Politiikka |HS seuraa

Sdp, keskusta, vihreät, vasemmisto ja Rkp muodostavat Suomeen hallitusta – Lue tästä päivän tärkeimmät uutiset ja reaktiot

Hallitusneuvottelijat vakuuttivat "oikein mukavaa" henkeä

Sipilä ja Andersson: Edessä vaikeat neuvottelut

Suomeen seuraavaa hallitusta yrittävät puolueet ovat selvillä, ja hallitusneuvottelut ovat käynnistyneet.

Päivän pääasiat:

Päivän tärkeimmät uutiset:

Antti Rinne tavoittelee valmista pakettia jo 24. toukokuuta - ”En osaa sanoa, mitkä ovat vaikeimpia asioita” hallitusneuvotteluissa

Sdp:n puheenjohtaja ja hallitusta kokoon yrittävä Antti Rinne ei osannut vielä keskiviikkona arvioida, mitkä asiat nousevat hallitusneuvotteluissa hankalimmiksi kysymyksiksi.

”En osaa sanoa, mitkä on vaikeimpia asioita. On monia vaikeita asioita, kun puhumme maailmasta ympärillämme”, Rinne totesi tiedotustilaisuudessaan neuvotteluihin kutsuttujen puolueiden puheenjohtajien kanssa.

Tiedotustilaisuuteen osallistuvat Rinteen rinnalla Juha Sipilä (kesk), Li Andersson (vas), Pekka Haavisto (vihr) ja Anna-Maija Henriksson (r).

Rinne sanoi, että hän pyrkii saamaan neuvottelut maaliin ja hallitusohjelman valmiiksi noin 24. toukokuuta eli pari päivää ennen Suomessa pidettäviä EU-parlamentin vaaleja. Aikataulua voi pitää tiukkana.

Neuvotteluissa päähuomio on kahdeksassa niin sanotussa ilmiössä eli suuressa asiakokonaisuudessa. Keskiviikkona puoluejohtajat saivat tilannekatsauksen ilmiöiden tilaan.

Kaikki puoluejohtajat vaikuttivat tiedotustilaisuudessa rennoilta eikä ainakaan vielä kukaan halunnut mainita minkäänlaisia ongelmakohtia, joita neuvotteluissa varmasti vielä tulee.

Hallitusneuvottelijat vakuuttivat "oikein mukavaa" henkeä

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja muiden hallitusneuvotteluihin kutsuttujen puolueiden johtajat pitivät keskiviikkoiltana lyhyen tiedotustilaisuuden, jossa puolueiden johtajat esittivät myönteisiä arvioita hallitusneuvottelujen alkamisesta.

”Minusta näytti hyvältä yhteishenki puolueiden kesken. Rento ja mukava henki”, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan keskiviikon aikana Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n edustajat saivat kuulla tilannekuvauksen ympäröivästä maailmasta.

Hänen mukaansa konkretiaan ei vielä neuvotteluissa päästy, vaan yksityiskohtaisempi työ alkaa torstaina. Salkkujaostakaan ei puhuttu puolueiden kesken vielä mitään.

”Oikein mukavaa”, luonnehti tunnelmaa esimerkiksi Anna-Maja Henriksson (r).

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puolestaan totesi, että keskustalla hallitusneuvotteluihin lähtö on vasta niin tuore asia, että puolueella päivä on kulunut järjestäytymiseen.

Sdp: Kokoomus oli ainoa, jolla oli jyrkkä kanta hallituspohjaan

Sdp:n puolelta hallitustunnusteluissa ollut Antti Lindtman sanoo, että aivan viime päivien neuvottelut olivat ratkaisevia hallituspohjan kannalta.

"Näiden puolueiden kanssa on helpointa löytää yhteisymmärrys siitä muutoksesta, jota Suomi tarvitsee", Lindtman sanoo.

Kokoomus ja keskusta erottuivat Lindtmanin mukaan toisistaan myös niin, että kokoomus oli ainoa puolue, jolla oli jyrkkä kanta hallituspohjaan. Kokoomus ilmaisi, ettei se mahdu samaan hallitukseen vasemmistoliiton kanssa.

"Oli asiakysymyksiä, joissa oli helpommin yhteistä suuntaa keskustan kanssa. Sitten oli myös hallituspohjakysymys, jossa kokoomus poikkesi muista ja asetti ehtoja hallituspohjalle."

Kokoomuslaiset olivat ennen ryhmäkokoustaan hieman suivaantuneita siitä, että Sdp nostaa nyt heidän kantansa vasemmistoliitosta keskeiseksi esteeksi hallitusyhteistyölle. Tätä pidetään tekosyiden etsimisenä.

Kokoomuslaisten mielestä vasemmistoliiton mukaan ottaminen olisi merkinnyt myös sitä, että kokoomuksella olisi ollut oppositio oikealla eli perussuomalaiset, mutta Sdp:ltä olisi puuttunut oppositio vasemmalta.

Rinne Säätytalolla: Olen tyytyväinen, uskon että sopu löytyy

Säätytalolle varsinaisiin hallitusneuvotteluihin saapunut Antti Rinne kertoi olevansa tyytyväinen, kun Sdp on pitkästä aikaa vetämässä hallitusneuvotteluja.

"Kahteenkymmeneen vuoteen ensimmäistä kertaa ollaan tässä tilanteessa, ja tietenkin tyytyväinen, että ollaan", Rinne sanoi.

"Nyt vaan täytyy jäntevästi huolehtia siitä, että pöydät neuvottelevat ja tekevät ratkaisuja."

Rinne kertoi, että tavoitteena on, että hallitusneuvotteluissa määriteltäisiin esimerkiksi sote-ratkaisun päälinjoja. Nämä linjat vietäisiin sitten parlamentaariseen eli kaikkien puolueiden valmisteluun, jossa kehiteltäisiin lopullinen malli.

Rinne sanoi uskovansa, että puolueiden kesken löytyy sopu myös esimerkiksi metsäteollisuuden puuntarpeesta, joka on puhuttanut Metsä Groupin kerrottua isosta sellutehdasinvestoinnista Kemiin.

Rinne sanoi uskovansa, että kaikkien kesken löytyy ratkaisu, jossa sekä turvataan teollisuuden puunsaanti että säilytetään hiilinielut.

Hän totesi kaikkien puolueiden jakavan valtiovarainministeriön käsityksen talouden tilasta. Eroja on kuitenkin siinä, miten tilanteeseen reagoidaan.

"Tarvitaan investointeja tulevaisuuteen", Rinne sanoi.

Haavisto: Hyvä, että Kemin hankkeesta käydään keskustelu nyt

Vihreiden Pekka Haavisto sanoo HS:lle, että hallitustunnusteluissa kysyttiin suhtautumisesta hiilinieluihin, nielujen säilyttämiseen ja niiden kasvattamiseen. Tämä liittyy suoraan Kemiin suunniteltuun sellutehdashankkeeseen, joka kasvattaisi hakkuita ja pienentäisi Suomen hiilinielua.

"Tämä Kemin hanke menee nyt valitettavasti kestämättömämpään suuntaan. Hallitustunnustelija on kysynyt tästä tarkkoja kysymyksiä, kuten että onko puolueenne sitoutunut hiilineutraliuteen ja olemme hyvin innokkaasti siihen vastanneet", Haavisto sanoo.

"On hyvä, että Kemin hanke ja muut rinnakkaiset hankkeet ovat nyt pöydällä, jotta saadaan konkretiaa, mitkä ovat valtiovallan keinot ohjata nielupolitiikkaa ja metsien käyttöä. On parempi, että keskustelu käydään nyt eikä vasta parin kuukauden päästä, kun hallitusohjelma on valmis", Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan vihreillä on varauksellinen suhtautuminen Kemin hankkeeseen.

Keskusta ja vihreät ovat usein olleet napit vastakkain ilmasto- ja ympäristöasioissa. Keskusta on muun muassa aiemmin vaatinut ympäristöministeriötä lakkautettavaksi. Vihreät luopuisi turpeesta pikaisesti, keskusta ei vielä.

Pekka Haaviston mukaan ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) kaudella tapahtui hyviäkin asioita.

"En ole varma, kuinka laajaa tukea hän aina sai omalta puolueltaan. En osaa ajatella, että mikään puolue näinä päivinä olisi ympäristövihamielinen."

Haaviston mukaan keskustalla ja vihreillä on muuten paljon yhdistäviäkin tekijöitä esimerkiksi perusturvan puolella.

"Varmasti ympäristöpuoli on yksi hankalampia."

Kokoomuksen Lepomäki: Sdp:llä oli työllisyyskysymyksissä "torjuva ei-linja"

Kokoomus kokoontui hetki sitten ryhmäkokoukseen.

Puolueen kansanedustaja, hallitusneuvotteluissa keskeisesti mukana ollut Elina Lepomäki sanoo HS:lle, että kokoomus yritti tunnusteluvaiheessa saada selvää, millaista talouden isoa kuvaa hallitustunnustelija lähtee tavoittelemaan.

"Esimerkiksi en ole vielä nähnyt hallitustunnustelijan kertovan, millaista julkisen talouden alijäämää hän tavoittelee. Me kaikki haluamme panostaa koulutukseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan, infraan, näistä me olemme varmasti samaa mieltä. Mutta resursseja ei ole rajattomasti.", Lepomäki selittää kokoomuksen linjaa.

"Valtiovarainministeriön arvio on, että ilman yhtään uutta menolisäystä valtio ja kunnat ovat melkein viisi miljardia euroa alijäämäisiä vuonna 2023. On aika uhkarohkeaa lähteä sitä kasvattamaan", Lepomäki sanoo.

Lepomäen mukaan Sdp:llä ei tuntunut olevan valmiuksia myöskään työllisyysasteen puolella.

"Työllisyysastetta olisi hyvä saada ylöspäin, niin ei olisi niin paljon leikkaustarpeita julkisen talouden puolella. Siinä meille jäi todella paljon kysymyksiä, tuli sellainen torjuva ei-linja vastaan."

Jos kokoomus jää oppositioon, ryhmässä ei ole kovin monta kansanedustajaa, jolla olisi siitä kokemuksia. Esimerkiksi puheenjohtaja Petteri Orpon eduskuntauralla kokoomus on ollut aina hallituksessa.

Yksi opposition kokeneista on Ben Zyskowicz (kok).

"Meillä eduskuntaryhmässä on jäseniä, muun muassa Ilkka Kanerva ja allekirjoittanut, jotka ovat olleet oppositiossa, ja varmasti meidän kokemuksista on ryhmälle käyttöä."

Zyskowiczin mukaan hallituspohja ei ole seurausta siitä, että kokoomus olisi virittänyt linjansa tiukaksi ottamatta huomioon sitä, että siitä voi seurata oppositio.

"Me tehtiin täysin tietoinen ratkaisu Petteri Orpon johdolla, että asetamme kynnyskysymykset niin, että voimme aidosti tukea hallituksen politiikkaa ja joka meidän käsityksen mukaan on suomalaisten etujen mukaista."

Tästä ei Zyskowiczin mukaan löytynyt yhteistä näkemystä. "Rinne ei halunnut, että talous rajoittaa hänen mahdollisuuksiaan toimia."

Zyskowiczin mukaan näyttää siltä, että tulossa on hallituspohja, "jossa kaikkeen hyvään laitetaan lisää rahaa."

"Tämän hallituksen aikana velkaantumisvauhti tulee olemaan nopeampaa ja myös veroja kiristetään."

Zyskowicz ennakoi, että hallitus ei pääse 75 prosentin työllisyystavoitteeseen.

Hänen mukaansa kokoomuksessa oli koko ajan realistinen käsitys siitä, että keskustalla on loppujen lopuksi valmius lähteä hallitukseen.

Sipilä ja Andersson: Edessä vaikeat neuvottelut

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä arvioi, että edessä on vaikeat neuvottelut, joista kuitenkin lähdetään hakemaan ratkaisuja. Sipilä ei kommentoinut sitä, onko hän itse valmis ministeriksi, jos hallitus syntyy.

Kaikki neuvotteluihin lähtevät puolueet toppuuttelivat neuvottelutuloksen tai ministerinimien spekulaatioita.

Vihreiden Pekka Haaviston mukaan vihreät on tehnyt jäsenkyselyn hallitukseen lähdöstä, ja Haaviston mukaan vihreiden jäsenistö tukee hallitustyötä, jos ohjelma täyttää vihreiden odotukset hallituksesta.

"Lähdemme tosissamme", Haavisto sanoi neuvotteluista.

Haavisto ei kommentoinut sitä, miten vihreiden kesken oleva puheenjohtajakamppailu vaikuttaa valintoihin tai neuvotteluihin.

"Ei kannata mennä vielä siihen lopputulokseen."

Vasemmiston Li Andersson kiitti Rinnettä mutta uskoi neuvottelujen olevan hankalat.

"Näemme myös, että tämä kokoonpano, jossa lähdetään Säätytalolle neuvottelemaan on sellainen, missä pystytään parhaiten edistämään meille tärkeitä tavoitteita", Andersson sanoi.

"Helppoja hallitusneuvotteluista tuskin tulee."

Andersson arvioi, että myös keskusta ja vasemmisto voivat löytää neuvotteluissa toisensa, vaikka eroja on. Anderssonin mukaan yhteistä on esimerkiksi halussa katsoa koko maan etua.

Rkp:n Anna-Maja Henriksson puolestaan totesi, että edessä voi olla "ei vaikeita mutta värikkäitä" neuvotteluja. Henriksson korosti puolueen tavoittelevan erityisesti sille sopivaa sote-ratkaisua. Rkp:tä ovat vaalien alla hiertäneet erityisesti ruotsinkielisen Pohjanmaan päivystysjärjestelyt.

"Päälimmäinen tavoite on, että saadaan hyvä hallitusohjelma Suomelle, joka tuo lisää hyvinvointia Suomelle", Henriksson sanoi.

Henriksson totesi kysyttäessä, että puolue on vasemmistovetoisessa hallituksessa yrittäjien asialla.

"Tässä kokoonapanossa tulemme olemaan myös äärimmäisen tarkkoja siitä, että suomalaisten yrittäjien arkea ei hankaloiteta."

Neuvotteluihin lähtevillä puolueilla 117 paikkaa

Hallitusneuvotteluihin lähtevillä puoleilla on eduskunnassa 117 paikkaa eli selvä enemmistö. HS:n grafiikka näyttää, että puolueet vastasivat HS:n vaalikoneessa eri tavalla esimerkiksi metsien hakkuita koskevaan kysymykseen.

Orpo: Kokoomuksen talousnäkemykset olivat liian kaukana Sdp:stä

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan erot Sdp:n talous- ja verolinjaan olivat syy siihen, että puolue jäi ulos hallitusneuvotteluista.

"Ne olivat kaukana ja ilmeisen kaukana siitä, miten hallituksen muodostaja ajattelee tätä kokonaisuutta", Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.

"Pitäkää hyvää huolta", väistyvä valtiovarainministeri Orpo totesi neuvotteluihin lähteville puolueille taloudesta.

Orpolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös, aikooko hän jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana myös oppositiossa.

"Minä olen kokoomuksen puheenjohtaja", Orpo sanoi. "Me lähdetään täysillä tekemään oppositiopolitiikkaa, jos ja kun tämä siihen johtaa."

"Tulemme varmasti haastamaan hallitusta, jos se tästä syntyy", hän jatkoi.

Rinne korosti ilmastoa ja väyliä

Rinne avasi tiedotustilaisuudessa lyhyesti näkemyksiään hallituksen tärkeimmistä tehtävistä. Rinne totesi esimerkiksi ympäristökysymysten olevan keskiössä.

Sen lisäksi Rinne mainitsi erikseen väylät, kuten raideratkaisut. Näissä Rinne totesi olevan tarpeita, joita nyt on ratkottava.

"Voidaan sitten katsoa historiassa jälkeenpäin, että tämä hallitus teki merkittäviä asioita", Rinne sanoi.

Suomessa on puhuttu vaalien alla esimerkiksi raideinvestoinneista Turun ja Helsingin tai Tampereen ja Helsingin välisiin ratayhteyksiin. Helsingin seudulla tekeillä taas on keskustaa kiertävä Pisararata.

Sote- ja maakuntauudistusta Rinne ei kommentoinut tarkemmin. Keskusta on vaatinut neuvottelujen alla maakuntahallinnon toteuttamista "monialaisena".

"Meillä on käsitys, millä tavalla näitä asioita lähdetään ratkomaan", Rinne sanoi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  4. 4

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  5. 5

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  6. 6

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  7. 7

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  8. 8

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  9. 9

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  10. 10

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää