Politiikka

Presidentti Niinistö moitti poliitikkoja – poliitikot tunnistivat ongelmat, mutta syyttivät niistä heti toisiaan

Niinistö toivoi valtiopäivien avajaispuheessaan poliitikoilta sitoutumista tehtäviinsä ja hallituksilta pysyvyyttä ja yhteisten päätösten takana seisomista.

Presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaisissa pitämä puhe sai kiitosta monilta kansanedustajilta. Eniten huomiota herättivät kohdat, joissa presidentti moitti poliitikkoja tehtäviensä kesken jättämisestä ja keskinäisestä syyttelystä.

”Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Yksilön tasolla vanha sanonta osuu niin nimitettäviin valtioneuvoston jäseniin kuin teihin kansanedustajiin”, Niinistö sanoi puheessaan. Hän totesi hallituksen vaihtuneen tällä vuosikymmenellä jo viidesti.

Lisäksi hän painotti, että hallituspuolueiden tulee seistä politiikkansa takana yhdessä.

”On särähtänyt, kun kuulee hallitusohjelmasta tai valtioneuvoston päätöksistä kerrottavan, muulloinkin kuin sote-yhteydessä, että ’tämä oli meidän vaatimuksemme’ ja tuo taas oli ’heidän ehdottamaansa’. Yhtä lailla särähtää, kun kuulee sanottavan valtioneuvoston päätöksestä, että tämä on vain sen ja sen ministerin politiikkaa.”


Useiden kansanedustajien mielestä piikit olivat osuvia – mutta eri puolueiden edustajat tulkitsevat niiden kohdetta eri tavoin.

Keskustan tuore kansanedustaja ja edellinen puoluesihteeri Jouni Ovaska katsoo, että Niinistö kritisoi puheessaan etenkin oman vanhan puolueensa kokoomuksen otteita.

”Kyllähän tässä kuluneella hallituskaudella oli sitä, että joko Juha Sipilä (kesk) tai Anne Berner (kesk) on syyllinen ja tämä on hänen hallinnonalansa asia. Ja erityisesti tällaisia lausuntoja tuli kokoomuksen suunnalta. Kyllä presidentti oli tässä oikealla asialla.”

Kun presidentti käsitteli puheessaan päätösten leimaamista vain yhden ministerin politiikaksi, Anne Berner nyökytteli ministeriaitiossa hyväksyvästi.

Sdp:n Anneli Kiljuselle oli jäänyt hampaankoloon se, miten Sipilän hallituksen ministerit puhuivat edellisen hallituksen teoista.

”Jos ministeri vastaa leikkauksista hallituksessa, hän edustaa koko hallituksen päätöstä, ja siitä eivät voi muut hallituspuolueet irrottautua. Viimeksi opetusministeri kohdisti syytöksiä edellisen kauden ministereihin, vaikka kokoomus oli silloin myös hallitusvastuussa”, Kiljunen sanoi tarkoittaen ministerillä Sanni Grahn-Laasosta.

Grahn-Laasosen lisäksi muutkin kokoomuslaiset moittivat mielellään edellistä opetusministeriä Krista Kiurua (sd) siitä, että tämä varsinaisesti aloitti koulutusleikkaukset.

Kokoomuskonkari Ben Zyskowicz puolestaan tulkitsee presidentin viitanneen puheessaan varsinkin keskustan ja Sipilän päätökseen hajottaa hallitus vain hieman ennen vaaleja.

”Pääministerien pitäisi hyvin tarkkaan miettiä eroamista kesken kauden ilman todella pakottavaa syytä. Me kokoomuksessa olimme vähän sitä mieltä, että Sipilän päätös näyttäytyi puoluepoliittisena vaalitemppuna.”

Rkp:n Joakim Strand oli samoilla linjoilla. Hän ihmettelee, oliko sote-uudistus sellainen kriisi, että sen takia oli syytä erota.

”Meidän yhteinen käsityksemme siitä, mikä on kriisi, on vähän hämärtynyt. Lähtökohta pitäisi olla se, että hallitus istuu loppuun asti ja keskittyy isoihin asioihin.”

Toimitusministeristön maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) tulkitsi Niinistön toivoneen, ettei Suomi menisi eurooppalaiselle tielle, jossa hallituksen muodostaminen vaalien jälkeen voi venyä kuukausikaupalla. Lepän mielestä Suomessa hallituspolitiikka on yhä vakaata.

”Hallitus ja hallitukset ovat istuneet sen neljä vuotta, vaikka kokoonpanot ovat vaihtuneet, joten kyllä kuitenkin sitä vakautta on ollut”, hän sanoo.

Entä sitten Niinistön toive siitä, että kansanedustajat sitoutuisivat tehtäviinsä?

”Kansan vaaleissa osoittama luottamus on luottamusta tehtävän täyteen täyttämiseen”, Niinistö sanoi.

Se oli ilmeinen piikki viime kauden kesken jättäneille kansanedustajille ja myös niille, jotka valittiin nyt kansanedustajiksi mutta jotka ovat saman tien lähdössä EU-parlamenttiin.

”Kansanedustajan täytyy lähtökohtaisesti sitoutua koko vaalikauden ajaksi tehtävään. Tietysti voi tulla jokin henkilökohtainen pakottava syy, ja ne on aina tapauskohtaisesti arvioitava”, sanoo perussuomalaisten Sami Savio.

”Mutta kyllä viime vaalikaudella nähtiin poikkeuksellisen paljon, että täällä loppukaudesta melkein viikoittain joku kansanedustajista lähti talosta ja varaedustaja tuli tilalle. Työn jatkuvuuden kannalta se on hankalaa”, Savio sanoo.

”Itse pidän tätä niin arvokkaana tehtävänä, että tuntuu perustellulta sellainen toive, että jatkettaisiin se neljä vuotta”, Sdp:n Eeva-Johanna Eloranta sanoo.

”Mutta toisaalta tämä on aika tuulinen paikka, ja ymmärrän sen, että ihmiset haluavat siirtyä muihin tehtäviin ihan turvatakseen omaa toimeentuloaan. Näkisin itse viisikymppisenä naisena, että jos sinulla ole pakastevirkaa missään ja yhtäkkiä et saakaan valtakirjaa jatkaa eduskunnassa, ei ole mitään takuuta että pääset enää minnekään, kun sinulla on se politiikan poltinmerkki otsassa”, Eloranta sanoo.

Eloranta lisää, että eduskunnan eläkejärjestelmän muutos saattaa sekin vaikuttaa niin, että edustajat joutuvat miettimään vakavissaan tarjolle tulevia tehtäviä. ”Jos putoaa, entisenlaista turvaa ei enää ole.”

Puheessaan presidentti Niinistö onnitteli kansanedustajia valinnasta ja viittasi saksalaiseen valtiotieteilijään Max Weberiin, joka on verrannut politiikkaa hitaaseen paksujen lankkujen poraamiseen.

”Hänen mukaansa politiikka on ammatti ja kutsumus, johon tarvitaan samaan aikaan sekä intohimoa että ’silmämäärää’, suhteellisuudentajua.”

Niinistö sanoi, ettei epäile kansanedustajien kutsumusta ja intohimoa, mutta korosti kansalta saadun valtakirjan tuovan mukanaan suuren vastuun.

”Vaalien alla haetaan eroa kilpailijoihin. Vaalien jälkeen on haettava kansakunnan yhteistä etua. Ette ole täällä railoja leventämässä, vaan niitä kaventamassa, yhteisiä asioitamme hoitamassa.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaalakuntoon törmättyään yllättäen esteeseen Töölössä

  3. 3

   Pyörätuolissa istuva mies ryöstettiin väkivaltaisesti Helsingissä – Tekijän valitus ei menestynyt oikeudessa

  4. 4

   Jos tämä myyjä ei uskalla vitsailla sinulle, on ehkä syytä olla huolissaan: Hämmentävää läppää heittävä Dadroei Hassan nousi ilmiöksi Vuosaaressa

  5. 5

   Lakisääteisen työeläkkeen pitää riittää johtaja­portaalle – Eläketurva­keskuksen toimitus­johtaja ottaa ensi kertaa kantaa lisä­eläkkeisiin, joita hän itsekin nostaa

  6. 6

   Kahta suomalaisnaista Australiassa seuraava dokumentti on pahan mielen televisiota

  7. 7

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

  9. 9

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  10. 10

   Sellu palaa ilma­kehään, ja metsän puu luovuttaa lopulta hiilensä – Tutkijoiden mukaan on yksi yli­voimainen tapa muuttaa puu hiili­nieluksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  2. 2

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  3. 3

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  4. 4

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  7. 7

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  10. 10

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää