Politiikka

”En ole puhunut totta” – Hussein al-Taee pyytää some­kirjoituksiaan anteeksi juutalaisilta, homo­seksuaaleilta, puolueeltaan ja tukijoiltaan

Al-Taee kertoo käyneensä kirjoituksistaan tehtyjä kuvakaappauksia ”uudelleen ja uudelleen” läpi. ”Voin sanoa niiden olevan valitettavasti aitoja”, hän kirjoittaa.

Sdp:n tuore kansanedustaja Hussein al-Taee pyytää anteeksi aiemmin kirjoittamiaan blogikirjoituksia, joissa hän käyttää halventavaa kieltä muun muassa juutalaisista. Hän oli aiemmin maanantaina myöntänyt, että kaikki kuvakaappaukset hänen eri ryhmiä parjaavista Facebook-päivityksistään olivat aitoja.

Al-Taee pyysi eduskunnassa maanantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa anteeksi etenkin homoseksuaaleilta, juutalaisilta ja sunnimuslimeilta.

Lisäksi hän pyysi anteeksi omilta tukijoiltaan ja äänestäjiltään, puolueeltaan ja entiseltä työnantajaltaan konfliktinratkaisujärjestö CMI:ltä.

”Olen myös halunnut pyytää anteeksi demareilta sitä, että en ole ollut heille täysin avoin. En ole kertonut heille ja CMI:lle täyttä totuutta. En ole ollut tarpeeksi rohkea”, hän sanoi.

”En ole puhunut heille totta.”

Al-Taee vakuutti, että hän pyrkii nyt tekemään kaikkensa ollakseen tukijoidensa ja ystäviensä luottamuksen arvoinen.

”Kansanedustajana haluan käyttää kaiken taustastani kumpuavan ymmärryksen polarisaation ehkäisemiseen”, hän sanoi.

Alla olevalla videolla on lyhyt kooste al-Taeen pitämästä tiedotustilaisuudesta.Maanantai-iltana Ylen A-studiossa haastateltu al-Taee totesi, että hänen olisi pitänyt pyytää anteeksi jo kauan sitten.

”Olisi ollut oikein hyvä, jos olisin niiden kanssa tullut ulos heti kättelyssä”, hän sanoi.

Myö Ylellä al-Taee jälleen irtisanoutui kirjoituksistaan, mutta myönsi, että ne ovat hänen kirjoittamiaan.

”Tämä ihminen ja nämä sanat ovat minulle hyvin vieraita. En ole viiteen vuoteen halunnut ajatella noin toisista ihmisistä”, hän sanoi A-studiossa.

Kysyttäessä, onko hänellä muita luurankoja kaapissaan, hän antoi ymmärtää, että ei ole.

”Ei ainakaan sellaisia, joista kukaan muu joutuisi maksamaan kuin minä itse. Luulen, että jokaisella meistä on asioita, joita ei halua itsestään paljastaa.”

Aiemmin maanantaina al-Taee julkaisi blogikirjoituksen, jossa hän pyysi anteeksi kirjoituksiaan.

”Minulla ei ole sanoja häpeälle, jota tunnen nyt niistä ennakkoluuloista, ajatuksista ja kielestä jota olen käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä”, al-Taee kirjoitti.

Blogissaan Al-Taee kertoo käyneensä kirjoituksistaan tehtyjä kuvakaappauksia ”uudelleen ja uudelleen” läpi.

”Voin sanoa niiden olevan valitettavasti aitoja”, hän kirjoitti.

Facebook-kirjoituksilta näyttävissä kuvissa oli al-Taeen profiilikuva ja nimi. Tekstit parjasivat somaleja, kurdeja, sunnimuslimeja, juutalaisia ja homoja.

HS oli saanut kuvakaappauksia al-Taeen kirjoituksista, mutta ei aiemmin julkaissut niitä, koska kirjoitusten aitoutta ei kyetty varmistamaan. Al-Taeen vahvistettua kuvakaappaukset aidoiksi HS julkaisee nyt niistä pari esimerkkinä:


Osa kirjoituksista nousi julkisuuteen neljä päivää eduskuntavaalien jälkeen, kun Iltalehti kertoi al-Taeen vanhojen sosiaalisen median kirjoitusten herättäneen hämmennystä.

Myös esimerkiksi uutistoimisto STT julkaisi jutun, jossa al-Taee myönsi rinnastaneensa toisiinsa äärijärjestö Isisin ja Israelin valtion. Al-Taee oli vuoden 2014 Facebook-kirjoituksissaan myös vihjaillut, että Israel ja Yhdysvallat olisivat kouluttaneet Isis-terroristeja.

Aiemmin al-Taee on sanonut, ettei hän tunnista kaikkia julki tulleita päivityksiä omikseen.

Nyt hän pyytää anteeksi kirjoituksiaan ja sitä, ettei hän ole ”kyennyt avaamaan vanhoja tekstejä ja ajatteluni muutosta sitä kysyneille toimittajille, tukijoille ja muille ihmisille.”

”Olisin tehnyt viisaasti jos olisin tuonut ajatteluni kehityksen esiin jo paljon aiemmin. Tunsin häpeää näistä asioista ja toivoin niiden olevan menneisyyttä”, al-Taee kirjoitti.

Al-Taee kertoo blogitekstissään tulevansa hyvin konservatiivisesta taustasta, jossa asenteet esimerkiksi seksuaalisiin vähemmistöihin ovat ”kaukana siitä”, miten hän ajattelee nykyään.

Al-Taee kirjoittaa, että ”matka on ollut pitkä ja vaikea” myös hänen suhtautumisessaan juutalaisiin. Hän kertoo sekoittaneensa ajattelussaan nuorempana juutalaiset ja Israelin.

”Lapsesta saakka opin ainakin joillain Lähi-idän alueilla vallitsevan ajattelutavan, jossa Israelia syytettiin kaikesta mitä maailmalla tapahtui. Nyt tiedän, että se on helppo narratiivi, jolla Lähi-idän vallanpitäjät vievät huomiota pois omista ongelmistaan”, al-Taee kertoo.

Blogikirjoituksessa al-Taee sanoo, että arabikevät ja Isiksen nousu saivat hänessä aikaan voimakkaita tunteita, joiden vallassa hän ”sanoi asioita, jotka nyt hävettävät.”

Al-Taee kertoo ajatusmaailmansa muuttuneen etenkin hänen vaimonsa ansiosta. Lisäksi hän kertoo tutustuneensa juutalaisten historiaan ja ystävystyneensä monien juutalaisten ja homoseksuaalien kanssa.

Al-Taee kirjoittaa taustansa vuoksi ymmärtävänsä vihaisesti ajattelevia ihmisiä.

”Taustani takia näen riskit, joita liittyy ennakkoluulojen lietsomiseen ja syrjään jäämiseen tai nöyryytetyksi tulemisen tunteeseen.”

Al-Taee on työskennellyt aiemmin konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tehtävissä. CMI on poistanut hänen nimensä työntekijälistoiltaan ja perustelee twiitissään asiaa sillä, että al-Taee ei kansanedustajana enää toimi järjestön palveluksessa.

Al-Taeen nimen poistamisesta CMI:n sivuilta kertoi ensin Verkkouutiset.

Sdp:n eduskuntaryhmä käsitteli al-Taeen kirjoituksia viime tiistaina. Al-Taee pyysi niitä anteeksi, ja ryhmänjohtaja Antti Lindtman ilmoitti ryhmän olevan selvitykseen ja anteeksipyyntöön tyytyväinen.

Lindtmanin mukaan al-Taeen irtisanoutuminen aiemmista kirjoituksista oli edellytys sille, että hän voi toimia Sdp:n eduskuntaryhmän jäsenenä.

Al-Taeen versio vähemmistöjä parjaavista kirjoituksista ehti muuttua useaan otteeseen ennen tunnustusta. Vielä vaaliviikolla hän antoi ymmärtää HS:lle, että toimituksen hallussa olleet kuvakaappaukset voisivat olla väärennyksiä.

”Ajattelen, että nämä voivat hyvin olla väärennyksiä. Sinähän voit ottaa jonkun kuvakaappauksen ja muuttaa vain yhden tai kaksi sanaa. Jolloin on täysin mahdotonta sanoa esimerkiksi, mikä osa näistä voi olla totta ja mikä ei”, al-Taee sanoi.

Neljä päivää vaalien jälkeen julkisuuteen tulivat muun muassa al-Taeen Israelin ja Isiksen rinnastavat kirjoitukset, minkä jälkeen hän kirjoitti näkemyksensä asiasta Facebookiin.

”Jotkut netin kuvakaappauksista olen tunnistanut joka tapauksessa kirjoittamikseni. Joitain vanhempia päivityksiä en tunnista. Niissä käytetään kieltä, jollaista en käytä, ja sanotaan asioita, jotka ovat täysin arvomaailmani vastaisia. Silti en voi enkä aio kiistää, ettenkö ole voinut näitä vuosien takaisia Facebook-päivityksiä kirjoittaa”, al-Taee kuvaili.

Viime torstaina al-Taee vetosi yhä muistiinsa. Hän kertoi kuitenkin Helsingin Sanomille, että olisi voinut kirjoittaa vähemmistöjä parjaavat kirjoitukset.

”Olen yrittänyt palauttaa mieleeni erilaisia kuvia. Ja osaan niistä sanoa ainoastaan sen, että muistan elämästäni ne kohdat. Muistan, että olisin voinut kirjoittaa jotain sellaista. Mutta en muista sanatarkasti, mitä olen kirjoittanut”, al-Taee sanoi.

Aiemmin maanantaina Al-Taee painotti myös STT:lle häpeävänsä vanhoja kirjoituksiaan ja kertoi, että hänellä kesti kauan käsitellä häpeän tunnetta.

”Joka päivä ajattelin, että menen syvemmälle ja syvemmälle häpeässä, ellen ole rohkea ja tule ulos näiden kanssa. Ja nyt sen tein.”

Hän kuvailee, ettei enää tuntenut ahdasmielistä ja ennakkoluuloista ihmistä, joka oli ”tuollaista kirjoittanut”.

”Halusin irtisanoutua niistä ajatuksista niin perinpohjaisesti kuin voi. Oli virhe ajatella, että se onnistuu sillä, että en sano suoraan (kirjoittaneeni niitä), ja nyt haluan sanoa suoraan.”

”Olen halunnut aktiivisesti unohtaa sen menneisyyden, siitä on ollut kyse.”

Myönnättekö, että alusta pitäen tiesitte, että ne ovat kirjoittamianne?

”Epäilin kyllä vahvasti, että ne olisivat olleet minun kirjoittamiani, mutta minun oli pakko kohdata ne yhä uudelleen, miettiä niitä yhä uudelleen ja uudelleen. Minun olisi pitänyt kohdata ne vanhat kirjoitukset heti ja avoimesti.”

STT kysyi al-Taeelta myös, liittyikö kertomisen lykkääntyminen eduskuntavaalien aikatauluun.

”En ajatellut sitä vaalinäkökulmasta ollenkaan. Ainoastaan ajattelin, että tässä on hyvin kielteisiä tunnetiloja, joita en enää tunne, halusin haudata ne ja toivoa, etteivät ne tulisi koskaan kohdatuksi.”

Al-Taee lisää, ettei halunnut tuottaa ihmisille pettymystä ja rakensikin kampanjansa identiteetille, jolle samaistuu nykyään: hän haluaa rakentaa siltoja ihmisten välille.

”Olen halunnut hyvittää menneet työn kautta.”

Hän toteaa myös, ettei kukaan ole painostanut häntä kirjoittamaan mitään.

”Halusin kirjoittaa tämän, ja se on tehnyt todella kipeää tuottaa pettymys läheisilleni, tukijoilleni, Sdp:lle, CMI:lle, että olen jättänyt kertomatta avoimesti taustastani. Ja nyt halusin sen kertoa avoimesti esiin niin monisanaisesti kuin vain osaan ja koko sydämelläni”, hän sanoi STT:lle maanantaina.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  4. 4

   Folaatti voi vähentää vakavien sairauksien riskiä, mutta suomalaiset saavat vitamiinia liian vähän – ”Ihmettelen, ettei tästä puhuta enempää”, sanoo ravitsemusterapeutti

  5. 5

   Insinööri kopioi osan opinnäytetyöstään, oikeuden mielestä se ei riittänyt tutkinnon perumiseen

  6. 6

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

  8. 8

   Sörnäisiin rakennetaan kokonaan uusi katu

  9. 9

   Finnairin koneesta löytyi yli 400 000 euroa käteistä, rahojen kohtalosta pitkä oikeusriita

  10. 10

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  7. 7

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  8. 8

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  9. 9

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää