Politiikka

Tällaisia ovat edus­kunnan nuorimmat: Sanna Antikaisen, 30, vanhemmat tappoi alkoholismi, nyt lasten­kodin kasvatista tulee kansan­edustaja – ”Ilman hyvin­vointi­yhteiskuntaa en olisi tässä”

Eduskunnan nuorimmat edustajat eivät totisesti ole yhdestä puusta. Yksi sai poliittisen herätyksen vaihto-opiskelijana Brasiliassa, toinen kokemuksistaan lastenkodissa.

Ensi viikolla työnsä aloittava eduskunta on edeltäjäänsä nuorempi.

Edustajien keski-ikä laskee, ja 30-vuotiaita tai nuorempia edustajia uudessa eduskunnassa on kaikkiaan yksitoista. Eniten heitä on perussuomalaisten ja vihreiden riveissä.

Kun 1980-luvulla syntyneet poliitikot ovat jo vakiinnuttaneet asemansa ja kärkkyvät puoluejohtajien paikkoja, ensikertalaiset löytyvät 1990-luvulla syntyneistä.

Uusi ikäluokka on varttunut EU-Suomessa, katsonut lapsena tai varhaisteininä televisiokuvaa sortuvista WTC-torneista sekä pohtinut opiskelu- ja ammattivalintoja finanssikriisin jälkeisessä maailmassa. Kenelläkään heistä ei ole omakohtaisia muistoja Neuvostoliiton olemassaolosta, eivätkä kaikki muista aikaa ilman internetiä.

Monille ikätovereille puoluepolitiikka on vierasta, mutta eduskunnan uudet kasvot palavat halusta päästä vaikuttamaan.


Kokoomuksen listoilta Oulun vaalipiiristä valituksi tullut 28-vuotias Janne Heikkinen muistaa selvästi, mistä palo politiikkaan sai alkunsa. Georgian sota elokuussa 2008 oli silmiä avaava kokemus.

”Lapsuuteni ja nuoruuteni elin siinä ajatuksessa, että sodanuhkaa ei ole – että elämme ikuisen rauhan ja liberaalin demokratian aikaa.”

Siinä tilanteessa kokoomuksen turvallisuuspoliittinen linja viehätti, Heikkinen sanoo. Tosin salibandysta innostunut 18-vuotias nuorimies lähti ensimmäisiin kuntavaaleihin maanläheisemmillä teemoilla, urheilun edistäjänä.

Ensimmäistä valtuustokauttaan Heikkinen pitää toisena avainkokemuksena poliitikon urallaan.

”Valtuustossa tuli kokemus, että maailmaa voi muuttaa.”

Heikkinen liittyi aikoinaan Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin edustamaan kokoomukseen, mutta on sittemmin löytänyt itsensä eri kulmasta puoluetta. Ronald Reagania ja Piia-Noora Kauppia ihaileva Heikkinen asemoi itsensä puolueen sisällä jonnekin Elina Lepomäen ja Atte Kalevan lähistölle.

”Kuulun varmaan perinteiseen fiskaalisesti konservatiiviseen jaostoon. Isänmaallisuus on minulle tärkeää ja vapaus tärkein arvo.”

Matkustaminen ja kansainvälisyys ovat yhteinen nimittäjä monelle uuden polven edustajalle.

Keski-Suomesta vihreiden edustajaksi noussut Bella Forsgrén, 27, ja Hämeestä keskustan listoilla läpi mennyt Hilkka Kemppi, 30, kertovat saaneensa poliittisen herätyksen varsin samanlaisessa tilanteessa, vaihto-opiskelijana.


Kemppi oli vuonna 2010 vaihto-opiskelijana Meksikossa, missä hallitus kävi sotaa huumekartelleja vastaan ja väkivalta oli arkipäiväistä. Kaksi nuorta kuoli Kempin koulun ovelle.

”Sieltä jäi mieleen väkivalta, epävarmuus, korruptio ja luottamuksen puute. Heräsin siihen, kuinka hyvin asiat ovat Suomessa, mutta se ei ole itsestään selvää.”

Forsgrén oli puolestaan vuonna 2016 opiskelijavaihdossa Brasiliassa, joka eli tuolloin keskellä ankaraa talouskriisiä. Siellä hän näki aivan toisenlaisen yhteiskunnan, jota leimasi jyrkkä eriarvoisuus.

”Silloin vahvistui ajatus, ettei voi olla toimimatta.”

Jo tuolloin Forsgrén oli mukana Jyväskylän opiskelijapolitiikassa vihreiden edustajana. Vihreät oli hänelle ilmeinen poliittinen koti, sillä Forsgrén painottaa ajattelussaan ympäristöarvoja ja sosiaalista kestävyyttä.


Forsgrén kertoo, että muista vihreistä etenkin Maria Ohisalo, Emma Kari ja Touko Aalto ovat puskeneet häntä eteenpäin politiikassa.

Sen sijaan Kempin puoluevalinta ei ollut mitenkään itsestään selvä. Valintaa edelsi huolellinen perehtyminen, johon kuului muun muassa kaikkien puolueiden ohjelmien läpikäynti. Lopulta henkinen koti löytyi keskustasta.

”Opiskelin tuolloin opettajaksi. Minulla oli vahvasti ajatus, että ihmisille voi tulla vastoinkäymisiä, mutta aina pitää olla mahdollisuus päästä niiden yli ja tavoitella unelmia. Vahvimmin löysin sen keskustasta ja alkiolaisuudesta.”

Emmanuel Macronin valinta Ranskan presidentiksi vuonna 2017 oli Kempille innostava tapaus.

”Se loi uskoa siihen, että rakenteita voi murtaa. Ja vaikka en olekaan kaikesta politiikasta samaa mieltä, se oli myös tulevaisuususkon voitto.”

Perussuomalaisten Sanna Antikainen, 30, muistaa niin ikään tarkalleen, milloin hän tunsi löytäneensä poliittisen kotinsa. Hän kuuli vuonna 2006 Timo Soinin puhuvan presidentinvaalien tentissä. Soini johti perussuomalaisia vuoteen 2017, jolloin puheenjohtajaksi valittiin Jussi Halla-aho.

”Perussuomalaiset on puolue, joka puhuu asioista suoraan. Se teki minuun vaikutuksen. Kaikki muut poliitikot puhuivat epäselvää kieltä, jota ei oikein ymmärtänyt”, Antikainen sanoo.

Samaan aikaan Antikainen lueskeli Halla-ahon blogia. Hän kertoo viehät­tyneensä siitä, kuinka perus­suomalai­set piti esillä tavallisten suomalaisten asioita.

Puolueeseen Antikainen liittyi vuonna 2007 ollessaan 18-vuotias. Syvemmälle politiikkaan hän ajautui ”vähän vahingossa”, kun tuli vuonna 2012 yllättäen valituksi Outokummun kunnanvaltuustoon. Paikallispolitiikassa intohimo politiikkaan kuitenkin roihahti.

Maahanmuuton ja turvallisuuden lisäksi Antikaiselle tärkeitä teemoja politiikassa ovat hyvinvointiyhteiskunnan peruspalvelut: omaishoitajien, vanhusten, lapsiperheiden ja lasten hyvinvointi.

Aatemaailma kumpuaa vahvasti henkilökohtaisesta taustasta. Antikainen kertoo, että hänen molemmat vanhempansa kuolivat alkoholismiin ja hän vietti osan lapsuudestaan lastenkodissa.

”Ilman suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa en olisi tässä.”

Antikainen kertoo olevansa huolissaan hyvinvointiyhteiskunnan rapautumisesta.

”Kun itse asuin lastensuojelulaitoksessa, elettiin taloudellisesti hyviä aikoja. Kun olen nyt töissä lastensuojelussa ja tässä on viisitoista vuotta välissä, valitettavasti asiat ovat menneet huonompaan suuntaan. Resurssit ovat vähentyneet.”

Tässä ovat kaikki uuden eduskunnan korkeintaan 30-vuotiaat kansanedustajat:

Perussuomalaiset

Sebastian Tynkkynen, 30, Oulun vaalipiiri: Opiskelija Oulusta ponnahti julkisuuteen Suomen Big Brother -sarjasta. Sai myös julkisuutta nimittämällä Facebookissa muslimien profeettaa ”pedofiiliprofeetaksi” ja Allahia ”hirviöksi”. Käräjäoikeus katsoi 2017, että kyse oli kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Opiskelee viimeistä vuotta luokanopettajaksi.

 

Jenna Simula, 29, Oulun vaalipiiri: Kansan­edustaja Olli Immosen avustaja nousi eduskuntaan toisella yrittämällä. Oulun kaupunginvaltuutettu kertoo valinneensa perussuomalaiset maahanmuuttokriittisyyden vuoksi.

 

Sanna Antikainen, 30 v, Savo-Karjalan vaalipiiri: Lähihoitaja ja kunta­poliitikko Outo­kummusta oli perussuomalaisten äänikuningatar Savo-Karjalan vaalipiirissä.

 

Kokoomus

Matias Marttinen, 28, Sata­kunnan vaalipiiri: Raumalainen Marttinen on kokoomuksen nuoria tausta­vaikut­tajia. Hän on työskennellyt vuosia kokoomuksen avustajahommissa, viimeksi valtiovarainministeri Orpon talouspoliittisena avustajana. Hänen onnistui pelastaa kokoomukselle ainoa edustajanpaikka demareiden ja perussuomalaisten hallitsemasta Satakunnasta.

 

Janne Heikkinen, 28, Oulun vaalipiiri: Heikkinen on jo kolmen kauden ajan tehnyt itseään tunnetuksi Oulun paikallis­politiikassa.

 

Keskusta

Hilkka Kemppi, 30, Hämeen vaalipiiri: Karvaan vaali­tappion keskellä keskustan puoluejohto iloitsi siitä, että nuoret keskustalaiset ehdokkaat pärjäsivät vaaleissa hyvin. Yksi heistä on Kemppi, 30-vuotias opettaja Asikkalasta.

 

Joonas Könttä, 29, Keski-Suomen vaalipiiri: Könttä on valituiksi tulleista keskustan edustajista nuorin, mutta jo marinoitunut politiikassa. Aiemmin Könttä toimi muun muassa Paavo Väyrysen meppiavustajana sekä keskustan meppivaltuuskunnan sihteerinä. Hän työskentelee ulkoministeriössä ja on erikoistunut Venäjään.

 

Vihreät

Iiris Suomela, 24, Pirkan­maan vaalipiiri: Uuden edus­kunnan kuopus Iiris Suomela ei nuoresta iästään huolimatta noussut eduskuntaan yllättäen. Hän pyrki eduskuntaan jo toista kertaa. Vaalien välillä hän on kerännyt nimeä muun muassa suostumuksen puutteeseen perustuvaa raiskauslakia ajaneen Suostumus2018-kampanjan vetäjänä.

 

Bella Forsgrén, 27, Keski-Suomen vaalipiiri: Forsgrénista on puhuttu politiikan piireissä jo jonkin aikaa. Hän on toiminut Jyväskylän yliopiston oppilaskunnan puheenjohtajana ja Jyväskylän kaupunginvaltuutettuna, ollut aktiivinen keskustelija ja puhunut naistenlehdessä ihonväristään. Forsgrén voitti selvästi puolueensa entisen puheenjohtajan Touko Aallon vaaleissa ja vei tämän paikan eduskunnassa.

 

Sofia Virta, 28, Varsinais-Suomen vaalipiiri: Virta kuuluu Maria Ohisalon ohella vihreiden köyhyyden kukistamista painottavaan siipeen. Terapia- ja opetusalan yrittäjä Virta keräsi Varsinais-Suomesta pienellä budjetilla hyvän äänisaaliin.

 

Sdp

Ilmari Nurminen, 28, Pirkanmaan vaalipiiri: Nurminen on jo toisen kauden kansan­edustaja. Kun hänet valittiin edellisissä vaaleissa eduskuntaan 24-vuotiaana, hän oli eduskunnan nuorin kansanedustaja. Nurminen opiskelee kunta- ja aluejohtamista Tampereen yliopistossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  6. 6

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää