Politiikka    |   Kommentti

Pekka Sauri aloitti Twitterissä ”ränttäämisen” ja katso: Jussi Halla-aho avasi edes hieman, mitä mieltä hän on vanhoista kirjoituksistaan

Pekka Sauri intti Twitterissä Jussi Halla-aholta vastauksia tämän vanhoista kirjoituksista. Lopulta Halla-aho vastasi. Twitter-keskustelu on tunnetusti hankalaa, mutta nyt se tarjosi myös jotain uutta, kirjoittaa kommentissaan HS:n talouden ja politiikan toimittaja Kari Räisänen.

Kaikki alkoi yhdestä Pekka Saurin twiitistä. Tai itse asiassa varsinaisesta twiittitulvasta.

Viest­ipalvelu Twitterissä hedelmällisen keskustelun käyminen on tunnetusti hankalaa. Jokaisella on käytössään viestipohja, johon mahtuu 240 kirjainta.

Usein toinen ymmärretään väärin, ja vielä useammin keskustelun sijasta yritetään mieluummin osoittaa omaa erinomaisuutta ja nolata vastapuoli.

Lauantaina Twitterissä käytiin tunteja kestävä keskustelu, jossa oli kaikkia näitä ominaisuuksia. Samalla se tarjosi jotain uutta.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori Pekka Sauri on entinen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja. Hän oli myös pitkään vihreiden kaupunginvaltuutettu ja puolueen puheenjohtaja 1991–1993.

Lauantaina iltapäivällä Sauri oli linkannut Twitter-tililleen Ylen uutisen, jonka otsikossa kerrottiin, että ”perussuomalaisten Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan”.

”Niistä siis ei saa enää missään yhteydessä kysyä?”, Sauri kirjoitti uutisen yhteyteen.
Siitä lähti liikkeelle Saurin twiittien vyöry. Saattaa olla, että niissä oli lievää jankkaamisen makua, tyyliin: Saako niistä blogikirjoituksista kysyä vai ei? Kyllä / ei?

Kyse oli tietysti Jussi Halla-ahon vanhoista blogikirjoituksista.

Hallitustunnustelija, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne nosti viime maanantaina Halla-ahon kirjoitukset esille keskustelussa MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

”Olen lukenut blogitekstejäsi ja niiden sisältöä”, Rinne sanoi.

”Ymmärtääkseni et ole vieläkään muuttanut omaa kantaasi niissä asioissa. Kyllä se arvomaailma aika kaukana on, mutta katsotaan miten tämä asia etenee.”

Tämän jälkeen muun muassa HS kävi läpi Halla-ahon vanhoja kirjoituksia. Pääset lukemaan jutun tästä.

Kun oli kulunut neljä tuntia Saurin ensimmäisestä twiitistä, hän kannusti lisää joukkoja mukaan keskusteluun.

”Demokratian reuna!” Sauri kirjoitti kiihkeästi.
Sauri muistutti muutaman päivän takaisesta perussuomalaisten tiedotustilaisuudesta, jossa HS:n toimittajalta vietiin mikrofoni hänen kysyttyä Halla-ahon vanhoista kirjoituksista.

Kaikki keskusteluun osallistuneet eivät tietenkään olleet samaa mieltä kuin Sauri. Häntä syytettiin esimerkiksi koulukiusaajaksi.

Kun viestienvaihtoa oli käyty kuusi tuntia, keskustelu sai yllättävän käänteen: mukaan tuli itse Jussi Halla-aho.
Sauri oli selvästi tyrmistynyt Halla-ahon tavasta kuitata koko keskustelu yhdellä lauseella.

”Siis sanelet etukäteen kysymykset, joita saa esittää? Et voi olla tosissasi. Ja käsket mua panemaan ”korkin kiinni”. Nyt ollaan todella tärkeän äärellä.”

Sitten tapahtui jotain.

Halla-aho jatkoi viestittelyä ja poikkeuksellisesti myös vastasi suoraan kysymyksiin eikä kuittaillut ohi asian.
Tämän twiitin jälkeen Sauri vetäytyi seuraamaan tapahtumia sivusta. Halla-aho jäi.

Katsotaanpa mitä Halla-aho sitten sanoi.

Halla-aholta kysyttiin, ”iloitsetko edelleen siitä, jos maahanmuuttaja raiskaa tietyn maailmankuvan omaavan naisen?”
Halla-aho halusi myös tietää, mitä tarkoittaa puheistaan irtisanoutuminen. Hänen mukaansa se ei selvästikään riitä, että toteaa sanoneensa tyhmästi.

Halla-aho myös nimenomaan totesi, ettei kadu kirjoitusta, josta hän aikoinaan sai tuomion uskonrauhan rikkomisesta. Tuolloin Halla-aho muun muassa yhdisti islamin pedofiliaan.
Halla-aho ilmoitti muuttaneensa mieltään muun muassa suhtautumisessa Israeliin. Hän kertoi, että ”20 vuotta sitten kärsin samasta puusilmäisestä palestiinalaismielisyydestä kuin moni tänäkin päivänä”.

Halla-aholta kysyttiin myös, ”tulisiko kukaan joutua raiskatuksi ja jos tulisi, kenestä pitäisi aloittaa?”

Tällä viitattiin Halla-ahon vuoden 2006 kirjoitukseen, jossa hän ilmoitti toivovansa, että maahanmuuton seurauksena lisääntyvien raiskausten uhriksi joutuisivat vihervasemmistolaiset naiset, koska he ovat Halla-ahon mukaan vastuussa maahanmuuton kasvusta.
Pian tämän jälkeen Halla-aho päätti twiittiurakkansa.

Mitä tästä kaikesta sitten pitäisi ajatella?

Yksi vaihtoehto on, että nyt oli Halla-aholla sopiva tilaisuus kuitata, että hän oikeasti on muuttanut mieltään joistakin kirjoituksistaan.

Nyt Halla-aho sai pitää ohjat käsissään ja kerrottua viestinsä tavalla, jolla halusi.

Tai sitten kyynisesti ajateltuna tämä saattoi tietysti olla osa politiikan peliä.

Onhan tietenkin mahdollista, että hallitustunnustelijana Antti Rinne tietää, että hänen pitää ottaa huomioon perussuomalaisten asema toiseksi suurimpana puolueena ja käytävä ainakin nimellistä keskustelua.

On tietenkin mahdollista, että Rinteen mielestä hallituksen kokoaminen ilman perussuomalaisia saattaa olla helpompaa, ja silloin erot käsityksessä ihmisarvosta ovat riittävä ja ymmärrettävä syy pitää puolue oppositiossa.

Ja vastaavasti Halla-aho saattaa tietää, että ovi hallitukseen on joka tapauksessa kiinni.

Silloin hän saattaa tietää, että kannattaa toimia niin, että Rinteen on mahdollisimman hankalaa perustella perussuomalaisten ulosjäänti. Eli Halla-aho voisi vaikka kertoa, että käsityksensä ihmisarvoissa on muuttunut.

Jokainen voi ajatella kuvion, miten itse haluaa.

Keskustelun aloittaja Pekka Sauri on kuitenkin tätä mieltä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Leijonat ja Venäjä pelaavat huippuottelua, tilanne toisessa erässä 0–0, HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  4. 4

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Peltosirkut ovat katoamassa Suomesta, ja yksi syy on ranskalaisten syysherkku

  7. 7

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  8. 8

   Neuvostoliitto aloitti suomalaisten aivopesun heti sodan jälkeen – Näin länsi iski takaisin

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää