Politiikka

Näin Jussi Halla-ahon aamu alkoi: Nukkui kolme tuntia, luki paljon ja haaveilee nyt sisäministerin salkusta – mutta ei hinnalla millä hyvänsä

Jussi Halla-aho istuu silmät kiinni. Maskeeraaja laittaa puuteria. Ollaan MTV:n studiolla Pasilassa.

”Kyllä se yllätti kaikki, sekä meidät että vieraat. Se oli niin selvästi yli kaikkien ennusteiden”, Halla-aho sanoo vaalituloksesta.

Perussuomalaiset sai lähes 20 prosenttia vaalipäivän äänistä ja nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Halla-aho ei ole vielä ehtinyt analysoimaan tulosta.

”Varmaan tämä jollain tavalla liittyy äänestysprosentin yleiseen nousuun. Ihmiset lähtivät vaalipäivänä tavallista sankemmin joukoin äänestämään.”

Moni perussuomalaisia äänestänyt odottaa, että puolue menee nyt hallitukseen tekemään päätöksiä.

Millaisia kompromisseja puolue on valmis tekemään päästäkseen vallan kahvaan kiinni?

”Meidän pitää määritellä ydinkysymyksemme, joiden takia meitä äänestetään ja joissa emme voi loputtomasti joustaa. Tässä asiassa tehtiin juuri virhe vuonna 2015, että joustimme väärissä asioissa.”

Mitä ydinkysymykset ovat?

”En pidä mahdollisena, että perussuomalaiset osallistuisi hallitukseen, joka ei selvästi sitoudu vähentämään humanitaarista maahanmuuttoa. Vaikka monella muullakin sektorilla on tavoitteita, niin meidän pitää tunnistaa asiat, jotka ovat suurimmalle osalle äänestäjistämme tärkeitä.”

Halla-aho tunnistaa sen, että perussuomalaisiin kohdistuu ristiriitaisia odotuksia äänestäjiltä.

”Ensimmäinen on se, että hallitukseen pitää ehdottomasti mennä. Mutta toisaalta periksi ei saa antaa tuumaakaan. Nämä ovat aika vaikeasti yhdistettävissä.”

Halla-ahon mukaan asia ei kuitenkaan ole niinkään perussuomalaisten omissa kuin muiden puolueiden käsissä. Perussuomalaisilta kysellään jatkuvasti hallitukseen menemisestä, hän sanoo, mutta ennemmin pitäisi kysyä muilta ovatko ne valmiita ottamaan perussuomalaiset hallitukseen.

Halla-aho itse arvelee, että kokoomukselle ja Sdp:lle on ”aika vaikea ajatus” tehdä hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

Kokoomus on Halla-ahon mukaan jakaantunut sisäisesti ja Orpoa kohtaan esiintyy paljon tyytymättömyyttä.

”Monet ovat kokoomuksessa sitä mieltä, että perussuomalaisten kanssa pitäisi lähteä hallitukseen. Mutta Orpo on maalannut itsensä niin vahvasti nurkkaan, että jotta hän pystyisi kasvojaan menettämättä hyväksymään persut hallitukseen niin persujen pitäisi tehdä sellaisia myönnytyksiä, että se ei taas ole meille mahdollista.”

Demareissakin on samanlaista hajaannusta, Halla-aho sanoo, mutta ei läheskään yhtä paljon.

”Osa varmasti hyväksyisi persut.”

Kysytään vielä niistä kompromisseista.

Eikö niitä kuitenkin kannattaisi tehdä, myös maahanmuuttopolitiikassa, jotta pääsisi käyttämään hallitusvaltaa oppositioon jäämisen sijaan?

”Joo, ilman muuta pitää tehdä niitä. Kompromisseja. Mutta kyllä niiden .. siis me ei .. mitenköhän muotoilisin tämän asian.”

Halla-aho kilistelee lusikkaa kahvikupissa.

”Ei, nyt ei kerta kaikkiaan irtoa. Olen nukkunut vähän liian vähän.”

Noin kolme tuntia. Oli paljon luettavaa, Halla-aho sanoo.

”Uutisia. Ei niitä malttanut olla lukematta.”

Halla-aho jatkaa hallitusasetelmasta: ”Meidän pitää tasapainoilla hyvin tarkkaan”, hän sanoo.

”Olemme nähneet mitä tapahtuu, jos hallitukseen lähdetään vain hallitukseen lähtemisen ilosta. Tai sillä ajatuksella, että pitää olla pöydässä, jossa tehdään päätöksiä, mutta hiljaa siellä. Jos kompromissin tulos ei ole parempi kuin mikä hallitusohjelma olisi ilman perussuomalaisten läsnäoloa, niin silloin siellä ei kannata olla.”


Halla-aho muistuttaa, että oppositiostakin voi vaikuttaa.

Jos perussuomalaiset ei mene hallitukseen, ei hallituksella ole mitään velvollisuutta ottaa puolueen isoa mandaattia huomioon, Halla-aho sanoo.

”Mutta uskon kyllä, että jos perinteiset puolueet näkevät että niiltä katoaa kannatusta meille, niin se aiheuttaa niissä painetta tehdä korjausliikettä omassa politiikassaan.”

Onko perussuomalaisten vaalitulos niin iso, että muut puolueet pelkäävät?

”Ilman muuta ne pelkäävät sitä, että niiltä katoaa kannattajia. Ja olisi aika outoa, jos ne eivät millään tavalla pyrkisi tätä huomioimaan”, Halla-aho sanoo.

Sitten hän jatkaa: ”Luulen, että muissa puolueissa on luovuttu siitä toivosta, että perussuomalaiset olisi jokin anomalia, joka katoaa, jos odottaa riittävän pitkään. Se oli ehkä se merkittävin asia tässä tuloksessa: että meistä on tullut normaali osa poliittista järjestelmää.”

Omia suunnitelmiaan puolueen jatkossa Halla-aho aikoo pohtia eurovaalien jälkeen, ja niiden tuloksesta riippuen.

”En sitä asiaa halua sen kummemmin puida. Teen kokonaisarvion näiden vaalien jälkeen.”

Entä millaista salkkua hän haluaisi hallituksessa kantaa?

”Tietenkin sellaista, jolla pystyisin vaikuttamaan niihin asioihin, jotka äänestäjiämme kiinnostaa.”

Sisäministeri?

”Esimerkiksi.”

Halla-aho seisoo MTV:n studion ulkopuolella ja kaivaa aurinkolasit esiin. Hän sytyttää tupakan.

Edellisiltana puolueen vaalivalvojaisissa Apollo-klubilla kannattajat hurrasivat ennakkoäänten tullessa jopa enemmän sinisten äänitulokselle kuin puolueen omalle. Perussuomalaisista irtautuneet siniset eivät saaneet eduskuntaan ketään.

”Kyllä tämä oli totta kai meille kaikille henkisesti tärkeää. Tässä jäi paljon hampaankoloon ihmisille, paljon pahaa vertaa. Ensinnäkin se loikkaaminen, sitten se paskanheitto jota sieltä on tullut.”

Halla-aho tumppaa tupakan.

”Vahingonilo on kuulemma alhainen tunne. Mutta vahingonilon voi ajatella myös niin, että se on iloa siitä, kun paha saa palkkansa.”

Halla-ahon mukaan sinisistä entisistä ministereistä on turha odottaa palaajia puolueeseen.

”En usko, että kukaan haluaa heitä takaisin. Eikä heillä toisaalta ole oikein minkäänlaista poliittista arvoa meille”, Halla-aho sanoo.

”Tämä on koettu niin, että sinisten olemassaolo eduskunnassa on irvokas ilmiö. Ja on odotettu että tulisi vaalit, jotta poistuisi tuo iljetys.”

Halla-aho pohtii Jussi Niinistöä.

”Kyllähän Jussille annettiin useamman kerran ymmärtää, että häntä arvostetaan edelleen ja että hän voisi tulla takaisin. Hän ei sitten käyttänyt sitä mahdollisuutta.”

Puolueen entistä puheenjohtajaa Timo Soinia Halla-aho pohtii huvittuneena.

”Olen odottanut ensimmäistä vaalien jälkeistä plokia Timpalta. Kyllä se keksii varmasti jonkun tavan tulkita tulosta niin, että tämä ei vedä vertoja hänen saavutuksilleen. Jäimmehän me kaksi kymmenystä vuoden 2015 vaalituloksesta, jos prosentteina ajatellaan.”

Halla-aho hymyilee.

”Meillä meni kyllä ihan nappiin kaikissa vaalipiireissä, näiden viimeisten paikkojen kanssa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  5. 5

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  6. 6

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  7. 7

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  9. 9

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  10. 10

   Väkivallan ja vainon uhrit jättävät hakematta lähestymis­kieltoja uuden maksun vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää