Politiikka

Sdp nousi täpärästi vaalivoittoon perussuomalaisten ja kokoomuksen ohi – HS kysyi neljältä asiantuntijalta, mistä historiallisen tiukka vaalitulos kertoo

HS:n haastattelemat asiantuntijat sanovat, että eduskuntavaalien tulos kielii puoluekentän pysyvästä muuttumisesta. Hallitseminen on entistä hankalampaa, kun kaikki suuret puolueet ovat niin lähellä toisiaan.

Sdp piti täpärästi kiinni ykkössijasta ja nousi eduskuntavaalien suurimmaksi puolueeksi. Perussuomalaiset kiri hurjalla vaalipäivän äänimäärällä toiselle sijalle. Kokoomus oli kolmanneksi suurin puolue.

Yhdenkään puolueen kannatus ei yltänyt yli 18 prosentin.

Keskustan tulos romahti. Vihreiden kannatus nousi ja puolue voitti Helsingin.

Mutta mihin vaalitulos lopulta ratkesi, ja mistä se kertoo?


HS kysyi neljältä asiantuntijalta.

Jukka Manninen, Ellun Kanojen tutkimusjohtaja, entinen kokoomuksen suunnittelupäällikkö


”Olennaista näissä vaaleissa on äänestysprosentin nousu 72 prosenttiin noin 70 prosentista. Se tarkoittaa todennäköisesti sitä, että äänestämässä on käynyt paljon sellaisia, jotka eivät ole aiemmin äänestäneet tai jotka ovat katselleet Suomen menoa kriittisesti. He ovat halunneet tehdä muutosvaalit, ja on selvä, että se on kanavoitunut ennen kaikkea perussuomalaisille.”

Mannisen mielestä vaaleja voisi kuvailla myös ”leiriytymisvaaleiksi”.

”Suomalaiseen yhteiskuntaan alkaa syntyä leirejä, joissa ihmiset kokoontuvat oman nuotionsa ympärille. Jos kaikki puolueet ovat alle 18 prosentin kannatuksen, se tarkoittaa, että ne ovat tosi isosti ydinkannatuksensa varassa. Se tekee puolueille liikkumatilan tosi ahtaaksi, koska ei ole juurikaan liikkuvia äänestäjiä. Politiikkaa aletaan tehdä omalle yleisölle, mikä tekee kompromisseista myrkyllisiä.”

Manninen sanoo, että eduskuntavaaleissa on paikkamäärillä mitattuna monta voittajaa, mutta vain yksi häviäjä eli keskusta.

Moni puolue odotti kuitenkin paljon enemmän. Esimerkiksi vihreiden ja Sdp:n tulosta voi pitää pettymyksenä, Manninen arvioi.

Sdp:n tulos on sen historian toiseksi huonoin. Vihreillä ei tullut läpimurtoa. Jyväskylässä puolue voitti kuntavaalit, mutta nyt puolueen entinen puheenjohtaja Touko Aalto tippui eduskunnasta. Pirkanmaalla vihreät jäi kahteen paikkaan, vaikka ennakkoon povattiin neljää.

Hegemonia vaihtui useassa vaalipiirissä, Manninen sanoo. Hän mainitsee esimerkkeinä Helsingin, jossa vihreät nousi suurimmaksi, sekä Varsinais-Suomen, jossa perussuomalaiset on suurin puolue. Molemmissa kokoomus on se, joka menetti kannatustaan.

Näissä vaaleissa naisten määrä kansanedustajista nousi uuteen ennätykseen, Manninen huomauttaa. Osuus on noin 48 prosenttia, mikä on huima parannus edellisistä vaaleista.

Karina Jutila, tutkimuslaitos e2:sen johtaja


”Ensimmäinen huomio on se, että kansalaiset eivät palkitse istuvia hallituspuolueita taloustilanteen kohentumisesta. Se tiedettiin jo ennalta ja se realisoitui jälleen. Vaaleissa katsotaan eteenpäin eikä taaksepäin.”

Toinen olennainen huomio on Jutilan mukaan se, että puoluekenttä on muuttunut nyt pysyvästi.

”Tulos tarkoittaa melkoisella todennäköisyydellä hautajaisia perinteiselle kolmen suuren puolueen eli Sdp:n, kokoomuksen ja keskustan järjestelmälle. Nämä ovat nyt kolmannet vaalit, kun näin on käynyt, ja tämä on uusi normaali.”

Yksikään suuri puolue ei yltänyt lähelle 20 prosenttia. Jutilan mukaan Suomessa ei ole enää selkeää mielipidejohtajapuoluetta, mikä tarkoittaa hyvin hankalaa tilannetta päätöksenteon kannalta.

”Nämä olivat muutosvaalit, joissa erilaiset pettymykset ja toiveet realisoituivat. Ja kun puhutaan muutosvaaleista, niin sitä ajavat puolueet saavat melkoisen energian taakseen. Toisin kuin ne puolueet, jotka pyytävät kiitosta sille, mitä on tehty tähän saakka.”

Jutilan mukaan äänestäjät ovat toisaalta lähettäneet toisistaan hyvin poikkeavia signaaleja. Muutosvoima on vienyt eri suuntiin: vasemmisto ja vihreät saivat hyvän tuloksen, mutta perussuomalaiset voivat olla selvästi tyytyväisiä.

”Tämä kuvaa sitä, että vallankäyttö on hyvin vaikeaa tästä eteenpäin. Voittajien joukossa on niin kovin erilaisia toiveita ja odotuksia. Rakennapa tästä sitten lähtökohtaisesti hyvin toimiva kokonaisuus.”

Jutila arvelee, että Sdp olisi saanut isomman äänisaaliin, jos sen puheenjohtajana olisi ollut Sanna Marin, jolle tuli Pirkanmaalla iso äänivyöry.

”Jos nämä vaalit olivat selkeästi sellainen uudelle portaalle nousu naisilla, niin on loogista ajatella, että Sdp olisi hyötynyt Marinin kaltaisesta puheenjohtajasta. Hän on vertailukelpoinen Li Anderssoniin.”

Elina Kestilä-Kekkonen, yleisen valtio-opin professori, Turun yliopisto


”Näissä vaaleissa esiintyi kahdenlaista dynamiikkaa. Ensinnäkin oli ihan normaali Suomen monipuoluejärjestelmään liittyvä kuvio, eli hallituksen vastainen äänestäminen. Tämä hallitus vastaan oppositio -asetelma selittää erityisesti demareiden ja vasemmiston menestymistä. Se heijasti äänestäjien pettymystä muun muassa talouspolitiikkaan, leikkauksiin ja sote-uudistukseen.”

Toinen asia, mikä selittää juuri perussuomalaisten ja vihreiden nousua, liittyy Kestilä-Kekkosen mukaan ”sosiokulttuurisiin arvokysymyksiin”. Sellaisia ovat etenkin ilmastonmuutos ja maahanmuutto, joista puhuttiin paljon. Aiheet ovat kokoomukselle ja vasemmistolle hankalampia, Kestilä-Kekkonen sanoo.

Poliittiset vedenjakajat muuttuvat perinteisestä vasemmisto-oikeisto -jaosta muihin arvokysymyksiin.

”Tämä vaalitulos näyttää nyt selvimmin pitkään aikaan, että poliittinen tila ei ole mitenkään yksiulotteinen. Talouspolitiikasta puhutaan edelleen – ja puolueet asettuvat sillä janalla vastakkain – mutta samaan aikaan puhutaan paljon uuden politiikan sosiokulttuurisista kysymyksistä. Tämä on yleinen trendi Euroopassa, mutta se näkyy nyt erittäin selvästi Suomessakin.”

Kestilä-Kekkonen kiinnittää vaaleissa huomiota äänestysprosentin nousuun. Se kertoo tutkimusten perusteella siitä, että heikommin koulutetut ja pienituloiset ovat lähteneet vaaliuurnille. Heitä taas tiedetään olevan etenkin perussuomalaisten ja vasemmiston kannattajissa. Puolueet ovat kyenneet saamaan äänestäjiään liikkeelle.

Alueellisesti Kestilä-Kekkonen piti merkittävänä Oulun vaalipiirin tulosta, joka oli keskustalle todella heikko. Puolue menetti sydänmaallaan kaikki lisäpaikat, jotka se sai vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän äänimäärä romahti. Vaalitulos Oulussa heijasteli keskustan valtakunnallista tulosta.

Mikko Majander, ajatuspaja Magman tutkija


Majanderin mukaan vaaleissa oli kolme ratkaisevaa asiaa.

Ensimmäinen oli se, että perussuomalaisista tuli vasemmistoa vierastavalle porvaristolle protestiväylä. Punavihreiden puolueiden kokonaisvoitto suli vain noin 5,5 prosenttiin, mitä Majander pitää ”hämmästyttävän pienenä”.

”Tämä oli rakenteellisesti tärkeä ja merkittävä seikka.”

Toinen asia liittyy siihen, että keskusta maksoi kallista hintaa pääministerikaudestaan. Majander arvioi, että puolue oli taitamaton myymään omaa politiikkaansa äänestäjille ja saamaan sille hyväksyntää.

Kolmantena tekijänä Majander mainitsee perussuomalaisten kirin, joka nosti puolueen uskottavuuden aivan uudelle tasolle viimeisen puolen vuoden aikana. Se näkyi myös äänestysprosentin nousussa.

”Katsomosta tultiin äänestämään perussuomalaisia, jonka uskottavuus protestiväylänä kasvoi. Perussuomalaiset pääsi hyötymään ilmastokysymyksestä, koska Suomessa on selvästi laaja äänestäjäkunta, joka katsoo että muut puolueet panikoivat ilmastoasioiden kanssa. Lisäksi puolue hyötyi maahanmuuttokysymyksestä.”

Entä Sdp:n tulos? Majander, joka työskenteli aikaisemmin Sdp:tä lähellä olevassa Kalevi Sorsa -säätiössä, ei pidä mielekkäänä verrata nykyvaalien tuloksia historiallisiin eduskuntiin. Puoluerakenne on elänyt ainakin kolmet viime vaalit uutta aikaa, hän sanoo.

Ei tulos silti hyvä ole.

”Tämä on ilman muuta varsin vaatimaton tulos. Ajattelin, että ykköspaikka lisää ja kakkosella alkava tulos on kipuraja, johon johtava oppositiopuolue voi olla tyytyväinen. Uskon, että käteen jäävä minimaalinen ykkössija on aika valtava pettymys”, Majander sanoo.

”Totta kai voidaan puhua voitosta. Mutta sellaista mandaattia ei tullut, jonka pohjalta voidaan yksiselitteisesti sanoa, että äänestäjät haluavat muuttaa suuntaa Sdp:n johdolla.”

Majander kiinnittää huomiota siihen, että kuntavaalien jälkeen Sdp kertoi aikovansa panostaa kaupunkeihin, mutta nyt puolue menetti Helsingissä paikan.

”Ei vaaleja ratkaista Helsingissä, mutta on se aikamoinen signaali kuitenkin.”

Kokoomuksen ja vihreiden tuloksia Majander pitää hyvinä. Kokoomus säilytti kasvonsa täysin, Majander sanoo, ja samalla lunasti paikkansa suvereenina keskustaoikeiston johtavana voimana.

”Kokoomuksen asema puoluekentässä selkeni ja vahvistui.”

Keskusta kääntyy murskatappion jälkeen kohti punamultaa, Majander arvioi.

Vihreät on suuri vaalivoittaja ja puolueen kannatus nousi uudelle tasolle. Samalla Majander sanoo, että voitto on laimea.

Ville Niinistön kulta-aikana puolue oli kuitenkin mukana kisassa opposition henkisestä johtajuudesta. Nyt voitto jää vähän valjuksi. Vihreistä tuli entistä enemmän valtakunnallinen puolue, ja he saivat pääkaupungin, mutta potentiaalia jäi aika paljon vielä käyttämättä.”

Majanderin mielestä vaalien tulos vahvistaa puoluekentän sirpaloitumista. Yksikään puolue ei saa mandaattia, joka oikeuttaa johtajuuteen. Trendi on sama kuin muualla Euroopassa, vaikka Suomessa polarisoituminen ei ole niin jyrkkää.

”Jos miettii, että meillä sateenkaarihallitus tuli poliittiseen käsitteistöön Paavo Lipposen vuoden 1995 hallituksen myötä, niin tuolloin demareilla oli selkeä johtajamandaatti. Nyt sitä ei ole.”

Majanderin mielestä puolueiden tulee nykyisessä tilanteessa kantaa erityistä vastuuta siitä, että äänestäjät eivät menetä uskoaan politiikkaan. Hän pitää positiivisena, että keskusta ei suinpäin ilmoittanut marssivansa oppositioon.

”Puolueiden täytyy pitää huolta siitä, että maata voidaan hallita, mikä vaatii todella rakentavaa asennetta koalitioihin.”

Hallitukseen ei Majanderin mukaan voi lähteä niin, että koko ajan epäillään toista, vaan puolueiden välillä pitää olla luottamusta. Varoittavina esimerkkeinä hän mainitsee kokoomuksen Jyrki Kataisen sixpack-hallituksen ja Alexander Stubbin hallituksen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  4. 4

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  5. 5

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  6. 6

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  7. 7

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  8. 8

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  9. 9

   Timo Soini jättää politiikan

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää