Politiikka

Osa euro­vaali­ehdokkaista ei aio parlamenttiin, vaikka tulisi valituksi – Näin poliitikot selittävät erikoista asetelmaa

HS kävi läpi kaikkien neljäntoista europarlamenttivaaleissa ehdolla olevan kansanedustajan tilanteen.

Toukokuun lopulla pidettävissä europarlamentin vaaleissa on ehdolla yhteensä neljätoista kansanedustajaa. He pyrkivät siis EU-parlamenttiin, vaikka heidät juuri valittiin kansanedustajiksi.

Mutta pyrkivätkö todellisuudessa sittenkään?

HS kävi läpi kaikkien neljäntoista europarlamenttivaaleissa ehdolla olevan kansanedustajan tilanteen.

Heistä kolme – vasemmisto­liiton Merja Kyllönen, perus­suomalaisten Veikko Vallin ja vihreiden Mirka Soinikoski – ilmoittavat suoraan, että he eivät lähde EU-parlamenttiin, vaikka tulisivat valituksi.

Toiset kolme – Laura Huhtasaari (ps), Sebastian Tynkkynen (ps) ja Peter Östman (kd) – ovat kertoneet uutistoimisto STT:n mukaan jättävänsä eduskunnan ja lähtevänsä EU-parlamenttiin, jos heidät valitaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajalla Sari Essayahilla on monimutkainen suunnitelma: hän on sanonut olevansa valmis europarlamenttiin Suomen puheenjohtajuuden ajaksi eli vuoden loppuun saakka – jos kristillisdemokraatit ei pääse hallitukseen.

Loput kaksoisehdokkaat ovat vastailleet aikeistaan kirjavasti: osa empii, osa päättää vasta vaalituloksen nähtyään.

Joidenkin äänestäjien mielestä eurovaalien epämääräisissä asetelmissa saattaa haistaa venkoilua ja jopa huijausta. Meneekö ääni hukkaan, jos sen antaa ehdokkaalle, joka ei aiokaan ottaa europarlamenttipaikkaa vastaan?

Poliitikkojen mielestä asiassa ei ole mitään kummeksumista.

”Minun mielestäni se ei ole huijaamista. Kaikki tietävät, että aina on ehdokkaita paljon enemmän kuin paikkoja. Listat halutaan pitää täysinä, jos hyviä ehdokkaita on”, Mirka Soinikoski sanoo.

Hänen mukaansa vihreiden puoluehallituksen kanssa sovittiin jo ennen eduskuntavaaleja, että hänen ykköstavoitteensa on eduskunta. Nyt Soinikoski kertoo tekevänsä vihreiden vaalikampanjaa omassa vaalipiirissään Hämeessä ja kartuttavansa puolueen äänipottia. Eurovaaleissa Suomi on yksi yhtenäinen vaalipiiri.

”Ihmisille on tärkeää, että he saavat äänestää oman vaalipiirin ehdokasta, vaikka ne, jotka ovat olleet minuun yhteydessä, ovat sanoneet, etteivät halua, että lähtisin eduskunnasta sinne [EU-parlamenttiin]”, Soinikoski sanoo.

Vihreät tavoittelevat eurovaaleissa kahta paikkaa nykyisen yhden sijasta. Puolueen saama kokonaisäänimäärä ratkaisee valittujen määrän, ja puolueen toivo on istuvassa euroedustajassa Heidi Hautalassa ja entisessä puheenjohtajassa Ville Niinistössä.

Vihreät ilmoittivat eurovaaliehdokkaansa ja siten myös kaksoisehdokkaansa ennen eduskuntavaaleja. Perussuomalaiset taas kertoivat eurovaaliehdokkaistaan vasta eduskuntavaalien jälkeen, ja EU-parlamenttiin on nyt ehdolla kuusi eduskuntaan valittua perussuomalaista.

Heistä Veikko Vallin sanoo suoraan, ettei lähtisi EU-parlamenttiin vaan haluaa jäädä eduskuntaan. Hän sanoo lupautu­neensa euro­vaaleihin jo ennen kuin eduskunta­vaalien tulos oli selvillä.

”EU-vaaleissa äänesti viimeksi vain 41 prosenttia. Se on liian vähän. Pyrin ehdokkuudellani herättämään ihmisten kiinnostuksen lähteä äänestämään.”

Vallinin mainitsema 41 prosenttia oli kotimaan äänestysprosentti eurovaaleissa 2014. Ulkosuomalaisten äänet mukaan laskettuna viime eurovaaleissa äänesti 39,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, että aikataulutus oli eurovaalien kannalta ”katastrofaalinen”. Sen vuoksi ehdokasasettelu tehtiin vasta eduskuntavaalien jälkeen.

Eduskuntavaalit käytiin sunnuntaina 14. huhtikuuta, ja eurovaalien ehdokasasettelu päättyi seuraavana torstaina.

”Jouduimme aivan viime hetkillä tekemään listaan vielä tarkennuksia. Meillä ei ole sellaista dinosaurusosastoa, jonka voisimme heittää pois päivänpolitiikasta ja siirtää [Euroopan] parlamenttiin”, Slunga-Poutsalo sanoo.

Slunga-Poutsalon mukaan muillakin puolueilla on perinteisesti ollut paljon kansanedustajia eurovaaliehdokkaina, mutta asia ei ole herättänyt samalla tavoin kysymyksiä, koska eurovaalit ja eduskuntavaalit ovat osuneet ajallisesti loitommaksi toisistaan.

Hänen mukaansa eduskuntavaalien tulos vaikutti joidenkin ehdokkaiden halukkuuteen lähteä ehdolle eurovaaleihin, ”joko omasta äänimäärästä innostuneena tai pettyneenä”.

Myös vasemmistoliiton istuva euroedustaja ja eduskuntaan valittu Merja Kyllönen on kertonut, ettei hän ehdokkuudestaan huolimatta ole valmis lähtemään Brysseliin. Päätöstään hän perustelee perhesyillä.

Kyllönen asetettiin vasemmisto­liiton eurovaali­ehdok­kaaksi jo marras­kuus­sa. Sen jälkeen tilanne hänen lähipiirissään on muuttunut niin, ettei hän halua lähteä Helsinkiä kauemmaksi kotiseudusta.

”Siinä vaiheessa, kun tulin valituksi, oli selvää, että perhesyistä en voi ottaa meppipaikkaa vastaan.”

Myös Kyllönen perustelee ehdokkuuttaan sillä, että hän yrittää houkutella ihmisiä äänestämään.

”Kun tiedetään, kuinka laimeaa äänestysinto on, yhdessä päädyimme siihen, että lähden mukaan tekemään vaalityötä.”

Viime torstain määräaikaan mennessä eurovaaliehdokkaaksi ilmoittautui yhteensä 270 henkeä.

Jonkinlaisia varauksia, epäröintejä tai ehdollisuuksia mahdollisesta lähdöstään EU-parlamenttiin ovat STT:n ja muun median mukaan lausuneet perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen, Minna Reijonen ja Mauri Peltokangas, vihreiden Bella Forsgrén, Saara Hyrkkö ja Iiris Suomela sekä vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen.

Hanna Sarkkinen kertoi viime viikolla HS:lle lähteneensä ehdolle eurovaaleihin vain siksi, että vasemmistoliiton puoluehallitus niin halusi. Hän ilmoitti eurovaaliehdokkuudestaan eduskuntavaalien jälkeen.

Vihreiden Saara Hyrkkö kertoo, että hän ei ole ehtinyt kovin paljon EU-vaaleja vielä ajatellakaan, ”kun on elämä muuttunut aika paljon parin viime päivän aikana”. Tuore kansanedustaja sanoo ”arvioivansa tilanteen uudelleen”, jos hänet valittaisiin EU-parlamenttiin.

”En ole sitä pohdintaa tässä kohtaa tehnyt, kun aikamoista pyöritystä ovat olleet nämä ensimmäiset päivät kansanedustajana”, Hyrkkö kertoo HS:lle.

Hyrkön mielestä olennaista on, että hänen puolueensa ilmoitti jo ennen eduskuntavaaleja ne ehdokkaat, jotka ovat tarjolla myös EU-parlamenttiin.

”Maaliskuussa ihmisillä on ollut tiedossa, että tällainen tilanne on. Se asia on nyt äänestäjien käsissä eurovaaleissa.”

Oikaisu 24.4. kello 9.56: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Peter Östman olisi Rkp:n kansanedustaja. Östman on kristillisdemokraatti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Leijonilla on vahva ote, mutta maaleja ei ole nähty, HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  8. 8

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  9. 9

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  10. 10

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää