Politiikka

HS käy läpi vaihtoehdot Sipilän seuraajaksi keskustan johtoon: Annika Saarikko ja Antti Kaikkonen vahvimmat ehdokkaat

Keskustan Kaikkonen harkitsee puolueen johtoon pyrkimistä: ”Palataan asiaan.” Vauvaa odottava Saarikko ei tiistaina kertonut aikeistaan.

Vahvimmat ehdokkaat keskustan seuraavaksi puheenjohtajaksi Juha Sipilän jälkeen ovat kansanedustajat Annika Saarikko ja Antti Kaikkonen.

Saarikko ei kertonut aikeistaan tiistaina, mutta Kaikkonen ilmoitti, että voi harkita puheenjohtajaksi pyrkimistä.

Keskustan puheenjohtaja Sipilä ilmoitti tiistaina luopuvansa puheenjohtajan paikasta. Keskustan puoluehallitus päätti tiistaina, että puolue järjestää 7. syyskuuta ylimääräisen puoluekokouksen uuden puheenjohtajan valitsemiseksi.

Sipilä jatkaa puheenjohtajana ylimääräiseen puoluekokoukseen asti.

Saarikko, 35, on Sipilän hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri. Hän on keskustan sisällä erittäin pidetty poliitikko ja vahva ehdokas uudeksi puheenjohtajaksi, jos vain lähtee ehdolle.

Suosio tulee siitä, että Saarikko on välitön, helposti lähestyttävä ihminen, joka hallitsee asiat.

Turusta kotoisin oleva Saarikko odottaa vauvaa, joka syntyy samoihin aikoihin kuin ylimääräinen puoluekokous on koolla eli syyskuun puolivälissä. Lapsi on perheen toinen.

HS:n taustahaastatteluissa useat keskustalaiset ovat sitä mieltä, että äitiysloma on vain järjestelykysymys. Varapuheenjohtajisto voi sijaistaa Saarikkoa tarvittaessa.

Saarikko joutui hallituksessa viime vaiheessa puolustamaan epäsuosittua sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta, mutta se ei kuitenkaan leimannut häntä liikaa keskustalaisten silmissä. Saarikko siirtyi ministeriksi, kun uudistus oli jo pitkälle valmisteltu.

Saarikko ei ottanut tiistaina kantaa puheenjohtajuuteen, eikä hänen kiitoksistaan väistyvälle puheenjohtajalle Sipilälle ollut luettavissa rivien välistä mitään.
Kaikkonen, 45, on keskustan pitkän linjan poliitikko, joka oli viime eduskuntakaudella keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Suurimman ryhmän puheenjohtajana hän on ollut näkyvässä ja hyvin informoidussa asemassa.

Kaikkonen tuli eduskuntaan alle kolmekymppisenä. Ura oli hyvässä nosteessa mutta sai kolauksen vaalirahakohun aikana. Kaikkonen oli hallituksen puheenjohtajana Nuorisosäätiössä samaan aikaan kun sai sieltä tukea vaalikampanjoihinsa.

Nuorisosäätiö-vyyhdissä Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kaikkosen tammikuussa 2013 viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä. Hän ei valittanut tuomiostaan.

Kaikkonen erosi viime vuonna puolisostaan, entisestä kansanedustajasta Satu Taiveahosta (sd). He ovat kahden lapsen sijaisvanhempia.

Kaikkonen kommentoi tiistaina varovasti puheenjohtaja-ajatuksiaan.

”Lämmittäähän se mieltä, jos ajatellaan, että voisin olla ehdolla tuohon vaativaan ja tärkeään tehtävään”, Kaikkonen kirjoittaa Facebook-päivityksessä.

”Jos siihen aitoa kannatusta on, sitten sitä on tietysti vakavamminkin harkittava. Koska ylimääräinen puoluekokous on vasta syksyllä, tällä asialla ei ole kiirettä. Joten palataan asiaan myöhemmin keväällä.”Kun keskustalaisilta kysyy, kuka voisi johtaa puoluetta Sipilän jälkeen, Saarikon ja Kaikkosen nimet mainitaan poikkeuksetta.

Sen jälkeen tulee pitkä tauko seuraaviin. Nykyiset varapuheenjohtajat Katri Kulmuni, 31, ja Hannakaisa Heikkinen, 45, saavat mainintoja, mutta eivät kovin innostuneesti.

Kulmuni on puheenjohtajaksi mahdollisempi kuin Heikkinen, jonka hermojen pitävyyttä ja neuvottelutaitoja epäillään. Heikkinen oli viime kaudella varapuheenjohtaja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja otti siellä tulisesti yhteen Krista Kiurun (sd) kanssa.

Myös kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, 55, on pitkän linjan keskustalainen ja väistyvän hallituksen ministereistä ylivoimaisesti kokenein lähes 3 000 ministeripäivällä. Vehviläisen epäkiitollisena tehtävänä oli raahata eteenpäin keskustalle tärkeää maakuntauudistusta, joka ei lopulta onnistunut.

Nykyinen elinkeinoministeri Mika Lintilä, 52, saattaa niin ikään olla kiinnostunut puheenjohtajan paikasta. Lintilän äänimäärä vaaleissa kasvoi hieman, mikä voi lisätä itseluottamusta.

Vehviläinen ja Lintilä ovat luottopelaajia, mutta heiltä voi puuttua kykyä hurmata keskustan kenttää.

Moni on sitä mieltä, että uuden puheenjohtajan on lähes välttämätöntä olla kansanedustaja. Eduskunnan ulkopuolelta puoluetta on vaikea johtaa, etenkin jos keskusta on tulevalla kaudella oppositiossa.

Tämä rajaa pois varapuheenjohtaja Juha Rehulan ja kansanedustaja Tuomo Puumalan, joiden nimet esiintyivät puheenjohtajaspekulaatioissa, kun keskusta vaihtoi Mari Kiviniemen Juha Sipilään. Rehula ja Puumala putosivat eduskunnasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten outoon kritiikkiin: ”Joku aasi voi olla, joka ajattelee niin”

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  4. 4

   Tiivistävätkö nämä kuvat suomalaisuuden ytimen? ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”, sanoo edelliset Leijona-fanien torijuhlat ikuistanut HS:n kuvaaja Sami Kero

  5. 5

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  6. 6

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  7. 7

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  10. 10

   Some villiintyi Suomen MM-finaaliin johtaneesta Marko ”Mörkö” Anttilasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  4. 4

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  5. 5

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  9. 9

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  10. 10

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  11. Näytä lisää