Politiikka

Te-toimistojen asiantuntijat: Työttömien aktiivi­malli tulisi lakkauttaa

Valtaosa vastaajista oli sitä mieltä, että aktiivimalli turhauttaa työtöntä, koska sopivaa työtä, koulutusta tai palvelua ei ole tarjolla.

Tuore selvitys viime vuoden alussa voimaan tulleesta työttömien aktiivimallista ei ole omiaan parantamaan sen huonoa mainetta.

Etenkin työ- ja elinkeinotoimistojen asiantuntijat ja esimiehet pitävät aktiivimallia epätarkoituksenmukaisena tapana edistää työllisyyttä. Aktiivimallin lakkauttamista kannattikin yli 60 prosenttia tänä keväänä tehdyn kyselyn vastaajista.

Syynä on se, että heidän mielestään työttömillä on varsin vaihtelevat yksilölliset ja sosiaaliset edellytykset ja mahdollisuudet täyttää aktiiviehto. Valtaosa vastaajista oli sitä mieltä, että aktiivimalli turhauttaa työtöntä, koska sopivaa työtä, koulutusta tai palvelua ei ole tarjolla.

Kielteisessä valossa nostettiin erityisesti esiin se, että työttömyysturvan alentaminen kohdentuu samalla tavoin niin aktiivisesti työtä hakeviin eli te-toimiston näkökulmasta tunnollisiin työnhakijoihin kuin täysin passiivisiin ja yhteistyöhaluttomiin työttömiin.

Suuri osa te-toimistojen asiantuntijoiden ajasta menee nyt neuvontaan, sillä useimmille asiakkaille koko aktiivimalli on jäänyt vieraaksi ja he luulevat, että ahkera työnhaku riittää. Asiantuntijoita myös syyllistetään kontrolliroolista.

Vastauksissa vilahti tosin myös sellaisia työttömien ryhmiä, joiden kohdalla aktiivimallin katsotaan edistäneen aktivoitumista ja jopa työllistymistä.

Näitä ”ihmetyöllistyjiä” ja ”sisuuntujia” arvioitiin kuitenkin olevan vähemmän kuin kymmenesosa.

Kaikkein huonoimmin aktiivimallin nähtiin sopivan ikääntyneille, osatyökykyisille ja ansiopäivärahan lisäpäivillä oleville.

Parhaiten mallin katsottiin sopivan vastikään työttömiksi jääneille ja nuorille. Joka kolmannen vastaajan mukaan aktiivimalli on sopimaton edistämään kenenkään tai minkään asiakasryhmän työllistymistä.

Aktiivimalli ei näyttäisi myöskään auttavan työvoimapulasta kärsivää yritystä tai työnantajaa – ei myöskään aktivoivan työtöntä liikkumaan alueellisesti tai ammatillisesti.

Te-toimistoilta saatiin myös vaihtelevia vastauksia siihen, miten aktiivimalli on vaikuttanut niiden palveluihin.

Palveluista eniten oli lisätty työnhakuvalmennusta, uravalmennusta ja työkokeilua. Palvelujen tarjonnan ja kysynnän oikean tasapainon löytäminen näyttäisi synnyttäneen päänvaivaa ainakin osassa te-toimistoja.

Uusia palveluita ei pidetty työllistymismahdollisuuksien edistämisen näkökulmasta hyödyllisyydeltään palkkatuen tai starttirahan veroisina.

Tarkoituksenmukaisimmaksi aktiivimalli nähtiin Lapin, Pohjois-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan toimistoissa ja vähiten tarkoituksenmukaiseksi Etelä-Savon, Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan toimistoissa.

Aktiivimallin tavoitteena on kannustaa työttömiä lyhyidenkin eli 18 tunnin työrupeamiin tai viiden päivän koulutukseen tai työllistymistä edistävään palveluun. Jos aktiivisuutta ei osoita tarpeeksi kolmen kuukauden aikana, työttömyysturva alenee 4,65 prosenttia seuraavien 65 maksupäivän ajaksi.

Selvityksen mukaan aktiivimallin käyttöönotto pienensi työttömyysturvaa reilulta kolmannekselta työttömyysetuuksia saaneista. Vuoden 2018 alussa kokonaan työttömänä olleista työttömyysetuutta pienennettiin yli puolelta.

Erityisen usein työttömyysetuutta pienennettiin vanhimmilta työttömiltä ja työttömyysturvaa työttömyyspäivärahan lisäpäiviltä saavilta.

Naiset täyttivät aktiivisuusehdon selvästi miehiä useammin ja naisten päivärahaa alennettiin siksi selvästi harvemmin.

Myös maakuntien välillä on eroja. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla alennettua päivärahaa sai keskimääräistä harvempi.

Sen sijaan merkittäviä eroja esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä ei löytynyt. Aktiivimallin ehdot täyttävien osuus oli suurin piirtein sama Uudellamaalla ja Lapissa.

Tiistaina julkistettiin vasta työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman selvityksen väliraportti. Loppuraportti on luvassa syksyllä. Työttömien aktiivisuuden muutosta mallin käyttöönoton jälkeen arvioivat Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Vatt ja Turun yliopisto.

Selvityksen mukaan aktiivimallin voimaantulon jälkeen osallistuminen työllistymistä edistäviin palveluihin kasvoi.

Erityisesti kasvoi lyhyisiin, juuri aktiivimallin ehdot täyttäviin palveluihin osallistuminen. Myös te-toimistot ovat lisänneet juuri näiden lyhyiden koulutusjaksojen tarjontaa.

Sekä työttömyyden aikainen työskentely että ansiosidonnaiselta työttömyysturvalta poistuminen yleistyivät aktiivimallin käyttöönoton jälkeen.

Tutkijoiden mukaan kyse on osittain työllisyystilanteen paranemisen ja muiden uudistusten, kuten työttömien tehostettujen määräaikaishaastattelujen vaikutuksista.

Myös työttömyysturvan kestossa on tapahtunut muutoksia. Vuonna 2017 ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäiskesto lyheni sadalla päivällä.

Tutkijat huomauttavat, että työttömyysturvan kestolla on merkittävä vaikutus työllistymiseen ja työttömyyden pituuteen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hälytys lento-onnettomuudesta Helsinki-Vantaalla: Kone kääntyi takaisin, matkustajat evakuoitiin

  2. 2

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  3. 3

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  6. 6

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  7. 7

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  10. 10

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää