Politiikka

CMI ei hyväksy Hussein al-Taeen vanhoja kirjoituksia mutta tämä nauttii yhä järjestön luottamusta: ”Anteeksipyyntö riittää”

CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen ilmoitti lauantaina STT:lle, että al-Taee nauttii yhä järjestön luottamusta konfliktinratkaisun asiantuntijana.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI ilmoitti perjantaina Helsingin Sanomille, että sen työntekijän, tuoreen Sdp:n kansanedustajan Hussein al-Taeen julkitulleet vanhat kirjoitukset ei ole hyväksyttäviä.

Torstaina julkisuuteen tuli tietoja, joiden mukaan al-Taee vielä vuonna 2014 vihjaili sosiaalisessa mediassa Israelin ja Yhdysvaltojen kouluttaneen Isis-terroristeja. Hän myös toistuvasti vertasi Israelin ja Isisin toimintaa.

Tuolloin Al-Taee oli jo aloittanut työnsä CMI:n palveluksessa.

Al-Taeen vanhoja kirjoituksia ovat tutkineet sekä STT että HS. Pääset lukemaan uutisen tästä linkistä.

Vantaalainen al-Taee valittiin eduskuntaan Sdp:n listalta Uudeltamaalta. Hän sai vaaleissa 4 246 ääntä.

Al-Taee aloitti työskentelyn Crisis Management Initiativessa eli CMI:ssä syyskuussa 2014.

Hän on usein kommentoinut suomalaisissa medioissa Isisin toimintaa Irakissa ja Syyriassa sekä äärijärjestön Euroopassa tekemiä iskuja.

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie vastasi perjantaina HS:lle lyhyessä sähköpostiviestissä muutamaan al-Taeen kirjoituksia koskevaan kysymykseen.

Hän ei kerro, tiesikö CMI al-Taeen kommenteista, kun tämä palkattiin.

Talvitieltä myös kysyttiin, olisivatko al-Taeen kirjoittamat Israel-arviot estäneet hänen pääsynsä CMI:n palkkalistoille.

”Kaikilla on oikeus mielipiteeseensä. Epäasiallinen kommentointi vieraasta valtiosta ja eri ryhmistä ei ole hyväksyttävää konfliktienratkaisun ja rauhanvälityksen ammattilaisille. On hyvä muistaa, että luottamus ja riippumattomuus ovat CMI:n perusarvoja ja näiden vaalimista edellytetään koko henkilökunnalta”, Talvitie kirjoitti.

Hänen mukaansa asiaa tullaan käsittelemään CMI:ssä.

”Kyllä tämä antaa ajattelemisen aihetta. Me opimme tämän kaltaisista tapauksista ja tulemme arvioimaan sosiaalisen median käytäntöjämme uudelleen.”

 

”Kyllä tämä antaa ajattelemisen aihetta.”

Lauantaina CMI:n viestintä- ja varainhankintajohtaja Elina Lehtinen ilmoitti STT:lle, että al-Taee nauttii edelleen järjestön luottamusta konfliktinratkaisun asiantuntijana.

Lehtinen sanoi, että al-Taeen työ CMI:ssä on ollut täysin moitteetonta ja erittäin tuloksellista.

CMI:lle riittää, että al-Taee on pahoitellut ja pyytänyt anteeksi pahennusta herättäneitä kommenttejaan, Lehtinen ilmoitti.

HS ei tavoittanut perjantaina asian tiimoilta Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinnettä.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan puolue ei ole tiennyt menneistä kirjoitteluista. Hän ilmoitti torstaina, että asiasta keskustellaan al-Taeen kanssa pääsiäisen jälkeen.

Al-Taee kertoi STT:lle, että hänen vanhoja kirjoituksiaan ei ole koskaan käyty CMI:n kanssa läpi.

Hän myös korosti, että suojelupoliisi tekee jokaiselle CMI:n työntekijälle laajan turvallisuusselvityksen ennen sopimuksen allekirjoittamista.

CMI ei halunnut perjantaina kommentoida tarkemmin al-Taeelle tehtyä turvallisuusselvitystä.

”CMI teettää turvallisuusselvityksen osana rekrytointiaan. Turvallisuusselvityksen tekevät alan asiantuntijat, joiden arvioon CMI luottaa”, Talvitie kirjoitti.

Al-Taee ilmoitti ”sanoneensa sanottavansa” teksteihin liittyen sivuillaan Facebookissa. Hän ei halunnut perjantaina kommentoida asiaa enempää.

”En ole osannut aina suhtautua maailmaan siten kuin nykyään. Olin ennen yksinäinen ja turhautunut, vihainenkin. Tiedän, että olen sanonut ja kirjoittanut typeryyksiä, joita en itse tänään allekirjoita enkä hyväksy. Kaikkia sellaisia sanoja pyydän nöyrästi anteeksi”, al-Taee kirjoitti FB:ssä.

Suojelupoliisi tekee henkilöiden turvallisuusselvityksiä tarvittaessa työnantajien pyynnöstä mutta työntekijän tieten. Supo on kertonut turvallisuusselvityksistä muun muassa tänä vuonna ilmestyneessä 70-vuotisjuhlakirjassaan.

Selvityksiä tehdään ”valtion turvallisuuden tai erittäin merkittävän yksityisen taloudellisen edun kannalta tärkeisiin tehtäviin valittavista työntekijöistä”.

Al-Taeen mukaan jokaiselle CMI:n työntekijälle tehdään laaja turvallisuusselvitys.

Supon mukaan laaja selvitys voidaan tehdä silloin, ”jos henkilö käsittelee työtehtävissä salaisia tai erittäin salaisia tietoja muuten kuin satunnaisesti”.

Laajassa selvityksessä tutkitaan henkilön tiedot muun muassa väestötietojärjestelmästä, rikosrekisteristä, sakkorekisteristä, liiketoimintakieltorekisteristä ja poliisiasiaintietojärjestelmästä.

”Lisäksi oikeushallinnon rekistereistä voidaan selvittää tuomiot ja syyteharkinnassa olleet ja olevat asiat”, Supo kertoo.

Laajassa selvityksessä Supo voi tietyin ehdoin tutkia myös poliisin tiedustelujärjestelmään mahdollisesti kertyneet tiedot.

Supon mukaan ”kaikki laajan turvallisuusselvityksen kohteet haastatellaan ja heidän ulkomaansidonnaisuutensa selvitetään”.

Tutkinnalla Supo ilmoittaa pyrkivänsä varmistamaan, ettei henkilöllä ole sellaisia sidonnaisuuksia toiseen valtioon, jotka lisäävät todennäköisyyttä altistua esimerkiksi hyväksikäytölle tai painostukselle.

Suojelupoliisi ei kuitenkaan ole kiinnostunut turvallisuusselvityksessä henkilön poliittisesta toiminnasta tai kansalaisaktivismista. Siinä voidaan kuitenkin arvioida, onko henkilö osallistunut oikeusvaltion vastaiseen toimintaan esimerkiksi ääriliikkeissä.

Supo arvioi esiin tullutta tietoa suhteessa siihen työtehtävään, johon henkilöä ollaan palkkaamassa. Sen mukaan vain kahdessa prosentissa tapauksista kertyy ilmoitettavaa tietoa.

Viime vuonna Supo teki noin 61 000 turvallisuusselvitystä, joista laajoja selvityksiä oli vain noin 300.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää