Politiikka

Voiton­juhlien jälkeen Antti Rinteellä alkaa arki: Nämä isot asiat hallitus­tunnustelija löytää edestään

Tulevilla hallituspuolueilla on lukuisia asioita työlistallaan – asioita, jotka on pakko hoitaa. On jatkettava siitä, missä kohtaa edellisen hallituksen rukkaset kirposivat, ja laitettava toimeen omia tavoitteita.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne voi vielä hetken muistella sunnuntaisia voitonjuhlia ja huokaista syvään. Vaalit on käyty, voitto on kotona. Täpärästi.

Onnen hetki on ohikiitävä, sillä nyt alkavat työt. Rinne on suurimman puolueen puheenjohtajana mitä todennäköisimmin henkilö, jolle lankeaa hallitustunnustelijan tehtävä.


Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on omassa vaalikirjassaan muistellut, miten se tapahtuu.

”Istuin huhtikuussa 2015 keskustan puoluetoimiston ikkunattomassa neuvotteluhuoneessa valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen, budjettipäällikkö Hannu Mäkisen ja apulaisbudjettipäällikkö Juha Majasen kanssa. Keskusta oli voittanut vaalit ja kävimme läpi Suomen taloustilannetta valmistautuessani tuleviin hallitusneuvotteluihin. Hetemäki, Mäkinen ja Majanen toivat eteeni melkein seitsemän miljardin euron leikkauslistan. Se oli paksu nippu A3-kokoon koottuja leikkausehdotuksia ministeriöittäin.”

Vaalivoittajan ja mahdollisen tulevan pääministerin on otettava maa haltuun, ja se alkaa tilannekuvan hahmottamisella ennen hallitusneuvotteluita. Tällä kertaa eteen ei tule seitsemän miljardin leikkauslistaa, mutta valtiovarainministeriöllä on varmasti yhtä ja toista muuta kerrottavaa.

Tulevilla hallituspuolueilla on lukuisia asioita työlistallaan – asioita, jotka on pakko hoitaa. On jatkettava siitä, missä kohtaa edellisen hallituksen rukkaset kirposivat, ja laitettava toimeen omia tavoitteita.

HS käy läpi tärkeimmät asiat, jotka vaalien voittajat löytävät edestään.

75 prosentin työllisyysaste

Lähes kaikki puolueet ovat kertoneet, että ne aikovat rahoittaa vaalilupauksensa nostamalla työllisyysastetta ensin 75 prosenttiin ja siitä vielä ylöspäin.

Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii vaikeita ja myös epäsuosittuja toimia.

Lue lisää: Puolueet vannovat saavansa rahat vaalilupauksiin työllisyyttä nostamalla, mutta miten se tapahtuu? HS kokosi 10 keinoa, ja ne eivät ole mukavia

Joitakin näistä keinoista – tuloverotuksen alentaminen, työttömyysturvan tiukennukset, paikallisen sopimisen edistäminen, työperäisen maahanmuuton esteiden purkaminen – on nostettava hallitusohjelmaan vähintään pyöreästi muotoiltuna, koska ilman kirjausta sinne mitään ei tapahdu.

EU-puheenjohtajuus

Suomi aloittaa vuorollaan EU:n puheenjohtajamaana heinäkuussa 2019. Puheenjohtajan tehtävänä on viedä eteenpäin EU:n lainsäädäntötyötä ja politiikka-aloitteita neuvostossa sekä huolehtia EU-asioiden käsittelyn jatkuvuudesta.

Puheenjohtajuus haukkaa suuren osan tulevan hallituksen ministereiden kalentereista loppuvuonna.

Suomen hallituksen tulevat ministerit toimivat puheenjohtajina EU:n neuvostossa sekä Brysselin ja Luxemburgin virallisissa EU-kokouksissa että epävirallisissa ministerikokouksissa. Näitä epävirallisia, Suomessa pidettäviä kokouksia on luvassa kaikkiaan kuusi.

Puheenjohtajakausi kestää puoli vuotta ja osuu vaativaan kohtaan muun muassa Britannian EU-eron Brexitin takia. Lisäksi toukokuun lopussa valitaan uusi EU-parlamentti, ja Suomen puheenjohtajakaudella valitaan myös uusi EU:n komissio.

Lue lisää: Suomen uusia ministereitä odottaa ”jyrkkä oppimiskäyrä”: Kun Suomi ryhtyy EU-puheenjohtajaksi, ohjaksiin on hypättävä lennosta

Sote-uudistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus jäi edelliseltä hallitukselta kesken. Sipilän hallitus jakoi maan 18 alueeseen ja pisti virkamiehet ympäri maata valmistelemaan maakuntauudistusta.

Rahaa on palanut ja käyttökelpoista työtä on tehty, joten vaalivoittajan ei tarvitse aloittaa aivan nollapisteestä. Kiireellisintä olisi saada sosiaali- ja terveydenhuolto pelaamaan paremmin.

Puolueilla on vaihtelevia käsityksiä siitä, miten tämä järkevimmin tehtäisiin: lähdetäänkö rakentamaan kuntien pohjalle vai tehdäänkö uusi hallintotaso, joka ottaa soten kunnilta hoitoonsa. Asiakkaan laajaa valinnanvapautta ei kannata enää yksikään puolue, mutta suppeampi kelpaa useimmille.

Sdp on puhunut, että uusi sote pitäisi laittaa komiteavalmisteluun, mikä ei viittaa ainakaan kovin nopeisiin päätöksiin. Kunnissa tehdään jo omia ratkaisuja kuntayhtymistä ja ulkoistuksista.

Sotu-uudistus

Tästäkin pitää kirjata jotain hallitusohjelmaan, vaikka edessä olevan työn laajuus hirvittää monia. Kyseessä on sosiaaliturvan uudistaminen sellaiseksi, että työtä kannattaisi ottaa aina vastaan eikä ihminen hukkuisi byrokratian mereen.

Puolueissa tuntuu vahvistuneen näkemys, että liian isoa palaa ei ole mitään järkeä haukata kerralla.

Ensi vaiheessa kohteina ovat työttömyys-, ja toimeentulo- ja asumistuki. Puolueiden yhtenä ajatuksena on koota etuuksia laajemmiksi kokonaisuuksiksi ja varmistaa, että satunnaistakin työtä kannattaisi ottaa aina vastaan.

Edellinen hallitus avuliaasti pohjusti sotu-uudistusta niin sanotulla Toimi-hankkeella, jossa tehtiin kustannus- ja vaikutusarvioita, mutta ei suositeltu mitään yksittäistä mallia.

Aktiivimallin rukkaukset

Edellisen hallituksen epäsuosituimpia uudistuksia oli työttömän aktiivimalli, jonka mukaan työttömän on osoitettava aktiivisuutta, tai hänen työttömyysturvaansa leikataan.

Tuleva hallitus halunnee tehdä aktiivimallista jonkinlaisen henkisen irtioton.

Vaalivoittajista ainakin Sdp on vannonut, että leikkuriosa perutaan, koska puolueen mielestä se kohtelee työttömiä epätasa-arvoisesti. Aktiivisuusvaatimusta puolue ei ole esittänyt peruttavaksi.


Koulutusuudistukset

Edellinen hallitus leikkasi koulutuksesta, mikä on nyt jälkikäteen tuomittu Suomen tulevaa menestystä kalvavaksi virheeksi.

Uusi hallitus joutuu korjaustoimiin. Useimmat puolueet haluavat estää sen, että nuoret jäävät vain peruskoulun varaan, joten jollakin keinolla tarkoitus on saada kaikki opiskelemaan toisen asteen tutkinto – siis menemään lukioon tai ammatilliseen oppilaitokseen ja myös valmistumaan sieltä.

Oppivelvollisuuden pidentäminen on saanut suosiota. Lisäksi on ajatuksia siitä, että syrjäytymistä pitää ehkäistä jo varhaiskasvatuksessa esimerkiksi tekemällä esiopetuksesta pakollista.

Korjaukset vaativat rahaa myös korkeakoulutuksen puolella. Tulevaa hallitusta on vaadittu nostamaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointien taso neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta ja tukevoittamaan korkeakoulujen rahoitusta.

Julkinen talous

Suomen julkisen talouden sopeutustarve seuraavalle vaalikaudelle on kaksi miljardia euroa, valtiovarainministeriö (VM) arvioi.

VM:n mukaan sopeutuksen painopiste tulee olla menoleikkauksissa. Veroja on mahdollista kiristää, mutta vain hyvin rajallisesti.

Ministeriön ajatus kulkee niin, että uuden hallituksen pitää vahvistaa julkista taloutta ja kerätä puskureita, kun se taantuma tulee sieltä kuitenkin. Puolueet eivät vaalikampanjoissaan lotkauttaneet tälle korvaansakaan.

Ilmastolinjaukset

Eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta tekivät vaalikauden loppupuolella yhteisen ilmastolinjauksen, jonka mukaan Suomen ilmastolain mukaista päästövähennysvelvoitetta tiukennetaan.

Puolueet totesivat, että sähkön ja lämmön tuotannon tulee olla lähes päästötöntä 2030-luvun loppuun mennessä.

Nämä linjaukset vaativat kirjauksia hallitusohjelmaan muun muassa siitä, miten Suomi aikoo vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Myös liikenteeltä odotetaan suuria päästövähennyksiä, mutta niiden eteen on tehty vielä vähän.


Päätökset infrahankkeista

Helsingin ja Turun sekä Helsingin ja Tampereen välille on kaavailtu nopeita raideyhteyksiä. Myös itäsuunta on haaveillut omastaan, ja Helsingin ratapihan kapasiteettiakin pitäisi nostaa Pisararadalla.

Tuleva hallitus joutuu laittamaan hankkeet tärkeysjärjestykseen. Liikenneverkossa on muutenkin paljon korjaustarpeita.

Maahanmuutto

Vaaleissa toiseksi tulleet perussuomalaiset on vaatinut kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan, muun muassa tiukempia tulorajoja perheenyhdistämisiin ja oleskeluluvan ehtojen kiristämistä.

Muista puolueista ei ole tullut juuri vastakaikua. Vaalien jälkeiset muutokset maahanmuuttopolitiikassa riippuvat ensisijaisesti siitä, onko perussuomalaiset mukana hallituksessa. Mutta vaikutuksensa voi olla silläkin, jos perussuomalaiset jää lihomaan oppositioon. Muut puolueet saattavat alkaa pikku hiljaa kiristää omia linjauksiaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  2. 2

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  3. 3

   Laura Huhtasaari ja joukko muita perussuomalaisten kansanedustajia ehdolle eurovaaleihin – Halla-aho vältteli taas kysymystä blogiteksteistä

  4. 4

   Timo Soini jättää politiikan

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  7. 7

   Antti Rinne: Tulevaan hallitukseen vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta, hallituspuolueet tiedossa heti vapun jälkeen

  8. 8

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  9. 9

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  10. 10

   Fingerpori-elokuvan traileri on julki – Jeesus juoksee veden päällä uima-altaassa, Rivo-Riitta näkee hautakivensä ja lääkäri suorittaa julkista terveydenhuoltoa yleisön edessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  7. 7

   Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Keskusta ja kokoomus ovat tilassa, joka ei anna aihetta Antti Rinteen optimismille

  9. 9

   Ainakin 29 saksalaisturistia kuoli bussiturmassa Madeiralla – Saarelta etsitään saksan taitajia loukkaantuneita lohduttamaan

  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää