Politiikka    |   Lauantaivieras

Antti Rinne antaa vihjeen siitä, millaisella pohjalla hän alkaa keskiviikkona hallitusta muodostaa

Hallitusneuvotteluihin lähtevät puolueet lienevät selvillä tiistai-iltana, sanoo hallitustunnustelija Antti Rinne. Hänen mukaansa yksikään pieni puolue ei saa päästä vaa’ankieliasemaan, mikä viittaa siihen, että mukana olisi ainakin viisi puoluetta.

Toisinaan tilanteet muuttuvat elämässä nopeasti. Vielä alkuvuodesta Antti Rinne makasi sairaalahoidossa sairastuttuaan joululomalla Espanjassa. Nyt Sdp:n puheenjohtaja istuu eduskunnan kenties komeimmassa työhuoneessa tuoreena puhemiehenä.

Puhemiehen pestiä pidetään yhtenä suomalaisen yhteiskunnan vaikutusvaltaisimmista, mutta 56-vuotiaan mäntsäläläisen käden ulottuvilla on vielä paljon enemmän.

Sdp nousi huhtikuun eduskuntavaaleissa maan suurimmaksi puolueeksi, vaikka 17,7 prosentin kannatus ei ollut aivan puolueen tavoitteiden mukainen.

”Prosenttiluku kertoo minusta siitä, että Suomen puoluekenttä sirpaloituu samaan tapaan kuin muualla Euroopassa. Iso juttu meille on se, että olemme nousemassa pääministeripuolueeksi ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Siis mahdollisesti, hallitusneuvottelujen kautta”, Rinne sanoo.


Rinteen täsmennys on oleellinen, sillä edessä saattavat olla vaikeat hallitusneuvottelut.

Hallitustunnustelijan johtama työ on nyt kansakunnan kiinnostuksen keskiössä. Tiedonmurusia nälkäiselle yleisölle tipahtelee vain vähän, sillä tällä hetkellä neuvotteluja käydään julkisuudelta piilossa.

”Haastattelun jälkeen tänne on tulossa yhden puolueen johtaja, ja lisäksi käyn keskusteluja puhelimitse. Sunnuntaina tapaamme kahdenvälisissä neuvotteluissa perussuomalaiset, kristilliset ja keskustan, maanantaina kokoomuksen, vihreät, vasemmistoliiton ja Rkp:n.”

Kahdenvälisten neuvottelujen tarkoituksena on käydä läpi puolueiden tunnustelukysymyksiin antamien vastauksia ainakin ilmasto-, EU- ja talouspolitiikasta.

Käytännössä askelmerkkien on oltava jo ennen näitä virallisia neuvotteluja pitkälti selvillä. Hallitusta muodostamaan lähtevien puolueiden pitäisi olla nimittäin tiedossa jo muutaman päivän päästä.

Rinne uskoo tiistai-iltana varmistuvan, keiden kanssa Sdp lähtee hallituksen muodostamista yrittämään – jos sopivaa pohjaa ylipäätään löytyy. Keskiviikkona puolenpäivän jälkeen alkaisivat varsinaiset viikkoja kestävät neuvottelut, jotka järjestetään Säätytalolla.

Mitkä puolueet hallitustunnustelija mieluiten haluaisi mukaan? Sitä hän ei tietenkään paljasta, mutta antaa selvän vihjeen siitä, millaista pohjaa Sdp tavoittelee.

”Tähtäimessäni on selkeä enemmistöhallitus. Eli ei saa syntyä sellaista tilannetta, jossa yksi pieni puolue pystyisi vaa’ankieliasemassa dominoimaan.”

Rinne sanoi saman asian kerran jo ennen vaaleja. On silti huomionarvoista, että hän toistaa sen nyt hallitustunnustelijana eri puolueiden paikkamäärien selvittyä.

 

”Tähtäimessäni on selkeä enemmistöhallitus.”

Kenties eniten tulevaksi hallituspohjaksi on veikkailtu Sdp:n ja kokoomuksen muodostamaa niin sanottua sinipunaa, jota vahvistaisivat vihreät ja Rkp. Tässä pohjassa Rkp olisi nimenomaan Rinteen kuvaamassa vaa’ankieliasemassa, jossa se voisi kymmenellä paikallaan evätä hallituksen enemmistön eduskunnassa.

”Mainitsemallasi koalitiolla olisi 108 paikkaa. Kansanrintamalla Rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”, hän toteaa arvoituksellisesti.

Kansanrintama viittaa Sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostamaan hallitukseen, johon siis Rkp tulisi mukaan. Rinteen mainitsemassa koalitiossa pienimmät puolueet eli Rkp ja vasemmistoliitto eivät olisi laskennallisesti vaa’ankieliasemassa.

Hänen lausunnoistaan voi päätellä, että olivat tiistaina selviävässä neuvottelujoukossa mitkä tahansa puolueet, niiden määrä on todennäköisesti vähintään viisi.

Rkp:lla vahvistettu kansanrintama täyttäisi vaatimuksen. Jos taas pohja olisi esimerkiksi paljon veikkailtu sinipuna, saattaisi kokoomuksen, vihreiden ja Rkp:n lisäksi mukaan neuvotteluihin tulla vasemmistoliitto tai kristillisdemokraatit.

Rinteen mukaan keskeisin kysymys hänelle on nyt, mikä kolmesta muusta suuresta puolueesta sopii Sdp:lle ”kaveriksi” hallitukseen. Niin perussuomalaisissa, kokoomuksessa kuin keskustassakin on Sdp:n kannalta ongelmansa.

Jussi Halla-ahon johtamiin perussuomalaisiin demarijohtaja on tehnyt pesäeroa jo aiemmin vetoamalla puolueiden erilaisiin arvopohjiin. Tunnustelukysymyksiin antamissaan vastauksissa perussuomalaiset ei sitoutunut samoihin ilmastotavoitteisiin kuin muut puolueet, mistä Rinne huomautti julkisesti heti vastausten tultua.

Kokoomuksen ja keskustan kanssa vaikeuksia aiheuttavat puolestaan suuret näkemyserot talouspolitiikassa. Rinne kritisoi molempien puolueiden antamia vastauksia antamiinsa talouskysymyksiin.

”Kokoomuksella oli lukuisia kynnyskysymyksiä taloudesta, mutta konkreettista kuvaa heidän ajamistaan toimista en tahtonut löytää. Keskusta taas tarjoaa reilun miljardin euron menolisäyksiä, joiden rahoitus rakentuu pelkästään työllisyyden paranemisen varaan.”


Rinteen mielestä Sdp:llä ja vasemmistoliitolla on selkeimmät näkemykset siitä, miten hyvinvointivaltion kehittämistä rahoitetaan. Sdp:n vero-ohjelmassa muun muassa kiristetään listaamattomien yritysten osinkoverotusta, poistetaan yrittäjävähennys ja luodaan ulkomaisille sijoitusrahastoille ja muille veroista vapautetuille yhteisöille lähdevero.

”Jos haluamme poistaa eriarvoisuutta ja helpottaa pienituloisten asemaa, siihen tarvitaan rahaa. Jos taas joku puolue ei halua sitä tehdä, se tulisi sanoa selkeästi ääneen.”

Veronkiristysten tuomilla tuloilla Sdp rahoittaisi parannuksia esimerkiksi hoivaan ja sosiaalietuuksiin. Alle 1 400 euron kuukausieläkkeisiin Rinne lupasi viime vuoden vappupuheessaan sadan euron korotuksen, ja hän toisti vaatimuksensa kuluneella viikolla.

”Korotus on määrä toteuttaa vaalikauden aikana, ellei huono talouskehitys viivästytä aikataulua hieman. Ja voit kirjoittaa lehteen, että satanen tulee puhtaana käteen eikä se ole pois esimerkiksi asumistuista”, hän painottaa.

Tällaisen lupauksen kuittaaminen, samoin kuin Sdp:n esittämät rahoituskeinot, ovat kokoomukselle vaikea paloja nieltäviksi.

Helpommin Sdp voisi saada talouslinjauksiaan läpi keskustan kanssa. Epäilyksiä on kuitenkin herättänyt se, olisiko rökäletappion vaaleissa kärsinyt puolue ylipäätään valmis lähtemään hallitukseen.

Rinteen mukaan epäilykset ovat turhia.

”Minulla on vahva käsitys siitä, että niin kokoomus kuin keskustakin ovat aidosti valmiita lähtemään kanssamme hallitusneuvotteluihin.”

Viisi kysymystä Antti Rinteelle

Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Metsä Group jakoi minulle informaatiota liittyen Kemin sellutehdashankkeeseen.”

Ketä toisen puolueen poliitikkoa arvostat?

”Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ollut kovissa paineissa valtiovarainministerinä ja oman puolueensakin sisällä. Täytyy sanoa, että hän on hyvin selvinnyt niistä paineista.”

Mikä tekee sinut iloiseksi?

”Se, että näen ympärilläni ihmisten voivan hyvin, koska Suomi on hyvä maa.”

Minkä kirjan luit viimeksi?

”Tällä hetkellä luen lahjaksi saamaani Kari Hotakaisen kirjaa Tuntematon Kimi Räikkönen.”

Mitä teet viikonloppuna?

”Lauantaina päivällä osallistun edesmenneen ystäväni hautajaisiin. Illalla taas on iloinen tapahtuma eli vaimoni Hetan ensi-ilta Mäntsälän teatterissa.”

Kuka?

Antti Rinne


 Syntynyt 3.11.1962 Helsingissä.

 Koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.

 Toiminut Erityisalojen toimihenkilöliitto Erton, Toimihenkilöunionin ja Ammattiliitto Pron

puheenjohtajana.

 Valittiin Sdp:n puheenjohtajaksi vuonna 2014 ja jatkokaudelle 2017.

 Toimi valtiovarainministerinä vuosina 2014–2015.

 Kansanedustaja vuodesta 2015 lähtien.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  6. 6

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  7. 7

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  8. 8

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  9. 9

   ”Shariapoliiseille” sakkotuomiot Saksassa, perusteena uusnatseja varten kehitetty univormukielto

  10. 10

   Kevin Lankinen kertoi, mitä romaania lukee ja nyt Pieni elämä -kirja on loppumassa kustantajalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää