Politiikka

Näin Rinteen hallituspohja voi vaikuttaa lähivuosien suurimpiin päätöksiin

Hallituksen kokoonpano vaikuttaa ainakin kuuteen keskeiseen politiikan alueeseen: sosiaaliturvaan, verotukseen, työmarkkinoihin, koulutukseen, sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä ilmastoon.

Hallitustunnustelija, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne alkaa neuvotella hallituksen muodostamisesta keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n kanssa.

Lue lisää: Hallitusneuvotteluihin Sdp, keskusta, vihreät, vasemmisto ja Rkp

Kumppanien valinnalla on iso vaikutus siihen, millaista politiikkaa Suomessa harjoitetaan seuraavina vuosina.

Hallituksen kokoonpano vaikuttaa ainakin viiteen keskeiseen politiikan alueeseen: sosiaaliturvaan, verotukseen, työmarkkinoihin, koulutukseen, sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä ilmastoon. Kävimme läpi Sdp:n tavoitteita ja sitä, miten ne ovat yhteen sovitettavissa etenkin suurimman hallituskumppanin keskustan pyrkimysten kanssa.

Sosiaaliturva

Sdp on nimennyt tärkeimmäksi tavoitteekseen eriarvoisuuden vähentämisen esimerkiksi sosiaalietuuksia korottamalla. Puolue antaisi lisää rahaa muun muassa eläkeläisille ja opiskelijoille.

Sdp:lle on tärkeä etenkin Rinteen lupaama sadan euron nettomääräinen korotus alle 1 400 euron eläkkeisiin.

Näiden tavoitteiden toteutuminen on todennäköisintä juuri nyt tekeillä olevalla hallituspohjalla. Jos Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n hallitus todella toteutuu, se voisi tehdä hyvinkin vasemmistolaista politiikkaa. Suuntaa vasemmalle voimistaa se, että edellisinä vuosina oikealle nojannut keskusta hakee vaalien murskatappion jälkeen paluuta kohti alkiolaisia juuriaan.

Verotus

Verotuksessa Sdp on ollut eri linjoilla kaikkien muiden suurten puolueiden, myös keskustan kanssa.

Sdp rahoittaisi vaalilupauksiaan kiristämällä Suomen kokonaisverotusta. Veronkiristykset eivät koskisi palkkoja tai eläkkeitä, vaan Sdp muun muassa poistaisi yrittäjävähennyksen ja tiukentaisi listaamattomien yritysten jakamien osinkojen verotusta.

Kun keskusta huhtikuun lopussa julkaisi hallitukseen menon kynnyskysymyksensä, yksi niistä oli, ettei yrittämisen ja yritysten verotusta saa kiristää. Siksi Sdp joutunee jonkin verran tinkimään suunnitelmistaan.

Vasemmistoliitto on näissä kysymyksissä lähimpänä Sdp:tä. Rinteen mielestä sillä on Sdp:n ohella ”selkeimmät näkemykset hyvinvointivaltion kehittämisen rahoittamiseksi”.

Työmarkkinat

Kaikki puolueet tavoittelevat työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin, mutta niiden tarjoamissa keinoissa on eroja.

Vasemmistopuolueet painottavat ”pehmeitä keinoja”, kuten koulutusta ja työttömien palveluiden lisäämistä.

Kun keskusta johti edellistä hallitusta, se teki kilpailukykysopimuksen ja aktiivimallin kaltaisia epäsuosittuja kiristyksiä työllisyyden parantamiseksi.

Takavuosien kaltaisia kahnauksia ammattiyhdistysliikkeen kanssa tuskin nähdään, lähti Sdp:n kanssa hallitukseen mikä puolue tahansa.

Keskusta olisi tyytyväinen malliin, jossa työmarkkinajärjestöille asetettaisiin työllisyystavoite ja ne sopisivat keskenään keinoista sen saavuttamiseksi.

Koulutus

Keskeinen kiistakysymys on se, millä tavalla varmistetaan, ettei suomalaisten nuorten koulutus jää vain peruskoulun varaan.

Sdp ajaa oppivelvollisuuden laajentamista niin, että se ulottuisi myös toiselle asteelle eli lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen. Toisen asteen opinnoista tulisi silloin maksuttomia peruskoulun tapaan.

Sdp on puhunut tästä niin pitkään, että perääntyminen on vaikeaa. Muilta puolueilta tukea tulee nihkeästi: ne pitävät tavoitetta hyvänä mutta keinoa liian laajana ja kalliina. Jonkinlainen suppeampi versio tai asteittainen eteneminen maksuttomuudessa voi olla mahdollinen. Oleellista olisi puuttua opintojen keskeyttämisiin.

Ilmasto

Sdp:n, kokoomuksen ja keskustan ilmastolinjaukset eivät poikkea toisistaan radikaalisti. Yleislinjana on, että Sdp on kunnianhimoisempia kuin keskusta. Sdp haluaa Suomen olevan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, keskusta vuoteen 2045 mennessä.

Keskustan linjauksissa näkyy aluepolitiikan vaikutus. Puolue on esimerkiksi haluton linjaamaan, että turpeen energiakäytöstä luovuttaisiin aktiivisesti.

Sosiaali- ja terveydenhuolto

Keskeinen kysymys sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on se, pitääkö Suomeen tehdä valtion ja kuntien väliin uudenlainen porras, joka vastaisi sotesta.

Sdp ja keskusta ovat yhtä mieltä siitä, että pitää, jotta sote saataisiin vankemmalle pohjalle.

Puolueiden välinen ero on siinä, että keskusta haluaa yhä 18 maakuntaa, jotka vastaisivat paljosta muustakin kuin sotesta. Sdp haluaa ”sote-kuntia”, joille siirtyisi vain sote. Toisaalta Sdp puhui kuntayhtymistä lämpimästi ennen kuin puolue keksi sote-kuntansa, jotka vaikuttavat helpommilta toteuttaa teoriassa kuin käytännössä.

Viime vaalikaudesta opittua on se, että kaikki puolueet etenisivät nyt rauhallisemmin. Sdp ajaa komiteaa sote-valmisteluun. Se miellyttänee Suomen lukuisia sote-asiantuntijoita, joiden varoituksia viime hallitus ei jaksanut kuunnella.

Myös valinnanvapaus on käsite, jota ei kuulla tällä hallituskaudella. Julkinen terveydenhoito on jälleen in, mutta yksityistä tuodaan sen rinnalle muilla konsteilla, esimerkiksi palveluseteleillä.

Kirjoitus on muokattu versio eilen tiistaina 7. toukokuuta julkaistusta Helsingin Sanomien analyysista. Voit lukea sen täältä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  5. 5

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  8. 8

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  9. 9

   Seksuaalisen ahdistelun rajoja vedetään nyt tuomioistuimessa

  10. 10

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää