Politiikka    |   HS-gallup

Tällaisen hallituksen suomalaiset haluaisivat – suosituin hallitus­pohja on sinipuna

Suosituimmaksi hallituspohjaksi nousee HS:n teettämässä kyselyssä Sdp:n ja kokoomuksen muodostama sinipuna, jota täydentäisi ainakin vihreät.

Suosituin vaihtoehto tulevaksi hallituspohjaksi on Sdp:n ja kokoomuksen muodostama niin sanottu sinipunahallitus. Asia käy ilmi Helsingin Sanomien teettämästä kyselystä.

Noin joka kolmas Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastannut katsoo, että uuden hallituksen tulisi perustua Sdp:n ja kokoomuksen yhteistyöhön.

Seuraaviksi suosituimmat vaihtoehdot ovat niin sanottu punamulta eli Sdp:n ja keskustan yhteistyö sekä Sdp:n ja perussuomalaisten muodostama hallituspohja. Molemmat vaihtoehdot saivat kannatusta lähes viidennekseltä vastaajista.Hallitusta muodostetaan paraikaa Sdp:n johdolla. Muiden puolueiden on määrä jättää vastauksensa hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymyksiin viimeistään tänään tiistaina.

Varsinaisten hallitusneuvottelujen on määrä alkaa ensi viikolla Rinteen sopiviksi katsomien puolueiden kesken.

Kyselyssä suosituimmaksi noussutta sinipunaa on eduskuntavaalien tuloksen selvittyä pidetty yleisesti yhtenä todennäköisimmistä hallituspohjista. Sdp nousi vaaleissa suurimmaksi puolueeksi ja kokoomus säilytti paikkansa kolmanneksi suurimpana puolueena.

Puolueet löytänevät toisensa melko hyvin esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa, sosiaaliturvaa, ilmastoa ja turvapaikkapolitiikkaa käsittelevissä kysymyksissä.

Talouskysymyksissä niiden tavoitteet kuitenkin eroavat. HS:n tietojen mukaan vaikeasti yhteen sovitettavissa ovat etenkin Sdp:n ja kokoomuksen näkemykset verotuksesta.

Sdp ajaa listaamattomien yritysten osinkoverotusten kiristämistä ja lähdeveron asettamista ulkomaisille rahastoille sekä muille osinkoverosta vapautetuille yhteisöille. Nämä ovat kokoomukselle vaikeita paloja.

Vastaajien keskuudessa toiseksi suosituimmaksi hallituspohjaksi noussut punamulta on mahdollinen vain, jos keskusta ylipäätään haluaa mukaan hallitukseen. Vaaleissa kärsityn murskatappion vuoksi osa keskustavaikuttajista on ilmaissut puolueen kuuluvan oppositioon.

 

Vain puolet keskustan äänestäjistä nimeää toivomakseen hallituspohjaksi sellaisen vaihtoehdon, jossa keskusta on mukana.

Kysymys näyttää jakavan keskustan kannattajat kahtia. Vain puolet keskustan äänestäjistä nimeää toivomakseen hallituspohjaksi sellaisen vaihtoehdon, jossa keskusta on mukana.

Suosituin vaihtoehto keskustaäänestäjien keskuudessa on punamulta, mutta sinipuna saa lähes yhtä paljon kannatusta.

Viimeisten 30 vuoden aikana Suomessa on ollut punamultahallitus vain vuosina 2003–2007, ja silloin pääministeripuolueena oli keskusta. Edellinen Sdp:n johtama punamultahallitus Suomessa toimi 1980-luvun puolivälissä.

Kahden suurimman puolueen eli Sdp:n ja perussuomalaisten muodostama hallitus saa sekin suomalaisilta kannatusta.

Perussuomalaisten tietä hallitukseen vaikeuttaa se, että useat muut puolueet ovat ilmaisseet suhtautuvansa nihkeästi yhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

Muun muassa Antti Rinne on toistuvasti sanonut Sdp:n ja perussuomalaisten arvopohjan eroavan toisistaan. Jussi Halla-ahon johtama puolue on silti ainakin toistaiseksi mukana hallitustunnusteluissa kaikkien muiden puolueiden tapaan.

”Vastaamme Rinteen kysymyksiin ja toivomme, että hän osaa mennä asiat eikä ’arvopohja’ edellä”, Halla-aho kommentoi maanantaina.Olivat hallituksessa sitten mitkä tahansa kaksi suurimmista puolueista, ne tarvitsevat mukaansa muita puolueita saadakseen enemmistön eduskunnassa.

Kaikissa yhdistelmissä suosituin puolue kahden suuren kylkeen olisi kyselyn mukaan vihreät.

Selvä enemmistö äänestäjistä ottaisi vihreät mukaan niin sinipunaan kuin punamultaankin. Se olisi mieleisin kolmas puolue myös Sdp:n ja perussuomalaisten yhteistyötä kannattaville.Vihreiden hallitustiehen tuli mutka viikonvaihteessa, kun Metsä Group kertoi suunnittelevansa isoa sellutehdasta Kemiin. Tehdas söisi valmistuessaan valtavan määrän puuta. Hakkuut Pohjois-Suomessa lisääntyisivät, mikä pienentäisi Suomen hiilinieluja.

Vihreät on toistuvasti vastustanut hakkuiden lisäämistä, ja puolue nimeää kunnianhimoisen ilmastopolitiikan yhdeksi kynnyskysymyksekseen hallitusneuvotteluissa. Siksi Metsä Groupin hankkeen tukeminen hallituksessa voisi näyttää vihreiden näkökulmasta pahalta.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset pitävät HS:n teettämän kyselyn perusteella realistisina tällä hetkellä ainakin Sdp:n, kokoomuksen, vihreiden ja Rkp:n muodostamaa hallitusta ja Sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostamaa hallitusta.

Kummassakin tapauksessa hallituksen enemmistö eduskunnassa jäisi melko ohueksi, sillä ensin mainitulla hallituksella olisi 108 ja jälkimmäisellä 107 kansanedustajaa.

Antti Rinne sanoi vaalien alla haluavansa hallitukselle selvän paikkaenemmistön, jotta yksikään pieni puolue ei pääsisi hallituksessa vaa’ankieliasemaan.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS teki tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Tutkimus toteutettiin 16.–27.4.2019.

 Tutkimukseen haastateltiin 1 003:a henkilöä.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

 Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa Suomen 18–79-vuotiasta väestöä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin poliisi tutkii salakatselua – tunnistatko tämän naisten wc:n?

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä seuraisi, jos koko Suomesta katkeaisi sähköt? Asiantuntijat kertovat

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Media pääsi Kalasataman 134-metrisen tornin huipulle

  6. 6

   Halla-aho: Populistiset liikkeet tuoneet Eurooppaan pitkä­kestoisen muutoksen, ”johon kannattaisi henkisesti valmistautua” – HS seurasi Kultaranta-keskustelua

  7. 7

   Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Finanssi­valvonta tuomitsi 110 miljoonan euron sakon lisäerän pörssi­yhtiön pääomistajalle

  10. 10

   Yöaikaan riehunut nuorukainen hajotti lähes 40 auton sivupeilejä Helsingin Herttoniemen­rannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  7. 7

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

  9. 9

   Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

  10. 10

   Miksi Suomessa laitetaan oreganoa pizzaan? Italiassa sitä ei näy pöytämausteena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää