Politiikka

Näin hallituksesta ulos jääneet kommentoivat – Halla-aho: ”Keskustelut olivat pitkälti taktista teatteria”

Myös kokoomus jäi ulkopuolelle. Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan erot Sdp:n talous- ja verolinjaan olivat tähän syy. ”Toki tämä harmittaa.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, ettei ole yllättynyt puolueensa jäämisestä ulos hallitusneuvotteluista.

”Tämä tänään esitetty ratkaisu on varmaan se, jota olemme pitäneet pitkään todennäköisimpänä. Kaikki tiet ovat johtaneet kohti punavihreää hallitusta”, hän sanoi.

”Uskon että nämä keskustelut, joita perussuomalaisten kanssa käytiin, olivat pitkälti taktista teatteria, jolla haluttiin luoda pelotetta muiden puolueiden suuntaan.”

Katso Halla-ahon kommentit videolta:


Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi aiemmin keskiviikkona, että hän aloittaa hallitusneuvottelut keskustan, vasemmistoliiton, vihreiden ja Rkp:n kanssa.

”Me olisimme löytäneet demarien kanssa monista konkreettisista kysymyksistä, esimerkiksi työmarkkina-asioihin liittyen tai tiettyihin yhteiskunnan palveluihin liittyen, yhteisen sävelen, mutta demareille tällainen identiteettipolitiikka oli tällä kertaa tärkeämpää”, Halla-aho arvioi.

Rinne korosti eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa yhteistyötä myös tulevien oppositiopuolueiden kanssa. Hän kutsui hallituspuolueiden esittelyn jälkeen viereensä vielä erikseen Halla-ahoa ja kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa. Orpo käyttikin puheenvuoron, mutta Halla-aho ei tullut.

Halla-ahon mukaan tulossa näyttäisi olevan punavihreää politiikkaa, ”vasemmistolaista jako- ja velkaantumispolitiikkaa ryyditettynä keskustalaisella siltarumpupolitiikalla”.

”En ole kovin optimistinen, mutta ehkä on liian varhaista haukkua hallitusta, jota ei vielä ole saatu kasaankaan.”

Halla-aho ennustaa, että perussuomalaisten rinnalla oppositioon suuntaava kokoomus joutuu käymään nyt ”melkoisen sisäisen itsetutkiskelun”. Hän miettii, pyrkiikö kokoomus palaamaan yrittäjäystävälliseksi vai jatkuuko puolueen ”vihertävä liberaali suuntaus”.

Perussuomalaiset sai eduskuntavaaleissa toiseksi eniten ääniä ja paikkoja eduskuntaan.

Tiedotteessaan puolue kommentoi hallituksesta ulos jäämistään muun muassa näin: ”Vihervasemmistolaista hallitusta muodostetaan vastoin äänestäjien tahtoa”.

Suurista puolueista myös kokoomus jäi ulos hallitusneuvotteluista.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan erot Sdp:n talous- ja verolinjaan olivat tähän syy.

”Ne olivat kaukana ja ilmeisen kaukana siitä, miten hallituksen muodostaja ajattelee tätä kokonaisuutta”, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.


”Pitäkää hyvää huolta”, väistyvä valtiovarainministeri Orpo totesi neuvotteluihin lähteville puolueille taloudesta.

Orpolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös, aikooko hän jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana myös oppositiossa.

”Minä olen kokoomuksen puheenjohtaja”, Orpo sanoi. ”Me lähdetään täysillä tekemään oppositiopolitiikkaa, jos ja kun tämä siihen johtaa”, hän sanoi.

”Tulemme varmasti haastamaan hallitusta, jos se tästä syntyy.”


Kokoomus piti keskiviikkona eduskunnassa ryhmäkokouksen, jonka jälkeen Petteri Orpo luonnehti saaneensa ryhmältä täysin selkeän tuen sekä neuvotteluprosessille että ratkaisuille.

”Ryhmän yksimielinen vahva näkemys oli, että meillä oli oikea pelikirja”, Orpo sanoi.

Orpo ei pitänyt suurena todennäköisyyttä, että kokoomus vielä päätyisi Säätytalolle näissä hallitusneuvotteluissa. Orpon mukaan yleensä käy niin, että jos hallitusneuvotteluihin joku porukka menee, ”se sieltä hallituksena tulee”, vaikka epäilyksiäkin on.

”Nyt ei ole sitä perinteistä yhtä suurta puoluetta, ja kaikki puolueet ovat hyvin erilaisia. Keskustan ja vihreiden ympäristö- ja ilmastokantoja on melkoinen työ tunkea samasta ovesta sisälle. Haasteita on eikä siitä helppoa tule, ja se talouden realismi tulee sieltä, kun Martti Hetemäki astelee sisälle”, Orpo sanoi valtiovarainministeriöön viitaten.

Orpo myönsi, että hallitusneuvotteluista ulos jääminen ottaa päähän.

”Ottaa tietenkin, koska kokoomus on puolue, joka on ollut sata vuotta Suomea rakentamassa, ja Suomea rakennetaan parhaiten hallitusvastuussa. Erittäin haastavan nelivuotiskauden jälkeen hallituksessa pystyttiin punnertamaan yksi lisäpaikka, joten minusta meillä oli oikeus ja velvollisuus pyrkiä hallitusvastuuseen. Toki tämä harmittaa.”

Orpon mukaan keskustan lähtö hallitukseen on rökäletappion jälkeen erikoinen ratkaisu. Orpo sanoo, että vaaleissa oli yksi äänestäjien haluama muutos: keskustaa ”haluttiin rokottaa”.

”Kun kävimme keskusteluja, niin oletin heidän valitsevan opposition. Kun se nyt muuttui niin, että he ovatkin valmiita hallitusvastuuseen, niin kävi vain mielessä, että olisi voinut olla muitakin hallitusvaihtoehtoja.”

Kokoomus saattaa menettää myös paikan eduskunnan puhemiehistössä. Eduskunnassa on ollut tapana, että paikka menee toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle eli mahdollisesti keskustalle.

Kokoomuksen kansanedustaja, hallitusneuvotteluissa keskeisesti mukana ollut Elina Lepomäki sanoo HS:lle, että kokoomus yritti tunnusteluvaiheessa saada selvää, millaista talouden isoa kuvaa hallitustunnustelija lähtee tavoittelemaan.

”Esimerkiksi en ole vielä nähnyt hallitustunnustelijan kertovan, millaista julkisen talouden alijäämää hän tavoittelee. Me kaikki haluamme panostaa koulutukseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan, infraan, näistä me olemme varmasti samaa mieltä. Mutta resursseja ei ole rajattomasti”, Lepomäki selittää kokoomuksen linjaa.

”Valtiovarainministeriön arvio on, että ilman yhtään uutta menolisäystä valtio ja kunnat ovat melkein viisi miljardia euroa alijäämäisiä vuonna 2023. On aika uhkarohkeaa lähteä sitä kasvattamaan”, Lepomäki sanoo.

Lepomäen mukaan Sdp:llä ei tuntunut olevan valmiuksia myöskään työllisyysasteen puolella.

”Työllisyysastetta olisi hyvä saada ylöspäin, niin ei olisi niin paljon leikkaustarpeita julkisen talouden puolella. Siinä meille jäi todella paljon kysymyksiä, tuli sellainen torjuva ei-linja vastaan.”

Jos kokoomus jää oppositioon, ryhmässä ei ole kovin monta kansanedustajaa, jolla olisi siitä kokemuksia. Esimerkiksi puheenjohtaja Petteri Orpon eduskuntauralla kokoomus on ollut aina hallituksessa.

Pienistä puolueista oppositioon on menossa kristillisdemokraatit.

”Rinteen ratkaisu herätti huolen talouden, yrittäjyyden ja työllisyyden kehityksen puolesta. Ryhdytäänkö pitkää listaa vaalilupauksista lunastamaan velkarahalla tulevien sukupolvien kustannuksella? Kavennetaanko yrittäjien toimintaedellytyksiä luoda työtä ja toimeentuloa?” kommentoi puolueen eduskuntaryhmän johtaja Päivi Räsänen tiedotteessa.

Hän sanoi toivovansa, että suuria, vaalikaudet ylittäviä uudistuksia kuten sote- ja sosiaaliturvan uudistusta ryhdyttäisiin valmistelemaan parlamentaarisesti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  3. 3

   Kiinan vakoojat esiintyvät kykyjenetsijöinä ja konsultteina LinkedInissä: suomalaistutkijan julkaisu kertoo, kuinka kohde koukutetaan luovuttamaan luottamuksellista tietoa

  4. 4

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  5. 5

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  6. 6

   Kymmenen eurooppalaista suurkaupunkia vaatii EU:lta toimia Airbnb:ta vastaan

  7. 7

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  8. 8

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  9. 9

   Tässä ovat Rinteen hallituksen 15 valtiosihteeriä – Ministerien kovapalkkaisiksi ”oikeiksi käsiksi” nousi kuusi entistä kansanedustajaa

  10. 10

   Toinen heistä on Britannian tuleva pääministeri: Boris Johnson tai Jeremy Hunt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  5. 5

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  6. 6

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  7. 7

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  8. 8

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  9. 9

   Lukijoiden karmeimmat mökki­lomat: ”Kummitäti löi turpaan”, ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”

   Tilaajille
  10. 10

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää