MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Politiikka

Satakuntalaiset kannattavat sekä Sdp:tä että perus­suomalaisia – hallitus­neuvottelujen alla molempien kannattajilla näytti olevan yksi huolen­aihe ylitse muiden

Sdp ja perussuomalaiset saattavat vielä sovitella erilaisia arvopohjiaan yhteen hallitusneuvotteluissa. Miten se onnistuu? Satakunnassa kannatetaan molempia.

Sunnuntain vaalituloksen jälkeen nousi heti keskustelu kahden suurimman puolueen, eli Sdp:n ja perussuomalaisten mahdollisesta hallitusyhteistyöstä. Molemmista puolueista lähti varovaisia viestejä yhteistyön mahdollisuudesta, mutta yksi huolenaihe näytti maanantaina olevan ylitse muiden.

Se on arvopohja.

Miten kaksi arvopohjiltaan erilaista puoluetta voisi toimia yhteistyössä? Vastausta voi hakea Suomen sosiaalidemokraattisimmasta maakunnasta eli Satakunnasta, joka sattuu olemaan myös Suomen perussuomalaisin maakunta.

Terassinrakennustöitä Porin keskustassa tekevät Keijo Puskala ja Keijo Pihlajaniemi lounastivat maanantaina iloisissa tunnelmissa kauppahallissa. Miehet juhlivat perussuomalaisten varapuheenjohtajan, porilaisen Laura Huhtasaaren ennätysmäistä äänisaalista.

Huhtasaari sai 12 986 ääntä, mikä on Satakunnan vaalipiirin ennätys.

”Lauran äänimäärä ei ollut yllätys, sillä hänen kampanjatapahtumissaan oli aina valtava porukkamäärä”, Keijo Puskala kertoo.

Koko valtakunnan lailla demarit olivat vaalien voittaja myös Satakunnassa, josta puolue sai kolme edustajaa. Perussuomalaiset saivat kaksi.

Hallitustunnustelijana aloittava Antti Rinne voi vielä joutua kääntymään perussuomalaisten puoleen, jos demareille ei sovi esimerkiksi kokoomuksen jyrkkä kielto verojen korottamiselle.

Puskala ja Pihlajaniemi haluavat perussuomalaiset ehdottomasti hallitusvastuuseen. Jo yksistään vaalitulos puoltaa sitä.

Missä puolue voi joustaa, jotta se voi mennä hallitukseen ilman omien äänestäjiensä pettämistä?

Miehet korostavat, että jos vaalilupauksista pitää joustaa, jouston pitää tulla ehdottomasti muualta kuin maahanmuuttopolitiikasta. Keijo Puskala painottaa, että maahanmuuton kriteerien pitää kiristyä realistiselle tasolle.

”Tänne asumaan haluavat maahanmuuttajat joutuvat opiskelemaan kielen ja hankkimaan koulutuksen. Ilman vaatimusten täyttämistä täällä ei saa olla tulevaisuutta”, Keijo Pihlajaniemi jatkaa.

Suomeen tuli viime vuonna noin 2 400 turvapaikanhakijaa. Porilaiset sanovat, että heidän huolensa koskeekin kymmeniä tuhansia tänne aiemmin tulleita.

”Kielteisen päätöksen saaneiden palauttaminen pitää saada tehokkaammaksi. Jos henkilöiden kotimaa ei ota heitä vastaan, heidät pitäisi voida palauttaa edelliseen maahan, eli esimerkiksi Ruotsiin”, Puskala sanoo.

Vaalien aikainen kova kielenkäyttö ja edellisen eduskunnan aikaiset hölmöilyt joutaisivat miesten mielestä nyt historiaan. Puskala ihmettelee, miten esimerkiksi Teuvo Hakkarainen pääsi jälleen eduskuntaan kaikista tempauksistaan huolimatta.

Miehet uskovat, että satakuntalaiset äänestivät demareita ja perussuomalaisia sen takia, että moni äänestäjä on pettynyt edellisen hallituksen oikeistopolitiikkaan.

”Nyt äänestäjät haluavat, että myös vähäosaisista pidetään huolta”, Puskala sanoo.

Pihlajaniemi puntaroi sitä, pystyvätkö maakunnan kansanedustajat ajamaan riittävän tehokkaasti maakunnan asioita kuten hankkimaan rahaa Porista lähtevien valtateiden korjaamiseen.

”Täällä taitaa olla liian pieni väestöpohja ja liian vähän liikennettä tuollaisille päätöksille”, Pihlajaniemi sanoo.

Satakunnan liiton mukaan maakunnan tärkeimmät tavoitteet nyt alkavan eduskuntakauden aikana ovat juuri liikennehankkeiden edistäminen sekä koulutustarjonnan turvaaminen ja väestörakenteen vääristymän korjaaminen.

Koulutustarjonta ei saa vähentyä maakunnasta, sillä koulut houkuttelevat yrityksiä ja yritykset uusia asukkaita.

”Maakunnan väestökehitys ei ole itsessään kovin suotuisa, mutta yritystoiminnan kautta tuleva työllisyyskehitys on taas koko ajan kasvava. Syntyvyyttä ei saada lisättyä, joten tänne on saatava joko maassamuuttajia tai työperäistä maahanmuuttoa”, vt. maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä kertoo.Satakuntalaiset kansanedustajat ovat perinteisesti toimineet tehokkaasti yhteistyössä, kun maakunnan etuja on ajettu.

”Edustajien pieni määrä tarkoittaa sitä, että suurempiin hankkeisiin on löydyttävä kannatusta myös muualta”, Aro-Hennilä sanoo.Digitaalisen kulttuurin opiskelija Tytti Toivonen kävelee Kauppatorilla pyörää taluttaen. Hän kertoo olevansa erikoisuus perussuomalaisia vilisevässä kaupungissa, sillä hän äänesti vihreitä.

Satakunnasta ei ole koskaan valittu vihreää kansanedustajaa, ja nyt vaalituloksen valmistuttua Toivonen kertoo miettineensä sen hyviä puolia. Parasta tuloksessa on se, että Satakunnan kahdeksasta edustajasta viisi on naisia.

Kun Toivoselta kysyy perussuomalaisten mahdollisesta joustamisesta, hän muuttuu mietteliääksi. Hän ei usko, että perussuomalaisten retoriikka muuttuu entistä salonkikelpoisemmaksi.

”Keskustelukulttuuri ja heidän jyrkät asenteensa eivät muutu täysin, sillä puolueen edustajat olivat jo aiemman hallitusvastuunsa aikana kovaäänisiä”, Toivonen puntaroi.

Hän arvioi, että Sdp:n ja perussuomalaisten välille voisi etsiä joustoa ja yhteisymmärrystä ilmastopolitiikan kautta. Ilmastosta puhuttiin vaalikeskusteluissa liian yleisellä tasolla, ja puheessa oli mukana pelottelua ja jopa valheellisia uhkakuvia.

”Eiväthän kaikki perussuomalaisia äänestäneet ole yhden asian ihmisiä. Esimerkiksi jotain maitotilallista on voinut huolestuttaa ilmastopuhe. Maitotilan hiilijalanjälki on suuri, joten tilallinen voi olla huolissaan monen ihmisen elannosta. Konkreettisten esimerkkien sijaan ilmastopolitiikasta puhuminen jäi esimerkiksi polttomoottoriautokiellolla pelottelemiseen”, Toivonen harmittelee.

Hän toivoo satakuntalaisten kansanedustajien puolustavan yhteisrintamana maakunnan korkeakoulupaikkoja. Porissa toimii ammattikorkeakoulu sekä yliopistokeskus, jossa on useiden yliopistojen koulutustoimintaa.Pirjo Heljakka sauvakävelee kevätpäivänä Kirjurinluodolle päin. Ulkoilupäätöstä edesauttoi hänen taloyhtiössään käynnissä oleva kovaääninen remontti.

Heljakka kertoo protestoineensa vaaleja ja jättäneensä poikkeuksellisesti äänestämättä. Hän olisi voinut antaa äänensä niin Laura Huhtasaarelle kuin demareiden Krista Kiurullekin, mutta hänen mielestään poliitikot ovat hoitaneet eläkeläisten asioita heikosti.

Aiemmin hän on äänestänyt puolueen sijasta aina henkilöä.

”Olen menettänyt uskoni poliitikkoihin, sillä he ovat hoitaneet eläkeläisten asiat niin huonosti. Eläkkeeni on niin pieni, että elän köyhyysrajan alapuolella, eikä eläkettä ole nostettu vuosikausiin. Jos se on noussut kahdella eurolla, sitä on verotettu neljällä”, Heljakka moittii.

Toinen syy äänestämättä jättämiseen liittyy poliitikkojen käytökseen. Nykypäivän politiikka on hänestä kuin päiväkotilasten riitelyä.

”Poliitikot riitelevät, puhuvat pahaa toisistaan ja käyttäytyvät kuin pikkukakarat päiväkodissa.”

Heljakka korostaa, että politiikkaan pitäisi palauttaa ihmisen kunnioitus.

”Poliitikkojen pitäisi kunnioittaa toinen toisiaan ihmisinä. Kun toiselle antaa suunvuoron, silloin voi kuunnella eri vaihtoehtoja ja joskus pohtia, että olenko minä sittenkään oikeassa”, Heljakka sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konepajan Bruno ei maksanut vuokraansa ja sai häädön, nyt omistajat haukkuvat Bruce Oreckin

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  4. 4

   Lasta ei voi kasvattaa menestyjäksi: Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä

   Tilaajille
  5. 5

   Koulukiusatusta kympin tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä: ”Mitä alempana hierarkiassa olet, sen enemmän epäillään lusmuilusta”

   Tilaajille
  6. 6

   Mitään ei saa enää sanoa, hokevat taiteilijat ja konservatiivi­poliitikot – Onko totta, että sanan­vapautta rajoitetaan poliittisen korrektiuden nimissä?

  7. 7

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  8. 8

   Onko uusi teknokupla totta? Sijoittajille luvataan vain tappioita, silti osakkeet menevät kuin kuumille kiville

  9. 9

   Asiantuntijat: Kaapo Kakosta tulee jääkiekon globaali supertähti

  10. 10

   Kun sinkkuystävät kerta toisensa jälkeen pettyivät deitti­sovelluksiin, Virve Rissanen päätti toimia – Syntyi ”paritus­rinki”, kymmeniä treffejä ja ainakin yksi umpi­rakastunut pari

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  5. 5

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  6. 6

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  7. 7

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  8. 8

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  9. 9

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää