Politiikka

Voiton­juhlien jälkeen Antti Rinteellä alkaa arki: Nämä isot asiat hallitus­tunnustelija löytää edestään

Tulevilla hallituspuolueilla on lukuisia asioita työlistallaan – asioita, jotka on pakko hoitaa. On jatkettava siitä, missä kohtaa edellisen hallituksen rukkaset kirposivat, ja laitettava toimeen omia tavoitteita.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne voi vielä hetken muistella sunnuntaisia voitonjuhlia ja huokaista syvään. Vaalit on käyty, voitto on kotona. Täpärästi.

Onnen hetki on ohikiitävä, sillä nyt alkavat työt. Rinne on suurimman puolueen puheenjohtajana mitä todennäköisimmin henkilö, jolle lankeaa hallitustunnustelijan tehtävä.


Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on omassa vaalikirjassaan muistellut, miten se tapahtuu.

”Istuin huhtikuussa 2015 keskustan puoluetoimiston ikkunattomassa neuvotteluhuoneessa valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen, budjettipäällikkö Hannu Mäkisen ja apulaisbudjettipäällikkö Juha Majasen kanssa. Keskusta oli voittanut vaalit ja kävimme läpi Suomen taloustilannetta valmistautuessani tuleviin hallitusneuvotteluihin. Hetemäki, Mäkinen ja Majanen toivat eteeni melkein seitsemän miljardin euron leikkauslistan. Se oli paksu nippu A3-kokoon koottuja leikkausehdotuksia ministeriöittäin.”

Vaalivoittajan ja mahdollisen tulevan pääministerin on otettava maa haltuun, ja se alkaa tilannekuvan hahmottamisella ennen hallitusneuvotteluita. Tällä kertaa eteen ei tule seitsemän miljardin leikkauslistaa, mutta valtiovarainministeriöllä on varmasti yhtä ja toista muuta kerrottavaa.

Tulevilla hallituspuolueilla on lukuisia asioita työlistallaan – asioita, jotka on pakko hoitaa. On jatkettava siitä, missä kohtaa edellisen hallituksen rukkaset kirposivat, ja laitettava toimeen omia tavoitteita.

HS käy läpi tärkeimmät asiat, jotka vaalien voittajat löytävät edestään.

75 prosentin työllisyysaste

Lähes kaikki puolueet ovat kertoneet, että ne aikovat rahoittaa vaalilupauksensa nostamalla työllisyysastetta ensin 75 prosenttiin ja siitä vielä ylöspäin.

Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii vaikeita ja myös epäsuosittuja toimia.

Lue lisää: Puolueet vannovat saavansa rahat vaalilupauksiin työllisyyttä nostamalla, mutta miten se tapahtuu? HS kokosi 10 keinoa, ja ne eivät ole mukavia

Joitakin näistä keinoista – tuloverotuksen alentaminen, työttömyysturvan tiukennukset, paikallisen sopimisen edistäminen, työperäisen maahanmuuton esteiden purkaminen – on nostettava hallitusohjelmaan vähintään pyöreästi muotoiltuna, koska ilman kirjausta sinne mitään ei tapahdu.

EU-puheenjohtajuus

Suomi aloittaa vuorollaan EU:n puheenjohtajamaana heinäkuussa 2019. Puheenjohtajan tehtävänä on viedä eteenpäin EU:n lainsäädäntötyötä ja politiikka-aloitteita neuvostossa sekä huolehtia EU-asioiden käsittelyn jatkuvuudesta.

Puheenjohtajuus haukkaa suuren osan tulevan hallituksen ministereiden kalentereista loppuvuonna.

Suomen hallituksen tulevat ministerit toimivat puheenjohtajina EU:n neuvostossa sekä Brysselin ja Luxemburgin virallisissa EU-kokouksissa että epävirallisissa ministerikokouksissa. Näitä epävirallisia, Suomessa pidettäviä kokouksia on luvassa kaikkiaan kuusi.

Puheenjohtajakausi kestää puoli vuotta ja osuu vaativaan kohtaan muun muassa Britannian EU-eron Brexitin takia. Lisäksi toukokuun lopussa valitaan uusi EU-parlamentti, ja Suomen puheenjohtajakaudella valitaan myös uusi EU:n komissio.

Lue lisää: Suomen uusia ministereitä odottaa ”jyrkkä oppimiskäyrä”: Kun Suomi ryhtyy EU-puheenjohtajaksi, ohjaksiin on hypättävä lennosta

Sote-uudistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus jäi edelliseltä hallitukselta kesken. Sipilän hallitus jakoi maan 18 alueeseen ja pisti virkamiehet ympäri maata valmistelemaan maakuntauudistusta.

Rahaa on palanut ja käyttökelpoista työtä on tehty, joten vaalivoittajan ei tarvitse aloittaa aivan nollapisteestä. Kiireellisintä olisi saada sosiaali- ja terveydenhuolto pelaamaan paremmin.

Puolueilla on vaihtelevia käsityksiä siitä, miten tämä järkevimmin tehtäisiin: lähdetäänkö rakentamaan kuntien pohjalle vai tehdäänkö uusi hallintotaso, joka ottaa soten kunnilta hoitoonsa. Asiakkaan laajaa valinnanvapautta ei kannata enää yksikään puolue, mutta suppeampi kelpaa useimmille.

Sdp on puhunut, että uusi sote pitäisi laittaa komiteavalmisteluun, mikä ei viittaa ainakaan kovin nopeisiin päätöksiin. Kunnissa tehdään jo omia ratkaisuja kuntayhtymistä ja ulkoistuksista.

Sotu-uudistus

Tästäkin pitää kirjata jotain hallitusohjelmaan, vaikka edessä olevan työn laajuus hirvittää monia. Kyseessä on sosiaaliturvan uudistaminen sellaiseksi, että työtä kannattaisi ottaa aina vastaan eikä ihminen hukkuisi byrokratian mereen.

Puolueissa tuntuu vahvistuneen näkemys, että liian isoa palaa ei ole mitään järkeä haukata kerralla.

Ensi vaiheessa kohteina ovat työttömyys-, ja toimeentulo- ja asumistuki. Puolueiden yhtenä ajatuksena on koota etuuksia laajemmiksi kokonaisuuksiksi ja varmistaa, että satunnaistakin työtä kannattaisi ottaa aina vastaan.

Edellinen hallitus avuliaasti pohjusti sotu-uudistusta niin sanotulla Toimi-hankkeella, jossa tehtiin kustannus- ja vaikutusarvioita, mutta ei suositeltu mitään yksittäistä mallia.

Aktiivimallin rukkaukset

Edellisen hallituksen epäsuosituimpia uudistuksia oli työttömän aktiivimalli, jonka mukaan työttömän on osoitettava aktiivisuutta, tai hänen työttömyysturvaansa leikataan.

Tuleva hallitus halunnee tehdä aktiivimallista jonkinlaisen henkisen irtioton.

Vaalivoittajista ainakin Sdp on vannonut, että leikkuriosa perutaan, koska puolueen mielestä se kohtelee työttömiä epätasa-arvoisesti. Aktiivisuusvaatimusta puolue ei ole esittänyt peruttavaksi.


Koulutusuudistukset

Edellinen hallitus leikkasi koulutuksesta, mikä on nyt jälkikäteen tuomittu Suomen tulevaa menestystä kalvavaksi virheeksi.

Uusi hallitus joutuu korjaustoimiin. Useimmat puolueet haluavat estää sen, että nuoret jäävät vain peruskoulun varaan, joten jollakin keinolla tarkoitus on saada kaikki opiskelemaan toisen asteen tutkinto – siis menemään lukioon tai ammatilliseen oppilaitokseen ja myös valmistumaan sieltä.

Oppivelvollisuuden pidentäminen on saanut suosiota. Lisäksi on ajatuksia siitä, että syrjäytymistä pitää ehkäistä jo varhaiskasvatuksessa esimerkiksi tekemällä esiopetuksesta pakollista.

Korjaukset vaativat rahaa myös korkeakoulutuksen puolella. Tulevaa hallitusta on vaadittu nostamaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointien taso neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta ja tukevoittamaan korkeakoulujen rahoitusta.

Julkinen talous

Suomen julkisen talouden sopeutustarve seuraavalle vaalikaudelle on kaksi miljardia euroa, valtiovarainministeriö (VM) arvioi.

VM:n mukaan sopeutuksen painopiste tulee olla menoleikkauksissa. Veroja on mahdollista kiristää, mutta vain hyvin rajallisesti.

Ministeriön ajatus kulkee niin, että uuden hallituksen pitää vahvistaa julkista taloutta ja kerätä puskureita, kun se taantuma tulee sieltä kuitenkin. Puolueet eivät vaalikampanjoissaan lotkauttaneet tälle korvaansakaan.

Ilmastolinjaukset

Eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta tekivät vaalikauden loppupuolella yhteisen ilmastolinjauksen, jonka mukaan Suomen ilmastolain mukaista päästövähennysvelvoitetta tiukennetaan.

Puolueet totesivat, että sähkön ja lämmön tuotannon tulee olla lähes päästötöntä 2030-luvun loppuun mennessä.

Nämä linjaukset vaativat kirjauksia hallitusohjelmaan muun muassa siitä, miten Suomi aikoo vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Myös liikenteeltä odotetaan suuria päästövähennyksiä, mutta niiden eteen on tehty vielä vähän.


Päätökset infrahankkeista

Helsingin ja Turun sekä Helsingin ja Tampereen välille on kaavailtu nopeita raideyhteyksiä. Myös itäsuunta on haaveillut omastaan, ja Helsingin ratapihan kapasiteettiakin pitäisi nostaa Pisararadalla.

Tuleva hallitus joutuu laittamaan hankkeet tärkeysjärjestykseen. Liikenneverkossa on muutenkin paljon korjaustarpeita.

Maahanmuutto

Vaaleissa toiseksi tulleet perussuomalaiset on vaatinut kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan, muun muassa tiukempia tulorajoja perheenyhdistämisiin ja oleskeluluvan ehtojen kiristämistä.

Muista puolueista ei ole tullut juuri vastakaikua. Vaalien jälkeiset muutokset maahanmuuttopolitiikassa riippuvat ensisijaisesti siitä, onko perussuomalaiset mukana hallituksessa. Mutta vaikutuksensa voi olla silläkin, jos perussuomalaiset jää lihomaan oppositioon. Muut puolueet saattavat alkaa pikku hiljaa kiristää omia linjauksiaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  2. 2

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  3. 3

   Sdp:n eurovaali­ehdokas Mikkel Näkkäläjärvi kertoi lyöneensä kissaa ja ajaneensa humalassa

  4. 4

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  5. 5

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  6. 6

   Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

  7. 7

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  8. 8

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  9. 9

   Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saavutti maalin äitinsä syntymäpäivänä – juhlisti saavutusta kiipeämällä mastoon ja avaamalla kuohuviinipullon

  10. 10

   HS-analyysi: Äärioikeiston keulakuva ja Venäjän ystävä Steve Bannon ilmestyi jälleen Eurooppaan, tavoite on selvä: EU:n heikentäminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  4. 4

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  5. 5

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  8. 8

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kymmenet europarlamenttiin pyrkivät olleet syytettynä rikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   ”Vallassa on yksilön mieli­halujen käsittämätön palvonta” – Suomeen on kehittymässä uusi poliittinen voima, kun uskonto ja nationalismi lyövät kättä

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää