Politiikka

Näin puheenjohtajat kommentoivat tiukkaa vaalitulosta – Halla-aho: ”En osannut tällaista tulosta odottaa”

Näin puolueiden puheenjohtajat kommentoivat äärimmäisen tiukkaa vaalitulosta:

Perussuomalaiset

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho saapui puolueensa vaalivalvojaisiin puoli yhdentoista jälkeen. Yleisö huusi villisti: Jussi-Jussi-Jussi!

Halla-ahon puhe on korostetun maltillinen.

”Tämä puhe on hillitty, koska olen monotoninen ja tylsä luonne. Mutta en osannut tällaista tulosta odottaa”, Halla-aho sanoi.

Hän korosti, että politiikka vaatii pitkäjänteistä työtä. ”Tämä puolue ei ole yhden miehen show.”

Yleisö oli täysin villinä. Osa vaati Halla-ahoa ottamaan paidan pois.

Sdp

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne saapui Sdp:n vaalivalvojaisiin yli tuntia myöhemmin kuin oli alun perin tarkoitus. Syynä oli se, että oli täysin epäselvää, pysyykö Sdp:n ykkösasema ääntenlaskennan loppuun asti.

Kun Rinne vihdoin saapui Sdp:n valvojaisiin, hän myönsi, että odotti parempaa tulosta.

Suuri osa aiemmin paikalla olleista sdp:n kansanedustajista oli jo poistunut ja spekulaatiot puheenjohtajan vaihtotarpeesta olivat kuiskinnan aiheena.

Lavalle noustuaan Rinne sanoi, että hyvin todennäköisesti Sdp on pääministeripuolue 20 vuoden tauon jälkeen.

Vaalituloksen pikku hiljaa varmistuessa tunnelma demareilla oli ehtinyt hiipua huomattavasti, sillä perussuomalaisten ohimenoa pelättiin hyvin pitkään.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että Sdp on valmis keskustelemaan kaikkien puolueiden kanssa mahdollisesta hallitusyhteistyöstä. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin sanoi, että Sdp:n ja perussuomalaisten hallitusyhteistyö on käytännössä mahdotonta.

”Meidän arvopohja on niin erilainen, että ei yhteistyö helppoa ole”, Rinne sanoi.

”Meitä erottaa etenkin se, miten suhtaudumme ihmisyyteen. Suhtautuminen ihmisyyteen on meille älyttömän tärkeää.”

Kokoomus

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo saapui kokoomuksen vaalivalvojaisiin Club Capitaliin Helsingissä ja asemoi heti kokoomuksen jonkinlaiseksi vastavoimaksi perussuomalaisille, joka oli kirinyt siinä vaiheessa iltaa kokoomuksen ohi.

”Kokoomus lähtee vain sellaiseen hallitukseen, jossa tehdään meidän arvojen mukaista politiikkaa”, Orpo sanoi ja sai vastaukseksi raivokkaat hurraa-huudot.

”Me pidimme kiinni kampanja-aikana kahdesta asiasta. Vastuullisesta talouspolitiikasta”, Orpo sanoi, ”ja se toinen asia: me emme lähteneet lipsumaan arvoistamme.”

”Me puolustamme suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, avointa Suomea, kansainvälistä Suomea. Meille ihmisarvo on jakamaton.”

Orpon mukaan tulos osoittaa ainakin sen, että hallitusneuvotteluista tulee vaikeat.

”Kun katsoo tätä vaalin tulosta, se on niin tasainen että hallituksen muodostaminen tähän maahan ei tule olemaan helppoa. Kenelläkään ei ole niin vahvaa mandaattia kuin esimerkiksi Sipilällä oli viime vaaleissa.”

Kokoomusta Orpo piti vaalin voittajana, varsinkin jos tulos pysyy loppuun asti. Se tarkoittaisi että kokoomuksella on yksi lisäpaikka edelliseen eduskuntavaaliin verrattuna.

Vihreät

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi puolueen vaalivalvojaisissa, että vihreät on suurin vaalivoittaja.

”Nämä vaalit ovat myös naisten vaalit. Meillä on tulossa eduskuntaryhmä, jossa on ehkä vain kolme miestä. Tämä on naisille ja nuorille aivan ylivoimainen vaalivoitto”, Haavisto sanoi.

”Selvää on se, että oppositio on saanut voiton, hallituspuolueet tappion.”

Haaviston mukaan vaaleista tuli ilmastovaalit.

”On myös noussut vastavoima, joka sanoo, ettei tarvitse tehdä mitään. Ihmisille on herätetty kiinnotus ja tietämys ilmastoasioista.”

Keskusta

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä joutui myöntämään ison tappion.

”Vaaleissa tuli nyt iso tappio, se on selvä”, hän aloitti puheensa.

Sipilän mukaan tulos on hyvin erikoinen, sillä suurinkin puolue on saamassa vaaleissa vain noin 18 prosentin kannatuksen. ”Olemme menossa sellaiseen suuntaan, että meillä on vähintään viisi suurta puoluetta. Se tarkoittaa, että hallituksen muodostaminen ei ole helppoa. Kellään ei ole selvää mandaattia.”

Vasemmistoliitto

Vasemmistoliitolle kyseessä on ensimmäinen eduskuntavaalivoitto sitten vuoden 1995, mitä Li Andersson alleviivasi isona käänteenä ja voittona.

”Me tehtiin se, me voitettiin vaalit. Kolme tai neljä lisäpaikkaa, mutta vaalivoitto on jo varma tässä vaiheessa.”

”Suomalaiset ovat halunneet muutosta. Siksi suomalaiset ovat äänestäneet niitä puolueita vaalivoittoon, jotka ovat vastustaneet edellisen hallituksen eriarvoistavia leikkauksia ja jotka ovat puolustaneet julkisia palveluja hallituksen yksityistämispyrkimyksiä vastaan. Ja suomalaiset ovat äänestäneet tasa-arvon ja kunnianhimoisen ilmastopolitiikan puolesta”, Andersson sanoi.

Rkp

Tuopit ja viinilasit kilisivät kiihtyvällä tahdilla kauppakeskus Forumin O’Learys-ravintolassa Rkp:n vaalivalvojaisissa illan edetessä.

Puolueväki oli selvästikin varsin tyytyväinen perusvarmaan vaalitulokseensa, mutta ilmassa oli toivoa hieman paremmastakin.

Kun puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson palasi Pikkuparlamentista vaalivalvojaisiinsa, hän keräsi ansaitut aplodit erinomaisen henkilökohtaisen äänimääränsä kunniaksi. ”Rkp on näyttänyt, että Rkp:ta tarvitaan”, Henriksson julisti puheessaan. Hän myös totesi, että Rkp:lle pitäisi löytyä paikka hallituksesta.

Siniset

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho puhui vaalivalvojaisten väelle illalla kello kymmenen aikaan ennen poistumistaan valvojaisista.

Iloinen tunnelma sinisten vaalivalvojaisissa vaihtui illan myötä pettymykseen, kun puolue ei ollut saamassa eduskuntaan yhtään edustajaa. Tilanne oli tämä, kun äänistä oli laskettu 95 prosenttia iltayhdeltätoista.

Puolueen puheenjohtaja Sampo Terho ja puolustusministeri Jussi Niinistö poistuivat vaalivalvojaisista jo kello kymmenen aikaan. Vaaliväki hupeni paikalta pikku hiljaa, mutta osa jäi vielä käsittelemään vaalitulosta oluttuoppien ääreen.

Siniset päättävät maanantaina puoluehallituksessa, mitä puolueelle tapahtuu. Terho korosti vaaliväelle suunnatussa puheessaan liikuttuneen oloisena, että sinisiä tarvitaan.

Iloa sinisten vaalivalvojaisten loppuiltaan toi Suomen naisten jääkiekossa voittama kulta.

”Suomi on uusi maailmanmestari, hei maailmanmestari!” jäljellä oleva vaaliväki puhkesi laulamaan illalla hieman ennen kello yhtätoista.

Myöhemmin jatkoerässä tehty maali kuitenkin peruttiin tarkistuksen jälkeen. USA voittikin maailmanmestaruuden voittomaalikilpailussa.


Siniset eivät olleet saamassa eduskuntaan sen hetkisen äänten laskennan perusteella yhtään paikkaa, mutta Terho korosti puheessaan, että sinisiä tarvitaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  4. 4

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  5. 5

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  6. 6

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  7. 7

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  8. 8

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Timo Soini jättää politiikan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää