Politiikka

Valtiovarainministeriön ja eduskunnan kiista sotea koskevien 210 miljoonan euron pimittämisestä kärjistyy: ”Oli ministeriön virka­miesten tiedossa”

Eduskunnan apulaispääsihteeri, sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntaneuvos ja oikeustieteilijät ihmettelevät valtiovarainministeriön perjantaina julkaisemia näkemyksiä.

Eduskunnan keskeiset virkamiehet ja oikeustieteilijät ihmettelevät valtiovarainministeriön (VM) lausuntoja maakunta- ja sote-uudistuksen rahoituspuutteista.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen painottaa eduskunnan oikeutta saada mahdollisimman laajasti tietoa.

”Valiokunnalla on oikeus saada kaikki tarvitsemansa tiedot, ja valtioneuvostolla on velvollisuus jopa aktiivisesti informoida kaikesta siitä, mitä valiokunta käsittelee”, Tuovinen sanoo.

”Jos on havaintoja, että esityksessä on joitain puutteita, niin totta kai ministeriön pitää korjata puutteet oma-aloitteisestikin, vaikkei kukaan siitä kysyisikään.”

HS kertoi eduskunnan ja ministeriön virkamiesten välille syntyneestä poikkeuksellisesta luottamuspulasta perjantaina. Eduskunnan virkamiesten mielestä VM on pimittänyt eduskunnalta keskeisiä maakunta- ja sote-uudistukseen liittyviä tietoja.

Lue lisää: Valtiovarainministeriö pimitti eduskunnalta soteen liittyvän 210 miljoonan euron ongelman

Tietojen kertominen olisi voinut johtaa maakunta- ja sote-uudistuksen viivästymiseen. Kiistelty uudistus oli Juha Sipilän (kesk) hallituksen suurin hanke. Se oli helmi–maaliskuun vaihteessa jo valmiiksi vaarassa romuttua aikapulan vuoksi.

Kyse on merkittävästä periaatteellisesta ongelmasta. Jättivätkö ministeriön virkamiehet tietoisesti kertomatta eduskunnalle olennaisia tietoja, jotka he olivat jo havainneet? Entä miten pitkälle virkamies voi työssään sitoutua poliittisten tavoitteiden toteuttamiseen?

HS julkaisi otteita valtiovarainministeriön virkamiesten 28. helmikuuta kirjoittamista sähköposteista. Viesteissä ministeriön virkamiehet pohtivat, onko eduskunnalle kerrottava 210 miljoonan euron puutteesta, jonka virkamiehet olivat huomanneet.

”En kuitenkaan uskalla taata, etteikö joku voisi sitä eduskunnassa keksiä”, kirjoitti eräs ministeriön virkamies puutteista.

Perjantaina VM kiisti tiedotteessaan, että sen virkamiehet olisivat pimittäneet eduskunnalta tietoja.

Kiista kiteytyy siihen, milloin ministeriön virkamiehet huomasivat maakuntauudistuksen vähintään 210 miljoonan euron rahoitusongelman. Entä kertoivatko he huomaamistaan puutteista riittävän avoimesti ja nopeasti eduskunnalle?

Tiedotteessaan ministeriö kertoo, että uudistuksen ”rahoituskokonaisuuden yksityiskohdat” eivät olleet VM:n virkamiesten tiedossa 28. helmikuuta, kun he laativat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallitukselta pyytämää muistiota.

HS:n näkemissä 28. helmikuuta kirjoitetuissa sähköposteissa ministeriön virkamiehet kuitenkin arvioivat rahoituksen yksityiskohtia.

”Kasvupalvelurahojen osuus (v.21) on n.471 milj €. Lomitus on vuoden 2020 tasossa (pitää vielä buketista tarkistaa v.21) n. 140 milj € (maatalousyrittäjät + hallintorahat) ja kotoutumiskorvausten osuus n. 70 milj €”, kirjoittaa yksi virkamies.

Ministeriön mukaan sen virkamiehet saivat yksityiskohdat tietoonsa myöhemmin ja kertoivat asiasta valiokunnalle suullisesti 6. maaliskuuta.

”En halua ottaa varsinaisesti kantaa valtiovarainministeriön tiedotteeseen, mutta sähköpostiviestien perusteella 210 miljoonan euron rahoituserän kohdentumisongelma oli ministeriön virkamiesten tiedossa 28. helmikuuta eikä vasta 6. maaliskuuta”, sanoo eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntaneuvos Eila Mäkipää.

Mäkipään mukaan valtiovarainministeriö ei maininnut 210 miljoonan euron rahoitusta koskevaa puutetta sosiaali- ja terveysvaliokunnalle 28. helmikuuta lähettämässään taustamuistiossa.

Ajatusta uuden tiedon kertomisesta vain suullisesti pidetään eduskunnassa myös riittämättömänä. Jos tietoa ei ole kirjallisena, se ei välttämättä tavoita kansanedustajia.

”Ottamatta kantaa tähän yksittäiseen tapaukseen haluaisin korostaa, että suullisesti valiokunnan käsittelyssä annetut uudet tiedot on mahdollisimman nopeasti joko samana päivänä tai seuraavana päivänä annettava kirjallisesti”, Mäkipää sanoo.

”Tämä on tärkeää siksi, että kaikilla valiokunnan jäseninä olevilla kansanedustajilla on oltava samat tiedot. Siis myös niillä, jotka eivät ole olleet läsnä siinä kuulemissa, jossa valtioneuvosto on antanut uutta tietoa.”

Myös Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen pitää vain suullisesti annettua tietoa riittämättömänä.

”Virkamiehillä on oma-aloitteisesti velvollisuus kertoa kaikki olennaiset tiedossaan olevat seikat ehdotetusta lainsäädännöstä asiakirjoissa, vaikka eduskunta ei olisi niitä nimenomaisesti pyytänyt. Ei voi ajatella siten, että virkamiehet kertoisivat ainoastaan suullisesti ehdotetussa lainsäädännössä havaituista puutteista ja vasta sitten, kun niistä on erikseen huomattu kysyä.”

Valtiovarainministeriö ei toimittanut sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kirjallista arviotaan 210 miljoonan euron rahoituksesta myöskään 6. maaliskuuta tapahtuneen kuulemisen jälkeen.

Ministeriön perjantaina lähettämän tiedotteen mukaan virkamiehet kertoivat valiokunnan kokouksessa 6. maaliskuuta ensin yleisesti rahoituksen kohdentumisongelmasta ja myös 210 miljoonasta eurosta.

HS:n valiokuntalähteet kertoivat alkuperäisessä artikkelissa, että 210:tä miljoonaa euroa ei mainittu valiokunnan kuulemisessa. Kuulemiset ovat luottamuksellisia.

Jos tieto olisi kerrottu suullisesti 6. maaliskuuta, ministeriön virkamiesten olisi pitänyt laatia siitä muistio eduskunnalle tai ainakin kertoa se uudelleen seuraavan päivän kuulemisessa.

VM:n tiedotteen mukaan virkamiehet ”eivät saaneet puheenvuoroa” valiokunnassa seuraavana päivänä 7. maaliskuuta, jolloin valiokunnan kokoukseen osallistui VM:n virkamiesten lisäksi joukko asiantuntijoita.

Kokouksessa läsnä ollut Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen kiistää ministeriön näkemyksen.

”Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) ilmoitti 7. maaliskuuta pidetyssä kokouksessa, että hän antaa kaikille halukkaille puheenvuoron. Valtiovarainministeriön virkamiehet eivät käyttäneet kuulemisessa heille tarjottua puheenvuoroa, eikä tämä 210 miljoonaa euroa siis tullut esille tässä kokouksessa.”

Valtiovarainministeriön tiedotteessa asiaa kommentoinut valtiosihteeri Martti Hetemäki ei vastannut perjantaina HS:n useisiin yhteydenottopyyntöihin.

Professori Ojanen korostaa, että perustuslaissa säädetty eduskunnan tietojensaantioikeus on laaja. Säännöksen tehtävänä on pitää huolta siitä, että eduskunnalla on käytössään kaikki lakien säätämisessä tarvittavat tiedot.

Ojasen mielestä valtiovarainministeriön näkemys, jonka mukaan 210 miljoonan euron puutteen kertominen suullisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa olisi riittävää, ei ole oikeudellisesti pätevä.

Hän korostaa, ettei eduskunnan tarvitse erikseen pyytää kaikkea asian päättämisen kannalta merkityksellistä tietoa. Sen sijaan valtioneuvoston on avoimesti ja oma-aloitteisesti annettava eduskunnalle kaikki asian käsittelyn kannalta merkitykselliset tiedot, jotta eduskunnalla olisi mahdollisuus arvioida niiden painoarvo ja merkitys.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Tuovinen ei pidä asian mittakaavaa vähäisenä.

”Jos ajatellaan, kuinka pienistä summista eduskunnassa viime kädessä päätetään budjetin käsittelyn yhteydessä, niin kyllä 210 miljoonaa euroa kuulostaa ainakin tavalliselle eduskunnan virkamiehelle ihan merkittävältä asialta”, Tuovinen sanoo.

”Itse olisin ainakin aika varovainen jättämään informoimatta jotain tietoa. Kertoisin mahdolliset puutteet asiassa.”

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoi perjantaina aloittavansa asiasta tutkinnan. Oikeuskansleri on ylin laillisuusvalvoja, jonka tehtävä on valvoa, että ministeriöiden toiminnassa noudatetaan lakia.

VM:n Hetemäki kertoi tiedotteessa ministeriön kannattavan perinpohjaista selvitystä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  2. 2

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  3. 3

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  4. 4

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  8. 8

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  9. 9

   Leijonien ratkaisijat Anttila ja Manninen kehuivat toisiaan kilpaa: ”Olin aika varma, että hän pistää siitä sisään”

  10. 10

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää