Politiikka

Kouvolassa tiivistyy taistelu duunari­äänistä: Perus­suomalaisten ehdokas taluttaa kansalaisen demarien kojulle hakemaan vaali­makkaran

HS seurasi vaalihulinaa Kouvolassa, jossa eduskuntavaalit ovat demarien ja perussuomalaisten kaksintaistelu. Jopa alueen oma poika, sinisiä edustava työministeri Jari Lindström, uskoo että perussuomalaisten vaalivoitto on mahdollinen.

Tilanteessa on jotain erityistä symboliikkaa ja herkkyyttäkin. Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Kristian Sheikki Laakso taluttaa näkövammaista miestä syömään makkaraa demareiden kojulle, koska tässä vaalitilaisuudessa perussuomalaisilla ei ole miehen toivomaa makkaratarjoilua.

Kouvolan kävelykadulla Manskilla saattoi nähdä tämän viikon keskiviikkona ruohonjuuritason yhteistyötä yli puoluerajojen. Asiat toki riitelivät, mutta kaikenlainen rähinöinti loisti poissaolollaan.


Ja makkarahan yhdistää meitä kaikkia!

Vai yhdistääkö? Se ei näissä vaaleissa olekaan itsestään selvää. Eikä vuorenvarmalta tunnu enää sekään, että Sdp:n pitkään kestänyt gallupjohto riittäisi vaalipäivän 14. huhtikuuta iltaan asti.

Jos kyselyihin on luottaminen, Kaakkois-Suomen vaalipiirissä sosiaalidemokraateilla on mahdollisuus saada komea vaalivoitto. Kaakon Viestinnän äskettäisessä kyselyssä puoluetta kannatti 26,4 prosenttia alueen äänestäjäkunnasta ja kakkosena oli perussuomalaiset noin 17,7 prosentin kannatuksella.


Olemme Kouvolassa, koska erityisesti täällä eduskuntavaalit ovat demareiden ja perussuomalaisten kaksintaistelu. Noin 83 000 asukkaan kaupunki on suomalaisen metsäteollisuuden sydänmaata, joka on kärsinyt tehtaiden sulkemisesta, tuhansien työpaikkojen menetyksistä ja väestökadosta.

Vuoden 2015 vaaleissa perussuomalaiset saivat Kouvolassa megajytkyn, kun noin 29 prosenttia kaupunkilaisista äänesti puoluetta. Sdp puolestaan jäi keskustankin taakse kolmanneksi 17,9 prosentin ääniosuudella.

Demareiden tunnettu ehdokas, 42-vuotias sairaanhoitaja ja kaupunginvaltuutettu Paula Werning, sanoo, että hänen vaalitilaisuuksissaan on tänä keväänä ”erittäin hyvää pöhinää” ja ”ihmisiä on kuin ämpärijonossa”. Ja kansaa hänen ympärillään pörrääkin.


Esimerkiksi 68-vuotias Hannu harkitsee Werningin äänestämistä, sillä Werning on profiloitunut erityisesti terveydenhuoltokysymysten osaajana. Perussuomalaisia Hannu taas ei voisi kuvitellakaan äänestävänsä.

”Niitten arvot ovat niin kärkkäitä. Tämä maahanmuuttohomma lyö ne kokonaan minun laudalta pois”, sanoo Hannu, joka ei halua sukunimeään julkisuuteen.

Hannun kommentti kytkeytyy melko yleiseen mielikuvaan, jonka mukaan Jussi Halla-ahon johtamana perussuomalaiset on rasistien puolue ja kaukana salonkikelpoisesta.

Helsingin yliopiston tutkija Emilia Palonen sanoo kuitenkin, että Suomessa ”rasismi ja muukalaispelko ovat valtavirtaistuneet” viime vuosina. Hänen mukaansa perussuomalaisten ajatuksia ei enää kaikkialla pidetä erityisen radikaaleina.

Lisäksi perussuomalaiset on ehtinyt erkaantua siitä tosiasiasta, että puolue oli pari vuotta mukana Juha Sipilän (kesk) hallituksessa.

Palonen sanoo varovasti puntaroiden sen, mitä ei olisi voinut muutama viikko sitten oikein ajatellakaan. Hänen mukaansa ei ole pois suljettua, että perussuomalaiset nousisi vaalien suurimmaksi puolueeksi. Hän pitää silti Sdp:n voittoa edelleen todennäköisimpänä lopputuloksena.

Ylen tuore kysely näytti perussuomalaisille koko maassa 15,1 prosentin kannatusta, kun sen edellä olivat kokoomus 15,8 prosentilla ja gallupeja pitkään johtanut Sdp 20,1 prosentin kannatuksella.

15 prosentin kannatuksestakin olisi kuitenkin matkaa siihen äänipottiin, jonka perussuomalaiset sai viime eduskuntavaaleissa 2015. Tuolloin perussuomalaiset keräsi äänistä 17,7 prosenttia ja oli puolueista kolmanneksi suurin. Sen jälkeen puolue on hajonnut, kun siniset erkaantuivat omaksi puolueekseen.

HS:n tuoreimmassa gallupissa perussuomalaisten kannatus oli huomattavasti Ylen mittausta alhaisempi, 11,1 prosenttia.

”Populistit ovat ennenkin yllättävästi voittaneet vaalit. Mielipidetiedusteluihin ei voi luottaa. Trumpin nousu näytti tämän. Yllättävän vahva Halla-ahon perussuomalaiset on ollut”, Palonen sanoo.


Kouvolassa kuulee yli puoluerajojen kommentteja siitä, että pääoppositiopuolue Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen epäselviksi tai uhkaaviksi tulkitut puheet ilmastonmuutoksesta, lihan verottamisesta ja autoilusta voivat rokottaa demareiden kannatusta.

Moni on arvioinut Rinteen sekoilevan uusilla avauksillaan, vaikka hänen pitäisi keskittyä Sipilän hallituksen virheiden korostamiseen.


”Antti ei nuku öitään hyvin. Joka vaaleissa perussuomalaisten vaalitulos on ollut parempi kuin gallupeissa. Onko mahdollista, että vain yksi puolue [perussuomalaiset] korkkaa samppanjapulloja vaalipäivänä?” pohtii kierrätysalan yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Kristian Sheikki Laakso, 50.

Kotkalainen perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola sanoo, että Rinne lähti voitonvarmana kosiskelemaan äänestäjiä esimerkiksi nuorista vihreistä naisista – ymmärtämättä aiemmin gallupeissa laahanneiden perussuomalaisten todellista suosiota.

Hänen mielestään Rinteen puheet hyödyttävät suoraan perussuomalaisia. Se on puolueista kaikkein vastahakoisin kiristämään Suomen ilmastopolitiikkaa. Eerolan mukaan ihmisiä suututtaa, kun heitä syyllistetään perinteisestä elämäntavastaan: autoilusta, saunan lämmittämisestä ja makkaran paistosta.

”Ihmiset ovat kyllästyneet ilmastovouhotukseen ja moraaliposeeraukseen. Kyllä tulee tästä meille ääniä. Jos jokainen suomalainen ampuisi itsensä, se ei ilmastonmuutosta pysäyttäisi.”

Väite pienen Suomen kyvyt­tömyydestä vaikuttaa ilmastoon tuntuu lyöneen läpi todella hyvin, ja Eerolan vertauksen saa kuulla Kouvolassa muutamana eri versiona. Esimerkiksi Laakso lainaa tällaista ironista tokaisua: ”Jos Suomessa lopetetaan autoilu, maailman tuhoutuminen myöhästyy minuutilla.”

Yllättäen jopa demariehdokas Werning on samoilla linjoilla. Hän allekirjoittaa perussuomalaisten ajatuksen, että ilmastonmuutoksessa keskeisiä ovat Kiinan ja Intian kaltaiset suurvallat, ja ”vaikka kaikki Suomen autot pistettäisiin arestiin”, se ei suurta kuvaa muuttaisi.

Kysymykseen siitä, ovatko Rinteen puheet – joita on ainakin mediassa luonnehdittu sekoiluksi – säikäyttäneet häntä ja vaikuttaneet demareiden menestysmahdollisuuksiin, Werning antaa mielenkiintoisen vastauksen.

”Ei ole säikäyttänyt yhtään. Me olemme kaikki ihmisiä. Jos ihminen ei yhtään sekoilisi tai joskus puhuisi vähän epäselvästi, niin saattaapi ajatella, että olet robotti. Kyllä se on ihan inhimillistä. Turha opetella mitään tiettyä mantraa hokemaan.”

Werningin mukaan kampanjatilaisuuksissa ihmiset eivät erityisemmin tiedustele ilmastokantoja vaan heitä kiinnostavat taloudellinen toimeentulo, koulutus, terveydenhuolto ja perusarjesta selviäminen.

Näin oli asian laita myös HS:n helmikuussa julkaisemassa kyselyssä. Sosiaalidemokraateista vain 31 prosenttia nosti ilmaston, energian ja ympäristön viiden tärkeimmän vaaliteeman joukkoon. Demareista näitä teemoja piti tärkeimpinä pienin osuus perussuomalaisten jälkeen.

Perussuomalaisista vain 17 prosenttia arvotti ilmaston viiden tärkeimmän teeman joukkoon, kun esimerkiksi vasemmistoliiton kannattajista puolet teki niin.

Tutkija Palonen sanoo joidenkin äänestäjien ajattelevan, että liha- ja autoiluteemat ”kyseenalaistavat heidän elämäntapansa”, minkä vuoksi perussuomalaisten kannat puhuttelevat.

Hänen mukaansa moni äänestäjä on nyt liikkeellä myös yleisemmällä protestiasenteella ja nähtäväksi jää, miten se heijastuu esimerkiksi Kaakkois-Suomen teollisuuspaikkakuntien tuntemuksiin.

”Protestille riittää syitä. Demareiden äänestämistä ei ehkä kaikkien ole helppo kokea protestiksi”, Palonen sanoo.


Kenties tyypillinen kouvolalainen äänestäjä on Jarmo Tyynelä, 64-vuotias eläkkeelle jäänyt autoalan mies. Hän ei ole vielä lyönyt lukkoon, ketä äänestäisi, mutta hän näkee hyvää sekä perussuomalaisissa että demareissa. Hänen mielestään Sdp on yhä työläisten asialla, etenkin kun puoluetta johtaa entinen ay-mies Rinne.

”Kyllä ne Rinteen johtamina ovat duunaripuolue. Ne varmasti voittavat vaalit, ja kokoomuksen kanssahan se kilpailu käydään. Ei perussuomalaiset mitään voita, mutta voivat he kolmanneksi tulla”, Tyynelä sanoo Lehtomäen S-marketilla, jonne perussuomalaiset siirsivät kampanjakojunsa keskiviikon mittaan – ja siellä oli tarjolla makkaraakin.


Vaalikojun läheisyydessä kaksi nuorta naista kertoo kiertelemättä äänestävänsä perussuomalaisia puolueen tiukan maahanmuuttopolitiikan vuoksi.

”En ole rasisti, mutta...”, aloittaa 32-vuotias lähihoitaja Riina Sirén.

”Minä olen rasisti!” keskeyttää 22-vuotias kokkiystävä Linda Peltola napakasti.

”Mutta nuoret maahanmuuttajamiehet saavat monta tonnia kuussa, kun suomalaisilla on nälkä. Leipäjonoissa seisoo suomalaisia, ei siellä tummaihoisia näe”, Sirén jatkaa ajatuksensa loppuun.

Mitään muuta itselleen tärkeää vaaliteemaa he eivät kysyttäessä keksineet.

Perussuomalaisten ehdokas Kristian Sheikki Laakso sanoo puolestaan olevansa iloinen siitä, että suurin osa äänestäjistä ei ole liikkeellä vain yksi asia mielessään. Hänen mukaansa perussuomalaiset mielletään yleispuolueeksi, joiden ehdokkailta kysellään taitetuista indekseistä ja verotuksesta siinä missä muiltakin.

Erikoisen Sheikki-nimen takana on tarina. Laakso oli 16-vuotiaana töissä Turussa huoltoasemalla ”bensapoikana”, ja työkaveri alkoi nimittää häntä sheikiksi, ikään kuin öljyšeikiksi. Myöhemmin Laakso otti Sheikin osaksi virallista nimeään. Sillä nimellä häntä kaikki kutsuvat.

Kävelykatu Manskilla kampanjoi keskiviikkoaamuna myös kovia kokenut mies, työministeri Jari Lindström.

Hän on Kouvolassa monen halveksima hahmo. Lindströmille ei ole annettu anteeksi sitä, että hän loikkasi sinisiin Halla-ahon noustua perussuomalaisten puheenjohtajaksi myrskyisässä Jyväskylän puoluekokouksessa kesällä 2017.


Lindström on entinen paperi- ja luottamusmies Kouvolan alueen tehtailta, mutta täkäläisten perussuomalaisten mielestä hänestä ja muista puolueen ministereistä tuli ”seteliselkärankaisia pettureita ja takinkääntäjiä”.

Esimerkiksi Laakson vaalilauseen ”Rautakanki taipuu, selkärankani ei” voi nähdä viittaavan puolueen dramaattiseen repeämiseen. Laakso sanoo, että Lindström on ”ykköspuheenaihe Kouvolassa eivätkä puheet ole kovin painokelpoista”.

”Katsos, leikkausministerikin on paikalla. Minulta hän kyykytti 1 500 euroa työttömyyspäivärahaa”, huikkaa noin 60-vuotias mies piruilevalla äänellä Lindströmin nähdessään ja kävelee tiehensä.

Lindström sanoo, että hän saa vaalikentillä enimmäkseen positiivista palautetta ja sinisilläkin sitä pöhinää vaalitilaisuuksissa olisi. Hän kertoo esimerkiksi yhden ikikeskustalaisen kehuneen sinisiä ryhdikkyydestä, kun he jäivät kantamaan hallitusvastuuta.

”Totta kai tulee sitä toistakin laitaa, kiukkuista palautetta ja vihaisia ihmisiä. Pääasiassa aktiivimallista ja perussuomalaisista lähtemisestä. En ole kohdannut sellaista aggressiivisuutta, että joku päälle tulisi. Mutta aika moni on kiihtyneessä mielentilassa.”

Lindström sanoo toivovansa Halla-ahon perussuomalaisille vaaleissa ”parasta mahdollista tulosta”. Myös hänen mielestään on mahdollista, että puolue saa vaaleissa ykköspaikan. Lindström täsmentää, ettei häntä kiinnosta perussuomalaisiin palaaminen, sillä ”kyllä se on nähty”.

”Kysymykseni Halla-aholle on, että uskaltavatko he lähteä hallitusvastuuseen. Ja jos uskaltavat, mistä he ovat valmiita käymään kauppaa. Koska aina joutuu tekemään kompromisseja.”

Sinisten kannatus on ollut kyselyissä noin prosentin luokkaa. Puolueen tunnetuin poliitikko, perussuomalaiset aikoinaan perustanut ulkoministeri Timo Soini, ei pyri enää eduskuntaan.


Sinisten vaalikojulla kohtaa myös työministerin äidin Raili Lindströmin, joka täyttää pian 80 vuotta ja liikkuu rollaattorin avulla. Hän kuvailee poikansa hallitustaivalta vaikeaksi, myös itselleen.

Raili Lindström kertoo saaneensa lukuisia puheluita, joissa haukutaan hänen Jari-poikaansa. Hän sanoo, että poikaa kiusattiin jo lapsena ja kiusaaminen jatkuu vieläkin.

”Puheluita tuli paljon, mutta en minä niihin enää vastaa. Sieltä tuli niin ilkeitä juttuja.”

Raili Lindström aikoo äänestää poikaansa, joka on ehdolla myös Euroopan parlamenttiin toukokuun eurovaaleissa.

”Kyllä hän on parhaansa yrittänyt.”

 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  2. 2

   Timo Soini jättää politiikan

  3. 3

   Laura Huhtasaari ja joukko muita perussuomalaisten kansanedustajia ehdolle eurovaaleihin – Halla-aho vältteli taas kysymystä blogiteksteistä

  4. 4

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Rinne: Tulevaan hallitukseen vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta, hallituspuolueet tiedossa heti vapun jälkeen

  6. 6

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  7. 7

   Fingerpori-elokuvan traileri on julki – Jeesus juoksee veden päällä uima-altaassa, Rivo-Riitta näkee hautakivensä ja lääkäri suorittaa julkista terveydenhuoltoa yleisön edessä

  8. 8

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  7. 7

   Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Keskusta ja kokoomus ovat tilassa, joka ei anna aihetta Antti Rinteen optimismille

  9. 9

   Ainakin 29 saksalaisturistia kuoli bussiturmassa Madeiralla – Saarelta etsitään saksan taitajia loukkaantuneita lohduttamaan

  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää