Politiikka

Eduskunta siirsi päätöksen istumajärjestyksestään tiistaille – ”Tällaisesta asiasta tämän talon ei pitäisi ruveta riitelemään”

Toinen varapuhemies Paula Risikko kutsuu ryhmien puheenjohtajat koolle vielä kerran. Uudessa istumajärjestyksessä perussuomalaiset istuisivat äärimmäisenä oikealla ja Rkp keskellä.

rac
Eduskunta siirtää päätöksensä täysistuntosalin istumajärjestyksen muuttamisesta ensi tiistaille. Asia oli perjantaina esillä eduskunnan työtä ohjaavassa puhemiesneuvostossa, joka päätti lykätä asiaa eteenpäin.

Eduskunnan toisen varapuhemiehen Paula Risikon (kok) mukaan istumajärjestykseen ”otetaan pieni aikalisä”. Asia vedettiin kokonaan pois perjantain esityslistalta.

Tarkoitus on muuttaa istumajärjestystä niin, että perussuomalaiset siirtyvät istumaan salissa äärimmäisenä oikealle.

”Tästä käydään vielä keskustelu tiistaina johdollani”, Risikko sanoi perjantaina eduskunnassa. ”Puhemies toivoi, että kutsun koolle ryhmien puheenjohtajat, ja yritetään vielä löytää hyvä ratkaisu. Mikäli ei löydy muuta ratkaisua, niin sitten mennään tällä esityksellä.”

Eduskunnan ykköspuhemies on Sdp:n Antti Rinne, joka käy parhaillaan hallitustunnusteluja.

”Tällaisesta asiasta tämän talon ei pitäisi ruveta riitelemään, meillä on paljon suurempia asioita. Istumajärjestys on mielestäni naurettava asia tässä tilanteessa. Tärkeäähän on vain se, että tuolla on paikka istua”, Risikko sanoi.

Eduskuntaryhmät sopivat istumajärjestyksen muutoksesta eilen torstaina. Perussuomalaiset vastustivat siirtoa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuvasi perussuomalaisten siirtämistä oikeaan laitaan ”kiusanteoksi”.

Istumajärjestystä ryhdyttiin muuttamaan nykyisin oikeassa laidassa istuvan Rkp:n aloitteesta. He haluavat siirtyä keskemmälle.

Täysistunnossa asia ei olisi ollut läpihuutojuttu, vaan perussuomalaiset olisivat äänestäneet vastaan.

Perussuomalaiset olivat täynnä kiukkua eduskunnassa perjantaina. He olivat varanneet keskustelusta useita puheenvuoroja, jotka jäivät säästöön tulevaa käyttöä varten.

Perussuomalaisten tuohtumus kohdistui erityisesti tilapäiseen puhemieheen Antti Rinteeseen.

Esimerkiksi Mika Niikko (ps) oli aikeissa siteerata Antti Rinteen puhetta hieman yli viikko sitten, jossa Rinne toivoi kansanedustajilta kohteliasta käytöstä ja toisten kunnioittamista. Niikon mielestä päätöksenteko istumajärjestyksestä osoittaa kaikkea muuta.

”Suurin ongelma on kunnioituksen puute”, Niikko sanoi. Hän piti muiden puolueiden toimintaa huonona esimerkkinä etenkin uusille kansanedustajille.

Niikon mielestä istumajärjestystä ei pidä lähteä muuttamaan tilapäisen puhemiehen aikana, vaan vasta sitten, kun eduskunnalla on varsinainen puhemies. Sellainen valitaan, kun hallitus on saatu muodostetuksi.

Jani Mäkelän (ps) mielestä eduskunnassa ei voi puhua yhteistyön rakentamisesta, kun yhtä puoluetta ajetaan joukkovoimalla nurkkaan.

Istumajärjestyksellä on periaatteellista mutta myös käytännöllistä merkitystä. Salin oikea laita on osittain eduskunnan medialehterin alla, joten siellä istuvat kansanedustajat päätyvät harvemmin tv-kuvaajien ja valokuvaajien tähtäimeen.

Uusi istumajärjestys noudattelee Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan samaa kaavaa kuin Euroopan parlamentin istumajärjestys.

Uudessa istumajärjestyksessä puhemiehestä äärimmäisenä vasemmalla on vasemmistoliitto, sen jälkeen Sdp, sitten vihreät, keskusta, Rkp, kristillisdemokraatit, kokoomus ja äärimmäisenä oikealla perussuomalaiset.

Perussuomalaisten ryhmänjohtajan Ville Tavion mukaan muiden ryhmien esitys tuli perussuomalaisille yllätyksenä. Tavion käsitys oli, että Rkp haluaa pois oikealta, mutta perussuomalaiset voisivat sen jälkeenkin istua entisillä paikoillaan salin keskellä, ja kokoomus siirtyisi oikeaan laitaan.

Hänen mukaansa perussuomalaisten asemointi äärioikealle ei vastaa ryhmän talouspoliittista ajattelua eikä myöskään sijoittumista konservatiivi–liberaali-akselilla.

Tavio sanoo, että ryhmä olisi halunnut pitää vanhan istumajärjestyksen myös siksi, että ”koemme olevamme Smp:n jälkeläisiä”.

Hän kertoo olevansa yllättynyt siitä, että istumajärjestys halutaan päättää muuten kuin yksimielisesti.

”Kuvittelin, että toiseksi suurimman puolueen merkitys olisi sillä tavalla erilainen, että ei tehtäisi tällaista päätöstä meitä vastaan. Tämä ei anna eduskunnan arvokkuudesta kovin hyvää kuvaa.”

Nykyisin Rkp istuu äärioikealla muun muassa siksi, että siinä laidassa ovat olleet salin tulkkauspalvelut. Tällä ei ole enää käytännön merkitystä.

Rkp:stä istumajärjestys on edennyt kohti vasenta laitaa niin, että ensin on kokoomus, sitten kristillisdemokraatit, keskusta, perussuomalaiset, vihreät, Sdp ja äärimmäisenä vasemmalla vasemmistoliitto.

Eduskuntaryhmät päättävät sisäisesti oman ryhmänsä istumajärjestyksen eli esimerkiksi sen, kuka pääsee eturiviin. Yleensä eturivissä istuvat kokeneimmat edustajat ja uusien edustajien paikka on takarivissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  2. 2

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  9. 9

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  10. 10

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää