvuoroja, joissa he ilmoittavat olevansa linjauksista samaa mieltä kuin tasavallan presidentti.
Laajalla yksimielisyydellä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on merkitystä vaikeina aikoina, mutta samalla sen ylläpitäminen voi vaikeutua.

Kun katsoo runsaat neljä vuotta sitten vaalikauden alkaessa käsillä olleita kansainvälisiä paineita, niistä yksikään ei ole kokonaan helpottanut, ja rinnalle on noussut tukku uusia.

Muutokset maailmalla ja Suomessa nousevat näkyviin vaalien jälkeen käynnistyvissä hallitusneuvotteluissa ja yksityiskohtaisemmin, kun hallitus laatii eduskunnalle selonteot ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä puolustuksesta. Tällöin hahmottuu myös se, miten pääministeri rajaa asemansa ulkopolitiikassa suhteessa presidenttiin.

Esille nousevista teemoista vanha tuttu on Suomen suhde puolustusliitto Natoon ja sitä kautta Venäjään.

Suhteesta Natoon on kovin vaikea keksiä uutta sanottavaa. Kysymyksiä pitää kuitenkin täsmentää, kun linjana on se, että Nato-jäsenyyttä ei nyt haeta mutta tie hakemukselle pidetään esteettömänä. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Yhdenlaista rajanvetoa nähtiin loka–marraskuussa Norjassa järjestetyssä Naton suuressa Trident Juncture -sotaharjoituksessa, johon osallistui Suomesta Maa-, Meri- ja Ilmavoimien yksikköjä. Yhdysvaltojen strategiset B-52-pommikoneet eivät kuitenkaan päässeet käyttämään harjoituksessa Rovaniemen lentokenttää.

Kielteistä päätöstä pommikoneista voi tulkita niin, että Suomi tekee päätökset alueensa käytöstä kriisissä tilanteen mukaan eikä etukäteen kuten Ruotsi. Erolla ei välttämättä olisi tiukan paikan tullen erityistä merkitystä, mutta tällaisia asioita Suomi säätää puolustusyhteistyössä.

Puolustusyhteistyön tiivistyminen Ruotsin ja muiden Länsi-Euroopan maiden sekä Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa on mitä todennäköisintä, eikä länsimaiden ja Venäjän suhteiden jännitteille ole näköpiirissä loppua. Epävarmuutta ylläpitävät presidentti Donald Trump ja toistaiseksi vielä vaatimaton näyttö Euroopan omista puolustushankkeista.

 

Ainakin puheiden tasolla ilmastonmuutos on aiheista helpoin. Kiina on kaikilla tasoilla niistä vaikein.

Niin sanottu kova turvallisuus on kuitenkin suhteellisen helppotajuista verrattuna siihen, mitä muuta on ilmaantunut taivaanrantaan.

Aivan eri tavalla kuin selontekotyössä neljä vuotta sitten rinnalle ja ohi nousevat ilmastopolitiikka, jo edellä mainittu Trump ja ennen kaikkea Kiina, joka valtapolitiikka on osoittautunut kovaotteiseksi.

Euroopan suunnastakin pitää olla sanottavaa brexitin keskellä ja Suomen EU-puheenjohtajuuden alkaessa heinäkuun alussa.

Ainakin puheiden tasolla ilmastonmuutos on aiheista helpoin. Kiina on kaikilla tasoilla niistä vaikein.

Erityisen huolestuttavalta Kiina näyttää, kun katsoo, miten pelokkaalta sen oma johto vaikuttaa. Samalla kun Kiinan johto turvautuu kovaan ja usein myös kömpelöön vallankäyttöön maailmalla, se vainoaa uuden teknologian suomalla kuristusotteella uiguurivähemmistöään ja arvostelijoitaan sekä Kiinassa että sen rajojen ulkopuolella.

Suomelle Kiina on kuitenkin tosiasia ja kasvava talousmahti, johon pitää olla toimivat yhteydet. Siinä on tekemistä seuraavalla vaalikaudella.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on taas kerran toiminut toisin kuin useimmat aihepiirit. Vaalikampanjoissa sen merkitys pienenee lähes näkymättömiin mutta nousee taas korkeuksiin vaalien jälkeen. Edessä voi olla erityisen näyttävä nousu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  2. 2

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  3. 3

   Laura Huhtasaari ja joukko muita perussuomalaisten kansanedustajia ehdolle eurovaaleihin – Halla-aho vältteli taas kysymystä blogiteksteistä

  4. 4

   Timo Soini jättää politiikan

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Antti Rinne: Tulevaan hallitukseen vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta, hallituspuolueet tiedossa heti vapun jälkeen

  8. 8

   Fingerpori-elokuvan traileri on julki – Jeesus juoksee veden päällä uima-altaassa, Rivo-Riitta näkee hautakivensä ja lääkäri suorittaa julkista terveydenhuoltoa yleisön edessä

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  7. 7

   Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Keskusta ja kokoomus ovat tilassa, joka ei anna aihetta Antti Rinteen optimismille

  9. 9

   Ainakin 29 saksalaisturistia kuoli bussiturmassa Madeiralla – Saarelta etsitään saksan taitajia loukkaantuneita lohduttamaan

  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää