Politiikka

Valtiovarainministeriön ja eduskunnan kiista sotea koskevien 210 miljoonan euron pimittämisestä kärjistyy: ”Oli ministeriön virka­miesten tiedossa”

Eduskunnan apulaispääsihteeri, sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntaneuvos ja oikeustieteilijät ihmettelevät valtiovarainministeriön perjantaina julkaisemia näkemyksiä.

Eduskunnan keskeiset virkamiehet ja oikeustieteilijät ihmettelevät valtiovarainministeriön (VM) lausuntoja maakunta- ja sote-uudistuksen rahoituspuutteista.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen painottaa eduskunnan oikeutta saada mahdollisimman laajasti tietoa.

”Valiokunnalla on oikeus saada kaikki tarvitsemansa tiedot, ja valtioneuvostolla on velvollisuus jopa aktiivisesti informoida kaikesta siitä, mitä valiokunta käsittelee”, Tuovinen sanoo.

”Jos on havaintoja, että esityksessä on joitain puutteita, niin totta kai ministeriön pitää korjata puutteet oma-aloitteisestikin, vaikkei kukaan siitä kysyisikään.”

HS kertoi eduskunnan ja ministeriön virkamiesten välille syntyneestä poikkeuksellisesta luottamuspulasta perjantaina. Eduskunnan virkamiesten mielestä VM on pimittänyt eduskunnalta keskeisiä maakunta- ja sote-uudistukseen liittyviä tietoja.

Lue lisää: Valtiovarainministeriö pimitti eduskunnalta soteen liittyvän 210 miljoonan euron ongelman

Tietojen kertominen olisi voinut johtaa maakunta- ja sote-uudistuksen viivästymiseen. Kiistelty uudistus oli Juha Sipilän (kesk) hallituksen suurin hanke. Se oli helmi–maaliskuun vaihteessa jo valmiiksi vaarassa romuttua aikapulan vuoksi.

Kyse on merkittävästä periaatteellisesta ongelmasta. Jättivätkö ministeriön virkamiehet tietoisesti kertomatta eduskunnalle olennaisia tietoja, jotka he olivat jo havainneet? Entä miten pitkälle virkamies voi työssään sitoutua poliittisten tavoitteiden toteuttamiseen?

HS julkaisi otteita valtiovarainministeriön virkamiesten 28. helmikuuta kirjoittamista sähköposteista. Viesteissä ministeriön virkamiehet pohtivat, onko eduskunnalle kerrottava 210 miljoonan euron puutteesta, jonka virkamiehet olivat huomanneet.

”En kuitenkaan uskalla taata, etteikö joku voisi sitä eduskunnassa keksiä”, kirjoitti eräs ministeriön virkamies puutteista.

Perjantaina VM kiisti tiedotteessaan, että sen virkamiehet olisivat pimittäneet eduskunnalta tietoja.

Kiista kiteytyy siihen, milloin ministeriön virkamiehet huomasivat maakuntauudistuksen vähintään 210 miljoonan euron rahoitusongelman. Entä kertoivatko he huomaamistaan puutteista riittävän avoimesti ja nopeasti eduskunnalle?

Tiedotteessaan ministeriö kertoo, että uudistuksen ”rahoituskokonaisuuden yksityiskohdat” eivät olleet VM:n virkamiesten tiedossa 28. helmikuuta, kun he laativat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallitukselta pyytämää muistiota.

HS:n näkemissä 28. helmikuuta kirjoitetuissa sähköposteissa ministeriön virkamiehet kuitenkin arvioivat rahoituksen yksityiskohtia.

”Kasvupalvelurahojen osuus (v.21) on n.471 milj €. Lomitus on vuoden 2020 tasossa (pitää vielä buketista tarkistaa v.21) n. 140 milj € (maatalousyrittäjät + hallintorahat) ja kotoutumiskorvausten osuus n. 70 milj €”, kirjoittaa yksi virkamies.

Ministeriön mukaan sen virkamiehet saivat yksityiskohdat tietoonsa myöhemmin ja kertoivat asiasta valiokunnalle suullisesti 6. maaliskuuta.

”En halua ottaa varsinaisesti kantaa valtiovarainministeriön tiedotteeseen, mutta sähköpostiviestien perusteella 210 miljoonan euron rahoituserän kohdentumisongelma oli ministeriön virkamiesten tiedossa 28. helmikuuta eikä vasta 6. maaliskuuta”, sanoo eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntaneuvos Eila Mäkipää.

Mäkipään mukaan valtiovarainministeriö ei maininnut 210 miljoonan euron rahoitusta koskevaa puutetta sosiaali- ja terveysvaliokunnalle 28. helmikuuta lähettämässään taustamuistiossa.

Ajatusta uuden tiedon kertomisesta vain suullisesti pidetään eduskunnassa myös riittämättömänä. Jos tietoa ei ole kirjallisena, se ei välttämättä tavoita kansanedustajia.

”Ottamatta kantaa tähän yksittäiseen tapaukseen haluaisin korostaa, että suullisesti valiokunnan käsittelyssä annetut uudet tiedot on mahdollisimman nopeasti joko samana päivänä tai seuraavana päivänä annettava kirjallisesti”, Mäkipää sanoo.

”Tämä on tärkeää siksi, että kaikilla valiokunnan jäseninä olevilla kansanedustajilla on oltava samat tiedot. Siis myös niillä, jotka eivät ole olleet läsnä siinä kuulemissa, jossa valtioneuvosto on antanut uutta tietoa.”

Myös Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen pitää vain suullisesti annettua tietoa riittämättömänä.

”Virkamiehillä on oma-aloitteisesti velvollisuus kertoa kaikki olennaiset tiedossaan olevat seikat ehdotetusta lainsäädännöstä asiakirjoissa, vaikka eduskunta ei olisi niitä nimenomaisesti pyytänyt. Ei voi ajatella siten, että virkamiehet kertoisivat ainoastaan suullisesti ehdotetussa lainsäädännössä havaituista puutteista ja vasta sitten, kun niistä on erikseen huomattu kysyä.”

Valtiovarainministeriö ei toimittanut sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kirjallista arviotaan 210 miljoonan euron rahoituksesta myöskään 6. maaliskuuta tapahtuneen kuulemisen jälkeen.

Ministeriön perjantaina lähettämän tiedotteen mukaan virkamiehet kertoivat valiokunnan kokouksessa 6. maaliskuuta ensin yleisesti rahoituksen kohdentumisongelmasta ja myös 210 miljoonasta eurosta.

HS:n valiokuntalähteet kertoivat alkuperäisessä artikkelissa, että 210:tä miljoonaa euroa ei mainittu valiokunnan kuulemisessa. Kuulemiset ovat luottamuksellisia.

Jos tieto olisi kerrottu suullisesti 6. maaliskuuta, ministeriön virkamiesten olisi pitänyt laatia siitä muistio eduskunnalle tai ainakin kertoa se uudelleen seuraavan päivän kuulemisessa.

VM:n tiedotteen mukaan virkamiehet ”eivät saaneet puheenvuoroa” valiokunnassa seuraavana päivänä 7. maaliskuuta, jolloin valiokunnan kokoukseen osallistui VM:n virkamiesten lisäksi joukko asiantuntijoita.

Kokouksessa läsnä ollut Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen kiistää ministeriön näkemyksen.

”Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) ilmoitti 7. maaliskuuta pidetyssä kokouksessa, että hän antaa kaikille halukkaille puheenvuoron. Valtiovarainministeriön virkamiehet eivät käyttäneet kuulemisessa heille tarjottua puheenvuoroa, eikä tämä 210 miljoonaa euroa siis tullut esille tässä kokouksessa.”

Valtiovarainministeriön tiedotteessa asiaa kommentoinut valtiosihteeri Martti Hetemäki ei vastannut perjantaina HS:n useisiin yhteydenottopyyntöihin.

Professori Ojanen korostaa, että perustuslaissa säädetty eduskunnan tietojensaantioikeus on laaja. Säännöksen tehtävänä on pitää huolta siitä, että eduskunnalla on käytössään kaikki lakien säätämisessä tarvittavat tiedot.

Ojasen mielestä valtiovarainministeriön näkemys, jonka mukaan 210 miljoonan euron puutteen kertominen suullisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa olisi riittävää, ei ole oikeudellisesti pätevä.

Hän korostaa, ettei eduskunnan tarvitse erikseen pyytää kaikkea asian päättämisen kannalta merkityksellistä tietoa. Sen sijaan valtioneuvoston on avoimesti ja oma-aloitteisesti annettava eduskunnalle kaikki asian käsittelyn kannalta merkitykselliset tiedot, jotta eduskunnalla olisi mahdollisuus arvioida niiden painoarvo ja merkitys.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Tuovinen ei pidä asian mittakaavaa vähäisenä.

”Jos ajatellaan, kuinka pienistä summista eduskunnassa viime kädessä päätetään budjetin käsittelyn yhteydessä, niin kyllä 210 miljoonaa euroa kuulostaa ainakin tavalliselle eduskunnan virkamiehelle ihan merkittävältä asialta”, Tuovinen sanoo.

”Itse olisin ainakin aika varovainen jättämään informoimatta jotain tietoa. Kertoisin mahdolliset puutteet asiassa.”

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoi perjantaina aloittavansa asiasta tutkinnan. Oikeuskansleri on ylin laillisuusvalvoja, jonka tehtävä on valvoa, että ministeriöiden toiminnassa noudatetaan lakia.

VM:n Hetemäki kertoi tiedotteessa ministeriön kannattavan perinpohjaista selvitystä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   HS-analyysi: Valtio­varain­ministeriön synkkä ennuste paljastaa Rinteen uhkapelin

   Tilaajille
  3. 3

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  4. 4

   Intialainen taikuri yritti onnistua kahlekuningas Houdinin klassisessa tempussa, mutta ei noussut enää pinnalle

  5. 5

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  6. 6

   Egyptin entinen presidentti Mohammed Mursi kuoli kesken oikeudenistunnon

  7. 7

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  8. 8

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  9. 9

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  10. 10

   Kolme eduskuntaan noussutta ilmoittanut käyttäneensä kampanjointiin yli 100 000 euroa: Katso haku­koneesta, mistä ehdokkaat saivat vaali­rahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  3. 3

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää