Politiikka |HS seuraa

Presidentti Niinistö moitti puheessaan poliitikkoja tehtäviensä kesken jättämisestä: ”Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön”

Avajaisten jälkeen eduskuntaryhmät neuvottelevat, minkä valiokunnan mikäkin puolue saa johtaakseen.

Sekä Niinistö että Rinne puhuivat poliitikkojen kokeman häirinnän kasvusta

Kansanedustajat saapuvat istuntosaliin, valtiopäivien avajaiset alkavat

rac
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö moitti puheessaan valtiopäivien avajaisissa eduskunnassa poliitikkoja tehtäviensä kesken jättämisestä.

Moitteet kohdistuivat niin hallituksiin kuin kansanedustajiin.

”Korostan sitoutumisen merkitystä”, Niinistö sanoi ja viittasi vanhaan sananlaskuun:

”Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Yksilön tasolla vanha sanonta osuu niin nimitettäviin valtioneuvoston jäseniin kuin teihin kansanedustajiin. Kansan vaaleissa osoittama luottamus on luottamusta tehtävän täyteen täyttämiseen.”

Niinistön jälkeen eduskunnassa puhui väliaikainen puhemies, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Presidentti Niinistön mukaan tällä vuosikymmenellä hallitus on vaihtunut viidesti, ”siis keskimäärin useammin kuin joka toinen vuosi”.

Hallitukset ovat vaihtuneet pääministerierojen takia. Esimerkiksi kokoomuksen Jyrki Kataisen hallitus vaihtui vähän ennen vaalikauden loppua Alexander Stubbin (kok) hallitukseksi. Niinistön sanat kohdistunevat myös Juha Sipilään (kesk), joka jätti hallituksensa eronpyynnön maaliskuussa viikkoja ennen vaalikauden loppua.

”Vanhan normaalin mukaan jäntevää hallituspolitiikkaa tehtiin täysin nelivuotiskausin”, Niinistö sanoi.

Niinistö evästi puolueita hallitusneuvotteluihin muistuttamalla, että valtioneuvoston työtapa on kollegiaalinen.

”Yhdessä päätetään, yhdessä vastataan”, Niinistö tiivisti kollegiaalisuuden merkityksen.

”On särähtänyt, kun kuulee hallitusohjelmasta tai valtioneuvoston päätöksistä kerrottavan, muulloinkin kuin sote-yhteydessä, että ’tämä oli meidän vaatimuksemme’ ja tuo taas oli ’heidän ehdottamaansa’. Yhtä lailla särähtää, kun kuulee sanottavan valtioneuvoston päätöksestä, että tämä on vain sen ja sen ministerin politiikkaa.”

Niinistön mukaan jokaisella hallituspuolueella on omat tavoitteensa, mutta kun ne on yhteen sovitettu, on vain yksi valtioneuvoston työtapa eli juuri kollegiaalinen.

Niinistö sanoi olevansa käytettävissä, jos eduskuntapuolueet haluavat jatkaa yhteisiä keskusteluita presidentin kanssa. Keskusteluja on käyty erityisesti turvallisuustilanteesta Suomessa ja maailmalla.

”Keskustelumme ovat aina olleet rakentavia ja uskoakseni muutkin kuin minä ovat niistä saaneet ajattelun aihetta.”

Niinistö viittasi myös tuleviin Euroopan parlamentin vaaleihin ja toivoi äänestysaktiivisuuden niissä nousevan, vaikka toisinkin on ennustettu. Niinistö myös korosti, että Eurooppaan kohdistuvia paineita pystytään parhaiten torjumaan Euroopassa yhdessä, hyvin toimivan EU:n puitteissa.

”Yhteistä on myös turvallisuus. Se on yksi Suomen puheenjohtajuuden painopisteistä. Aiheista ei ole pulaa: terrorismin torjunta, asevalvonta, kyber-hybridi-keinoäly -kokonaisuus, ilmastonmuutos, muuttoliike – kaikki asioita, joiden hallinta vaatii tiivistä yhteistoimintaa.”

Niinistö nosti esiin myös yhteiset eurooppalaiset arvot, ”joista eurooppalainen henki rakentuu”.

”On sanottu, että tuo henki on kotoisin kolmiosta Jerusalem, Ateena ja Rooma. Niiltä perityt uskonto ja eettisyys, kulttuuri ja järjestys ovat jalostuneet demokratian, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien Euroopaksi. Pidetään siitä kiinni.”

Kansanedustajia Niinistö onnitteli valinnasta ja viittasi saksalaiseen valtiotieteilijään Max Weberiin, joka on verrannut politiikkaa hitaaseen paksujen lankkujen poraamiseen.

”Hänen mukaansa politiikka on ammatti ja kutsumus, johon tarvitaan samaan aikaan sekä intohimoa että ’silmämäärää’, suhteellisuudentajua.”

Niinistö sanoi, ettei epäile kansanedustajien kutsumusta ja intohimoa, mutta korosti kansalta saadun valtakirjan tuovan mukanaan suuren vastuun.

”Vaalien alla haetaan eroa kilpailijoihin. Vaalien jälkeen on haettava kansakunnan yhteistä etua. Ette ole täällä railoja leventämässä, vaan niitä kaventamassa, yhteisiä asioitamme hoitamassa.”

Niinistö puhui eduskunnassa viimeksi huhtikuun alkupuolella vaalikauden päättäjäisissä. Tuolloin hän käsitteli muun muassa valtioiden voimapolitiikan paluuta ja kiitteli työnsä päättänyttä eduskuntaa tiedustelulakien säätämisestä.

HS seuraa uuden eduskunnan ensimmäistä viikkoa tiiviisti. Lue seuranta täältä:

Valtiopäivien avajaiset jatkuvat seuraavaksi eduskunnan valtiosalissa, jossa tarjolla on kahvit kansanedustajille ja kutsuvieraille.

Antti Rinne siteeraa Pentti Saarikoskea

Puhemies Antti Rinteen puheen yllättävin ja poeettisin hetki on meneillään.

Rinne siteeraa runoilija Pentti Saarikoskea muistuttaessaan uusia kansanedustajia siitä, miten he itse omalla toiminnallaan määrittelevät sen, millaisena politiikka ja eduskunnan toiminta näyttäytyy ulospäin.

”En pelkää ketään. Rakastan maailman ihmisiä, haluan kaikille hyvää,- se on minun politiikkani.

Että me rakastaisimme toinen toistamme.

Ei väitellen vaan keskustellen sovussa.

Menisimme ikään kuin mustikkaan yhdessä.

Lämmittäisimme saunan.

Istuisimme laiturilla huohottamassa.

Olisimme ihmisiksi.”

Sekä Niinistö että Rinne puhuivat poliitikkojen kokeman häirinnän kasvusta

Sekä presidentti Sauli Niinistö että väliaikainen puhemies Antti Rinne nostivat puheissaan esiin poliitikkojen kokeman häirinnän.

Niinistö kuvasi vaalien alla vallinneen "kuumentuneen ilmapiirin, joka ilmeni sosiaalisessa mediassa sanoina ja kentillä jopa väkivaltaisuutena".

"Tunnelmat ovat siitä tasaantuneet, mutta huonosta kierteestä jää helposti jotain jäljelle", hän arvioi.

Rinne kuvasi vastauksessaan vaalikamppailun aikana esiintynyttä häirintää, väkivaltaa ja sillä uhkailua poikkeukselliseksi.

"Tämä on vaarallista demokratian kannalta", Rinne sanoi.

Hänen mukaansa poliitikot eivät ole parhaalla mahdollisella tavalla onnistuneet ylläpitämään kunnioittavaa ja sallivaa ilmapiiriä suomalaisessa yhteiskunnassa, ja tilanne vaatii korjaamista.

Puhemies Antti Rinne vastaa Niinistölle

Presidentti Niinistön puheen jälkeen on väliaikaisen puhemiehen Antti Rinteen (sd) vuoro puhua. Hänkin puhuu toisen ihmisen kunnioittamisesta ja keskustelun sallivasta ilmapiiristä.

"Reilun viiden vuoden kokemuksella voin vakaasti todeta, että tässä talossa pärjää parhaiten yhteistyöllä ja siltoja rakentamalla. Ystävällinen sana istuntosalissa, valiokunnassa, käytävällä tai kuppilassa toimii aina paremmin kuin sivallus sosiaalisessa mediassa."

Rinteen mukaan jokainen kansanedustaja voi tehdä valinnan:

"Keskittyykö niihin asioihin, jotka yhdistävät vaiko niihin asioihin, jotka erottavat? Valitseeko vastakkainasettelun vai rakentavan yhteistyön?"

Sipilän toimitusministeristö paikalla, mutta siniset poissa

Juha Sipilän (kesk) entinen hallitus eli nykyinen toimitusministeristö ottaa paikkansa istuntosalin edestä. Paikalla ovat esimerkiksi eduskunnan jättänyt Anne Berner (kesk) ja eduskunnasta pudonnut Kimmo Tiilikainen (kesk).

Sen sijaan sinisiä edustavat entiset ministerit Timo Soini, Jussi Niinistö, Jari Lindström, Sampo Terho ja Pirkko Mattila eivät ole läsnä.

Kansanedustajat saapuvat istuntosaliin, valtiopäivien avajaiset alkavat

Valtiopäivien avajaiset ovat alkamassa eduskunnan täysistuntosalissa.

Paikalle on kutsuttu tuoreiden kansanedustajien lisäksi myös entisiä valtionjohtajia. Lehtereillä istuvat esimerkiksi entiset pääministerit Paavo Lipponen (sd) ja Mari Kiviniemi (kesk) sekä presidentti Tarja Halonen.

Perinteiseen tapaan tilaisuuden avaa tasavallan presidentin Sauli Niinistön puhe. Tämän jälkeen puhuu eilen väliaikaiseksi puhemieheksi valittu Antti Rinne (sd).

Rkp ei haluaisi enää istua äärioikealla

Puhemiehistö pitää tiedotustilaisuuden. Rinne jatkaa samasta teemasta kuin hetki sitten: hän toivoo edustajien toimivan arvokkaasti. Muut puhemiehet ovat samoilla linjoilla.

Rinteen mukaan eduskunnan istumajärjestys ratkaistaan ensi viikolla. Rkp ei haluaisi enää istua äärioikealla. Ryhmät päättävät tästä asiasta ensi viikolla.

Paula Risikon mukaan tästä keskusteltiin jo viime kaudella. Päätös siirrettiin tälle eduskunnalle.

Tiedotustilaisuus kestää noin kolme minuuttia. Toimittajia kiinnostavat enemmän hallitusneuvottelut kuin eduskunnan puhemiehistön toiminta.

Antti Rinne toivoo eduskunnalta kohteliasta käytöstä ja keskinäistä kunnioitusta

Antti Rinne pitää lyhyen puheen. Hän onnittelee jokaista kansanedustajaa valinnasta eduskuntaan.

Hän sanoo vaalitulosta historialliseksi muun muassa siksi, että eduskunnan sukupuolijakautuma tasoittui.

"Haluan muistuttaa jokaista siitä, että oma toimintamme vaikuttaa siihen, millainen kuva ihmisille poliittisesta päätöksenteosta syntyy", Rinne sanoo. Hänen mukaansa ihmiset ovat valinneet edustajat tekemään päätöksiä. Lainvalmistelun laatuun pitää kiinnittää huomiota, Rinne sanoo.

Hän toivoo ihmisten myös kunnioittavan toisiaan ja käyttäytyvän kohteliaasti.

"Ovella ei ole naulakkoa, johon edustajan työhaalarit voi ripustaa", Rinne sanoo. Hänen mukaansa edustaja on töissä 24/7.

Lopuksi Rinne kutsuu kansanedustajat valtiopäivien avajaisiin, jotka ovat huomenna torstaina. Ne alkavat tuttuun tapaan jumalanpalveluksella Helsingin Tuomiokirkossa.

Itse avajaiset ovat eduskunnan täysistuntosalissa.

Toinen varapuhemies on kokoomuksen Paula Risikko

Eduskunta valitsi juuri toiseksi varapuhemieheksi kokoomuksen Paula Risikon.

Risikko oli viime vaalikauden loppupuolen eduskunnan puhemies, joten hän on puhemieskolmikosta rutinoitunein eduskunnan puheenjohtaja.

Varapuhemiehet saattavat joutua johtamaan istuntoja, jos mahdollisella hallitustunnustelijalla Rinteellä on muita kiireitä.

Risikko sai vaalissa 178 ääntä. Ilkka Kanerva kokoomuksesta sai 4 ääntä ja Timo Heinonen 2 ääntä. Tyhjiä oli 8.

Valitut puhemiehet antavat nyt vielä juhlalliset vakuutukset eduskunnan edessä. He puolustavat Suomen kansan ja eduskunnan oikeutta valtiosäännön mukaan.

Nyt Antti Rinne istuu Erkki Tuomiojan paikalle ja alkaa johtaa puhetta.

Ensimmäinen varapuhemies on perussuomalaisten Juho Eerola

Eduskunta on valinnut ensimmäiseksi varapuhemieheksi Juho Eerolan perussuomalaisista 172 äänellä.

13 edustajaa äänesti tyhjää.

Paula Risikko (kok) sai 2 ääntä, samoin Markus Mustajärvi (vas). Yksi ääni Teuvo Hakkaraiselle (ps), Satu Hassille (vihr), Anna Kontulalle (vas) ja Peter Östmanille (kd).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  5. 5

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  8. 8

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  9. 9

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  10. 10

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää