Politiikka

Poliitikot ja tutkijat kerrankin yhtä mieltä: Edessä poikkeuksellisen haastavat hallitusneuvottelut – Katso videot HS:n vaalistudiosta

Ääniharava Elina Lepomäki ilmoitti, että kokoomus ei lähde hallitukseen, jos aikomuksena on korottaa veroja. Perussuomalaisten ja Sdp:n yhteistyötä pidetään myös epätodennäköisenä.

HS:n vaalistudiossa vierailleet asiantuntijat ja poliitikot uskovat, että edessä ovat poikkeuksellisen hankalat hallitusneuvottelut.

Sdp:n taustavaikuttaja Esa Suominen arvioi, että tilanne muistuttaa vuotta 2011. Tuolloin hallitusneuvotteluissa ”Sdp voitti teksteissä ja kokoomus rahoissa”. Nyt hän arvioi, että kokoomus voi maksaa ”palveluksen” takaisin.


Suomisen mukaan neuvotteluita voi johtaa ”niin kauan, kun useita vaihtoehtoja pöydällä”, mutta kun vaihtoehtoja jäljellä vain yksi, kakkospuolue voi ulosmitata kaiken.

Suomisen on vaikea nähdä, että Sdp ja toiseksi eniten kannatusta kerännyt perussuomalaiset päätyisivät samaan hallitukseen. Syynä ovat muun muassa Jussi Halla-ahon talouspoliittiset näkemykset.


Kokoomuksen ääniharava, Uudeltamaalta valittu Elina Lepomäki ilmoitti, ettei kokoomus lähde mukaan hallitukseen, joka nostaa veroja. ”Suomessa pitää laskea veroja”, hän sanoi.

Lepomäki sai vaaleissa 19 273 ääntä, mikä oli lähes 13 000 ääntä enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Lepomäen mukaan kokoomus ei voi lähteä ”demaribussiin”, jos se ei toteuta tarpeita, joita Suomella on. Hänen mukaansa vaalit antoivat kokoomukselle hyvän taustan neuvotella tavoitteistaan.

Hänen mielestään kokoomuksen pitää voida luottaa tulevan hallituksen talouspoliittiseen linjaan. Lepomäen mukaan Sdp:n kanssa yhteistyön haasteellisin kohta on työmarkkinalainsäädännön uudistaminen.

”En ole nähnyt demareilta yhtään työllisyystoimia tai toimia, joilla tuotaisiin joustavuutta työmarkkinoille.”


Sdp:n Antti Lindtmanin mukaan kaikkien tulisi nyt tunnustaa se, että Juha Sipilän (kesk) johtama hallitus sai epäluottamuslauseen ja kansalaiset haluavat muutoksen.

”Se on selvää, että helpompiakin polkuja on hallituksen muodostamiseksi nähty”, Lindtman sanoo.

Lindtmanin mukaan Sdp asettaa kaikille puolueille kysymykset hallitustunnusteluissa. Hänen mukaansa tunnustelijan eli Antti Rinteen on löydettävä puolueiden väliltä yhteisiä tekijöitä, sillä Suomi on isojen asioiden äärellä ja tarvitsee nopeasti toimintakykyisen hallituksen.

Perussuomalaisten vaalituloksesta huomaa Lindtmanin mukaan sen, että puolue ”onnistui pyyhkimään hallituspölyt harteiltaan” eikä joutunut vastuuseen Sipilän hallitusohjelmasta, vaikka myös perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli valmis sen aikanaan hyväksymään.

Lindtmanin mukaan myös perussuomalaisten vastauksia Rinteen esittämiin kysymyksiin luetaan huolella, vaikka Sdp on painottanut, että hallitus tarvitsee näkemyksen yhteisistä arvoista.Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki sanoi, että Sdp:n Antti Rinteen kannattaa pitää hallituskaavailussa vasemmisto vahvasti mukana.

”Jos olisin pääministeri Antti Rinne, en välttämättä haluaisi, että Arhinmäki on oppositiossa”, hän sanoi.

Arhinmäki muistutti vanhasta perinteestä, jonka mukaan Sdp:n kannattaa olla hallituksessa yhdessä vasemmistoliiton kanssa. Tällöin Sdp:n vasen laita ei vuoda vasemmistoliiton laariin.

Sen enempää Arhinmäki ei suostunut sanomaan vasemmistoliiton tavoitteista. Hänen mukaansa moni miettii nyt yhteistyökuvioita sekä matemaattisesti että poliittisesti.

Arhinmäen ”matemaattinen arvio” oli, että yksi vaihtoehto voisi olla moderni kansanrintama eli Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja vahvistuksena Rkp.Perussuomalaisten pää-äänenkannattajan Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila ilmoitti, että puolueella on nyt selvä tavoite eli pyrkiä hallitukseen. ”Tehdään kaikkemme, jotta löytyisi yhteistä pintaa, että voitaisiin siellä toimia.”

Turkkila sanoi katsoneensa aamulla tv-lähetystä, jossa perussuomalaisten Halla-aho ja Sdp:n Rinne istuivat vierekkäin.

”Ei ihan oltu kaulakkain, oli varautumista puolin ja toisin.”

Turkkila sanoi, että nyt kannattaisi katsoa rauhassa, miten poliittinen puhe muuttuu vaalien jälkeen.

Hänen mukaansa muut puolueet käyttävät usein sanaa ”arvopohja”, kun ne kuvaavat perussuomalaisia mahdottomana hallituskumppanina.

Turkkilan mukaan arvopohja-kommenttien takana on Halla-ahon puheista otettuja pätkiä, joita käytetään poliittisessa keskustelussa osoittamaan, että hän on ”väärää mieltä”.Keskustan Kimmo Tiilikainen ei pidä nyt kovinkaan todennäköisenä vaihtoehtona, että keskusta päätyisi hallitukseen. Toisaalta hän muistutti, että monenlaisia kiemuroita on nähty, eli koskaan ei voi sulkea mahdollisuutta kokonaan pois.

Toimitusministeristön ympäristöministeri Tiilikainen sanoi, että keskusta teki vaalikaudella sen mitä lupasi, mutta palkinto jäi saamatta. ”Saatiin Suomi kuntoon ja talous raiteilleen.”

Hänen mukaansa keskustassa uumoiltiin jo hallituskauden alussa, että tuskin kansa tästä kiittää. Tiilikaiselle itselleenkin kävi heikosti, sillä hän vaihtoi vaalipiiriä Helsinkiin eikä päässyt eduskuntaan.

Pääministeri Sipilän toimintaa Tiilikainen ei halunnut kritisoida. Tiilikainen muistutti, että Sipilän johdolla keskusta otti vaalivoiton neljä vuotta sitten. ”Pantiin karmea taloustilanne kuntoon, ja nyt hallituksella paljon parempi lähtökohta kuin silloin.”

Tiilikaisen mielestä Sipilä onnistui pääministerinä hyvin. Vaaleissa olisi kuitenkin ”jälkiviisaasti kaivattu jotain muuta”.Ajatuspaja Magman tutkija Mikko Majander ei pidä perussuomalaisten ja Sdp:n hallitusyhteistyötä käytännössä mahdollisena.

Hän huomauttaa, että äänestysprosentin nousu kielii mahdollisesti erityisesti nuorten äänestysinnokkuuden kasvusta. ”Olisi aika nuija signaali tätä vasten sanoa, että vaalien jälkeen voidaan tehdään ihan toisella tavalla kuin on aikaisemmin sanottu.”

Majander työskenteli aikaisemmin Sdp:tä lähellä olevassa Kalevi Sorsa -säätiössä. Hän suhtautuu epäillen kokoomuksen ja Sdp:n muodostamaan hallitukseen, sillä puolueet ovat vuosien varrella rakentaneet toisistaan yhä vahvemmin vastinpareja.

Hänen mukaansa perussuomalaiset myös hyötyivät ilmastonmuutoksesta käytävästä keskustelusta. Kun kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti julkaistiin lokakuussa, perussuomalaisten kannatus lähti nousuun.

Vihreät saivat valtakunnan äänistä 11,5 prosenttia, mikä riitti 17 kansanedustajapaikkaan. Puolue sai siis viisi lisäpaikkaa.


Paikkansa uusinut helsinkiläinen Outi Alanko-Kahiluoto uskoo, että puolueen menestykseen vaikutti erityisesti nuorten kiinnostus ilmastokysymyksistä ja tyytymättömyys Sipilän hallituksen koulutusleikkauksiin.

Puolue valitsee kesäkuussa puoluekokouksessa uuden puheenjohtajansa. Alanko-Kahiluoto uskoo, että uusi johtaja löytyy vaaleissa menestyneiden naisten joukosta.

”Meillä on todella hyviä nuoria naisia siellä nousemassa. Maria Ohisalo teki komean tuloksen. Hän on varmaan yksi potentiaalinen nimi. En halua nyt käynnistää tätä keskustelua vielä.”

Itse hän ei aio asettua ehdolle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  5. 5

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  6. 6

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  7. 7

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  9. 9

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  10. 10

   Väkivallan ja vainon uhrit jättävät hakematta lähestymis­kieltoja uuden maksun vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää