Politiikka

Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

Tuoreita kansanedustajia on ehdolla myös eurovaaleissa. Äänestäjien kannalta se näyttää pahalta, kirjoittaa politiikan toimittaja Teemu Muhonen.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen valittiin sunnuntaina eduskuntaan jatkokaudelle komealla äänimäärällä. Tänään keskiviikkona hän ilmoitti lähtevänsä ehdolle ensi kuussa pidettäviin eurovaaleihin.

Mitä ihmettä, voi moni Sarkkista äänestänyt syystä kysyä. Menikö ääni hukkaan, eikä Sarkkinen oikeasti haluakaan jäädä Arkadian­mäelle? Tai kannat­taako häntä äänestää euro­vaaleissa, jos hän sittenkin jää edus­kuntaan?

Tapaus on yksi esimerkki siitä, miten osa puolueista pyrkii taktikoimaan saadakseen edustajiaan Euroopan parlamenttiin. Ne pyrkivät tuomaan listoilleen vetovoimaisia ehdokkaita, jotka eivät välttämättä edes tilaisuuden tullen lähtisi Brysseliin.

Vaikka mukavan äänisaaliin kerännyt ehdokas kieltäytyisi paikasta, hänen äänensä jäävät puolueelle ja voivat nostaa puolueen toisen ehdokkaan Eurooppaan.

Hanna Sarkkinen sanoo HS:lle suoraan lähteneensä ehdolle eurovaaleihin vain siksi, että vasemmistoliiton puoluehallitus niin halusi.

”Kun pyyntö tulee, on vaikea kieltäytyä. Puolueen varapuheenjohtajana minun on kannettava vastuuta ja autettava puoluetta vaalityössä.”

Sarkkisen lisäksi vasemmistoliitosta ehdolla Euroopan parlamenttiin on muun muassa puolueen nykyinen euroedustaja Merja Kyllönen. Myös Kyllönen pääsi sunnuntaina eduskuntaan, eikä hän omien sanojensa mukaan edes ottaisi jatkokautta Brysselissä vastaan vaan aloittaisi kansanedustajana.

Ulospäin näyttää selvältä, että Sarkkinen ja Kyllönen lähtevät eurovaaleihin vain keräämään ääniä Silvia Modigille. Modig putosi sunnuntaina eduskunnasta ja kertoi heti maanantaina lähtevänsä ehdolle eurovaaleihin.

”Tämä näyttää siltä, miltä näyttää. Tilanne on se, että etenkin pienempien puolueiden on vaikea saada kaksiin perättäisiin vaaleihin iskukykyisiä listoja ilman, että jotkut ovat ehdolla molemmissa vaaleissa”, Sarkkinen sanoo.

Sarkkinen ei omien sanojensa mukaan ole varma, kieltäytyisikö hän itse paikasta europarlamentaarikkona. Päätökseen vaikuttaisi se, millainen asema hänelle olisi uudessa eduskunnassa tai mahdollisesti hallituksessa tarjolla.

Eniten tuplaehdokkaita on vihreillä.

Puolueen uusista kansanedustajista Iiris Suomela, Bella Forsgrén, Saara Hyrkkö ja Mirka Soinikoski ovat jo aiemmin ilmoittaneen olevansa ehdolla myös eurovaaleissa.

Vihreät tavoittelevat Euroopan parlamentissa yhtä lisäpaikkaa, jotta tie aukenisi sekä Heidi Hautalalle että Ville Niinistölle. Jokainen ääni auttaa puoluetta, vaikka tuoreilla kansanedustajilla ei olisikaan aitoa halua lähteä heti perään toisiin vaaleihin.

Vasemmistoliiton ja vihreiden lisäksi ainakin perussuomalaisilla on yksi kansanedustaja ehdolla Eurooppaan. Teuvo Hakkarainen kertoi ehdokkuudestaan keskiviikkona.

Suurista puolueista Sdp:n, kokoomuksen ja keskustan listoilla ei puolestaan ainakaan vielä keskiviikkona tuplaehdokkaita ollut. Takaraja ehdokashakemusten jättämiseen on torstaina.

Puolueiden kiusausta marssittaa tunnettuja ehdokkaita eurovaaleihin voi ymmärtää, sillä kilpailu paikoista on kovaa ja hyvät ehdokkaat ovat kiven alla. Äänestäjien kannalta kikkailu näyttää silti rumalta.

Monet saattavat äänestää tunnettua ehdokasta tietämättä, että tämä ei edes halua Euroopan parlamenttiin. Ääni toki jää puolueelle, mutta eurovaalit ovat vahvasti myös henkilövaalit.

Äänestäjille tulisi kaikissa tapauksissa olla kristallinkirkasta, mihin päättävään elimeen poliitikko oikeasti on ehdolla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa olevan jotain outoa ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  2. 2

   YK:n huumeraportti: Maailman­laajuinen opioidi­epidemia on vielä luultuakin pahempi

  3. 3

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  5. 5

   Iiris Suomela on ajautunut kaikkien tuntemaksi vihaiseksi tasa-arvoloukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  6. 6

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  7. 7

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu

   Tilaajille
  8. 8

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  9. 9

   Villeimmänkin riemun jälkeen onnellisuus tuppaa palautumaan lähtötasolle – viisi faktaa onnellisuudesta

  10. 10

   Kuva hukkuneesta isästä ja tyttärestä kertoo siirtolaisten ahdingosta Yhdys­valtojen ja Meksikon rajalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  5. 5

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  9. 9

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää