MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Politiikka

HS kokosi poliitikkojen vappupuheet: Rinne lupaa sata euroa eläkkeisiin sekä tuhat uutta lääkäriä ja hoitajaa, Halla-aho uudistaisi hallituksen muodostamisen

Poliitikot pitävät tänään perinteisiä vappupuheitaan. HS kokoaa puheiden tärkeimmät palat.

Puoluejohtajat ja muut eturivin poliitikot pitävät tänään perinteisiä vappupuheitaan, joihin tänä vuonna kohdistuu poikkeuksellisen suuri mielenkiinto, sillä hallituksen muodostaminen on parhaillaan käynnissä ja puolueet valmistautuvat lähestyviin eurovaaleihin.

HS kokoaa vappupuheiden tärkeimmät palat.

Sdp:n Rinne: Sata euroa eläkkeisiin, tuhat uutta lääkäriä ja hoitajaa

Sdp:n puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Antti Rinne ei peräänny lupauksestaan nostaa pienimpiä eläkkeitä. Rinne teki viime vappuna kuuluisan lupauksen ”vappusatasesta” eli sadan euron korotuksesta alle 1 400 euron eläkkeisiin. Rinne toisti lupauksen tämän vuoden puheessaan.

”Eläkeläisten köyhyyteen on viimein puututtava konkreettisilla parannuksilla. Inhimillinen yhteiskunta ei voi sivusta seurata ikäihmistensä ahdinkoa. Siksi olemme vaatineet 100 euron tasokorotusta alle 1 400 euron eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla. Asiantuntijoiden mukaan tämä yksittäinen esitys nostaa 55 000 eläkeläistä pois köyhyydestä”, Rinne sanoi.

Hän lupasi myös perua työttömyysturvan vastikkeellisuutta lisänneen aktiivimallin sekä lisätä panostuksia vanhusten hoivaan.

”Tarvitsemme vanhustenhoitoon 0,7:n hoitajamitoituksen. Se hoidetaan tällä vaalikaudella. Lisäksi tarvitaan hoitotakuu, joka takaa kiireettömään hoitoon pääsyn viikossa sekä 1 000 uutta lääkäriä ja hoitajaa, terveydenhuollon ammattilaista”, Rinne sanoi.


Perussuomalaisten Halla-aho: Hallitusneuvottelut rikkovat äänestäjän kuluttajansuojaa

Suomessa voitaisiin lopettaa nykymuotoiset hallitusneuvottelut, sanoi puheessaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Nykyisin vaalien jälkeen suurin puolue aloittaa hallitusneuvottelut muiden puolueiden kanssa. Se voi vapaasti valita hallituskumppaninsa, mutta yhteisen hallitusohjelman muodostaminen vaatii kompromisseja kaikilta hallituspuolueilta. Halla-ahon mukaan malli on ongelmallinen.

”Se, että melkein kaikki puolueet voivat Suomessa liittoutua melkein kaikkien muiden kanssa, on selkeästi ongelma äänestäjien kuluttajansuojan kannalta. Samoin se, jos kaikki irtisanoutuvat yhteistyöstä yhden puolueen kanssa. Äänestämisellä ei silloin ole kovin paljon merkitystä päätöksenteolle, eikä vaalituloksesta voi vielä lainkaan päätellä, millaista politiikkaa on tulossa”, Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa Suomessa voitaisiin ottaa mallia joko Ruotsista tai Tanskasta. Ruotsissa puolueet muodostavat jo ennen vaaleja blokit, jolloin on selvää, keiden puolueiden kanssa yhteistyötä tehdään. Tanskassa puolestaan suurin puolue muodostaa vähemmistöhallituksen, jonka jälkeen se joutuu hakemaan oppositiopuolueiden tukea esityksilleen asia kerrallaan.

”Kumpikin vaihtoehto olisi parempi kuin nykyjärjestelmä, jossa hyvin kaukana toisistaan olevat puolueet liittoutuvat, eikä kompromissina luotu hallitusohjelma ole kenenkään mielestä hyvä”, Halla-aho sanoo.

Kolmas vaihtoehto hänen mukaansa olisi se, että hallituksen muodostavat automaattisesti kaksi tai kolme suurinta puoluetta.

”Tällä tavoin ainakin suurimpien äänestäjäryhmien näkemykset tulisivat aina edustetuiksi.”

Vihreiden Haavisto: Hiilinieluista pidettävä huolta

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto otti puheessaan kantaa Metsä Groupin suunnitelmiin rakentaa Kemiin uusi sellutehdas. Tehdas lisäisi merkittävästi metsien hakkuita Suomessa, ja vähentäisi näin metsiin vuosittain sitoutuvan hiilidioksidin määrää.

”Kaikki ymmärtävät, että uudet työpaikat ovat aina myönteinen asia. Mutta nyt on oikea hetki pysähtyä myös miettimään, miten metsäteollisuus varmistaa, että Suomi pysyy ilmastotavoitteissaan ja miten luonnon monimuotoisuus turvataan”, Haavisto sanoi.

”Tähän ei saada vastausta, ellei Suomen metsäteollisuus kokonaisuudessaan ota haastetta vastaan. Hiilinieluista on pidettävä huolta, hiilijalanjälkeä vähennettävä ja suunnan oltava kohti jalostusasteeltaan entistä korkeampia tuotteita. Puurakentaminen on saatava uudelleen kunniaan.”

Keskustan Kaikkonen: Hallitusneuvottelut käyntiin työkokouksella



Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen esitti vappupuheessaan, että hallitusneuvottelut aloitettaisiin ”kansallisella työkokouksella”, joka yrittäisi löytää kaikille osapuolille hyväksyttäviä keinoja työllisyysasteen nostamiseen. Kaikki puolueet asettivat vaalien alle tavoitteekseen työllisyysasteen nostamisen ja laskivat vaalilupauksiensa rahoituksen juuri työllisyyden kohenemisen varaan.

”Hallitustunnustelija Antti Rinne voisi toimia tässä koollekutsujana. Paikalla olisi hyvä olla kaikkien eduskuntapuolueiden lisäksi työmarkkinajärjestöjen ja yrittäjien edustus ja muu tuorein asiantuntijaosaaminen”, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen sivusi puheessaan myös keskustan ankaran vaalitappion syitä.

”Keskustan osalta vaalitulos osoittaa, että moni kannattajistamme koki viime vaalikaudella harjoitetun politiikan liian kovaksi. Vaikka säästöjen tekeminen oli pitkälle pakon sanelemaa, ihmisten tunnot on otettava puolueen tulevaisuutta ja uutta suuntaa rakennettaessa vakavasti. Ne eivät ole koskaan vääriä”, Kaikkonen sanoi.

”Pidän ehdottoman tärkeänä, että puolueessa käydään tulevina kuukausina sekä reipas keskustelu menneestä, että rohkea keskustelu tulevasta. Olen varma, että keskusteluun keskusta ei kaadu.”

Vasemmistoliiton Andersson: Aktiivimalli peruttava

Uuden hallituksen on linjattava ohjelmassaan, että se purkaa työttömyystuen ehdollisuutta lisäävän aktiivimallin, vaatii vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Anderssonin mukaan Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannatuksen kasvu eduskuntavaaleissa osoittaa, että äänestäjät haluavat hyvinvointipalveluiden vahvistamista ja eriarvoisuuden vähentämistä. Vaalituloksen pitää näkyä niin tulevan hallituksen kokoonpanossa kuin hallitusohjelmassa.

Andersson kohdisti vaatimuksensa suoraan vaalivoittaja Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle, jonka johdolla uutta hallitusta parhaillaan kootaan.

”Antti Rinne, sinun vastuullasi on nyt lunastaa suomalaisille annettu tärkeä lupaus tasa-arvon ja hyvinvoinnin vahvistamisesta. Oikeisto on vuosi toisensa jälkeen tarjonnut meille ikäviä päätöksiä, kiperiä leikkauksia ja heikennyksiä toisensa jälkeen. Nyt on aika rakentaa. Nyt on aika tehdä toivon politiikkaa”, Andersson sanoi.

Hän vaati työttömien asemaa heikentävien uudistusten perumista.

”Me vaadimme, että epäinhimillinen ja epäonnistunut aktiivimalli puretaan kokonaan.”

Anderssonin mukaan pelkkä heikennysten peruminen ei riitä, vaan samalla työmarkkinoita pitää kehittää edelleen. Kaikille suomalaisille pitäisi taata mahdollisuus kehittää osaamistaan opiskelemalla. Seuraavan hallituksen pitäisi myös kriminalisoida alipalkkaus.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  3. 3

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Mitään ei saa enää sanoa, hokevat taiteilijat ja konservatiivi­poliitikot – Onko totta, että sanan­vapautta rajoitetaan poliittisen korrektiuden nimissä?

   Tilaajille
  6. 6

   Perunan kypsennystavalla on väliä ravintoarvojen kannalta: Kuorineen keittämiselle on parempikin vaihtoehto

  7. 7

   Isis oli sivujuonne, josta al-Assad käänsi katseensa sodan viimeiselle näyttämölle: Syyria ja Venäjä tekevät siviilien arjesta helvettiä pommittaessaan Idlibiä maan tasalle

  8. 8

   Iltalehti: Kansanedustaja Suna Kymäläiselle uusia velkomustuomioita, jätti pikavipit maksamatta – ulosotossa yli 21 500 euroa

  9. 9

   Koulukiusatusta kympin tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä: ”Mitä alempana hierarkiassa olet, sen enemmän epäillään lusmuilusta”

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  3. 3

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  4. 4

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  5. 5

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  7. 7

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  8. 8

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  9. 9

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  10. 10

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  4. 4

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää