Politiikka

Puoluejohtajien ilmoittamissa vaalirahoissa on suuret erot

Vaalien jälkeen kampanjarahojen ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia valittuja ehdokkaita sekä varaedustajiksi päässeitä.

Suurimpien puolueiden puheenjohtajien ilmoittamissa vaalikampanjoiden rahoituksissa näkyy melkoinen haitari ehdokkaiden välillä.

Sosiaalidemokraattien johtaja Antti Rinne on ilmoittanut suurimmasta vaalikassasta: 64 500 euroa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on ilmoittanut henkilökohtaisen vaalirahoituksensa kooksi puheenjohtajista pienimmän summan: 307,52 euroa.

Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä on ilmoittanut 36 000 euron vaalikampanjasta. Vasemmistoliiton Li Andersson on ilmoittanut ennalta kampanjansa kuluiksi 30 800 euroa. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ilmoittaa kampanjansa hinnaksi 26 940 euroa, kun sinisten Sampo Terho on liikkeellä 15 000 euron voimin.

Luvut ovat peräisin Valtiontalouden tarkastusvirastolta, joka valvoo vaalirahoitusta. Ehdokkaat voivat vapaaehtoisesti antaa ennakkoilmoituksen rahoituksestaan vaalipäivään asti.

Suurempien puolueiden johtajista ilmoitusta eivät olleet tehneet Petteri Orpo (kok), Anna-Maja Henriksson (r), ja Sari Essayah (kd), kun HS kävi ilmoitukset läpi lauantaina iltapäivällä. Vaalien jälkeen kampanjarahojen ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia valittuja ehdokkaita sekä varaedustajiksi päässeitä.

Ehdokkaiden saaman tuen lähteet vaihtelevat. Sipilä esimerkiksi ilmoittaa, että hänen 36 000 euron kampanjapotistaan omaa rahaa on 11 000 euroa, yrityksiltä saatua 16 000 euroa, yksityishenkilöiltä 5 000 euroa ja puolueyhdistyksiltä 4 000 euroa.

Halla-ahon ilmoituksen mukaan rahat ovat hänen omiaan ja ne käytetään vaalilehtien, esitteiden ja muun painetun materiaalin hankintaan. Rinne taas ei käytä omaa rahaansa, vaan ilmoittaa kaiken rahoituksen olevan puolueelta saatua tukea. Suurin summa Rinteellä kuluu tv-mainontaan, johon hän kohdistaa 25 000 euroa.

Puolueensa kokoon nähden sangen muhkea kassa on piraattipuolueen Petrus Pennasella, jonka 44 000 euron kampanjapotti on ilmoituksen mukaan kokonaan omaa rahaa.

Kun yksittäisten ehdokkaiden vaalirahoitusta ynnätään yhteen, puolueista suurimman potin – lähes 1,6 miljoonaa euroa – on ilmoittanut tähän mennessä keskusta ehdokkaidensa kautta. Perässä tulevat Sdp lähes 1,2 miljoonalla eurolla, vasemmistoliitto 931 000 eurolla, vihreät 740 000 eurolla ja kokoomus 688 000 eurolla.

Ehdokkaiden rahojen lisäksi puolueilla on omat vaalibudjettinsa, jota käytetään esimerkiksi mainontaan. Kolmella puolueella – keskusta, kokoomus ja sosiaalidemokraatit – vaalibudjetit ovat 1,5–1,6 miljoonan haarukassa, muilla puolueilla alle miljoonan.

Tähän mennessä ilmoittaneista ehdokkaista yhteensä kymmenen pyrkii eduskuntaan yli 50 000 euron budjetilla. Joukon kärjessä ovat Kimmo Tiilikainen (kesk, 80 000 euroa), Mikko Kärnä (kesk, 70 000 euroa), Antti Kurvinen (kesk, 67 000 euroa), Kai Mykkänen (kok, 65 300 euroa) ja Daniel Sazonov (kok, 64 800 euroa).

Naisista suurimmilla rahoilla eduskuntaan pyrkivät ilmoitettujen summien perusteella Anu Vehviläinen (kesk, 60 000 euroa), Mervi Katainen (kok, 55 000 euroa) ja Maria Ohisalo (vihr, 47 800 euroa).

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ehdokkaat käyttivät keskimäärin 11 500 euroa kampanjoihinsa. Valituiksi tulleet käyttivät keskimäärin 38 000 euroa, ilmenee tutkija Tomi Venhon Rahastaa, ei rahasta, rahastaa -tutkimuksesta Kunnallisalan kehittämissäätiölle vuonna 2015.

Venhon mielestä puolueen puheenjohtajien ilmoittamilla ja toteutuvilla vaalimenoilla omissa kampanjoissaan ei ole välttämättä suurempaa merkitystä, koska puheenjohtajat saavat näkyvyyttä joka tapauksessa. Niin ollen ilmoitus hyvin pienestäkin vaalikassasta voi ihan hyvin pitää paikkansa.

Runsas vuosikymmen sitten Suomessa alkoi suuri kohu vaalirahoituksen epäselvyyksistä, mikä johti vaalirahoituslain tiukentamiseen vuonna 2009.

Venhon mukaan uudistus jäi kuitenkin pahasti puolitiehen, median kiinnostus lopahti ja kaikki poliitikot eivät viitsi enää tai vieläkään noudattaa itse laatimiaan sääntöjä.

Venhon arvion mukaan yksittäisissä eduskuntavaaleissa pyörii ”miljoonia euroja” ilmoittamatta jäävää rahaa, joka kierrätetään ehdokkaiden kampanjoihin esimerkiksi puolueisiin kytköksissä olevien noin sadan säätiön kautta. Niiden yhteisvarallisuus on Venhon arvion mukaan noin 1,4 miljardia euroa.

”Näitä säätiöitä käytetään aivan yleisesti vaalirahan ketjuttamiseen. Sekä sen hankintaan, ketjuttamiseen että piilottamiseen”, Venho sanoo ja painottaa, että säätiöt ovat vain yksi esimerkki ja että kaikki niistä eivät osallistu vaalirahoitukseen.

Hänen mukaansa ehdokkaat voivat saada rahaa esimerkiksi oman puolueensa kunnallisjärjestöltä, mutta mistään ei käy ilmi, mistä järjestö on rahansa saanut.

”Se julkisuus loppuu siihen. On aivan yleistä, että raha kulkee kauttakulkuorganisaatioiden kautta. Kutsutaan niitä vaikka bulvaaneiksi.”

Vaalirahoituslain uudistusta pohtineen toimikunnan puheenjohtajana toiminut Lauri Tarasti sanoi äskettäin Ilta-Sanomille, että vaalirahoituslakiin jäi porsaanreikiä. Lain mukaan eduskuntavaaleissa läpi päässeiden ja varasijalle jääneiden ehdokkaiden on nimettävä kaikki vähintään 1 500 euron tukijat.

”Totta kai tässä tullaan siihen, että jos ehdokas ei halua olla rehellinen ilmoituksessaan, hänellä on mahdollisuuksia kiertää lakia. Esimerkiksi bulvaanien käyttö on mahdollista”, Tarasti sanoi ja totesi, että tiettyjä lainmuutoksia olisi syytä harkita.

Tomi Venhon mukaan ehdokkaiden tekemät omat vaalirahoitusilmoitukset vaalien edellä ovat pulmallisia. Jos joku tekee ilmoituksen, se saattaa nousta median hampaisiin. Jos ei ilmoitusta tee, se ei juuri ketään kiinnosta.

”Näissä ennakkoilmoituksissa puhutaan äänestäjien kuluttajansuojasta, mutta se on kyllä vähän niin ja näin. Eivät nämä siihen tarkoitukseen oikein kunnon tavaraa ole.”

Viime vaaleissa hän havaitsi esimerkiksi joillakin näkyvillä ehdokkailla, että ennakkoilmoituksissa kampanjabudjetit olivat selvästi pienemmät kuin toteutuneet vaalimenot. HS laski Venhon mainitsemien ehdokkaiden ennakkoilmoitusten ja toteutuneiden vaalirahoitusten eron, ja heitto oli 30–40 prosenttia ehdokkaasta riippuen. Venho sanoo, ettei tiedä, miksi luvut heittivät niin selvästi.

On myös mahdollista, että budjetit ovat ennakkoilmoitusten jälkeen kasvaneet tai laskelmat tarkentuneet.

Oikaisu 13.4. kello 22.00: Valtiontalouden tarkastusvirasto ei julkaissut vaalirahoitusilmoituksia lauantaina, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  2. 2

   Demokraatti: Toimittaja Matti Linnanahde on kuollut äkilliseen sairauteen

  3. 3

   EU-vaalitulos on lentämässä roskiin, sanoi parlamentin suurimman ryhmän johtaja – Onko se mahdollista?

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän

  6. 6

   Näyttelijät kieltäytyvät jo rooleista Ruotsissa Josefin Nilssonin tapauksen johdosta

  7. 7

   ”Naisten Viagra” tulee Yhdysvaltain markkinoille

  8. 8

   Pariisissa valmistaudutaan helleaaltoon, jossa ilma voi tuntua jopa 47-asteiselta

  9. 9

   Suunnitelmat merelliseen Helsinkiin nousevasta 10 000 asukkaan asuinalueesta saivat kovan kolauksen: Pieni aktiivien ryhmä sai tahtonsa läpi oikeudessa

  10. 10

   Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  2. 2

   Suunnitelmat merelliseen Helsinkiin nousevasta 10 000 asukkaan asuinalueesta saivat kovan kolauksen: Pieni aktiivien ryhmä sai tahtonsa läpi oikeudessa

  3. 3

   Helsingin edustalla kelluu luvaton saari, jota valvoo aurinkovoimalla toimiva turvakamera

  4. 4

   Poliisi tutkii: Huijarit tekivät espoolaisen Maarit Palomäen nimissä tuhansien eurojen Airbnb-varaukset, joiden peruminen oli liian myöhäistä

  5. 5

   Grillatessa voi syntyä syöpää aiheuttavia yhdisteitä, mutta isomman riskin muodostaa vilja

  6. 6

   Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän

  7. 7

   Moottoripyöräilijöiden kanssa Yhdysvalloissa kolaroinut kuljettaja vangittiin, syytetään seitsemästä kuoleman­tuottamuksesta

  8. 8

   Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

  9. 9

   Näyttelijät kieltäytyvät jo rooleista Ruotsissa Josefin Nilssonin tapauksen johdosta

  10. 10

   Lähihoitajan täytyy Helsingissä elää huomattavasti tiukemmin kuin maakunnissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää