Politiikka

Näin hallituksesta ulos jääneet kommentoivat – Halla-aho: ”Keskustelut olivat pitkälti taktista teatteria”

Myös kokoomus jäi ulkopuolelle. Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan erot Sdp:n talous- ja verolinjaan olivat tähän syy. ”Toki tämä harmittaa.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, ettei ole yllättynyt puolueensa jäämisestä ulos hallitusneuvotteluista.

”Tämä tänään esitetty ratkaisu on varmaan se, jota olemme pitäneet pitkään todennäköisimpänä. Kaikki tiet ovat johtaneet kohti punavihreää hallitusta”, hän sanoi.

”Uskon että nämä keskustelut, joita perussuomalaisten kanssa käytiin, olivat pitkälti taktista teatteria, jolla haluttiin luoda pelotetta muiden puolueiden suuntaan.”

Katso Halla-ahon kommentit videolta:


Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi aiemmin keskiviikkona, että hän aloittaa hallitusneuvottelut keskustan, vasemmistoliiton, vihreiden ja Rkp:n kanssa.

”Me olisimme löytäneet demarien kanssa monista konkreettisista kysymyksistä, esimerkiksi työmarkkina-asioihin liittyen tai tiettyihin yhteiskunnan palveluihin liittyen, yhteisen sävelen, mutta demareille tällainen identiteettipolitiikka oli tällä kertaa tärkeämpää”, Halla-aho arvioi.

Rinne korosti eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa yhteistyötä myös tulevien oppositiopuolueiden kanssa. Hän kutsui hallituspuolueiden esittelyn jälkeen viereensä vielä erikseen Halla-ahoa ja kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa. Orpo käyttikin puheenvuoron, mutta Halla-aho ei tullut.

Halla-ahon mukaan tulossa näyttäisi olevan punavihreää politiikkaa, ”vasemmistolaista jako- ja velkaantumispolitiikkaa ryyditettynä keskustalaisella siltarumpupolitiikalla”.

”En ole kovin optimistinen, mutta ehkä on liian varhaista haukkua hallitusta, jota ei vielä ole saatu kasaankaan.”

Halla-aho ennustaa, että perussuomalaisten rinnalla oppositioon suuntaava kokoomus joutuu käymään nyt ”melkoisen sisäisen itsetutkiskelun”. Hän miettii, pyrkiikö kokoomus palaamaan yrittäjäystävälliseksi vai jatkuuko puolueen ”vihertävä liberaali suuntaus”.

Perussuomalaiset sai eduskuntavaaleissa toiseksi eniten ääniä ja paikkoja eduskuntaan.

Tiedotteessaan puolue kommentoi hallituksesta ulos jäämistään muun muassa näin: ”Vihervasemmistolaista hallitusta muodostetaan vastoin äänestäjien tahtoa”.

Suurista puolueista myös kokoomus jäi ulos hallitusneuvotteluista.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan erot Sdp:n talous- ja verolinjaan olivat tähän syy.

”Ne olivat kaukana ja ilmeisen kaukana siitä, miten hallituksen muodostaja ajattelee tätä kokonaisuutta”, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.


”Pitäkää hyvää huolta”, väistyvä valtiovarainministeri Orpo totesi neuvotteluihin lähteville puolueille taloudesta.

Orpolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös, aikooko hän jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana myös oppositiossa.

”Minä olen kokoomuksen puheenjohtaja”, Orpo sanoi. ”Me lähdetään täysillä tekemään oppositiopolitiikkaa, jos ja kun tämä siihen johtaa”, hän sanoi.

”Tulemme varmasti haastamaan hallitusta, jos se tästä syntyy.”


Kokoomus piti keskiviikkona eduskunnassa ryhmäkokouksen, jonka jälkeen Petteri Orpo luonnehti saaneensa ryhmältä täysin selkeän tuen sekä neuvotteluprosessille että ratkaisuille.

”Ryhmän yksimielinen vahva näkemys oli, että meillä oli oikea pelikirja”, Orpo sanoi.

Orpo ei pitänyt suurena todennäköisyyttä, että kokoomus vielä päätyisi Säätytalolle näissä hallitusneuvotteluissa. Orpon mukaan yleensä käy niin, että jos hallitusneuvotteluihin joku porukka menee, ”se sieltä hallituksena tulee”, vaikka epäilyksiäkin on.

”Nyt ei ole sitä perinteistä yhtä suurta puoluetta, ja kaikki puolueet ovat hyvin erilaisia. Keskustan ja vihreiden ympäristö- ja ilmastokantoja on melkoinen työ tunkea samasta ovesta sisälle. Haasteita on eikä siitä helppoa tule, ja se talouden realismi tulee sieltä, kun Martti Hetemäki astelee sisälle”, Orpo sanoi valtiovarainministeriöön viitaten.

Orpo myönsi, että hallitusneuvotteluista ulos jääminen ottaa päähän.

”Ottaa tietenkin, koska kokoomus on puolue, joka on ollut sata vuotta Suomea rakentamassa, ja Suomea rakennetaan parhaiten hallitusvastuussa. Erittäin haastavan nelivuotiskauden jälkeen hallituksessa pystyttiin punnertamaan yksi lisäpaikka, joten minusta meillä oli oikeus ja velvollisuus pyrkiä hallitusvastuuseen. Toki tämä harmittaa.”

Orpon mukaan keskustan lähtö hallitukseen on rökäletappion jälkeen erikoinen ratkaisu. Orpo sanoo, että vaaleissa oli yksi äänestäjien haluama muutos: keskustaa ”haluttiin rokottaa”.

”Kun kävimme keskusteluja, niin oletin heidän valitsevan opposition. Kun se nyt muuttui niin, että he ovatkin valmiita hallitusvastuuseen, niin kävi vain mielessä, että olisi voinut olla muitakin hallitusvaihtoehtoja.”

Kokoomus saattaa menettää myös paikan eduskunnan puhemiehistössä. Eduskunnassa on ollut tapana, että paikka menee toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle eli mahdollisesti keskustalle.

Kokoomuksen kansanedustaja, hallitusneuvotteluissa keskeisesti mukana ollut Elina Lepomäki sanoo HS:lle, että kokoomus yritti tunnusteluvaiheessa saada selvää, millaista talouden isoa kuvaa hallitustunnustelija lähtee tavoittelemaan.

”Esimerkiksi en ole vielä nähnyt hallitustunnustelijan kertovan, millaista julkisen talouden alijäämää hän tavoittelee. Me kaikki haluamme panostaa koulutukseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan, infraan, näistä me olemme varmasti samaa mieltä. Mutta resursseja ei ole rajattomasti”, Lepomäki selittää kokoomuksen linjaa.

”Valtiovarainministeriön arvio on, että ilman yhtään uutta menolisäystä valtio ja kunnat ovat melkein viisi miljardia euroa alijäämäisiä vuonna 2023. On aika uhkarohkeaa lähteä sitä kasvattamaan”, Lepomäki sanoo.

Lepomäen mukaan Sdp:llä ei tuntunut olevan valmiuksia myöskään työllisyysasteen puolella.

”Työllisyysastetta olisi hyvä saada ylöspäin, niin ei olisi niin paljon leikkaustarpeita julkisen talouden puolella. Siinä meille jäi todella paljon kysymyksiä, tuli sellainen torjuva ei-linja vastaan.”

Jos kokoomus jää oppositioon, ryhmässä ei ole kovin monta kansanedustajaa, jolla olisi siitä kokemuksia. Esimerkiksi puheenjohtaja Petteri Orpon eduskuntauralla kokoomus on ollut aina hallituksessa.

Pienistä puolueista oppositioon on menossa kristillisdemokraatit.

”Rinteen ratkaisu herätti huolen talouden, yrittäjyyden ja työllisyyden kehityksen puolesta. Ryhdytäänkö pitkää listaa vaalilupauksista lunastamaan velkarahalla tulevien sukupolvien kustannuksella? Kavennetaanko yrittäjien toimintaedellytyksiä luoda työtä ja toimeentuloa?” kommentoi puolueen eduskuntaryhmän johtaja Päivi Räsänen tiedotteessa.

Hän sanoi toivovansa, että suuria, vaalikaudet ylittäviä uudistuksia kuten sote- ja sosiaaliturvan uudistusta ryhdyttäisiin valmistelemaan parlamentaarisesti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  2. 2

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Hergé kuvasi Tintin avaruusmatkaa tarkasti jo vuosia ennen kuin Neil Armstrong astui Kuun kamaralle tai Juri Gagarin kävi avaruudessa – kuinka se on edes mahdollista?

  4. 4

   Yhdysvaltojen ydinaseiden sijoituspaikat Euroopassa päätyivät vahingossa julkisuuteen

  5. 5

   Valkoposkihanhia ei saa hätistellä omin luvin, vaikka Helsingin rannat täyttyvät ulosteesta –asukkaat usuttavat kuitenkin jo koiriakin lintujen perään

  6. 6

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  7. 7

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  8. 8

   Polkupyöräilijä kuoli törmäyksessä henkilöauton kanssa Kuopiossa

  9. 9

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  10. 10

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  11. Näytä lisää
  1. 1

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  2. 2

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  3. 3

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  4. 4

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  5. 5

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  8. 8

   Uudessa Leijonakuninkaassa elottomat digieläimet laulavat, ja se on karmivan outoa

  9. 9

   Netflix poisti rajun itsemurhakohtauksen suositusta nuortensarjastaan, lääketieteen asiantuntijat varoittivat seurauksista lapsille

  10. 10

   Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää