Politiikka

Eduskuntaryhmät pysyivät kannassaan: perus­suomalaiset siirtyvät salin oikeaan reunaan äänin 128–37

Eduskuntaryhmät toivovat kaikille ryhmille tasapuolista medianäkyvyyttä. Ryhmien mukaan istumajärjestys ”ei määritä minkään puolueen paikkaa poliittisella kentällä”.

Eduskunta kävi iltapäivällä lähes kahden tunnin kiivaan keskustelun täysistuntosalin istumajärjestyksestä.

Käsittelyn lopuksi eduskunta äänesti asiasta. Ehdotus perussuomalaisten siirtämisestä salin oikeaan laitaan tulee voimaan äänin 128–37. Tyhjää äänesti yksi, ja poissa oli 33 edustajaa.

Pohjana oli puhemiesneuvoston esitys, jonka mukaan perussuomalaiset siirtyisivät istumaan salissa äärimmäisenä oikealle ja Rkp muuttaisi keskemmälle salia.

Näin Rkp:n kansanedustaja Thomas Blomqvist kertoi, miksi puolue halusi vaihtaa istumajärjestystä:


Perussuomalaiset ovat vastustaneet siirtoaan oikealle. Muille ryhmille se on sopinut.

Istumajärjestystä käsiteltiin täysistunnossa kello 14:stä alkaen. Keskustelu oli kiivas ja tarjosi monille vastavalituille perussuomalaisille tilaisuuden pitää ensimmäinen puheensa täysistunnossa.

Salikeskustelun sävy tuli selväksi jo alkuhetkillä. Perussuomalaisten Mika Niikko syytti puhemies Antti Rinnettä (sd) siitä, että tämän vahtivuorolla on aloitettu näytelmä, jossa perussuomalaisia ”ivataan ja nöyryytetään armottoman tuolileikin kautta”.

Perussuomalaiset olivat varanneet ensimmäiset puheenvuorot. He esittivät, että istumajärjestys pidettäisiin ennallaan.

Sekä Niikko että Jani Mäkelä (ps) vetosivat siihen, että Antti Rinne piti vasta puolitoista viikkoa sitten eduskunnan edessä puheen, jossa hän puhui toisten kunnioittamisesta. Mäkelä vertasi istumajärjestyksen muutosta koulukiusaamiseen.

Arja Juvonen (ps) arvioi, että muita harmittaa perussuomalaisten vaalimenestys. Hän ihmetteli, miten eduskunta voi olla esimerkkinä, jos muita kiusataan näin.

”Minkä takia te olette tekemässä tällaista liikettä kunnioittamatta eduskunnan toiseksi suurinta puoluetta?” Juvonen kysyi.

Leena Meri (ps) ihmetteli, miksi kokoomus ja Rkp eivät vaihda keskenään paikkoja.

”Minusta tämä on joukkohyökkäys, ja mietin vain, koska se loppuu.”

Perussuomalaiset saivat tukea kokoomuksen Wille Rydmanilta, joka ilmoitti, ettei suhtaudu istumajärjestyksen muutokseen myötämielisesti. Rydmanin mukaan eduskunnan pitäisi pitäytyä totutussa istumajärjestyksessään, jos asiasta ei päästä yhteisymmärrykseen.

Rydman piti ikävänä ennakkotapauksena sitä, että eduskunta äänestäisi istumajärjestyksestä vastoin yhden ryhmän tahtoa.

”Pandoran lipas on nyt avattu”, hän ennusti.

Eduskuntaryhmät kokoontuivat tiistaina aamupäivällä pohtimaan istumajärjestystä vielä kerran. Asiaa ei saatu päätetyksi viime perjantaina, ja siinä otettiin aikalisä.

Suurimman ryhmän puheenjohtaja, Sdp:n Antti Lindtman, kertoi kokouksen jälkeen, että ryhmien kannat ovat ”suurin piirtein” ennallaan. Samaan päätyi eduskunnan puhemiesneuvosto, joka siis esitti salille, että perussuomalaiset siirtyvät oikeaan laitaan.

Lindtman korosti vielä täysistunnossa, että yksimielistä päätöstä istumajärjestyksestä ei olisi saatu syntymään millään. Ennen istuntoa hän yritti selittää ryhmien päätöstä medialle parhain päin.

”Sen lisäksi ryhmät esittävät puhemiesneuvostolle, että taataan kaikille ryhmille mahdollisuus tasapuoliseen medianäkyvyyteen istumapaikasta riippumatta istuntosalissa”, Lindtman sanoi.

”Tässä on tullut ilmi, että kuvausteknisesti on erilaisia paikkoja. Ryhmät totesivat, että puhemiesneuvosto katsoisi tämän puolen joka tapauksessa kuntoon.”

Oikea laita on osittain salin medialehterin alla, joten siellä istuvat päätyvät harvemmin lehtikuviin ja televisioon. Ääni kyllä kuuluu.

Lindtman korosti moneen kertaan, että uuden istumajärjestyksen pohja perustuu Euroopan parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston istumajärjestykseen.

”Puolueet ovat siellä sen hyväksyneet. Eduskuntaryhmät totesivat osaltaan, että uuden istumajärjestyksen aiheuttamat muutokset eivät määritä minkään puolueen paikkaa poliittisella kentällä, mikäli puhemiesneuvosto päätyy esittämään ratkaisua, joka pohjaa tähän Euroopan parlamentin tai Pohjoismaiden neuvoston istumajärjestykseen”, Lindtman sanoi.

Hän korosti salikeskustelussa, että puolueet eivät ole lähteneet määrittelemään toistensa paikkaa vaan malli on otettu muista toimielimistä.

”Jonkun pitää istua aivan salissa vasemmalla ja jonkun aivan salissa oikealla”, Lindtman sanoi.

”Esitys ei perustu poliittisiin suhdanteisiin.”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo esittäneensä eduskuntaryhmien kokouksessa kaksi näyttöä sen puolesta, että ryhmän paikkaa ei pitäisi vaihtaa.

Tavio esitteli myös toimittajille Taloustutkimuksen puoluekenttäkartoitusta, jonka mukaan perussuomalaiset kuuluisivat poliittiseen keskustaan.

Lisäksi Tavio esitti historiallisen puoluekartan, jonka mukaan Rkp ja sen edeltäjä ovat istuneet oikeassa reunassa vuodesta 1880 asti.

”Mitään järkeviä vasta-argumentteja näille ei kuultu”, hän sanoi.

”Sadan vuoden tradition sijaan siirrytään siihen, että istumajärjestyksestä äänestetään ja enemmistö voi sen päättää. Tai sitten toinen tulkinta on, että jos tulevaisuudessa Euroopan parlamentin istumajärjestys muuttuu, niin silloin se muuttuu myös Suomen eduskunnassa.”

Lindtmanin mukaan asia on lähtöisin jo viime vaalikaudelta. Silloinen puhemies Paula Risikko (kok) pyysi ryhmiä arvioimaan istuntosalin istumajärjestyksen ajantasaisuutta. Rkp oli jo tuolloin esittänyt pyynnön siirtyä keskemmälle.

”Silloin ryhmät totesivat, että kesken vaalikautta ei ole oikea aika, vaan se päätettiin tuoda vaalikauden alkuun”, Lindtman sanoi. ”Pyyntö kartoittaa eri kantoja on nyt tehty.”

Lindtmanin mukaan Euroopan parlamentista ja Pohjoismaiden neuvostosta löytyi istumajärjestyksen perustaksi pohja, jonka kaikki puolueet ovat näissä toimielimissä hyväksyneet.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  3. 3

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  4. 4

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  5. 5

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin ihmiset yrittävät hankkia vuokra-asunnon: Tupakka suussa näyttöön ja lahjustarjous välittäjälle

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingissä omasta mökistä joutuu maksamaan jopa 120 000 euroa, mutta alle tunnin ajomatkan päässä tilanne on aivan toinen

  8. 8

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  9. 9

   The Washington Post: Huawei on rakentanut salaa tietoverkkoa Pohjois-Koreaan kahdeksan vuotta

  10. 10

   Britannian uusi pääministeri selviää tänään, voittajaksi povataan brexit-uhkapeliin luottavaa Boris Johnsonia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  3. 3

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  4. 4

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  5. 5

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  6. 6

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  7. 7

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  8. 8

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  9. 9

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittikö Telian myyjä vaihtaa Elisan asiakkaan salasanaa ja urkkia tietoja? Yhtiö selvittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää