Politiikka

”Tämä on rankka päivä”, sanoo Pilvi Torsti – Eduskunnasta pudonneet pohtivat nyt, mitä seuraavaksi

”Tässä vaiheessa poliitikon pitää katsoa peiliin”, sanoo eduskunnasta pudonnut Jyrki Kasvi. Silvia Modig toipui pettymyksestä ja haluaa nyt europarlamenttiin

”Tämä on rankka päivä”, saa kansanedustaja Pilvi Torsti (sd) sanotuksi eikä edes yritä peittää karvasta pettymystään pudottuaan eduskunnasta, kun ääniä kertyi kovasta kampanjasta huolimatta alle 4 000.

”Työ­huoneen kävin siivoamassa jo aamu­seitsemältä, ja nyt lähdemme perheen kanssa Saari­selälle kevätaurinkoon”, Torsti sanoo ja kieltäytyy avaamasta enempää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan monessa mukana jo olleelle, puolen kauden kansanedustajalle.

Torsti nousi eduskuntaan varasijalta kesken kauden. Hän on myös Helsingin kaupunginvaltuutettu ja toiminut aiemmin muun muassa tutkijana ja yrittäjänä.

”Johtopäätösten aika ei ole nyt, vaan myöhemmin”, Torsti sanoo ja kehottaa lukemaan Facebook-päivityksensä.

”Tein kahden vuoden ajan kansanedustajan työtäni niin hyvin kuin osasin. Tukijoiden kanssa teimme kampanjassa parhaamme ja annoimme kaikkemme, joten olo on nyt tyhjä”, Torsti kirjoittaa.

Tamperelainen Harri Jaskari (kok) putosi eduskunnasta oltuaan kansanedustajana kolme kautta. Ääniä tuli 3 417, kun viimeksi saalis oli pari tuhatta suurempi.

”Täytyy myöntää, että on outo olo”, hän sanoo.

”Olen kuitenkin perus­positiivinen ja ajattelen, että nyt on jonkin ajanjakson loppu ja samalla uuden ajanjakson alku. On aika katsoa, mitä muuta voi tehdä ja mistä se leipä vastedes tulee”, Jaskari pohtii ja kiittelee sitä, että hänellä on muutakin taustaa ja uraa kuin politiikka.

”Kokemusta on myös yliopistomaailmasta ja yrityselämästä”, Tampereen kauppakamarin toimitusjohtajan paikalta eduskuntaan lähtenyt Jaskari kertoo.

Jaskari tunnustaa olevansa silti pettynyt: ”Yritin tehdä voimakkaan positiivisen ja ratkaisuja etsivän kampanjan, mutta nyt näytti purevan uhkakuvien luominen.”

”Ja meitä oli nyt monia samantyyppisiä, myös itseäni nuorempia yrittäjätaustaisia ehdokkaita”, Jaskari pohtii tappionsa syitä.

Vuosina 2003–2011 ja uudelleen vuodesta 2015 lähtien vihreiden kansanedustajana ollut Jyrki Kasvi putosi nyt eduskunnasta. Hänen 3 576 ääntään eivät riittäneet paikkaan Uudellamaalla.

Kasvin olo on risti­riitainen. ”Toisaalta vihreiden tuloksesta iloitsen, mutta omaan tulokseeni en tietenkään voi olla tyytyväinen”, Kasvi sanoo.

Kasvi kiinnitti tuloksissa huomiota siihen, että hänen äänensä jäivät erityisesti ennakkoäänissä muista jälkeen. ”En tiedä, onko kampanja sitten alkanut liian myöhään. Tässä vaiheessa poliitikon pitää katsoa peiliin eikä vain miettiä mikä meni kampanjassa pieleen.”

Kasvi ei kerro kevään ja kesän suunnitelmistaan. ”En halua sitä vielä avata. Selvittely on yhä kesken”, Kasvi sanoo.

Niin ikään vihreiden kansan­edustajana ollut Ozan Yanar ei halua kommentoida putoamistaan. Hän kuitenkin teki asiasta Facebook-päivityksen, jossa kirjoittaa, ettei olisi uskonut putoavansa.

”Olen aina ollut teille rehellinen, olen nytkin. Eduskunnasta tippumiseen liittyy monia tunteita. Suru, epäusko ja itsensä kyseenalaistaminen”, Yanar kirjoittaa pitkässä päivityksessään.

Yanar sai Helsingissä 3 569 ääntä.

Vuodesta 2011 asti vasemmistoliiton kansanedustajana ollut toimittaja Silvia Modig jäi Helsingissä ilman paikkaa. Modig sai 5 659 ääntä.

Hän kuitenkin kertoo, että tunnelma on parempi kuin voisi kuvitella, vaikka oma tulos harmittaakin.

”Suurin huolenaihe näissä vaaleissa on ollut rasismin ja vihapuheen nousu. Se, että vasemmisto ja vihreät pärjäsivät näin hienosti, antaa toivoa siitä, että kotikaupungissani kunnioitetaan edelleen ihmisoikeuksia”, Modig sanoo.

Hän kertoo olevansa vilpittömän iloinen esimerkiksi puoluetoverinsa Mai Kivelän puolesta. Eläinoikeusjärjestö Animalian toiminnanjohtajana työskentelevä Kivelä sai 6 772 ääntä ja nousee uutena eduskuntaan.

Suunnitelma jatkostakin on jo syntynyt. Modig aikoo pyrkiä eurovaaliehdokkaaksi.

Modig teki päätöksen eurovaaliehdokkuudestaan maanantaina aamulla kello yhdeksän aikaan sulateltuaan eduskunnasta putoamista tovin.

Myöhemmin päivällä vasemmistoliiton puoluehallitus päättikin asettaa Modigin ehdolle toukokuun eurovaaleihin.

”EU:han on alun perin rauhanprojekti, ja nyt olemme polarisoitumassa niin isosti. Siksi haluan eurovaaliehdokkaaksi”, Modig sanoo.

”Minulla on ihan täysi motivaatio päällä. Hulluhan taidan kyllä olla.”

Vaasan vaalipiirissä pudonnut Susanna Koski (kok) ei ole vielä harkinnut EU-vaaleihin lähtöä. Hänen mukaansa kokoomuksella olisi vielä yksi ehdokaspaikka auki.

”Aion pysyä politiikassa. En koe, että nyt olisi sellainen tilanne, jossa minun tarvitsisi arvioida uudelleen suhdettani politiikkaan”, Koski erittelee. Toisaalta hän myöntää olevansa ”helvetin pettynyt” putoamiseensa eduskunnasta.

Ensimmäisen kauden kansanedustajan äänimäärä jäi nyt alle 3 000:n, kun ensimmäisellä kerralla ääniä kertyi hieman sen yli.

”Vaaleissa oli kyse turnaus­tappiosta yhdellä paikka­kunnalla ja yhdestä asiasta”, Koski viittaa taisteluun Vaasan keskussairaalan päivystyksestä.

Koski kannatti opposition mukana kansalaisaloitetta, joka puolsi sairaalan ympärivuorokautista päivystystä.

”Nyt pitää hetki vetää henkeä ja päivittää suunnitelmat. Vaalithan käytiin vasta eilen, joten vielä niitä ei ole. Mutta olen sen tyyppinen ihminen, että keksin taatusti jotain”, 34-vuotias Koski vakuuttaa.

Kaikkiaan eduskunnasta putosi 48 ehdolla ollutta kansanedustajaa. Heistä 15 on keskustan edustajia, kymmenen sinisten ja yhdeksän kokoomuksen edustajia.

Sinisten edus­kunta­ryhmän puheen­johtaja Simon Elo sai Uudellamaalla 587 ääntä. Hän kertoo puolueen vaalituloksen olleen sekä yllätys että pettymys.

”Kävi selväksi, että näissä vaaleissa puoluekanta vaikutti enemmän kuin henkilöt”, Elo sanoo.

Elo aikoo nyt lomailla ja sen jälkeen päättää, jatkuuko ura politiikassa vai sen ulkopuolella. Hän kertoo olevansa kiinnostunut erityisesti kansainvälisiin suhteisiin liittyvistä tehtävistä.

Ympäristöministerin salkkua kantanut Kimmo Tiilikainen oli yksi keskustan putoajista. Hän pääsi vuonna 2015 eduskuntaan äänivyöryllä, mutta jäi nyt rannalle Helsingistä.

Aamulla HS:n vaali­studiossa vieraillut Tiilikainen kuvaili tulostaan pettymykseksi. ”Seitsemän kertaa olen ollut eduskuntavaaleissa ehdolla ja neljä kertaa päässyt läpi. Lopputulosta ei voi koskaan tietää”, Tiilikainen sanoi.

Tiilikaisen mukaan keskustan tappion taustalla oli kyse myös mielikuvista. Hänen mukaansa työn tulokset olivat sitä, mitä puolue haki, mutta tyylipisteitä ei herunut.

”Lopputulos vaaleissa on aina oikea”, Tiilikainen kuittasi.

Katso täältä kaikki eduskuntavaaleissa pudonneet:

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  4. 4

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  5. 5

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  6. 6

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  7. 7

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  8. 8

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  9. 9

   Timo Soini jättää politiikan

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää