Politiikka

HS kävi läpi edus­kuntaan ensi kertaa nousevien rikos­taustoja: Useampi perus­suomalaisten kansan­edustaja on tuomittu vuoden 2012 jälkeen

HS kävi läpi eduskuntaan ensi kertaa nousevien edustajien rikostaustoja viimeksi kuluneilta vuosilta. Uusista kansanedustajista vain perussuomalaisten edustajilla on lainvoimaisia tuomioita vuosilta 2012–2019. Jatkavista kansanedustajista tuomioita vuosilta 2012–2019 on Teuvo Hakkaraisella (ps), Antti Kaikkosella (kesk) ja Antti Rinteellä (sd).

Juvalaisella voimailualan yrittäjällä Ano Turtiaisella on paljon tehtävää. Uudelle kansanedustajalle satelee kuulemma erilaisia pyyntöjä, ja oman yritystoiminnan jatkoakin pitäisi suunnitella.

Perussuomalainen voimannoston maailmanmestari sai Kaakkois-Suomen vaalipiirissä 3 265 ääntä.

”Valtava kiire joka suuntaan”, kotoaan puhelimitse tavoitettu Turtiainen sanoo.

Hän oli varautunut saamaan enemmänkin ääniä. Turtiaisen mukaan äänestäjille on tärkeää ehdokkaan paikkakunta. ”Silloin kun ollaan pieneltä paikkakunnalta, eihän niitä äänestäjiä paljoa ole.”

Etelä-Savossa sijaitsevalla Juvalla asuu runsaat 6 200 ihmistä.

Ano Turtiainen on yksi niistä perussuomalaisista, jotka ovat olleet poliisin, syyttäjän ja oikeuslaitoksen kanssa tekemisissä.

Turtiainen sai käräjäoikeudesta sakot julkisesta kehottamisesta rikokseen, mutta hän valitti tuomiosta hovioikeuteen. Kansanedustaja Turtiainen osallistuu asian käsittelyyn toukokuun 13. päivä Itä-Suomen hovioikeudessa Kuopiossa.

Turtiainen kutsui joulukuussa 2015 Facebook-seinällään turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin kohdistuneita tuhopolton yrityksiä ”eliminointitehtäviksi”, jotka ovat olleet tärkeitä ”itsenäisyytemme ja turvallisuutemme puolustamisessa”.

Turtiainen myös kirjoitti, että hänen jakamastaan blogitekstistä ”selviää pahin vihollisemme (SPR), joka hurraa yksittäisen kansalaisen pelolle”.

”En ole mistään tuhopoltosta maininnut. Sen takia tässä ollaankin hoviin menossa. Minähän jaoin Tiina Palovuoren [nykyisin Ahva] artikkelin, johon laitoin omat saatetekstit, ja sen jälkeen asiaa lähdettiin paisuttelemaan”, Turtiainen sanoo nyt.

Hänestä Suomen Punainen Risti on yhä vihollinen.

”Onhan se. Sehän toimii ahneena.”

Turtiaisen mukaan SPR:n kaltaisten toimijoiden johtajien palkkoihin tulisi puuttua, mutta sinänsä niiden toiminnassa ei ole ongelmaa.

”Se on yksi elämäntehtäväni, jos ei muuta niin lakien kautta yritetään säädellä niin, ettei tällaisissa yhdistyksissä ole älyttömillä palkoilla herroja, joiden takia homma pyörii ahneuden nimissä.”

SPR:n viestintäjohtajan Ilpo Kiiskisen mukaan noin 3 100 työntekijän organisaatio ei voi toimia tehokkaasti hädänalaisten ihmisten auttamiseksi ilman ammattimaista henkilökuntaa.

”Punaisen Ristin palkat kestävät vertailun mihin tahansa saman kokoluokan organisaatioon. Pääsihteeri [Kristiina] Kumpulan palkka on 9 119 euroa kuukaudessa, muiden keskustoimiston johtajien palkat ovat välillä 6 300–6 900 euroa kuukaudessa”, Kiiskinen kirjoittaa sähköpostiviestissään.

Kiiskisen mukaan järjestön toiminnasta saa ja pitääkin keskustella kriittisesti, mutta sen pitää perustua faktoihin.

HS kävi läpi eduskuntaan ensi kertaa nousevien edustajien rikostaustoja vuosilta 2012–2019. Vuodet valittiin, koska tältä ajalta tiedot tuomioista ovat saatavilla sähköisessä muodossa.

Tältä aikaväliltä vain perussuomalaisten uusilla kansanedustajilla on lainvoimaisia tuomioita.

Lainvoimaiset sakkotuomiot on Jukka Mäkysellä pahoinpitelystä, Sebastian Tynkkysellä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja Jussi Wihosella liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ylinopeutta ajamalla. Heidän lisäkseen Ano Turtiaisen rikossyyte on käsittelyssä hovioikeudessa, eikä se ole vielä lainvoimainen.

Vaasalainen Mäkynen löi hovioikeuden mukaan nyrkillä politiikasta puhumaan tullutta miestä ravintolassa. Hän sai viime syksynä hovioikeuden vahvistamat sakot.

”Tuomio tuli, ja siitä voidaan tietysti olla montaa mieltä tuntematta taustoja. En halua siihen sillä lailla kommentoida, vaan katson eteenpäin”, Mäkynen sanoo.

Vaasan vaalipiirissä 3 862 ääntä saanut Mäkynen on 1990–2000-lukujen vaihteessa tehnyt töitä vartijana ja järjestyksenvalvojana. Mäkysellä on myös laajaa kokemusta kamppailulajeista.

”Se turva-ala on nostettu nyt vähän liian korkealle. Pääasiassa olen rakennustöitä tehnyt melkein koko aikuisikäni.”

Pahoinpitelytuomion lisäksi Mäkynen sai tarkastelujakson ulkopuolella vuonna 2007 viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä maksuvälinepetoksesta. Mäkynen oli saanut äitinsä pankkikortin hoitaakseen tämän taloudellisia asioita.

Käräjäoikeus piti kokonaisuutena arvioiden törkeänä sitä, että Mäkynen olikin käyttänyt 3 667 euroa omiin tarkoituksiinsa ja aiheuttanut äidilleen tämän ”taloudelliset olot huomioiden erityisen tuntuvaa vahinkoa”.

Tynkkysen sakkotuomio tuli hänen vuoden 2016 kesällä julkaisemistaan julkisista Facebook-kirjoituksista, joissa hän vaati islaminuskoisten poistamista Suomesta ja väitti, että jokainen muslimi on potentiaalinen iskuihin osallistuva rikollinen. Tynkkynen kommentoi tuomiotaan tuoreeltaan Facebook-videolla, jossa hän sanoi pitävänsä sakkotuomiota ”niin poliittisena kuin mikään tuomio voi ikinä olla”.

Tarkastelluilta vuosilta 2012–2019 tuomioita on myös perussuomalaisten aiemminkin eduskunnassa istuneilla edustajilla.

Lainvoimaiset sakkotuomiot on Teuvo Hakkaraisella pahoinpitelystä ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä eduskuntaan palaavalla Jussi Halla-aholla kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tältä ajalta tuomioita on myös muiden puolueiden vanhoilla edustajilla. Esimerkiksi keskustan Antti Kaikkonen tuomittiin tammikuussa 2013 luottamusaseman väärinkäytöstä. Kaikkonen tuomittiin Nuorisosäätiö-oikeudenkäynnissä viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Myös Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteellä on viime joulukuussa hovioikeuden vahvistama sakkotuomio työnseisausten määräämisestä noudattamatta ennakkoilmoitusaikaa. Tuomio liittyy Rinteen toimintaan Ammattiliitto Pron puheenjohtajana huhti–toukokuussa 2011.

Populismiin erikoistuneen Helsingin yliopiston tutkijatohtorin Niko Pyrhösen mukaan perussuomalaisten edustajien rikostausta kertoo puolueen äänestäjistä. Monet perussuomalaisia äänestäneet kokevat, että heitä on kohdeltu epäreilusti.

”Näin kokeva ihminen voi ennemminkin ajatella, että tuomittu ehdokas tietää, millaista on joutua järjestelmän päähänpotkimaksi.”

Puolueen puheenjohtajana Halla-aho välittää Pyrhösen mukaan mielellään itsestään juuri sellaista vaikutelmaa, että häntä tarvitaan pitämään ylilyönnit kurissa. Halla-aho sai koko maan suurimman äänisaaliin, 30 527 ääntä. Vaalimenestyksestä seuraa Pyrhösen mukaan se, että Halla-aholla on puolue ”hyvin hyppysissään”.

”Perussuomalaisten vaalivideostakin sai sen käsityksen, että juuri Halla-aho pystyy kanavoimaan ihmisten kokeman kiukun rakentavasti.”

Halla-aho tai perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo eivät vastanneet HS:n useisiin puolueen edustajien taustaa koskeneisiin yhteydenottopyyntöihin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  5. 5

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  6. 6

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  9. 9

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  10. 10

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää