Politiikka    |   Lauantaivieras

Antti Rinne antaa vihjeen siitä, millaisella pohjalla hän alkaa keskiviikkona hallitusta muodostaa

Hallitusneuvotteluihin lähtevät puolueet lienevät selvillä tiistai-iltana, sanoo hallitustunnustelija Antti Rinne. Hänen mukaansa yksikään pieni puolue ei saa päästä vaa’ankieliasemaan, mikä viittaa siihen, että mukana olisi ainakin viisi puoluetta.

Toisinaan tilanteet muuttuvat elämässä nopeasti. Vielä alkuvuodesta Antti Rinne makasi sairaalahoidossa sairastuttuaan joululomalla Espanjassa. Nyt Sdp:n puheenjohtaja istuu eduskunnan kenties komeimmassa työhuoneessa tuoreena puhemiehenä.

Puhemiehen pestiä pidetään yhtenä suomalaisen yhteiskunnan vaikutusvaltaisimmista, mutta 56-vuotiaan mäntsäläläisen käden ulottuvilla on vielä paljon enemmän.

Sdp nousi huhtikuun eduskuntavaaleissa maan suurimmaksi puolueeksi, vaikka 17,7 prosentin kannatus ei ollut aivan puolueen tavoitteiden mukainen.

”Prosenttiluku kertoo minusta siitä, että Suomen puoluekenttä sirpaloituu samaan tapaan kuin muualla Euroopassa. Iso juttu meille on se, että olemme nousemassa pääministeripuolueeksi ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Siis mahdollisesti, hallitusneuvottelujen kautta”, Rinne sanoo.


Rinteen täsmennys on oleellinen, sillä edessä saattavat olla vaikeat hallitusneuvottelut.

Hallitustunnustelijan johtama työ on nyt kansakunnan kiinnostuksen keskiössä. Tiedonmurusia nälkäiselle yleisölle tipahtelee vain vähän, sillä tällä hetkellä neuvotteluja käydään julkisuudelta piilossa.

”Haastattelun jälkeen tänne on tulossa yhden puolueen johtaja, ja lisäksi käyn keskusteluja puhelimitse. Sunnuntaina tapaamme kahdenvälisissä neuvotteluissa perussuomalaiset, kristilliset ja keskustan, maanantaina kokoomuksen, vihreät, vasemmistoliiton ja Rkp:n.”

Kahdenvälisten neuvottelujen tarkoituksena on käydä läpi puolueiden tunnustelukysymyksiin antamien vastauksia ainakin ilmasto-, EU- ja talouspolitiikasta.

Käytännössä askelmerkkien on oltava jo ennen näitä virallisia neuvotteluja pitkälti selvillä. Hallitusta muodostamaan lähtevien puolueiden pitäisi olla nimittäin tiedossa jo muutaman päivän päästä.

Rinne uskoo tiistai-iltana varmistuvan, keiden kanssa Sdp lähtee hallituksen muodostamista yrittämään – jos sopivaa pohjaa ylipäätään löytyy. Keskiviikkona puolenpäivän jälkeen alkaisivat varsinaiset viikkoja kestävät neuvottelut, jotka järjestetään Säätytalolla.

Mitkä puolueet hallitustunnustelija mieluiten haluaisi mukaan? Sitä hän ei tietenkään paljasta, mutta antaa selvän vihjeen siitä, millaista pohjaa Sdp tavoittelee.

”Tähtäimessäni on selkeä enemmistöhallitus. Eli ei saa syntyä sellaista tilannetta, jossa yksi pieni puolue pystyisi vaa’ankieliasemassa dominoimaan.”

Rinne sanoi saman asian kerran jo ennen vaaleja. On silti huomionarvoista, että hän toistaa sen nyt hallitustunnustelijana eri puolueiden paikkamäärien selvittyä.

 

”Tähtäimessäni on selkeä enemmistöhallitus.”

Kenties eniten tulevaksi hallituspohjaksi on veikkailtu Sdp:n ja kokoomuksen muodostamaa niin sanottua sinipunaa, jota vahvistaisivat vihreät ja Rkp. Tässä pohjassa Rkp olisi nimenomaan Rinteen kuvaamassa vaa’ankieliasemassa, jossa se voisi kymmenellä paikallaan evätä hallituksen enemmistön eduskunnassa.

”Mainitsemallasi koalitiolla olisi 108 paikkaa. Kansanrintamalla Rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”, hän toteaa arvoituksellisesti.

Kansanrintama viittaa Sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostamaan hallitukseen, johon siis Rkp tulisi mukaan. Rinteen mainitsemassa koalitiossa pienimmät puolueet eli Rkp ja vasemmistoliitto eivät olisi laskennallisesti vaa’ankieliasemassa.

Hänen lausunnoistaan voi päätellä, että olivat tiistaina selviävässä neuvottelujoukossa mitkä tahansa puolueet, niiden määrä on todennäköisesti vähintään viisi.

Rkp:lla vahvistettu kansanrintama täyttäisi vaatimuksen. Jos taas pohja olisi esimerkiksi paljon veikkailtu sinipuna, saattaisi kokoomuksen, vihreiden ja Rkp:n lisäksi mukaan neuvotteluihin tulla vasemmistoliitto tai kristillisdemokraatit.

Rinteen mukaan keskeisin kysymys hänelle on nyt, mikä kolmesta muusta suuresta puolueesta sopii Sdp:lle ”kaveriksi” hallitukseen. Niin perussuomalaisissa, kokoomuksessa kuin keskustassakin on Sdp:n kannalta ongelmansa.

Jussi Halla-ahon johtamiin perussuomalaisiin demarijohtaja on tehnyt pesäeroa jo aiemmin vetoamalla puolueiden erilaisiin arvopohjiin. Tunnustelukysymyksiin antamissaan vastauksissa perussuomalaiset ei sitoutunut samoihin ilmastotavoitteisiin kuin muut puolueet, mistä Rinne huomautti julkisesti heti vastausten tultua.

Kokoomuksen ja keskustan kanssa vaikeuksia aiheuttavat puolestaan suuret näkemyserot talouspolitiikassa. Rinne kritisoi molempien puolueiden antamia vastauksia antamiinsa talouskysymyksiin.

”Kokoomuksella oli lukuisia kynnyskysymyksiä taloudesta, mutta konkreettista kuvaa heidän ajamistaan toimista en tahtonut löytää. Keskusta taas tarjoaa reilun miljardin euron menolisäyksiä, joiden rahoitus rakentuu pelkästään työllisyyden paranemisen varaan.”


Rinteen mielestä Sdp:llä ja vasemmistoliitolla on selkeimmät näkemykset siitä, miten hyvinvointivaltion kehittämistä rahoitetaan. Sdp:n vero-ohjelmassa muun muassa kiristetään listaamattomien yritysten osinkoverotusta, poistetaan yrittäjävähennys ja luodaan ulkomaisille sijoitusrahastoille ja muille veroista vapautetuille yhteisöille lähdevero.

”Jos haluamme poistaa eriarvoisuutta ja helpottaa pienituloisten asemaa, siihen tarvitaan rahaa. Jos taas joku puolue ei halua sitä tehdä, se tulisi sanoa selkeästi ääneen.”

Veronkiristysten tuomilla tuloilla Sdp rahoittaisi parannuksia esimerkiksi hoivaan ja sosiaalietuuksiin. Alle 1 400 euron kuukausieläkkeisiin Rinne lupasi viime vuoden vappupuheessaan sadan euron korotuksen, ja hän toisti vaatimuksensa kuluneella viikolla.

”Korotus on määrä toteuttaa vaalikauden aikana, ellei huono talouskehitys viivästytä aikataulua hieman. Ja voit kirjoittaa lehteen, että satanen tulee puhtaana käteen eikä se ole pois esimerkiksi asumistuista”, hän painottaa.

Tällaisen lupauksen kuittaaminen, samoin kuin Sdp:n esittämät rahoituskeinot, ovat kokoomukselle vaikea paloja nieltäviksi.

Helpommin Sdp voisi saada talouslinjauksiaan läpi keskustan kanssa. Epäilyksiä on kuitenkin herättänyt se, olisiko rökäletappion vaaleissa kärsinyt puolue ylipäätään valmis lähtemään hallitukseen.

Rinteen mukaan epäilykset ovat turhia.

”Minulla on vahva käsitys siitä, että niin kokoomus kuin keskustakin ovat aidosti valmiita lähtemään kanssamme hallitusneuvotteluihin.”

Viisi kysymystä Antti Rinteelle

Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Metsä Group jakoi minulle informaatiota liittyen Kemin sellutehdashankkeeseen.”

Ketä toisen puolueen poliitikkoa arvostat?

”Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ollut kovissa paineissa valtiovarainministerinä ja oman puolueensakin sisällä. Täytyy sanoa, että hän on hyvin selvinnyt niistä paineista.”

Mikä tekee sinut iloiseksi?

”Se, että näen ympärilläni ihmisten voivan hyvin, koska Suomi on hyvä maa.”

Minkä kirjan luit viimeksi?

”Tällä hetkellä luen lahjaksi saamaani Kari Hotakaisen kirjaa Tuntematon Kimi Räikkönen.”

Mitä teet viikonloppuna?

”Lauantaina päivällä osallistun edesmenneen ystäväni hautajaisiin. Illalla taas on iloinen tapahtuma eli vaimoni Hetan ensi-ilta Mäntsälän teatterissa.”

Kuka?

Antti Rinne


 Syntynyt 3.11.1962 Helsingissä.

 Koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.

 Toiminut Erityisalojen toimihenkilöliitto Erton, Toimihenkilöunionin ja Ammattiliitto Pron

puheenjohtajana.

 Valittiin Sdp:n puheenjohtajaksi vuonna 2014 ja jatkokaudelle 2017.

 Toimi valtiovarainministerinä vuosina 2014–2015.

 Kansanedustaja vuodesta 2015 lähtien.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  3. 3

   Angela Merkelin nähtiin jälleen vapisevan julkisessa tilaisuudessa

  4. 4

   Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

  5. 5

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  6. 6

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  7. 7

   Kaupunki sulki suositun uimapaikan Helsingin Merihaassa: ”Kaupunkilaisille on syntynyt laiturista väärä kuva”

  8. 8

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  9. 9

   Hovioikeus tuomitsi Jari Aarnion yhteensä 18 rikoksesta, HS kävi läpi syytteet kohta kohdalta

  10. 10

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  3. 3

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  6. 6

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  10. 10

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  11. Näytä lisää