Politiikka

HS-analyysi: Sinipunan tiellä seisoo yhä iso este, josta Sdp ja kokoomus nyt vääntävät kulisseissa

Sdp ja kokoomus löytävät monissa kysymyksissä yhteisen sävelen. Näkemyserot talouspolitiikasta ovat kuitenkin hidaste sinipunan synnylle, puolueista kerrotaan.

Ponnistelut Suomen uuden hallituksen muodostamiseksi alkoivat toden teolla, kun eduskuntapuolueet jättivät tiistaina vastauksensa hallitustunnustelija Antti Rinteelle (sd).

Rinteen kysymyspatteristo ja puolueiden vastaukset ovat merkkimääriltään kattavia, mutta pelkästään niiden pohjalta hallitusta ei missään nimessä rakenneta. Rituaalin tarkoitus on pikemminkin antaa hallitustunnistelijalle julkisia perusteita karsia osa puolueista pois hallitusneuvotteluista.

Rinne sanoi tiedotustilaisuudessaan kaikkien puolueiden olevan yhä mukana tunnusteluissa. Hän antoi kuitenkin piikin perussuomalaisille sanomalla, että ”yksi puolue” ei vastauksessaan sitoutunut samoihin ilmastotavoitteisiin kuin muut. Juuri tämäntyyppisiin linjaeroihin Rinne voi vedota nimetessään hallitusneuvotteluihin lähtevät puolueet ensi viikolla.

Seuraavaksi demarijohtaja aikoo käydä puolueiden kanssa tarkentavia keskusteluja ilmasto-, Eurooppa- sekä talouspolitiikasta. Viimeksi mainitut saattavat ratkaista, onnistuuko hallituksen teko ensi yrittämällä.


Sdp:stä ja kokoomuksesta arvioidaan HS:lle, että erimielisyydet taloudesta ovat tällä hetkellä suurin este niin sanotun sinipunahallituksen muodostumisen tiellä. Lukuisissa muissa kysymyksissä puolueet löytävät yhteisen sävelen ongelmitta.

Kokoomus ja sen puheenjohtaja Petteri Orpo toivovat jo näinä päivinä voivansa käydä Sdp:n kanssa keskusteluja ”talouden tilannekuvasta”.

Käytännössä kyse on siitä, että kokoomuksen mielestä Sdp ei ota 2020-luvun ikääntyvän Suomen ongelmia tarpeeksi vakavasti ja lupaa tulevalle hallituskaudelle liikaa hyvää esimerkiksi hoivaan ja eläkkeisiin.

Vaikka vaalikeskusteluissa kokoomuskaan ei suostunut allekirjoittamaan valtiovarainministeriön arviota julkisen talouden kahden miljardin euron sopeutustarpeesta, nyt se vaatii virkamiesten tilannekuvan hyväksymistä hallitusohjelman lähtökohdaksi.

Rinne taas on kevään aikana useaan otteeseen sanonut, ettei hän aio antaa ”kamreerien” sanella, mihin rahat riittävät.

Vaikeuskerrointa lisää se, että osa Sdp:n keinoista kerätä julkiseen kirstuun rahaa on kokoomukselle vaikeita. Puolue on esimerkiksi lytännyt Sdp:n ajatukset yrittäjävähennyksen poistosta ja listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisestä.

Sen sijaan kokoomus itse ajaa työtulojen ja eläkkeiden verotukseen suuria kevennyksiä, jotka heikentäisivät julkista taloutta ja jättäisivät yhä vähemmän tilaa Sdp:n tavoittelemille menolisäyksille.

Rinne puolueineen saisi todennäköisesti helpommin haluamansa talouspoliittisen linjan läpi keskustan ja esimerkiksi vasemmistoliiton kanssa.

Punamultahallituksen muodostamista kuitenkin hankaloittaa keskustan vaaleissa kärsimä murskatappio.

Keskusta nimesi maanantaina lukuisia tiukkoja kynnyskysymyksiä ja jätti hallitusoven raolleen hallitustunnustelijalle antamissaan vastauksissa. Silti suuri osa keskustavaikuttajista ja puolueen kannattajista näkisi sen mieluummin oppositiossa.

Siksi Rinteen onkin lähes pakko aluksi yrittää sovittaa yhteen talouspoliittiset linjaeronsa kokoomuksen kanssa. Ongelman voi ratkaista kolmella tavalla.

1. Sdp pitää lupauksensa mutta suostuu epämieluisiin uudistuksiin

Jotta kokoomus lähtisi hallitukseen tukemaan esimerkiksi Rinteen lupaamia korotuksia eläkkeisiin ja parannuksia vanhustenhoivaan, kokoomuksen pitäisi saada läpi haluamiaan merkittäviä työllisyystoimia.

Rinteelle antamissaan vastauksissa kokoomus väläyttelee muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan ”kehittämistä aktivoivampaan suuntaan”. Se tarkoittaisi todennäköisesti tuen porrastamista niin, että tukitaso laskee työttömyyden pitkittyessä.

Lisäksi kokoomus esittää muun muassa paikallisen sopimisen laajentamista niin, että ”kaikki yritykset ja niiden työntekijät ovat yhdenvertaisessa asemassa”. Tämän on helppo nähdä viittaavan sopimisen jonkinasteiseen vapauttamiseen järjestäytymättömissä yrityksissä.

Kokoomus myös ”pidentäisi uria työuria purkamalla varhaisen eläköitymisen kannusteita”, eli vaatisi todennäköisesti esimerkiksi työttömyysputken lyhentämistä tai poistamista.

Edellä mainitut toimet olisivat epämieluisia työntekijäliitoille, jotka ovat perinteisesti olleet lähellä Sdp:tä.

2. Sekä Sdp että kokoomus antavat periksi

Toinen vaihtoehto on, että sinipunainen talouspolitiikka perustuisi suuriin kompromisseihin. Molempien puolueiden olisi tällöin vesitettävä äänestäjilleen antamiaan lupauksia selvästi.

Sdp joutuisi tinkimään ainakin menolisäysten suuruudesta, kokoomus puolestaan työmarkkinoiden uudistamisesta ja todennäköisesti tavoittelemastaan työn verotuksen keventämisestä.

Puolueet pystyisivät todennäköisesti sopimaan keskenään esimerkiksi perhevapaiden uudistamisesta, mutta monet muut puolueiden suuret suunnitelmat jäisivät toteuttamatta.

Lisäksi sinipunaan mukaan lähtevät puolueet eli todennäköisesti vihreät ja Rkp olisivat vahvoissa neuvotteluasemissa, sillä juuri muita vaihtoehtoja niiden tilalle ei olisi.

Orpo sanoi Iltalehden haastattelussa tiistaina, ettei kokoomus halua samaan hallitukseen vasemmistoliiton kanssa.

3. Sinipunan sijaan yritetään jotain muuta

Sinipunaa on vaalien jälkeen laajasti veikkailtu todennäköisimmäksi hallituspohjaksi, mutta sen onnistumisesta ei vielä ole mitään takeita.

Jos Sdp ja kokoomus eivät saa talouspoliittisia näkemyksiään millään sovitettua yhteen, hallituspohjaan olisi soviteltava paikkaa joko keskustalle tai perussuomalaisille. Tällöin hallitusneuvotteluista saattaisi tulla pitkät ja mutkikkaat.

Seuraavat askelmerkit pitäisi olla tiedossa viimeistään ensi viikon tiistaina, jolloin ensimmäiselle neuvottelukierrokselle lähtevien puolueiden pitäisi Rinteen mukaan olla selvillä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   Formulamestari James Hunt kuoli sydänkohtaukseen

   Tilaajille
  6. 6

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  7. 7

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  8. 8

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää