Politiikka

Uudet kansan­edustajat törmäsivät heti eduskunnan miehisiin käytäntöihin, mutta rakenteellinen epätasa-arvo lymyää toisaalla: ”Sukupuoli­jako kuin kotiäiti­yhteiskunnasta”

Eduskunnan tasa-arvotutkimuksessa tulivat esiin sukupuolittuneet verkostot, häirintä sekä perinteinen jako miesten ja naisten valiokuntiin. Naisverkoston puheenjohtaja kehottaa olemaan tarkkana nyt, kun valiokuntapaikat ovat jaossa.

Eduskuntaan nousi vaalien jälkeen 94 naista, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Valittujen joukossa on paljon nuoria naisia ja ensimmäisen kauden kansanedustajia, joiden ensi havainnot eduskunnan toimintakulttuurista ovat olleet pisteliäitä.

Heti eduskunnan ensimmäisenä järjestäytymispäivänä vasemmistoliiton Veronika Honkasalo julkaisi Twitterissä havaintojaan eduskunnan kuppilasta, missä ”patriarkaalinen valta pesii ja epäviralliset verkostot kukkivat”. Hän näki patriarkaalisen vallan ”miesten pöydissä, joissa miestoimittajat ja -poliitikot istuvat rinta rinnan”.

Vihreiden Iiris Suomela hämmentyi puhemiesäänestyksessä, kun ohi kävellyt vanhempi miesedustaja kommentoi Suomelan vieressä istuvalle miehelle, että tällä on nyt paljon kauniimpaa istumaseuraa kuin viime kaudella. Suomela koki, että hänestä puhuttiin kuin esineestä.Eduskunnassa on sukupuolittuneita verkostoja ja häirintää, todistaa myös vuonna 2018 tehty laaja tasa-arvotutkimus. Sen pohjalta on tehty suosituksia ja toimenpide-ehdotuksia, joista yhtäkään ei ole vielä toteutettu. Ne ovat nyt valitun eduskunnan vastuulla.

Uudessa työpaikassa aloittaneet saattavat nähdä vuosia jatkuneet käytännöt ja epäkohdat selvemmin kuin talossa jo vuosia olleet. Erona on ainakin se, että he tuovat ne julki.

”Hyvä, että ihmiset kertovat kokemuksiaan avoimesti”, sanoo vihreiden toisen kauden kansanedustaja Emma Kari.

”Tässä on myös sukupolvimurros. Eduskunnassa on ollut tapana, että talossa tapahtuneita asioita ei kommentoida ulospäin, mutta uudemman sukupolven edustajilla on avoimempi tapa toimia. Nyt alussa on sopeutumista puolin jos toisin.”


Muuttuuko eduskunnassa mikään, kun naisia on nyt enemmän kuin aiemmin? Ja mikä eduskunnan toimintatavoissa ja -kulttuurissa on tasa-arvon näkökulmasta pielessä?

”Uusille naisille haluan sanoa, että tasa-arvoasioita on täällä mietitty ja niistä on tutkittua tietoa”, sanoo eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja, Sdp:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen.

”Sinänsä tämä on työpaikka kuten muutkin. Täällä on ihmisiä, jotka sikailevat, ja ihmisiä, jotka käyttäytyvät asiallisesti. Täällä on myös seksuaalista häirintää, vaikka sille on julistettu nollatoleranssi, eikä kenenkään pidä sitä sietää.”

Tasa-arvotutkimuksen mukaan sekä miehet että naiset ovat kokeneet eduskunnassa häirintää ja kuulleet seksistisiä vitsejä.

Tämän näkyvän ja paljon huomiota saavan ilmiön lisäksi eduskunnassa on rakenteellisempaa ja sen vuoksi näkymättömämpää epätasa-arvoa, jota olisi mahdollista vähentää juuri vaalikauden alussa.

Tämän viikon torstaina eduskunnassa alkaa jäsenten nimittäminen eduskunnan valiokuntiin. Perinteinen jako naisten ja miesten valiokuntiin on Tuppuraisen mielestä saatava nyt murtumaan.

Torstainen jako ei ole vielä lopullinen, koska hallitusneuvottelut ovat kesken.

Tasa-arvotutkimuksessa nousi selvästi esiin, että valiokunnat ovat sukupuolittuneita.

Viime kaudella naisia oli suhteellisesti eniten sivistys-, sosiaali- ja terveys- sekä ympäristövaliokunnissa. Miesten yleisimmät valiokunnat olivat valtiovarainvaliokunta, suuri valiokunta ja perustuslakivaliokunta.

Tällä on merkitystä, sillä kansanedustajien päätyö tapahtuu nimenomaan valiokunnissa, jotka käsittelevät hallituksen lakiesitykset.

”Valiokunnat ovat aivan avainjuttu, koska niiden jäsenyyksien perusteella jaetaan myös salipuheenvuoroja. Kun puhutaan talousasioista, niin miehet käyttävät puheenvuorot, ja kun sotesta, niin naiset. Sukupuolijako on kuin kotiäitiyhteiskunnasta”, Tuppurainen sanoo.


Eduskunnan arvostetuimmat valiokunnat ovat valtiovarainvaliokunta ja ulkoasiainvaliokunta, joissa molemmissa miehillä oli viime kaudella yliedustus. Ulkoasioissa oli kaksitoista miestä ja viisi naista, valtion varoissa kuusitoista miestä ja viisi naista.

”Naiset haluavat aivan yhtä palavasti tärkeimpiin valiokuntiin ja niiden johtopaikoille, mutta naisten toiveet eivät tässä talossa toteudu yhtä hyvin kuin miesten”, Tuppurainen sanoo.

”Eduskunta on niin väsyttävän stereotyyppinen. Miehet päättävät rahoista ja ulkopolitiikasta, naiset päättävät hoivasta ja koulutuksesta.”

Eduskunnassa keskeinen periaate paikkajaossa on kokemus, senioriteetti, mutta miesten senioriteetti näyttää olevan painavampaa kuin naisten. Tämäkin tuli esiin tasa-arvotutkimuksen haastatteluissa.

Tärkein mittari on se, miten pitkään on ollut kansanedustaja. Lisäksi senioriteettia tulee muun muassa puheenjohtaja- ja ministerikokemuksista.

Naisten on miehiä vaikeampi päästä senioriteettia kerryttäville paikoille: viime kaudella hallituksen seitsemästätoista ministeristä miehiä oli yksitoista ja naisia kuusi. Eduskunnan valiokuntien ja valiokuntajaostojen puheenjohtajista kahdeksantoista oli miehiä ja viisi naisia.

Tasa-arvotutkimuksen mukaan eduskunnassa puhutaan senioriteetista ikään kuin se olisi neutraali tapa mitata osaamista ja kokemusta – vaikka näin ei ole.

Tämänkaltaiset käytännöt valkenevat uusille kansanedustajille vasta vähitellen. Vihreiden Emma Karin mukaan eduskunta on täynnä kirjoittamattomia sääntöjä.

”Minua kiinnostaa uuden edustajan näkökulmasta eduskunnan hiljainen tieto, josta ei kerrota mutta joka pitää oppia kantapään kautta. On sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta olennaista, kuka on kiinni hiljaisessa tiedossa ja miten sitä jaetaan”, Veronika Honkasalo sanoo.

Hänen mukaansa kaikki tietävät, että eduskunnan vallan symbolinen ydin on kuppilassa. Siellä koolla ovat epäviralliset sosiaaliset verkostot, joilla on merkitystä poliitikon etenemisen kannalta.


Honkasalon mielestä on tärkeää tehdä verkostot näkyviksi. Siksi hänkin twiittasi havaintonsa maailmalle.

”Se osui ehkä johonkin hermoon: johonkin sellaiseen asiaan, josta ollaan tietoisia mutta jota ei voida sanoittaa julki.”

Kuppilassa verkostoituminen on näkyvää ja äänekästä, mutta se ei ole eduskunnassa mikään yleinen mieskansanedustajien ominaisuus. Esimerkiksi kokoomuksen Juhana Vartiainen sanoo, että hän katsoo muiden olevan siinä paljon taitavampia ja pysyy mieluummin verkostojen ulkopuolella.

”En viihdy sellaisissa signalointipeleissä.”

Keskustan uusi kansanedustaja Hilkka Kemppi sanoo olleensa toistaiseksi eduskuntatyössä järkyttynein siitä, että hän koki päässeensä läpi asiapoliitikkona – ja häneltä on nyt kysytty kaikissa haastatteluissa vain sitä, miltä tuntuu olla nuorena naisena eduskunnassa.

”Töitä tarvitsee edelleen tehdä sen eteen, että naiset nähdään yhtä osaavina kuin miehet politiikassa, mutta kaiken kaikkiaan koen minua kohdellun vaalikentillä ja eduskunnassa tasa-arvoisesti. Se oli oletuksenikin.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  3. 3

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  4. 4

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  5. 5

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  6. 6

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  7. 7

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  8. 8

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  9. 9

   Seksuaalisen ahdistelun rajoja vedetään nyt tuomioistuimessa

  10. 10

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää