Politiikka

Keskustan kannatusromahduksen satoa jaetaan nyt uusiksi kaikissa vaalipiireissä: HS kävi läpi tiukimmat taistelut

Gallupien mukaan demarit olisivat kasvattamassa paikkamääräänsä ainakin kaakossa, Savo-Karjalassa ja Hämeessä. Vihreiden kannatus on räjähtänyt erityisesti Lapissa, josta puolue saattaa saada läpi kansanedustajan ensi kertaa ikinä.

Keskustalla on HS:n yhteenvedon perusteella tiukka tilanne jokaisessa vaalipiirissä Manner-Suomessa. Puolue menettää paikkojaan eri puolilla Suomea. HS kokosi yhteen alueellisten gallupien ja mediassa tehtyjen arvioiden tuloksia, ja lopputulos on synkkä edellisvaalien valtapuolueelle.

Ennen vaaleja julkaistut valtakunnalliset gallupit kertovat puolueiden suosiosta koko maan tasolla, mutta vaalikamppailu käydään jokaisessa 12 vaalipiirissä erikseen. HS on aiemmin käynyt jo läpi Helsingin ja Uudenmaan tilanteen, nyt vuorossa ovat loput 10 vaalipiiriä.


Pirkanmaa (19 paikkaa)

Sdp:llä on mahdollisuudet nostaa paikkamääränsä neljästä viiteen. Vaalipiiri on ollut aina Sdp:lle suotuisaa aluetta, minkä lisäksi kärkiehdokkaana on jo edellisissä vaaleissa suosittu Sanna Marin.

Sinisillä on ollut vaalipiiristä kolme kansanedustajaa. Kaksi luopuu, ja puolueen mahdollisuudet saada läpi yhtäkään ovat pienet.

Perussuomalaisille jäi puolueen hajoamisen jälkeen yksi kansanedustaja Pirkanmaalle, Sami Savio. Paikallinen valtamedia Aamulehti veikkaa hänen lisäkseen läpimenijöiksi aiemmin varasijalle jäänyttä Heikki Luotoa ja kuntavaaleissa ääniä kerännyttä Veikko Vallinia.

Keskusta saattaa menettää kolmannen paikkansa, etenkin kun yli puoluerajojen suosittu Mikko Alatalo ei ole ehdolla. Kokoomus yrittää säilyttää neljä paikkaa, mutta voi käydä niin, että Tampereen ex-pormestari Anna-Kaisa Ikonen syrjäyttää jonkun nykyisistä kansanedustajista.

Vihreiden kolmas paikka ja vasemmisto­liiton toinen paikka ovat tiukassa. Vihreiden valttina on se, että Oras Tynkkynen on jälleen ehdolla.

Oulu (18 paikkaa)

Oulun vaalipiiri on maahanmuuttajien koko maata kauhistuttaneiden seksuaalirikosepäilyjen takia erityisen mielenkiinnon kohde. Se on perinteisesti keskustan vahvaa aluetta ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) vaalipiiri.

Kiukku keskustaa kohtaa on sen verran raivoisaa, että puolue voi menettää yhdeksästä edustajapaikastaan jopa kolme.

Tähän viittaa Kalevan julkaisema gallup, jonka mukaan keskusta on menettämässä neljänneksen kannatuksestaan. Edelleen lähes joka kolmas on valmis äänestämään keskustaa.

Oulussa on paljon ääniä jaettavana, sillä eduskuntatyöstä luopuvat Hanna Halmeenpää (vihr), Niilo Keränen (kesk) ja Tapani Tölli (kesk).

Perussuomalaisten kannatus on Kalevan mukaan noussut lähes samalle tasolle kuin vuoden 2011 vaaleissa. Vuoden 2015 kannatukseen lisäystä on tullut 3,3 prosenttiyksikköä. Kalevan mukaan puoluetta äänestäisi nyt 19,5 prosenttia alueen äänestäjistä.

Tämä voisi tuoda neljännen edustajan, mutta ei ole lainkaan varmaa, kuinka monet puolueen kannattajat lopulta äänestävät. Vahvoilla perussuomalaisista ovat Olli Immonen ja Ville Vähämäki.

Eniten prosentuaalista kannatustaan ovat kuitenkin lisänneet demarit ja vihreät. Niistä molemmat voisivat saada toisen edustajan.

Demarit ovat ohittamassa kokoomuksen kolmanneksi suurimpana puolueena, mutta Oulun vaalipiiristä kokoomus saattaa edelleen saada kaksi edustajaa. Demareissa vahvoilla ovat ainakin Tytti Tuppurainen ja Raimo Piirainen sekä vihreissä Satu Haapanen. Kokoomuksessa todennäköisesti menee läpi ainakin kansanedustaja Mari-Leena Talvitie.

Vasemmisto­liiton kanna­tuksen lasku näyttää jatkuvan, mutta noin kymmenen prosentin kannatuksella ja kansanedustaja Hanna Sarkkisen ja europarlamentaarikko Merja Kyllösen vetovoiman avulla puolue pitänee kaksi paikkaansa.

Varsinais-Suomi (17 paikkaa)

Tuore Turun Sanomien alueellinen gallup ennustaa keskustalle ja kokoomukselle vaalitappiota. Sdp nousisi suurimmaksi ja saisi vaalipiiristä yhden paikan lisää, yhteensä neljä.

Yhtenä varmana läpi­menijänä pidetään entistä Husin toimitusjohtajaa Aki Lindéniä. Neljännestä paikasta tulee kova Sdp:n sisäinen kisa, jonka häviäjä voi olla istuva kansanedustaja Ilkka Kantola.

Turun Sanomien gallup ennakoi, että kokoomus menettäisi neljännen paikkansa puheenjohtaja Petteri Orpon kotivaalipiirissä.

Keskustalle voi käydä eri arvioiden mukaan vielä huonommin: puolue menettäisi kaksi paikkaa eli puolueelle jäisi vaalipiiristä vain yksi edustaja. Hän on todennäköisimmin Annika Saarikko.

Perus­suomalaiset ja kristillis­demokraatit ovat vaali­liitossa, ja gallupin mukaan tämä voi tuoda kolme paikkaa, jotka kaikki ovat menossa perussuomalaisille. Ville Tavion ja Ritva Elomaan rinnalle noussee nykyiseltä varasijalta Vilhelm Junnila.

Vihreillä ja Rkp:llä on tiukat paikat, kun Ville Niinistö (vihr) ja Stefan Wallin (r) eivät enää ole ehdolla. Vihreät ovat lähellä toista paikkaa, mutta Rkp:lle voi käydä kalpaten ja ainoakin paikka hävitään.

Rkp:n ongelmana on, että vasemmistoliiton huippusuosittu Li Andersson vie ruotsinkielisten ääniä.

Kaakkois-Suomi (17 paikkaa)

Kaakon Viestinnän lehtien helmikuun lopulla tekemän gallupin mukaan demarit ovat ottamassa ison vaalivoiton Kaakkois-Suomessa.

Kyselyn mukaan demariedustajien määrä kasvaisi neljästä viiteen ja keskustan putoaisi viidestä kolmeen. Perussuomalaisia kansanedustajia olisi kolme, kun puolue viime vaaleissa sai neljä paikkaa. Vihreillä on nousua, ja edustajien määrä voi nousta kahteen. Kokoomus pitäisi nykyiset kolme edustajaa.

Perussuomalaiset voivat hyvinkin vielä napata yhden paikan demareilta, vaikka heidän riveissään ei enää ole sinisiin loikannutta työministeri Jari Lindströmiä. Hän sai edellisessä vaaleissa lähes 10 000 ääntä, mutta voi jäädä nyt ilman jatkopestiä.

Demareista vahvoilla ovat Sirpa Paatero, Suna Kymäläinen, Anneli Kiljunen ja Satu Taavitsainen. Kokoomuksesta jokseenkin varmoja läpimenijöitä ovat Antti Häkkänen ja Jukka Kopra sekä perussuomalaisista Juho Eerola ja Jani Mäkelä.

Keskustan Jari Lepän asemaa on parantanut entisestään se, että Kimmo Tiilikainen on ehdolla Helsingissä. Häneltä jäi kaakkoon 9 000 ääntä.

Vaasa (16 paikkaa)

Vaasassa perussuomalaiset lähtevät nollatilanteesta, sillä vaalipiirin kaikki kolme perussuomalaista loikkasivat, yksi demareihin ja kaksi sinisiin.

Puolueen kova valtakunnallinen suosio enteilee silti ainakin kahta paikkaa.

Vaasan vaalipiiri on tärkeä keskustalle, ja ehdolla on kaikkiaan viisi istuvaa mieskansanedustajaa. Viime vaaleissa heistä pienimmällä äänimäärällä meni läpi Mika Lintilä.

Vihreä lanka -lehden arvion mukaan keskusta menettää yhden paikan, mikä hyödyttäisi erityisesti Rkp:tä ja nostaisi sen paikkamäärän neljään. Vaasan sairaalasta käyty puolustustaistelu auttaa Rkp:tä, mahdollisesti myös Sdp:tä.

Sdp sai viimeksi läpi kaksi kansanedustajaa, joista Jutta Urpilainen oli koko vaalipiirin äänikuningatar.

Kokoomus pitänee kaksi paikkaansa Paula Risikon johdolla, mutta Susanna Koski voi vaihtua Janne Sankeloon.

Vihreillä ja vasemmistoliitolla ei ole vaalipiirissä yhtään paikkaa eikä lupaavalta näytä nytkään.

Savo-Karjala (15 paikkaa)

Savo-Karjalasta valitaan asukasmäärän vähenemisen takia nyt yksi edustaja vähemmän kuin 2015. Ylen mukaan tämä tarkoittaa, että puolueen pitää saada jo noin 12 000 ääntä saadakseen yhden ehdokkaan läpi.

Karjalaisen ja Savon Sanomien tuoreen gallupin mukaan keskustan edustajien määrä laskee kuudesta neljään ja demareiden nousee kahdesta neljään. Perussuomalaiset saisivat kaksi paikkaa, kun puolue sai edellisissä vaaleissa kolme. Kokoomus pitäisi kaksi paikkaa sekä vihreät ja vasemmistoliitto yhden.

Kristillisten puheenjohtaja ja ääniharava Sari Essayah on ehdolla vaalipiiristä ja hänen läpimenonsa voi sanoa olevan jo kirkossa kuulutettu.

Tilanne on jännittävä, sillä kolme keskustan vahvaa edustajaa ei enää jatka, ja vuoden 2015 vaalien perussuomalaisten ehdokkaista valtaosa siirtyi sinisten riviin.

Sdp:ssä paikan saattavat saada esimerkiksi Merja Mäkisalo-Ropponen, Tuula Väätäinen ja Seppo Eskelinen.

Kokoomuksessa hyvässä asemassa ovat kansanedustajat Markku Eestilä ja Sari Raassina.

Perus­suoma­laisten kannat­tajien pitää etsiä uusia ehdokkaita, sillä entiset perussuomalaiset Kimmo Kivelä ja Kari Kulmala ovat nyt sinisissä. Tämä antaa tilaa Samuli Voutilalle, Osmo Kokolle ja Minna Reijoselle.

Vihreät näyttävät Sdp:n ohella olevan myös matkalla kohti voittoa. Nyt vihreiden kannatus on 9,1 prosenttia eli 2,4 prosenttia enemmän kuin 2015. Vihreistä jokseenkin varma läpimenijä on Krista Mikkonen.

Savon Sanomien mittauksen jälkeen Sdp ja keskusta ovat olleet maanlaajuisissa gallupeissa laskussa ja perussuomalaiset nousussa, joten vielä ei voi sanoa, millaisiin äänisaaliisiin puolueet loppukirin jälkeen pääsevät.

Häme (14 paikkaa)

Häme on aina ollut vahvaa demarialuetta ja niin tulee olemaan tälläkin kertaa. Hämeen Sanomien tammikuussa tekemän gallupin mukaan Sdp olisi saamassa Hämeestä nykyisen kolmen sijaan neljä kansanedustajaa.

Keskusta olisi menettämässä peräti kolmanneksen äänistä, ja vaalien jälkeen puolueella on nykyisen kolmen sijaan yksi tai kaksi hämäläistä edustajaa. Vihreät saisivat yhden paikan.

Kokoomus säilyttäisi kolme ja vasemmisto yhden paikan. Perussuomalaiset olisivat menettämässä kolmesta yhden edustajan.

Eniten paikkaansa jännittää ehkä kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen, sillä hänen suurikaan vetovoimansa ei välttämättä riitä riittävään äänisaaliiseen.

Varmoja läpimenijöitä lienevät kansanedustajat Tarja Filatov (sd), Sanni Grahn-Laasonen (kok), Timo Heinonen (kok), Kalle Jokinen (kok), Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Juha Rehula (kesk).

Entisistä kansanedustajista paluuta yrittävät ainakin Johannes Koskinen (sd) ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr).

Keski-Suomi (10 paikkaa)

Keskisuomalainen-lehden tekemän vaalipiirikohtaisen gallupin mukaan suurin häviäjä olisi keskusta, joka on menettämässä jopa kaksi paikkaa nykyisestä neljästä.

Se tietää kovaa jäsentenvälistä kisaa vaalien loppusuoralla, kun jaossa ovat eurovaaliehdokkaaksi lähteneen Mauri Pekkarisen äänet. HS kertoi Keski-Suomen vaaliasetelmista joulukuussa.

Sdp saattaa kasvattaa paikkamääränsä kahdesta kolmeen ja vasemmistoliitto saada jälleen yhden kansanedustajan.

Perussuomalaisille on tulossa edelleen kaksi paikkaa ja vihreille yksi. Vihreissä jännitysmomentti on, saako paikan edelleen Touko Aalto.

Satakunta (8 paikkaa)

Sata­kunnan Kansan gallupin mukaan keskusta menettää asemiaan. Paikkaluku jäisi yhteen, ja todennäköisin läpimenijä on eduskunnan jättävän Timo Kallin tytär Eeva Kalli.

Kokoomus haluaa itselleen jälleen kaksi paikkaa. Jaana Laitinen-Pesola ei ole enää ehdolla, ja yhden vaalikauden tauon jälkeen paluuta havittelevat muun muassa ex-kansanedustajat Anne Holmlund ja Sampsa Kataja. Petteri Orpon erityisavustajana toiminut Matias Marttinen voi kiilata heidän ohitseen.

Viimeksi perussuomalaisilta meni läpi kaksi edustajaa, mutta heistä Ari Jalonen on nyt sinisissä ja ehdolla sitoutumattomana kokoomuksen listalla.

Laura Huhtasaari nykäissee eduskuntaan jälleen toisenkin perussuomalaisen. Huhtasaaresta voi tulla koko vaalipiirin äänikuningatar, mutta Sdp ja Kristiina Salonen taistelevat vastaan. Krista Kiuru näyttää paikallisgallupin perusteella menevän jälleen läpi.

Lappi (7 paikkaa)

Lapin Kansan gallupin mukaan Lapin vaalipiiri on murroksessa. Piirin suosituin puolue on ollut keskusta, jonka kannatus on gallupin mukaan pudonnut yli 12 prosenttiyksikköä. Keskusta voi menettää nykyisistä neljästä yhden tai jopa kaksi paikkaa.

Gallupin perusteella keskusta saisi kolme tai kaksi paikkaa ja perussuomalaiset, Sdp ja vasemmistoliitto varmuudella kukin yhden kansanedustajan. Yksi paikka voi tulla myös vihreille, mutta todennäköisemmin kokoomukselle, joka on vaaliliitossa kristillisdemokraattien ja Rkp:n kanssa. Silloin Heikki Autto tai Sara Tuisku todennäköisesti pääsee eduskuntaan.

Viime vaaleissa eniten ääniä keräsi Katri Kulmuni (kesk). Hän ja lähes päivittäin tiedotteita lähettävä Mikko Kärnä (kesk) keräävät varmasti paljon ääniä.

Perussuomalaisten jo ennestään korkea kannatus on noussut 3,5 prosenttiyksikköä. Paavo Väyrynen ei ole enää keskustan listoilla Lapissa, joten hänen ääniään saattaa siirtyä perussuomalaisille. Näin puolue voi saada toisen edustajansa, vaikka sillä ei ole kovin tunnettuja nimiä listoillaan.

Vihreiden nousu vasta hurjaa on, sillä puolueen kannatus on noussut 2,6 prosentista 9,4 prosenttiin. Vahvin ehdokas lienee Riikka Karppinen.

Tausta: Puolueen saama paikkaluku on ratkaiseva

Paikkamäärältään suurin eduskuntapuolue on viime vuosina ollut se, jonka puheenjohtaja alkaa käydä hallitustunnusteluja.

Vaalituloksessa on siksi olennaista maksimoida äänimäärällä saadut paikat eduskunnassa. Kun puolueella on kova suosio ja vaalipiirissä onnistunut ehdokasasettelu, se nostaa eduskuntaan listalta sellaisia, jotka saavat puolueen kokonaisäänimäärän perusteella hyvän vertailuluvun.

Vertailuluku lasketaan niin, että puolueen tai vaaliliiton eniten ääniä saanut saa vertailuluvukseen ryhmän koko äänimäärän, toiseksi tullut puolet siitä ja niin edelleen. Lopuksi kaikki vaalipiirin ehdokkaat laitetaan vertailulukujen mukaiseen järjestykseen.

Tutkimusyhtiö E2:n selvityksen mukaan keskusta sai viime vaaleissa kuusi vaalipiirin viimeistä paikkaa, perussuomalaiset kolme. Sdp jäi ensimmäisenä nuolemaan näppejään kolmessa vaalipiirissä.

Esimerkistä käy pieni Keski-Suomen vaalipiiri viime vaaleissa, jossa keskusta sai viimeisen paikan täpärimmällä erolla seuraavaan puolueeseen.

Keskusta oli tuolloin suosion huipulla, listalla olivat kovat tekijät Anne Kalmari ja Mauri Pekkarinen, jotka saivat piiristä toiseksi ja kolmanneksi eniten ääniä. He ja keskustan kolmanneksi eniten ääniä saanut Aila Paloniemi vetivät perässään eduskuntaan Petri Honkosen, jonka vertailuluku oli niukasti parempi kuin ensimmäisenä rannalle jääneen vasemmistoliiton Eila Tiaisen.

Tiainen sai 3 488 ääntä eli huomattavasti enemmän kuin Honkonen, joka jäi alle kolmen tuhannen.

Tyypillisesti viimeinen paikka ei ratkea niukasti, vaan selvällä erolla lähimmäksi päässeeseen puolueeseen. Vaalipiirien viimeisistä läpimenijöistä käydäänkin yleensä tiukkoja kisoja enemmän puolueiden sisällä kuin puolueiden kesken.

Oikaisu 8.4. klo 9.21: Kokoomuksella on Pirkanmaalla nyt neljä paikkaa. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että paikkoja olisi kolme.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  2. 2

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  3. 3

   Vantaalaisen pientaloalueen lapset saavat kolme ilmaista ruokaa päivässä, koska Anneli Virtanen päätti toimia

  4. 4

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, yritysten yhteenlaskettu liikevaihto noin kolme miljardia euroa

  5. 5

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  8. 8

   ”Kiinalainen unelma” voi aiheuttaa painajaisia

  9. 9

   Jätevesiasetuksen määräaika loppuu pian: remontin ehtii vielä tehdä, mutta aloittaa kannattaa heti

  10. 10

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  6. 6

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

  10. 10

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää