Politiikka |HS seuraa

Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

Kaikki äänet on nyt laskettu. Lue HS:n koko illan ajan päivittyneestä analyysista, miten vaaleissa kävi ja mitä tulos merkitsee.

Sdp:n tulos lässähti torjuntavoitoksi, mutta se on kuitenkin voitto

Huikea vaali-ilta on ratkennut

Perussuomalaiset sai vaalipäivänä huiman äänivyöryn

rac
 • Sdp on alustavan laskennan mukaan noussut uuden eduskunnan suurimmaksi puolueeksi 17,7 prosentin ääniosuudella, kun kaikki äänet on laskettu. Puolue saa 40 paikkaa eduskuntaan. Vaali-illan kamppailu oli tiukka, ja perussuomalaiset nousivat illan aikana aivan Sdp:n kannoille 39 edustajalla ja 17,5 prosentin ääniosuudella. Puolueiden välinen ero on runsaat 6 800 ääntä.
 • Kolmantena oleva kokoomus saa 38 edustajaa. Sdp:n ja perussuomalaisten lisäksi voittajiksi nousivat vihreät ja vasemmisto: vihreät saa viisi ja vasemmisto neljä lisäpaikkaa eduskuntaan.
 • Vaalien häviäjä on keskusta (31 paikkaa), joka menettää 18 edustajaa viime eduskuntavaaleihin verrattuna. Siniset putoaa eduskunnasta.
HS seurasi vaali-iltaa hetki hetkeltä:

Sdp:n tulos lässähti torjuntavoitoksi, mutta se on kuitenkin voitto

Kun Jutta Urpilainen julisti Sdp:n toisen sijan vuoden 2008 kuntavaaleissa ”torjuntavoitoksi”, lausunnolle ivailtiin pitkään.

Torjuntavoitto on kuitenkin osuva sana kuvaamaan puolueen tulosta sunnuntain eduskuntavaaleissa. Sdp onnistui kuin onnistuikin nousemaan Suomen suurimmaksi puolueeksi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1999 eduskuntavaalien.

Voitto ei missään nimessä tullut sellaisilla lukemilla kuin puolue ja puheenjohtaja Antti Rinne odottivat: 17,7 prosentin tulos puolueen historian toiseksi huonoin eduskuntavaaleissa. Alhaisemmaksi Sdp:n kannatus on jäänyt vain edellisissä, mahalaskuun päättyneissä vuoden 2015 vaaleissa.

Tänään vaalien voittajaa saatiin jännittää loppumetreille saakka, mutta lopulta perussuomalaiset ei onnistunut saamaan Uudellamaalla maalisuorataistelussa yhtä lisäpaikkaa. Niinpä Sdp on tulevan eduskunnan suurin puolue 40 paikalla. Perussuomalaisten paikkamäärä on 39 ja kokoomuksen 38.

On päivänselvää, että Sdp:n väki odotti paljon parempaa tulosta. Puheenjohtaja Rinnettä tullaan todennäköisesti kritisoimaan ja haastamaan puolueen sisältä. Rinne itse sanoi sunnuntaina, että ”Sdp:tä on haluttu ymmärtää väärin”, mutta se tuskin riittää selitykseksi.

Silti Sdp:lle on elintärkeää, että puolue on näiden vaalien suurin – olettaen, että tilanne ei muutu tarkastuslaskennan jälkeen. Jos Sdp olisi loppusuoralla hyytynyt perussuomalaisten taakse, tulos olisi ollut katastrofi. Suurimman puolueen asema oli Sdp:n vähimmäistavoite.

Sdp:n lisäksi vaalien voittajia olivat vihreät ja vasemmistoliitto, mikä helpottaa myös demareiden asemaa: näissä vaaleissa Suomi otti askeleen vasemmalle.

Nyt edessä ovat vaikeat hallitusneuvottelut, mutta Antti Rinne pääsee aloittamaan ne hallitustunnustelijana. Torjuntavoitto ei ole sitä, mitä Sdp tavoitteli, mutta se on kuitenkin voitto.

Huikea vaali-ilta on ratkennut

Uudenmaan äänistä on laskettuna vihdoin yli 99 prosenttia, ja peli on selvä. Kokoomus kiilasi Espoon äänillä kiinni vaalipiirin viimeiseen paikkaan ja piti siitä kiinni. Lopussa ero perussuomalaisiin vain kasvoi. Näin Sdp:n asema suurimpana puolueena varmistui

Koko maan äänistä on laskettu 99,9 prosenttia.

Lopullinen tilanne on:

◾Sdp 40 paikkaa (17,7 %)

◾Perussuomalaiset 39 paikkaa (17,5 %)

◾Kokoomus 38 paikkaa (17,0 %)

◾Keskusta 31 paikkaa (13,8 %)

◾Vihreät 20 paikkaa (11,5 %)

◾Vasemmistoliitto 16 paikkaa (8,2 %)

◾Rkp 9 paikkaa (4,5 %)

◾Kristillisdemokraatit 5 paikkaa (3,9 %)

◾Muut ryhmät 2 paikkaa

Antti Rinne julistautui vaalivoittajaksi

Sdp:n ja perussuomalaisten kamppailu on ollut ääntenlaskennan loppumetreillä äärimmäisen tiukka. Sdp:n puheenjohtaja ja pääministeriehdokas Antti Rinne julistautui myöhään illalla vaalivoittajaksi.

”Haluan sanoa teille ystävät, tämä on iso voitto suomalaiselle demokratialle, että sosiaalidemokraattinen puolue voitti nämä vaalit”, Rinne sanoi puheessaan.

Rinne sanoi illalla, että Sdp on "selkeästi palannut ykköspaikalle”, ja pohti jo tulevien hallitusneuvottelujen vetämistä. Hän sanoi, että puolueille lähetetään kysely, johon kuuluu myös arvopohjaan liittyviä kysymyksiä.

”Kun vastaukset nähdään, nähdään kenen kanssa on todennäköistä yrittää hallitusta.”

Rinne myönsi odottaneensa Sdp:lle parempaa vaalitulosta. ”Mutta tämä on kansalaisten tahto ja sitä pitää noudattaa."

Keskustan kannatus romahti Juha Sipilän kotikonnuilla Oulun vaalipiirissä

Koko valtakuntaa puhuttanut seksuaalirikosvyyhti näyttää lisänneen vain hieman perussuomalaisten kannatusta Oulun vaalipiirissä. Viime eduskuntavaaleissa perussuomalaiset keräsi Oulun vaalipiirin äänistä 16,2 prosenttia. Nyt perussuomalaisten kannatus nousi 20,4 prosenttiin. Kannatuksen nousu toi perussuomalaisille neljännen paikan.

Suurempi uutinen on se, että keskustan kannatus pääministerin kotikonnuilla Oulun vaalipiirissä romahti vuoden 2015 huikeasta 42,7 prosentista 30,3 prosenttiin. Keskusta menetti Oulun vaalipiiristä kolme paikkaa.

Turvapaikkakeskustelu on kiteytynyt voimakkaasti Ouluun. Kun turvapaikanhakijat alkoivat suurin joukoin tulla Suomeen, Juha Sipilä kohautti lupaamalla Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön. Tämä yhdistettynä viime syksynä julkisuuteen tulleisiin turvapaikanhakijoiden seksuaalirikoksiin, lienee syönyt keskustan kannatusta p0ääministerin kotikonnuilla Oulun vaalipiirissä.

Keskustan ryhmä uudistui vapaaehtoisesti ja pakolla

Vaali-iltana keskusta ei ollut suuren huomion kohteena. Jo ennakkoäänten tultua julki oli selvää, että luvassa on iso tappio. Huomion vei kolmen kärkipuolueen tiukka kamppailu.

Lukujen perusteella näyttää todennäköiseltä, että keskusta päätyy oppositioon. Poliittinen lähihistoria on kuitenkin osoittanut, että hallituksen muodostaminen voi olla värikäs prosessi, jonka lopputulosta ei vielä vaali-iltana voi nähdä.

Jos katsoo tulevan eduskuntaryhmän kokoonpanoa, se näyttää joukolta, joka lähtee oppositioon aluksi nuolemaan haavojaan ja sitten etsimään uutta suuntaa.

Vapaaehtoisesti luopuvia oli tällä kertaa keskustan edustajissa erityisen monia. Siksi jo ennen vaaleja oli selvää, että ryhmä uudistuu.

Äänestäjät täydensivät muutoksen. Kutistuneestakin eduskuntaryhmästä noin neljäsosa on ensikertalaisia. Kun protestiaalto vei ääniä monilta perinteisemmän linjan ehdokkailta, tulokkaat edustavat keskustalaisittain liberaalimpaa linjaa.

Ryhmä on varsin miesvaltainen. Silti on hyvin mahdollista, että puolueenvetovastuu siirtyy vaalikauden aikana Juha Sipilältä Annika Saarikolle, joka sai keskustalaisista ehdokkaista Sipilän jälkeen suurimman äänimäärän, reilusti yli 9 000 ääntä.

Viimeisen paikan kohtalo yhä auki

Kilpailu Uudenmaan viimeisestä, ratkaisevasta paikasta käy edelleen kuumana. Kokoomus on nyt ohittanut perussuomalaiset ja Rkp:n tässä taistelussa.

Tuhansia ääniä on vielä laskematta. Kokoomuksen etu voi olla se, että laskematta on paljon ääniä Espoon omakotitaloalueilta, joilla kokoomus on vahva. Toisaalta ero paikkaa kärkkyviin perussuomalaisiin on vertailuluvussa vain noin 20 ääntä.

Jos kokoomus vie paikan, Sdp on suurin puolue ja Antti Rinne saa lähteä rakentamaan hallitusta pääministeriehdokkaana.

Uudellamaalla ei selviä ääniharavia

Kukaan Uudenmaan ehdokkaista ei rynnistänyt samanlaiseksi selväksi ääniharavaksi kuin kokoomuksen Alexander Stubb, perussuomalaisten Timo Soini tai rkp:n Carl Haglund viime vaaleissa

Kun Uudenmaan äänistä on laskettu 88 prosenttia, viiden suurimman ääniharavan äänimäärä mahtuu 5000 äänen haarukkaan.

Siinä missä Stubb, Soini ja Haglund keräsivät reippaasti yli 20000 ääntä, nyt suurimmat ääniharavat ovat 15000 äänen tuntumassa.

Kun äänistä oli laskettu 88 prosenttia, Uudenmaan ääniharava oli kokoomuksen sote-kriitikko Elina Lepomäki . Toisena oli Sdp:n Antti Lindtman, kolmannella ja neljännella sijalla olivat kokoomuksen Kai Mykkänen ja Liike Nytin Harry Harkimo.

Vaikka Sdp roikkuu suurimman puolueen paikassa, Sdp:n puheenjohtaja ja pääministeriehdokas Antti Rinne ei yltänyt Uudenmaan ääniharavaksi, vaan oli viidennellä sijalla, kun äänistä oli Uudellamaalla laskettu 88 prosenttia.

Uudeltamaalta olivat putoamassa esimerkiksi vihreiden Jyrki Kasvi ja Johanna Karimäki, kokoomuksen Raija Vahasalo ja Eero Lehti sekä sinisten Sampo Terho ja Jussi Niinistö.

Perussuomalaiset sai vaalipäivänä huiman äänivyöryn

Perussuomalaiset teki vaalipäivänä nousun, jota voi pitää historiallisena. Tämänhetkisen tilanteen mukaan perussuomalaiset sai ennakkoäänistä 15,5 prosenttia mutta vaalipäivän äänistä peräti 19,9 prosenttia.

Perussuomalaiset on ennenkin ottanut vaaleissa loppukirejä, mutta 4,4 prosenttiyksikön ero ennakkoäänien ja varsinaisen vaalipäivän äänien välillä on täysin poikkeuksellinen. Tilanne voi vielä muuttua vähän, kun ääntenlasku saadaan Etelä-Suomessa loppuun.

Sdp:n äänijakauma on lähes päinvastainen: Ennakkoon Sdp sai 19,3 prosenttia kaikista äänistä, mutta vaalipäivänä vain 16,1 prosenttia.

Uudenmaan viimeisestä paikasta käydään edelleen tiukkaa kisaa. Sen nappaamalla perussuomalaiset voisi nousta Sdp:n kanssa tasoihin suurimmaksi puolueeksi.

Perussuomalaisten Tanja Vahvelainen on tällä hetkellä Uudenmaan ensimmäinen putoaja. Viimeisessä paikassa on kiinni Rkp:n Mikaela Nylander.

Vaalien voitto ratkaistaan Uudellamaalla

Kun 97 prosenttia äänistä on laskettu, näyttää siltä, että vaalien voitto ratkaistaan Uudellamaalla. Sdp on saamassa koko maassa yhden paikan enemmän kuin perussuomalaiset, mutta molemmilla puolueilla on vielä mahdollisuus lisäpaikkaan Uudellamaalla.

Kun 83 prosenttia äänistä Uudellamaalla on laskettu, Rkp:n Mikaela Nylander on kiinni viimeisessä paikassa, mutta perussuomalaisten Tanja Vahvelainen ja Sdp:n edustajista joko Johan Kvarnström tai Hussein al-Taee hengittävät lähellä niskaan. Jos vain toinen näiden kahden puolueen ehdokkaasta onnistuisi nousemaan Nylanderin tai vasemmistoliiton Pia Lohikosken ohi, vaakakuppi kääntyisi: perussuomalaiset voi nousta paikoissa Sdp:n kanssa tasoihin tai Sdp voi ottaa kahden paikan kaulan.

Vaalien voitto näytetään siis ratkaistavan Uudellamaalla.

Koska ääniä on vielä laskematta paljon, takaa voi tulla ohi myös Liike Nytin, kokoomuksen, keskustan tai vihreiden ehdokas.

Vihreät jäi Lapissa seitsemän äänen päähän historiallisesta paikasta

Vihreät on jäänyt alustavassa laskennassa todella niukasti ensimmäisestä kansanedustajapaikastaan Lapissa.

24-vuotiaan Riikka Karppisen vertailuluku jäi vain seitsemän äänen päähän keskustan Markus Lohesta. Ero on niin pieni, että tarkastuslaskenta voi vielä myöhemmin muuttaa tilanteen.

Karppinen sai Lapissa 7 814 ääntä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Sauri aloitti Twitterissä ”ränttäämisen” ja katso: Jussi Halla-aho avasi edes hieman, mitä mieltä hän on vanhoista kirjoituksistaan

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Parikymppinen kaahari ajoi yli 250:tä kilometriä tunnissa satasen alueella Vantaalla – ”Eihän mikä tahansa auto kulje noin kovaa”

  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   Poliisi ottanut seitsemän ihmistä kiinni epäiltynä Sri Lankan iskuista, kahdeksan räjähdyksen sarjassa jo yli 200 kuollutta – tämä iskuista tiedetään

  6. 6

   HS-analyysi: Vatsaa vihlovat dokumentit Josefin Nilssonista ja Michael Jacksonista osoittavat, miten helposti asioista vaietaan

  7. 7

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  8. 8

   Miehen junan eteen Pasilassa työntänyt vangittu

  9. 9

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  10. 10

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  5. 5

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi ottanut seitsemän ihmistä kiinni epäiltynä Sri Lankan iskuista, kahdeksan räjähdyksen sarjassa jo yli 200 kuollutta – tämä iskuista tiedetään

  7. 7

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  8. 8

   Vesku Loirin elämä täyttää koko ensi syksyn – Olli Lindholmin kuolema ei ollut vielä mitään

  9. 9

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  10. 10

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää