Politiikka    |   HS-gallup

Perussuomalaiset nousi suurimmaksi puolueeksi – Hallitusta kokoava Sdp on nyt kolmantena

Myös kokoomus meni niukasti Sdp:n edelle. Vihreät ohitti jättitappiotaan murehtivan keskustan ja on nyt neljänneksi suurin puolue.

Eduskuntavaalit voittanut ja parhaillaan hallitustunnusteluita vetävä Sdp on pudonnut tuoreessa HS-gallupissa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Suurin puolue on nyt perussuomalaiset. Puolue on ollut HS-gallupin kärkipaikalla kaksi kertaa aikaisemmin, toukokuussa ja kesäkuussa 2011 silloisen suuren eduskuntavaalivoittonsa jälkimainingeissa.

Nyt perussuomalaisten kannatus on 18,7 prosenttia. Vaaleissa puolue sai taakseen 17,5 prosenttia annetuista äänistä ja jäi niukasti toiseksi.

Kannatustaan menettäneen Sdp:n ohi on kiilannut myös kokoomus, jonka kannatus on pysynyt samalla tasolla kuin eduskuntavaaleissa.

Kokoomusta kannattaa nyt 17,1 prosenttia ja Sdp:tä 16,9 prosenttia suomalaisista.


Vihreät on noussut HS-gallupin neljänneksi suurimmaksi puolueeksi 12,8 prosentin kannatuksella. Eduskuntavaaleissa kannatus jäi 11,5 prosenttiin eli pienemmäksi kuin esimerkiksi ennen vaaleja tehty HS-gallup lupaili.

Vihreiden taakse jää keskusta, joka romahti eduskuntavaaleissa eikä ole saanut vielä oikaistua kurssiaan. Keskustan kannatus on heikentynyt edelleen ja on nyt 12,7 prosenttia.

Tämänkertainen HS-gallup perustuu normaalia hieman pienempään aineistoon. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa, eli tulos voi vaihdella molempiin suuntiin tämän verran.

Tutkimusaineiston keruu alkoi heti vaalien jälkeisenä tiistaina ja päättyi 3. toukokuuta.

Videolla Antti Rinne (sd) kommentoi galluplukuja myöhään maanantaina:


Kolmen kärkipuolueen väliset erot olivat eduskuntavaaleissa minimaaliset. Sdp sai vaali-iltana jännittää viimeiseen asti, pysyykö se suurimpana puolueena vai kiilaako perussuomalaiset sen ohi mahdolliseksi pääministeripuolueeksi.

Perussuomalaiset saivat äänestäjiä liikkeelle varsinaisena vaalipäivänä, jolloin puolueen osuus äänistä oli suurempi kuin ennakkoäänissä. Sdp:lle kävi juuri toisin päin.

Tutkimusjohtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:stä sanoo ennen vaaleja tehtyjen eri mielipidetiedustelujen vahvistaneen käsitystä, että perussuomalaiset lähti nousuun vaaleja edeltävällä viikolla.

Tuoreen HS-gallupin perusteella voi arvioida, että perussuomalaisten nousu ei pysähtynyt vaalipäivään. Sdp saa kiittää onneaan, että vaalipäivä oli 14. huhtikuuta eikä esimerkiksi viikkoa myöhemmin.

Paikkamäärä eduskunnassa ratkaisee sen, mikä puolue saa hallitustunnustelijan paikan. Uudessa eduskunnassa Sdp:llä on 40 paikkaa, perussuomalaisilla 39 ja kokoomuksella 38.

Vihreillä on uudessa eduskunnassa 20 paikkaa ja keskustalla 31, vaikka puolueet ovat nyt samankokoiset eikä keskusta ollut vaaleissakaan kovin paljon vihreitä edellä.

Hallitustunnustelut ovat keskittyneet sen ympärille, kumman Sdp huolii pääkaverikseen hallitukseen, kokoomuksen vai keskustan.

Perussuomalaiset ovat yhä muodollisesti mukana, mutta puolueen ilmasto- ja ihmisoikeuslinjaukset poikkeavat melkoisesti muun muassa Sdp:n ja muidenkin puolueiden näkemyksistä.

Keskusta on ollut vastahakoinen hallitukseen lähtijä juuri massiivisen vaalitappionsa takia. Puolue on nyt perimmäisten kysymysten äärellä: kumpi pysäyttää heikkenevän kannatuksen tehokkaammin, hallitusvastuu vai oppositiosta ärhentely?

Perussuomalaisten menestys vaaleissa ja nyt gallupissa parantaa ainakin puolueen itsetuntoa tulevien EU-vaalien kannalta. Kannatuspohjaa riittää, mutta jälleen on olennaista saada potentiaaliset äänestäjät liikkeelle.

Lue myös Marko Junkkarin kommentti: HS-gallupin kehnot luvut keskustalle saattavat sammuttaa puolueessa viime päivinä virinneet hallitushalut

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksen teki Kantar TNS Helsingin Sanomien toimeksiannosta. Tutkimusaineisto kerättiin 16.4.–3.5.

 Tutkimusta varten haasteltiin kaikkiaan 1 505:tä ihmistä. Aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin.

 Tutkimuksen otos edustaa Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

 Puoluekannatusarvio on laadittu tarkastelemalla yhdessä haastatteluissa saatuja vastauksia sekä vaalitilastoja viime eduskuntavaaleista.

 Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  3. 3

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  4. 4

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  5. 5

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  6. 6

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  7. 7

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  8. 8

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  9. 9

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  10. 10

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää