Politiikka    |   Puheen­johtaja­haastattelut 10/11

”Olen hieman optimistinen” – Jussi Halla-aho uskoo, että pelko kannatuksen laskusta saa isot puolueet lähemmäs perus­suomalaisia maahan­muutto­asioissa

HS haastattelee kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Heille esitetään 15 kysymystä, joista osa on kaikille puheenjohtajille samoja ja osa liittyy heidän puolueensa linjaan.

Perussuomalaiset toivoo voivansa siirtää Suomen maahanmuuttopolitiikkaa oikealle, nousee puolue hallitukseen vaalien jälkeen tai ei.

Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon johdolla kannatus lähestyy jo kokoomusta.

Ylen tuoreessa gallupissa perussuomalaiset oli kolmanneksi suosituin puolue.

Perussuomalaiset ajaa humanitaarisen maahanmuuton lopettamista ja maahanmuuton kustannusten rajua leikkausta.

Puolue haluaa rahaa koulutukseen, vanhustenhoivaan ja terveydenhuoltoon.

Lisäksi se vastustaa veronkiristyksiä ja haluaa lopettaa valtion velkaantumisen.

Yhtälö on hankala, mutta muiden puolueiden tavoin perussuomalaiset sanoo sen olevan mahdollista merkittävällä työllisyysasteen nostamisella.


Kerroitte, että Suomen suurin ongelma on työttömyys ja nuorten näköalattomuus. Kertokaa joitakin kouriintuntuvia muutoksia, joilla se ratkaistaan.

”Olemme puolustaneet perinteistä prosessiteollisuutta ja tämän takia valinneet muista poikkeavan linjan esimerkiksi ilmastopolitiikassa.

Mutta selvää on, että Suomen tulevaisuus tulee rakentumaan koulutetun ja osaavan väestön varaan. Koulutusjärjestelmä on nyt tietynlaisessa kriisissä.

Haluamme palata peruskoulussa perusasioihin. Toisella asteella selvä ongelma on ammatillinen koulutus, sen perusrahoitus ja vähentynyt lähiopetus.”

Kertokaa ainakin yksi asia, josta meidän on luovuttava ilmastokriisin vuoksi. Vai onko niitä?

”Tämä on väärä ajattelutapa.

Jos haluaisimme todella saavuttaa hiilineutraaliuden no­peasti, se edellyttäisi ihmisiltä sellaista luopumista, että se ei ole poliittisesti realistista. Emme ole valmiita muuttamaan syömis- ja kulutustottumuksiamme sekä materiaalista kulttuuriamme niin paljon. Haluamme tuoda suhteellisuudentajua ja kohtuutta tähän keskusteluun.”

Sosiaaliturvaa aiotaan uudistaa, ja Suomessa päättyi juuri perustulokokeilu. Pitääkö tukirahan vastineeksi tehdä jotakin? Mitä ja miksi?

”Emme kannata vastikkeetonta perustuloa. Sosiaaliturvan pitää aina olla viimesijainen turvaverkosto vaikeiden aikojen yli. Oletuksen pitää olla se, että työkykyiset ihmiset elättävät itsensä.”

Oletteko varma, että Suomi tarvitsee 64 uutta hävittäjää? Selittäkää miksi.

”Tässä joudutaan luottamaan siihen mitä asiantuntijat eli tässä tapauksessa sotilaat sanovat. Mielestäni tämä on non-issue, koska tästä vallitsee yksimielisyys. Se, että siitä yritetään tehdä jonkinlaista vaaliteemaa on sekä epäisänmaallista että hölmöä.”

Valtiovarainministeriön arvion mukaan julkisia menoja on tulevina vuosina leikattava, vaikka työllisyysaste nousisi nykyisestä. Toimisitteko näin ja miksi? Mistä leikkaisitte?

”Julkisia menoja on pakko karsia, mutta emme halua juustohöyläleikkauksia.

Maahanmuuton kustannuksia on vaikea arvioida, mutta ne ovat joka tapauksessa miljardiluokkaa vuosittain, luultavasti lähempänä kahta.”

Yksityiset hoivayritysten toiminnassa vanhustenhoidossa on paljastunut pahoja puutteita. Pitäisikö yksityisten yritysten roolia koko sosiaali- ja terveydenhoidossa lisätä vai vähentää nykyisestä? Miksi?

”Emme halua kasvattaa yksityisten roolia, mutta pidämme tärkeänä että ne osallistuvat palvelujen tuottamiseen. Se, onko tuottaja julkinen vai yksityinen ei ole ratkaisevaa. Kunnilla pitää olla niin paljon rahaa käytettävissä, että ne pystyvät panostamaan myös laatuun.”


Millä keinoilla Suomi vaikuttaa siihen, että eniten saastuttavat maat vähentävät päästöjään?

”Suomen pitäisi EU-tasolla ajaa voimakkaasti hiilitulleja, joilla pystyttäisiin suojelemaan eurooppalaista tuotantoa ja ohjaamaan muita maita, kuten Kiinaa, parempiin tuotantotapoihin. Suomen pitäisi myös pyrkiä viemään maailmalle cleantech-teknologiaa.”

Suomi tarvitsee lisää työntekijöitä, kun väestö vanhenee ja syntyvyys heikkenee. Onko työperäisellä maahanmuutolla rooli tämän ongelman ­ratkaisemisessa?

”Ei. Suomeen muuttaa suuressa määrin ihmisiä, joilla ei ole sellaista tarjottavaa, jota työmarkkinat tarvitsevat.

Tässä ei lasketa halpatyövoiman tarvetta, koska se on yksiselitteisen negatiivista julkiselle taloudelle ja sitä pitää torjua.

Saatavuusharkintaa tulee kiristää.”

Maahanmuuton kustannuksilla ei kateta kaikkia toimia, joita olette luvanneet, ja velkaa ette halua ottaa. Miten toimet ­rahoitetaan?

”Ehdottomasti tärkeintä on saada työllisyysaste nousemaan.

Avainasemassa on palkkataso sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Silloin puhutaan vientiyritysten kilpailuedellytyksistä eli energia-, ilmasto- ja veropolitiikasta. Ja julkisella puolella siitä, että käytetään rahaa ydintehtäviin, kuten kouluihin, vanhustenhuoltoon ja perusterveydenhuoltoon, ei maahanmuuttoon.

Työvoiman sivukulut ovat pk-yrittäjien näkökulmasta yksi keskeisin syy siihen, että ei työllistetä. Veroalennukset tietyissä paikoissa ovat investointeja työllisyyteen. Palvelualojen työllisyyttä voidaan parantaa sillä, että parannetaan keskituloisten ihmisten ostovoimaa.”

Jos verotusta ei voi kiristää eikä työperäistä maahanmuuttoa lisätä, pitääkö valtion kokoa leikata radikaalisti?

”Jos näistä pitää valita niin tuo jälkimmäinen. Pitää karsia toissijaisia tehtäviä, ja mahdollisesti jossain vaiheessa leikata ensisijaisistakin tehtävistä, kuten on tähänkin asti tehty. Mutta Suomessa on valtava työvoimareservi. Heikosti koulutetuilla on todella matala työllisyysaste.”

Kuvailkaa unelma-yhteiskuntaanne?

Clint Eastwood toimi pormestarina jossain pikkukaupungissa jenkeissä, ja hänen mottonsa oli, että everybody leaves everybody else alone. [Jokainen jättää kaikki muut rauhaan.] Pidän tästä ajattelusta, että julkisen vallan tehtävä ei ole tuottaa ihmisille visioita ja unelmia, vaan luoda puitteet joissa ihmiset voivat vapaasti toteuttaa omia visioitaan ja unelmiaan. Pidän orgaanisesta diversiteetistä.”

Oletteko valmiita menemään hallitukseen jos se ei kiristä maahanmuuttopolitiikkaa, ja millaisia toimia aiotte vaatia?

”Emme ole. Tärkein asia olisi, että Suomi ja muut EU-valtiot lakkaisivat hyväksymästä toisten jäsenmaiden kautta tulevia turvapaikanhakijoita.

On myös pienempiä, kansallisia toimia, joiden kokonaisvaikutus olisi myönteinen. Tanska on varmaan rohkein toimija Länsi-Euroopan maista tällä hetkellä, mutta sielläkin on edetty aika varovasti.”

Onko muita kynnyskysymyksiä?

”Ilmastopolitiikka voi muodostua sellaiseksi, mutta uskon, että siitä voidaan löytää yhteinen sävel.

Uskon että sen voi saavuttaa merkittävien puolueiden kanssa maahanmuuttoasioissakin. Mutta se vaatii, että ne joutuvat pelkäämään oman kannatuksensa puolesta, jos ne eivät muuta linjaansa maahanmuutossa.

Olen hieman optimistinen tämän suhteen, koska vastaava kehitys on nähty useassa EU-maassa viime vuosina.”

Voiko puolueen jäsen uskoa radikaaliin nationalismiin?

”Ihmisellä on oikeus ja vapaus tulkita suomalaisuutta miten haluaa. Mutta puolueella on omat poliittiset tavoitteensa, jotka eivät edellytä suomalaisuuden etnistä määrittelyä.”Lue täältä muut tähän asti julkaistut puheenjohtajien haastattelut:

Hjallis Harkimo: ”Demokraattinen systeemi ei tuota enää minkään­laisia päätöksiä”

Sampo Terho: ”En aio aktiivisesti toimia sen eteen, että yksityisautoilua haitattaisiin”

Petteri Orpo: ”En aio tehdä mitään koulutuslupausta”

Sari Essayah antaisi perheille ja vanhustenhuoltoon lisää rahaa: ”Ongelmien poistaminen on kiinni resurssien lisäämisestä”

Pekka Haavisto: ”Ei ole mitään järkeä tehdä ihmisistä paperittomia”

On irvokasta, että pikavippejä on helpompi hakea kuin toimeentulotukea, sanoo Li Andersson

Antti Rinne: ”Finanssipolitiikka ei voi olla yksin se, joka tätä ohjaa”

Juha Sipilä: ”Paikallinen sopiminen on tärkein keino työllisyysasteen nostamiseksi”

Vasemmalle siirtyneen Rkp:n Anna-Maja Henriksson: ”On aivan selvää, että aika oppositiossa on vaikuttanut meihin”

Kuka?

Jussi Halla-aho


 Syntynyt 27.4.1971 ­Tampereella.

 Koulutukseltaan filosofian tohtori.

 Toimi kansanedustajana vuosina 2011–2014. Vuoden 2014 heinäkuussa Halla-aho siirtyi Euroopan ­parlamenttiin.

 Perussuomalaisten ­puheenjohtaja vuoden 2017 kesäkuusta alkaen. Valinnan jälkeen puolue hajosi.

 Viisi lasta, joista neljä vaimonsa Hilla Halla-ahon kanssa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  2. 2

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  3. 3

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Äärioikeiston keulakuva ja Venäjän ystävä Steve Bannon ilmestyi jälleen Eurooppaan, tavoite on selvä: EU:n heikentäminen

  6. 6

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  7. 7

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  8. 8

   Yhdysvaltojen aborttikeskustelu herätti Päivi Räsäsen: Kutsuu Suomen myöhäisiä abortteja lapsensurmiksi

  9. 9

   Joel Kiviranta ja Niko Mikkola osuneet Ranskan verkkoon – Suomi johtaa toisessa erässä 2–0

  10. 10

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  4. 4

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  5. 5

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  6. 6

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  7. 7

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  8. 8

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  9. 9

   Kymmenet europarlamenttiin pyrkivät olleet syytettynä rikoksista

  10. 10

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   ”Vallassa on yksilön mieli­halujen käsittämätön palvonta” – Suomeen on kehittymässä uusi poliittinen voima, kun uskonto ja nationalismi lyövät kättä

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää