Politiikka

HS-analyysi: Keskusta on vahvoilla, kun se lähtee korjaamaan omia tekosiaan Sdp:n, vihreiden, vasemmisto­liiton ja Rkp:n kanssa

Hallitusneuvottelujen kipupisteitä tulevat olemaan raha, maakuntahallinto, hakkuut, ilmastopäätökset, lisätuet maanviljelijöille, yrittäjävähennys sekä perhevapaauudistus.

Keskiviikkona varmistui, että Sdp lähtee neuvottelemaan hallitusohjelmasta keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja ruotsalaisen kansanpuolueen kanssa.

Pitää muistaa, että kyseessä ei vielä ole Suomen seuraava hallitus, vaan ryhmä, joka lähtee neuvottelemaan ohjelmasta.

On täysin mahdollista, että nämä puolueet eivät saa ohjelmaa aikaiseksi. Silloin Sdp:n pitää palata kokoomuksen luokse.

Erityisesti keskustalla on iso joukko kynnyskysymyksiä.

Vaikka keskustan puoluejohto sai merkittävän tuen puolue-elimiltään keskiviikkona, voivat keskusta-aktiivien peukut kääntyä alaspäin, jos hallitusohjelmaan ei ole kirjattu selvästi keskustan keskeisiä tavoitteita.

Näistä vaikeimmat kohdat tulevat olemaan maakuntahallinto, merkittävät lisätuet maanviljelijöille, yrittäjävähennys ja perhevapaauudistus.

Sdp ei lähtenyt neuvottelemaan hallitusohjelmasta kokoomuksen kanssa, koska puolueet eivät löytäneet lainkaan yhteistä säveltä valtiontaloudesta ja siihen kuuluvasta verotuksesta sekä työelämän kysymyksistä.

Kokoomuksen tiukka oikeistosiipi piti huolen, ettei puheenjohtaja Petteri Orpo päässyt tekemään edes alustavia kompromisseja Sdp:n kanssa.

Kokoomukselle on aivan keskeistä, että julkisen talouden pitää olla tasapainossa 2023. Kokoomuksen mielestä Sdp:n velalla rahoitettavilla koulutus- ja muilla investoinneilla ei näin kävisi.

Hallitusneuvottelut alkavat niin, että puolueet etsivät yhteistä taloudellista, sosiaalista ja ilmastopoliittista kuvaa. Aikaisemmin tärkeintä oli vain yhteinen näkemys menokehyksistä. Keskeisin linjaus tulee jälleen koskemaan valtion menoja ja tuloja. Ilman selvää kuvaa rahankäytön rajoista hallitus ajautuu nopeasti ongelmiin.


Keskusta on ollut tiukan valtiontalouden kannattaja viimeiset neljä vuotta. Puolue ei varmaankaan halua tärvellä lähes tasapainoon päässyttä valtiotaloutta, vaikka puolue mahdollisesti onkin palaamassa juurilleen vähävaraisia ymmärtäväksi alkiolaiseksi puolueeksi.

Keskustan asema neuvotteluissa on kohtuullisen vahva, sillä Sdp:n ja kokoomuksen alustavat neuvottelut olivat sen verran epätoivoiset, ettei Sdp kovin mieluusti vaihda keskustaa kokoomukseksi.

Keskustan asemaa vahvistaa myös se, että puolue oli vasta muutama viikko sitten jo henkisesti valmis oppositioon. Keskusta voi aina lähteä kävelemään kohti ovea, jos tilanne niin vaatii.

Ilmeisesti keskusta on saamassa myös kohtuullisen määrän ministereitä. Sdp:ssa on pohdittu, että sillä voisi olla ministereitä 7, keskustalla 5, vihreillä 3, vasemmistoliitolla 2 ja Rkp:lla yksi. Ministerimäärästä ei ole käyty varsinaisia keskusteluja.

Apupuolueeksi keskusta ei suostu. Se voi merkitä merkittäviä kiistoja vihreiden kanssa esimerkiksi hakkuista.

E2 Tutkimus on laskenut, että Suomen yleisin hallituspohja on keskustavasemmistolainen eli karkeasti ottaen se, mikä nyt on syntymässä.

Tällä kertaa erikoisuus on se, että ensimmäistä kertaa kolmesta suurimmasta puolueesta kaksi ei ole neuvottelemassa hallitusohjelmasta.

Sinänsä ryhmä kuvaa vaalitulosta ainakin sikäli, että mukana on kolme eniten ääniä lisää saanutta puoluetta.

Vihreät sai yli 100 000, Sdp yli 56 000 ja vasemmistoliitto yli 40 000 ääntä lisää. Keskustan menetti yli 200 000 ääntä. Näiden puolueiden yhteenlaskettu äänimäärä on siis hieman pienempi kuin ne saivat vuonna 2015. Hallituksella olisi tällä pohjalla selvä enemmistö eduskunnassa, kaikkiaan 117 kansanedustajaa.

Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto julistivat koko vaalien ajan, että nyt tehdään suunnanmuutos nimenomaan Sipilän hallituksen harjoittamaan politiikkaan.

Ironista on, että tätä muutosta lähtee nyt toteuttamaan keskusta. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puolusti raivokkaasti aktiivimallia vielä viime syksynä. Nyt keskusta on heittämässä nykymuotoisen aktiivimallin romukoppaan.

Sipilän hallitus leikkasi koulutuksessa, nyt koulutus on saamassa lisää rahaa. Sipilän hallitus riiteli työmarkkinoiden kanssa, nyt niin tuskin käy. Sipilän hallitus kohteli paikoin kovasti heikommassa olevia, nyt he ovat saamat lisää tukia.

Sipilän hallitus ajoi valinnanvapautta terveydenhuoltoon. Nyt tuo sana on pannassa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  2. 2

   Suomalaiset riehaantuivat kiekko­kullasta – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  3. 3

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  4. 4

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  5. 5

   Jukka Jalosen satumaiset Leijonat ovat suosituin jääkiekko­joukkue sitten vuoden 1995

  6. 6

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  7. 7

   Leijonat saapuvat Suomeen maanantaina iltapäivällä, illalla maailmanmestareille järjestetään kansanjuhla

  8. 8

   EU-mieliset voittivat eurovaalit, ja se voi tarkoittaa myös tiukempaa ilmastokeskustelua

  9. 9

   Kasvissyöjä kaipaa vitamiineja ja hellää hoitoa hampaille – Jos ryhdyt vegaaniksi, ota huomioon nämä asiat

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset riehaantuivat kiekko­kullasta – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  10. 10

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää