Politiikka    |   HS-analyysi

Mitä puolueet vastaavat, kun Rinne kysyy? Hallituksen ovi aukeaa oikeilla vastauksilla

Yksikään puolue ei ole vielä ulkona tulevista hallitusneuvotteluista.

Politiikassa alkaa pian useiden viikkojen hermostunut rupeama, jossa määritellään Suomen suunta mahdollisesti neljäksi vuodeksi.

Hallitusneuvottelujen lähtölaukaus ammutaan perjantaina aamupäivällä, kun Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne jakaa kaikille eduskuntaryhmille liudan kysymyksiä.

Viime viikolla Rinne ilmoitti toivovansa, että ryhmien vastaukset olisivat Sdp:n analysoitavana tiistaina 30. huhtikuuta. Vastaukset ovat keskeisessä asemassa, kun Sdp:n neuvottelijat päättävät, keiden kanssa he aloittavat neuvottelut hallitusohjelmasta.

Sdp on sitä paremmassa asemassa, mitä enemmän hallitukseen on halukkaita. Päällisin puolin tilanne on puolueelle kohtuullinen, sillä yksikään ryhmä ei ole ilmoittanut, ettei hallitustaival kiinnostaisi lainkaan.

Rinne on myös sanonut, että kaikkia kohdellaan hallitusneuvotteluissa samalla tavalla. Se on sekä totta että taktiikkaa. Rinteellä ei varaa väheksyä ketään.

Oikein vastanneet saavat vallan

Eduskuntaryhmät eivät ole nähneet Sdp:n kysymyksiä etukäteen. Ne osaavat kuitenkin varsin hyvin arvata aiheet Sdp:n vaaliohjelmien perusteella ja siksi, että Sdp on ollut yhteydessä ryhmiin vaalien molemmin puolin.

Kysymyksiä on noin kymmenestä aihepiiristä. Puolueet ovat valmistautuneet kaivelemaan arkistojaan, sillä ne tietävät, että keskeisiltä osin vastauksien pitäisi perustua puolueiden tekemiin virallisiin linjauksiin.

Vastauksiin panostetaan, jos valta kiinnostaa – ja useimmiten kiinnostaa. Maata ei uudisteta oppositiossa.

Puolueiden päätöksiin perustuvaa vastaustapaa pidetään hyvänä linjauksena. Ensinnäkin näin vastaukset ovat täsmällisiä ja nopeuttavat hallitusneuvotteluja. Ne myös helpottavat arviointia, jonka perusteella Sdp päättää alustavista hallituskumppaneistaan.

Lisäkysymyksiin menee turhaan aikaa, jos vastaukset ovat niitä näitä puolueen tavoitteista. Tarkat vastaukset myös sitouttavat jo tässä vaiheessa puolueita mahdolliseen hallitusvastuuseen.

Kysymykset kurkottavat tulevaisuuteen

Sdp saattaa vielä hioa kysymyksiä, mutta muut puolueet hämmästyisivät, jos mukana ei olisi kysymyksiä koulutuksesta, tutkimuksesta ja osaamisesta.

Selviä kärkiteemoja ovat myös Euroopan unioni, kestoaiheet sosiaali- ja terveysalan (sote) uudistus sekä sosiaaliturvan (sotu) uudistus.

Sdp on vaalien aikana pitänyt esillä ilmastokysymyksiä ja hiilineutraaliutta, kaikille yhdenvertaisia palveluja sekä uudenlaista elinvoimaista yrityselämää. Kaikista näistä odotetaan nippua kysymyksiä.

Kysymyksissä käsitellään todennäköisesti myös työvoimapolitiikkaa, perhepolitiikkaa ja talouspolitiikkaa.

Sdp:n vaaliohjelmassa kurkotettiin pitkälle tulevaisuuteen, joten puolueiden odotetaan katsovan pitemmälle kuin vain seuraaviin vaaleihin saakka.

Sdp on puhunut, että valtiontaloutta pitäisi hoitaa nykyistä enemmän ilmiömäisesti isoina kokonaisuuksina. On todennäköistä, että perjantaina annettavat kysymykset luovat pohjan tulevalle hallitusohjelmalle.

Toki ryhmiltä kysytään myös kynnyskysymyksiä ja ylipäätään halua osallistua hallitukseen.

Monista asioista on yhteinen näkemys

Sdp tarvitsee hallitukseen rinnalleen perussuomalaiset, kokoomuksen tai keskustan.

Puolue voisi löytää kaikkien isoimpien kanssa yhteisen hallitusohjelmakirjauksen muun muassa koulutuksesta, ikäihmisten hoidon parantamisesta ja syrjäytyneimpien kansalaisten auttamisesta.

Myöskään sote ja sotu eivät välttämättä aiheuta ainakaan aluksi riitaa, sillä sote siirrettäneen parlamentaarisen työryhmän valmisteltavaksi eikä sotua edes yritetä saada tällä hallituskaudella kuin korkeintaan osin valmiiksi.

Sdp:llä olisi kaikkien kolmen puolueen kanssa eniten vaikeuksia verotuksessa ja budjettikurissa, jos se vaatii jossakin vaiheessa hallituskautta leikkauksia.

EU:sta ja ilmastopolitiikasta Sdp:n ja perussuomalaisten voi olla tuskallista löytää yhteistä kirjausta.

Vihreät on vahvassa asemassa jo pelkästään vaatimuksiensa takia, sillä perussuomalaisia lukuun ottamatta puolueet ovat tulleet yhä enemmän vihreiden linjoille esimerkiksi ilmastokysymyksissä.

Vihreille keskeisiä asioita ovat ilmasto, koulutus, tasa-arvo ja eriarvoistumisen hillitseminen. Jo pelkästään ilmasto- ja tasa-arvokysymyksien takia vihreät ja perussuomalaiset eivät mahtuisi samaan hallitukseen. Muiden kanssa tuskin tulisi ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Työllisyyspäätökset voivat olla kivuliaita

Näyttää siltä, että verotus ja työllisyystoimet ovat vaikeimmat kysymykset, jos Sdp:n pääpari on kokoomus tai keskusta.

Suurimmat puolueet ovat siksi keskustelleet tällä viikolla epävirallisesti eritoten talouspolitiikasta. Sdp haluaa olla ennen varsinaisia hallitusneuvotteluja selvillä siitä, millaista tulo- ja menopolitiikkaa muut puolueet ovat valmiita ajamaan.

Sdp:n vaaliohjelmassa esimerkiksi lisäpanostukset koulutukseen ja tutkimukseen nähtiin investointina tulevaisuuteen, joten puolueen mukaan niitä ei pitäisi katsoa valtion budjetissa aivan yhtä tiukasti yhden vuoden menoina kuin on ollut tapana.

Kokoomukselle ja keskustalle voisi joksikin aikaa käydä pieni menokurin höllentäminen, jos olisi varmaa, että työllistämistä auttavat hallituksen toimet ovat toimivia.

Vaalikeskusteluissa jokainen puolue laski vaalilupauksiensa rahoituksen sen varaan, että Suomeen syntyy runsaasti lisää työpaikkoja. Puhuminen on helppoa, mutta toukokuun aikana pitäisi tehdä oikeita päätöksiä.

Kokoomus ja keskusta ovat valmiita kovempiin toimiin kuin Sdp, vihreät tai vasemmistoliitto, jotta työ ja työttömät kohtaisivat.

Ay-liike vahtii tarkalla silmällä Sdp:n linjanvetoja. Ei olisi ihme, jos Rinteen hallitus yrittäisi ennen syksyn palkkaneuvotteluja tehdä jonkin sovittelevan eleen tai paketin sekä työnantajien että palkansaajien suuntaan, jotta palkankorotukset pysyisivät maltillisina eikä lakkoja tulisi.

Työvoimapolitiikasta ja suhteesta ammattiyhdistysliikkeeseen voi tulla jopa kovempi kiista kuin verotuksesta ja valtiontalouden kurinpidosta.

Onko kokoomus ainoa vaihtoehto?

Keskusta on jo sanonut julkisuudessa monta kertaa, että se on todennäköisesti menossa oppositioon. Antti Rinne on puolestaan puhunut hänen ja perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon erilaisesta ihmiskäsityksestä sekä viitannut Halla-ahon blogikirjoituksiin.

Halla-aho on jo hiukan perääntynyt joistain kirjoituksistaan. Tämä ei silti vielä avaa ovia hallitukseen, jos perussuomalaiset edes haluavat sinne.

Halla-ahon on erittäin vaikea perua vanhoja kirjoituksiaan jo siksi, että se olisi monille hänen kovimmille ihailijoilleen kuin pyhän kirjan kieltämistä. Ilman blogitekstejään Halla-aho tuskin olisi nyt perussuomalaisten puheenjohtaja.

Jääkö siis jäljelle vain kokoomus?

Ei välttämättä. Antti Rinne on soitellut keskustan puheenjohtajalle Juha Sipilälle. Ei liene vaikea arvata, että Rinne toivoo hartaasti keskustan pysyvän mukana kaavailuissa.

Keskustan kanssa Sdp saisi helpommin hallitusyhteistyöhön myös vasemmistoliiton, kun taas kokoomuksen kelkassa vasemmistoliiton hallitustaival voisi jäädä lyhyeksi.

Keskustassa osa kannattaa oppositiota, osa näkee pelin paikan.

Keskusta haluaa muuttaa imagoaan pehmeämmäksi. Näin voisi käydä nopeimmin Sdp:n kanssa hallituksessa, joka mahdollisesti jopa viimein toteuttaisi soten.

Keskustan kanssa ongelmia tulisi muun muassa perhevapaauudistuksen kanssa. Muuten puolueet voisivat hyvinkin viihtyä samassa hallituksessa, kuten ovat viihtyneet lukemattomia kertoja aikaisemminkin.

Keskustan kanssa Sdp joutuisi kuitenkin tekemään yhtä lailla kompromisseja kuin kokoomuksenkin kanssa.

Toistaiseksi kokoomuksen ovi hallitusneuvotteluihin on avonaisempi kuin keskustan. Kukaan ei myöskään ole täysin sulkenut ovea perussuomalaisilta. Puoluehan on jo kerran ollut hallituksessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinne harmistui hallitusneuvotteluista medialle vuotaneista tiedoista: ”Mistä te tiedätte, että deadline on 22?” Rinne tivasi toimittajalta kolmeen otteeseen

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  7. 7

   Texmex-ravintola Cantina West sulkee ovensa Helsingissä lähes 30 vuoden jälkeen

  8. 8

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  9. 9

   Brittimediat: Theresa May syrjäytetään ehkä jo lähipäivinä

  10. 10

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  3. 3

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  4. 4

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  5. 5

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  6. 6

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  7. 7

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  9. 9

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  10. 10

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää