Politiikka    |   HS-analyysi

Hallitusneuvottelujen kipupisteet ovat talous ja arvot – Näin neuvottelut etenevät

Keskustan puoluehallitus kokoontuu tiistaina kuulemaan Juha Sipilän jatkoaikeista. Myös kokoomus on koolla.

Eduskuntavaalien tuloksen perusteella Suomen poliittinen kenttä on pirstaloitunut, mutta yhdestä asiasta kaikki poliittiset toimijat ovat todennäköisesti yhtä mieltä: Suomella on edessä jännittävät hallitusneuvottelut.

Maanantaina suurimpien puolueiden puheenjohtajat olivat varsin hissukseen hallitusneuvotteluista. Spekulaatioiden kärjessä ovat Sdp:n ja kokoomuksen tai Sdp:n ja keskustan pohjalle syntyvä hallitus.

Sekä keskustaa että kokoomusta epäilyttää eniten, mitkä ovat Sdp:n talouspoliittiset linjaukset ja kuinka pitkälle puolue aikoo pitää kiinni varsin laajoista vaalilupauksistaan.

Yleensä hallitustunnustelut alkavat sillä, että suurin puolue esittää muille kysymyksiä. Tällä kertaa voi käydä myös toisin päin.

Entinen pääministeri ja useiden hallitusneuvottelujen veteraani Matti Vanhanen sanoo, että muut puolueet saattavat esittää poikkeuksellisesti hallitustunnustelija Sdp:lle omia kysymyksiä esimerkiksi valtiotalouden hoidosta ennen kuin puolueet suostuvat jatkamaan neuvotteluja.

Keskeinen kysymys hallitusneuvottelujen etenemisen kannalta on myös se, miten perussuomalaiset suhtautuvat hallitusyhteistyöhön ja miten muut suhtautuvat perussuomalaisiin.Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi neuvotteluja HS:lle maanantaina toivomalla, että hallitus olisi koossa toukokuun lopussa. Näin etenkin siksi, että Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa heinäkuussa. Rinteen mielestä ministereiden pitää tutustua aihepiiriinsä hyvin ennen EU-kokouksia.

”Sen pitää olla reilusti yli sata ja mielellään niin, ettei yksittäinen puolue, ainakaan pieni puolue, ole vaa’ankielipuolue. Se ei ole koskaan hyvä”, Rinne määritteli hallituksen koon.

Perussuomalaisten hallitustaival saattaa pysähtyä siihen, että muut puolueet eivät pääse yhteisymmärrykseen arvokysymyksistä. Rinteen mukaan hänellä ja perussuomalaisten puheenjohtajalla Jussi Halla-aholla on ”ihmisyyteen liittyviä näkemyseroja”.

”Minun on mahdotonta hyväksyä sellaista ajattelua, että etninen tausta tai ihonväri tekisivät ihmisestä huonomman”, Rinne sanoi.

Halla-aho otti tulevien hallitusneuvottelujen yhteen ydinkysymykseen kantaa maanantaina HS:n haastattelussa.

”En pidä mahdollisena, että perussuomalaiset osallistuisi hallitukseen, joka ei selvästi sitoudu vähentämään humanitaarista maahanmuuttoa. Vaikka monella muullakin sektorilla on tavoitteita, niin meidän pitää tunnistaa asiat, jotka ovat suurimmalle osalle äänestäjistämme tärkeitä”, Halla-aho vastasi.

Hän sanoo, että myös se on hankalaa, jos mukana on useita puolueita.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä eivät kommentoineet maanantaina HS:lle hallitusneuvotteluja. Orpo sanoi sunnuntai-iltana, että hallituksessa pitää noudattaa puolueen arvojen mukaista politiikkaa. Sipilä sanoi vain, ettei sulje mitään ovia.

Maanantaina keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen tviittasi, että ”tämän vaalituloksen jälkeen keskustan into hallitukseen ei liene kovin suuri”. Samaan syssyyn hän arveli, että tulevassa hallituksessa olisivat Sdp, kokoomus, vihreät ja Rkp.

Kaikkonen sanoo HS:lle, että kyseessä on hänen henkilökohtainen mielipiteensä.

Keskustan puoluehallitus linjaa asiasta tarkemmin tiistaina. On mahdollista, että rökäletappion kärsinyt keskusta joko ilmoittautuu jo nyt oppositioon tai ainakin esittää vaikeasti tavoitettavaa. Myös kokoomuksen puoluehallitus on koolla tiistaina.

Se lienee kuitenkin varmaa, ettei Sdp haluaa hallitukseen pääministeri Juha Sipilää, johon henkilöityy kaikki se, mitä vastaan Sdp on neljä vuotta taistellut. Sipilä ei vielä maanantai-iltaan mennessä ollut ilmoittanut, jatkaako keskustan johdossa.

Yleensä imu hallitukseen on kaikilla puolueilla kova, sillä siellä voi saada tavoitteita läpi huomattavasti paremmin kuin oppositiossa. Jos keskusta jää ulos, kokoomuksen asema neuvotteluissa vahvistuu. Se voi tietää pakkorakoa Sdp:lle ja jopa sitä, että hallitusratkaisu ei olekaan lopulta niin tolkuttoman vaikea kuin monet ovat etukäteen arvioineet.

Maanantaina varmistui myös se, että Sdp:n Rinne on alustavasti keskustellut useiden muiden puheenjohtajien kanssa erinäisistä hallitukseen liittyvistä kysymyksistä. Varsinaisiksi hallitusneuvotteluiksi niitä ei kuitenkaan voi kutsua.

Hallitusneuvottelut ovat tarkkojen askelmien taidetta, sillä neuvotteluissa luodaan hallituksen ohjelman lisäksi hallituksen yhtenäisyyden juuri.

Jos osapuolet ovat neuvottelujen jälkeen hiukankaan hukassa hallituksen yhteisestä arvopohjasta ja keskeisistä päämääristä, hallituksen tie tulee olemaan kivinen.

Matti Vanhanen sanoo, että neuvottelujen aikana pitää tarkkaan tunnistaa eri puolueiden herkkyysalueet ja käydä ne läpi niin, ettei ongelmia synny neljän vuoden aikana. ”Myös kaikkinaisia arvovaltavoittoja ja -tappioita pitää osata purkaa etukäteen.”

Hän sanoo, että vain ääritapauksissa kannattaa antaa jo etukäteen jonkin puolueen esittää eriävä mielipide.

Varsinainen hallitusneuvottelu­prosessi alkaa, kun suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja kutsuu ensi viikon perjantaina eduskuntaryhmien edustajat neuvotteluun, jossa sovitaan vetäjä hallitusneuvottelujen tunnusteluvaihetta varten. Tämä vetäjä tulee olemaan suurimman puolueen puheenjohtaja eli Sdp:n Rinne.

Pian nimittämisensä jälkeen Rinne esittää joukon kysymyksiä muille puolueilla. Ne voivat koskea esimerkiksi puolueen näkemyksiä valtion taloudenhoidosta, hoitajien määrästä tai vaikkapa takuueläkkeiden korotuksista. Juha Sipilä laati puolueille neljä vuotta sitten 15 kysymystä.


Rinne tulee todennäköisesti tekemään esimerkiksi EU:hun ja maahanmuuttoon liittyviä täsmällisiä kysymyksiä, joilla hän mittaa perussuomalaisten kompromissihalua perussuomalaisille keskeisissä asioissa. Näiden kysymysten pitää olla hyvin tarkkoja, koska niiden avulla Sdp voi tarpeen tullen perustella, miksi se ei lähtenyt yhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

Tunnustelija analysoi vastaukset ja tekee mahdollisesti lisäkysymyksiä, jonka jälkeen hän päättää, keiden kanssa hän aloittaa ensin neuvottelut. Matkan aikana puolueet voivat vaihtua.

Sdp joutuu varmuudella perääntymään monista lupauksista, mutta jotenkin sen pitää saada hallitusohjelmaan lisää rahaa ainakin takuueläkkeisiin, koulutukseen ja ikäihmisten hoivaan. Kahdesta viimeksi mainitusta tuskin tulee ongelmaa, mutta eläkelupaus on kallis.

Kokoomuksen kanssa Sdp löytää yhteisen sävelen todennäköisesti koulutuksesta, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta (sote), ikäihmisten hoivasta, ilmastokysymyksistä ja perhepäivähoidosta, mutta sopu esimerkiksi verotuksesta, valtiontaloudesta ja työllisyyskeinoista voi olla hankalampi löytää.

Keskustan kanssa yhteinen linja saattaisi myös löytyä sotesta, hoitajista ja koulutuksesta, mutta vaikeampia olisivat perhepäivähoito ja ilmastokysymykset. Hakkuiden merkittävää vähentämistä esittäneiden vihreiden ja keskustan ilmastolinjauksien yhteensovittaminen voisi olla erittäin vaikeaa. 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  4. 4

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  5. 5

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  6. 6

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  7. 7

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  8. 8

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Timo Soini jättää politiikan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää