Politiikka    |   HS-analyysi

Sdp hyytyi vaalipäivänä, perussuomalaiset nousivat aivan kannoille

Perussuomalaisten nousu on ilmiömäinen siihen nähden, että taustalla on puoluehajaannus.

Sdp nousee eduskuntavaalien suurimmaksi puolueeksi, mutta vain yhden paikan erolla seuraavaksi tulleisiin perussuomalaisiin. Vaali-illan edetessä perussuomalaiset alkoivat kiivetä aivan Sdp:n kantaan ja ohittivat kokoomuksen.

Sdp:llä on 40 paikkaa, perussuomalaisilla 39 ja kokoomuksella 38 paikkaa.

”Odotin parempaa tulosta, se on sanottava reilusti. Odotin, että kannatusluku olisi lähtenyt kahdellakymmenellä”, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi vaalivalvojaisissa.

Perussuomalaiset saivat varsinaisena vaalipäivänä äänistä lähes 20 prosenttia, kun ennakkoon puoluetta äänesti 15,5 prosenttia. Sdp:lle kävi täsmälleen toisinpäin: se saa ennakkoäänistä yli 19 prosenttia ja varsinaisena vaalipäivänä 16 prosenttia.

Sdp joutuu nyt ruotimaan, mikä on syy vaalipäivän lässähdykseen.

Erot kärkikolmikon välillä ovat pienet, mutta olennaista hallitusneuvotteluiden kannalta on se, että Sdp:stä näyttää tulevan suurin puolue. Se pääsee avaajan paikalle.

Perussuomalaisten nousu kakkospaikalle on ilmiömäinen ja näyttää perustuvan pitkälti siihen, että puolue sai joukkonsa liikkeelle varsinaisena vaalipäivänä. Puolue saa yhden paikan enemmän kuin ennen puoluehajaannustaan kesällä 2017.

Sdp lisää paikkojaan, mutta vain kuudella verrattuna aiempaan. Voitto on paljon vaisumpi kuin puolueessa odotettiin.

Nämä vaalit saivat suomalaiset liikkeelle. Äänestysaktiivisuus nousi 72 prosenttiin eli lähes yhtä suureksi kuin edellisenä ennätysvuonna 1991, jolloin 72,1 prosenttia suomalaisista äänesti eduskuntavaaleissa. Sen jälkeen prosentti on vaihdellut 70 prosentin molemmin puolin.

Sdp on ollut edellisen kerran suurin puolue vuoden 2004 kuntavaaleissa. Eduskuntavaaleissa sillä on ollut kolme peräkkäistä tappiota.

Perussuomalaiset painoivat ohi kokoomuksen ja keskustan hieman ennen puolta kymmentä ääntenlaskun edetessä.

Perussuomalaisilla on ollut eduskunnassa 17 paikkaa. Viime eduskuntavaaleissa perussuomalaiset saivat 17,7 prosentin kannatuksella 38 paikkaa eduskuntaan, mutta puolue hajosi kahtia kesken hallitustaipaleen, ja osa kansanedustajista loikkasi perustamaansa sinisiin.

Nyt tehty tulos on hyvä siihen nähden, että taustalla on puoluehajaannus.

Perussuomalaisia kannatti nyt vähän yli 17 prosenttia suomalaisista. Osuus on samaa kokoluokkaa kuin oikeistopopulistisilla, maahanmuuttovastaisilla puolueilla on muissakin pohjoismaissa.

Keskusta ottaa murskatappion, mikä ei mene puolueessa seurauksitta. Sillä on alle 14 prosenttia äänistä ja paikkoja 31. Se tarkoittaisi peräti 18 kansanedustajan vähennystä.

Tätä tosin ennustettiinkin – että päähallituspuolue ottaa takkiinsa tasaisesti eri vaalipiireissä. Mutta tappio on silti raju, ja moni tunnettu keskustakasvo putoaa eduskunnasta.

Yksikään puolueista ei saa yli 20:tä prosenttia annetuista äänistä. Tämä kertoo puoluekentän pirstaloitumisen vain kiihtyvän. Vaaleissa ei ole yhtä selkeää poliittista voittajaa, mikä vaikeuttaa hallitusneuvotteluita huomattavasti.

Sdp:n ja perussuomalaisten tuloksen taustalla on ihmisten kyllästyminen kolmen puolueen eli keskustan, kokoomuksen ja sinisten porvarihallitukseen.

Hallituspuolueiden yhteinen tulos on noin kolmannes annetuista äänistä. Ministerinpestit eivät auttaneet sinisiä, jotka eivät saa yhtään paikkaa eduskunnasta.

Neljän vuoden hallitusvastuu rasittaa, ja pääministeripuolue häviää eniten – niin tuppaa yleensä käymään. Viime eduskuntavaaleissa keskusta voitti ylivoimaisesti eniten, 14 paikkaa, jotka kaikki se nyt menettää.

Kokoomuksen tulosta voi sanoa torjuntavoitoksi, sillä se saa yhden lisäpaikan. Kokoomus joutui vaaliteltoilla selittämään, miksi ei kannata hoitajien määrän kirjaamista lakiin vanhusten hoivassa ja miksi se on yksityisten terveysyritysten ylin ystävä.

Sinisille vaalit olivat ensimmäiset. Etukäteen oli tiedossa, että puolueen menestymisen eväät ovat heikot useimmissa vaalipiireissä.

Oppositiopuolueista vihreät nostivat kannatuksensa 11,5 prosenttiin ja vasemmistoliitto 8,2 prosenttiin. Kumpikin saa selvän vaalivoiton: vihreille viisi lisäpaikkaa ja vasemmistoliitolle neljä lisäpaikkaa.

Vihreät ylittävät ensi kertaa eduskuntavaaleissa 10 prosentin kannatusrajan. Viime kuntavaaleissa tämä merkkipaalu jo ohitettiin, kun puolueen valtakunnallinen kannatus oli 12,5 prosenttia.

Rkp:tä on äänestänyt 4,5 prosenttia ja kristillisdemokraatteja 3,9 prosenttia. Lisäpaikkoja ei ole tulossa kummallekaan. Harry Harkimo pääsee Liike Nytin riveistä Uudeltamaalta läpi.

Sdp oli pitkään gallupeissa selvässä johdossa. Kannatus nousi yli 20 prosentin viime vuoden alkupuolella, ja ero hallituspuolueisiin ja muuhun oppositioon kasvoi.

Siihen nähden tulos voisi olla parempikin.

Itse vaalikampanjassa Sdp kangistui pahasti. Puolueen anteliaat vaalilupaukset joutuivat muiden puolueiden ristituleen, ja ympäristöpuheissa oli häilyvyyttä, kun puheenjohtaja Antti Rinne joutui selittelemään tiukalta kuulostavia ruoka- ja liikennelinjauksia.

Perussuomalaisten sanoma sen sijaan näyttää uponneen osaan kansalaisista: puolue tuomitsi ”ympäristöhössötyksen” ja veti tiukkaa linjaa maahanmuuttokysymyksissä.

Taisi käydä niin, että Sdp ei sittenkään saanut takaisin perussuomalaisiin siirtyneitä Sdp:n kannattajia niin paljon kuin etukäteen ajateltiin. Näitä työväestöön laskettavia äänestäjiä siirtyi jo esimerkiksi 2011 jytkyvaaleissa Sdp:stä perussuomalaisiin.

Vielä joulun alla perussuomalaisten puoluetoimistolla puhuttiin varovasti, että 25 paikkaa eduskunnassa olisi jo hyvä tulos ja edellyttäisi kaiken menevän ehdokasasettelussa nappiin.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi puolueen vaalivalvojaisissa, että hänen minimitavoitteensa on saada kansanedustajien määrä kasvamaan nykyisestä eli 17 paikasta. Halla-aho oli varovainen tavoitteessaan, sillä paikkamäärä kaksinkertaistuu.

Perussuomalaisten itseluottamus alkoi kasvaa tämän vuoden puolella etenkin Pohjois-Suomessa ja Oulussa, jossa turvapaikanhakijoiden seksuaalirikosepäilyt saivat äänestäjät vastaanottavaisiksi perussuomalaisten viestille.

Puolue myös kampanjoi taitavasti ja antoi kilpailijoiden ja median hoitaa markkinoinnin puolestaan. Jussi Halla-aho kehuskeli, miten pienellä vaalibudjetilla selvisi verrattuna toisiin puoluejohtajiin.

Perussuomalaiset näyttävät saaneen epäröivät äänestäjänsä liikkeelle paremmin kuin aiemmissa vaaleissa.

Aiempia vaaleja koskevissa eduskuntatutkimuksissa nukkuvilta äänestäjiltä on jälkeenpäin kysytty, mitä puoluetta he olisivat äänestäneet, jos olisivat vaivautuneet uurnille. Nukkuvien ykköspuolue on kaksissa edellisvaaleissa ollut perussuomalaiset.

Eduskuntavaalien äänestysprosentti on ollut seitsemänkymmenen prosentin tuntumassa 1990-luvulta asti.

Puolueiden välillä liikkuvia äänestäjiä on paljon, ja heidän määränsä kasvaa. Yhdelle ja samalle puolueelle uskollisia on tutkimusten mukaan noin neljännes äänestäjistä, mutta loput shoppailevat sen mukaan, miten viesti milloinkin miellyttää.

Yleensä liikutaan samanhenkisten puolueiden välillä. Tyypillistä on esimerkiksi porvariäänestäjien kääntyily vuoroin keskustaan ja kokoomukseen.

Politiikan tutkimukseen erikoistuneen E2-tutkimusyhtiön mukaan noin 20 prosenttia äänestäjistä päättää puolueensa samana päivänä kun käy äänestämässä tai vain muutamia päiviä ennen. Kampanjoinnin loppukirillä ja esimerkiksi loppuvaiheen tv-tenteillä on siksi ollut iso merkitys.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  5. 5

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  6. 6

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  7. 7

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  9. 9

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  10. 10

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää