Politiikka

Eurovaalien ykkös­paikasta käydään jännittävä kisa – HS kokosi asetelmat, joista vaaleihin lähdetään

Eurovaalien ehdokasasettelu päättyi torstaina. HS kokosi asetelmat, joista vaaleihin lähdetään.

Eurovaalien ehdokasasettelu päättyi torstaina. Monet edellisten vaalien ääniharavat puuttuvat puolueiden ehdokaslistoilta, mikä avaa pelin paikan uusille nimille. Moni juuri valituksi tullut kansanedustaja hakee myös heti siirtoa Brysseliin.

Eurovaaleissa rima on korkealla. Puolueen tai vaaliliiton ehdokkaiden on saatava yhteensä suunnilleen satatuhatta ääntä saadakseen läpi edes yhden edustajan.

Liian kapean kärjen varaan rakennettu ehdokaslista ei tietä Brysseliin aukaise. Sen sai huomata viime vaaleissa kristillisten Sari Essayah, joka sai viidenneksi suurimman äänipotin, runsaat 61 000 henkilökohtaista ääntä,
mutta jäi silti rannalle. Rkp:n lista taas keräsi ääniä tasaisemmin, ja vaalien viimeinen läpimenijä oli Nils Torvalds (r), joka sai hieman alle 30 000 henkilökohtaista ääntä.

Eduskuntavaaleissa ilmastokysymykset ja maahanmuutto olivat vahvasti esillä. Voi odottaa, että nämä teemat puhuttavat myös eurovaaleissa.

HS kokosi asetelmat, joista vaaleihin lähdetään.

Kenestä ääniharava?

Eurovaalien ykköspaikasta käydään tänä keväänä jännittävä kisa, sillä viime vaalien kärkinimet ovat nyt sivussa. Viisi vuotta sitten eniten ääniä saivat kokoomuksen Alexander Stubb (148 000 ääntä), perussuomalaisten Jussi Halla-aho (81 000 ääntä) ja keskustan Olli Rehn (70 000 ääntä), eikä kukaan heistä ole nyt ehdolla.

Vahva ehdokas eurovaalien äänikuningattareksi on perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari. Hän sai eduskuntavaaleissa lähes
13 000 ääntä ja voi odottaa saavansa ison osan Halla-ahon perintöäänistä.

Stubbin perintöäänistä käydään kovaa kisaa kokoomuksen sisällä. Äänistä kilpailevat kaikki nykyiset mepit eli Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa. Stubbin kaltaisella avoimen EU-myönteisellä ja arvoliberaalilla linjalla ehdolla on myös nuoremman polven ehdokas
Aura Salla, jolle työ komission päätöksenteon ytimessä on tuonut runsaasti näkyvyyttä.

Sdp:n lista rakentuu kaksoiskärjen varaan: tunnetuimmat ehdokkaat ovat europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri sekä puolueen voimahahmo ja entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma. Heitä haastaa puolueen nouseva tähti Mikkel Näkkäläjärvi.

Vihreiden kärkiehdokas on Ville Niinistö, jonka johdolla puolue ylsi oppositiossa ennätykselliseen gallupsuosioon. Keskustan listalta suurinta äänisaalista voinee povata konkaripoliitikko Mauri Pekkariselle.

Yksi vaalien kärkinimistä voi myös olla kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Hänen tunnettuutensa on viime eurovaalien jälkeen vain kasvanut presidentinvaalien ja eduskuntavaalien seurauksena.

Mikä nousee suurimmaksi europuolueeksi?

Viime vaaleissa eniten meppipaikkoja saivat kokoomus ja keskusta, jotka molemmat saivat lähettää Brysseliin kolme edustajaa. Koko 2000-luvun puolueet ovat kisanneet suurimman europuolueen tittelistä rinta rinnan.

Nyt molemmilla puolueilla on sama ongelma: edellisten vaalien kärkinimet eivät ole käytettävissä. Keskustan ääniharavista Olli Rehn on nyt Suomen Pankissa ja Paavo Väyrynen eri puolueessa.

Erityisesti keskustan tilanne on tukala. Eduskuntavaalien romahdus ei enteile hyvää.

Vaalien iso tarina koko Euroopassa näyttäisi olevan kansallismielisten ja maahanmuuttovastaisten puolueiden nousu. Puheenjohtaja Halla-ahon mukaan perussuomalaisten tavoitteena on vähintään säilyttää nykyiset kaksi edustajaa, mutta myös kolmas paikka on realismia.

Vaalien voittajiin voivat lukeutua myös vihreät, jotka perinteisesti pärjäävät eurovaaleissa paremmin kuin eduskuntavaaleissa. Nyt eduskuntavaaleissa tulleet 100 000 uutta ääntä ovat saanet puoluetoimiston väen haaveilemaan paikkamäärän kasvattamisesta nykyisestä yhdestä kahteen tai jopa kolmeen.

Kuka on ehdolla tosimielessä?

Eurovaalien ehdokasasettelu umpeutui neljä päivää eduskuntavaalien jälkeen. Etukäteen uumoiltiinkin, että eurovaalilistoille voisi hyvinkin olla tunkua, kun eduskunnasta rannalle jääneet ehdokkaat hakevat toista mahdollisuutta eurovaaleissa. Toisin kävi. Brysseliin pyrkiikin juuri valituksi tulleita kansanedustajia.

Osassa tapauksista tuplaehdokkuus oli etukäteen tiedossa. Sunnuntaina valituksi tulleet vihreiden kansanedustajat Iiris Suomela, Bella Forsgrén, Saara Hyrkkö, Mirka Soinikoski ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen olivat jo aiemmin ilmoittaneet olevansa ehdolla myös eurovaaleissa.

Osa kansanedustajista sen sijaan kertoi aikeistaan vasta vaali-illan jälkeen. Näin tekivät vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen , kristillisdemokraattien Essayah sekä perussuomalaisten Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen, Sebastian Tynkkynen, Veikko Vallin, Mauri Peltokangas ja Minna Reijonen.

Jokaisen äänestäjän ensimmäinen kysymys ehdokkaille vaalikojuilla pitäisikin olla: ”Mihin tehtävään itse asiassa olet ehdolla?”

Painaako vaaliväsymys?

Eurovaaleissa suomalaisten houkuttelu vaalipaikoille on aina ollut vaikeampaa kuin muissa vaaleissa. Viisi vuotta sitten äänestysaktiivisuus jäi 39,1 prosenttiin. Suuri kysymys näissä vaaleissa on, jaksavatko ihmiset innostua vaaleista näin pian eduskuntavaalien jälkeen, kun samaan aikaan median, puolueiden ja kansalaisten huomio on hallitusneuvotteluissa.

Uskollisimpia äänestäjiä eurovaaleissa ovat kokoomuksen ja vihreiden koulutetut äänestäjät, joten äänestysaktiivisuuden lasku suosisi suhteellisesti näitä puolueita.

Oikaisu 19.4.2019 kello 10.40: Toisin kuin kirjoituksessa aiemmin väitettiin, Merja Kyllönen kertoi eurovaaliehdokkuudestaan jo ennen eduskuntavaaleja. Oikaisu 19.4.2019 kello 11.59: Merja Kyllönen kuuluu vasemmistoliittoon, ei vihreisiin.

Fakta

Eurovaalit 2019


 Eurovaaleissa valitaan suomalaiset edustajat eli mepit Euroopan parlamenttiin.

 Meppejä valitaan Suomesta 13+1. Neljästoista meppi saa aloittaa työnsä europarlamentissa siinä vaiheessa, jos Britannia eroaa EU:sta ja europarlamentin uusi paikkajako astuu voimaan. Uudessa paikkajaossa Suomelle kuuluu 14 edustajanpaikkaa.

 Eurovaaleissa Suomea ei jaeta vaalipiireihin, vaan ehdokkaat keräävät ääniä koko maasta.

 Varsinainen vaalipäivä Suomessa on sunnuntai 26. toukokuuta.

 Ennakkoäänestys kotimaassa alkaa 15. toukokuuta ja päättyy 21. toukokuuta. Ulkomailla ennakkoäänestys on käynnissä 15.–18. toukokuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hälytys lento-onnettomuudesta Helsinki-Vantaalla: Kone kääntyi takaisin, matkustajat evakuoitiin

  2. 2

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  3. 3

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  6. 6

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  7. 7

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  8. 8

   Kolme ranskalaista Isis-jäsentä tuomittiin kuolemaan Irakissa, ruotsalaisnaiselle 15 vuotta vankeutta

  9. 9

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  10. 10

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää